MEAT&CO nr1 2019 Online

m e a t & c o n r 1 2 0 1 9 11 Of zoals Koning Willem Alexander onlangs zei: ‘We mogen wel wat trotser zijn op onze boeren.’ Goebbels lacht: “De profeet wordt in eigen land het minst geloofd. Maar wij zijn niet pessimistisch over de toekomst. Onze branche is intellectueel-flexibel. We hebben al veel uitdagingen gehad, zoals over de stalgrootte. De kosten die daarvoor gemaakt moesten worden, zijn omgezet in marktbehoud. Wij omarmen circulariteit, want we vinden allemaal dat we de planeet moeten ontzien. Het karbonaadje in Nederland duurder maken, is echter niet het antwoord. We moeten ons vlees duurzaam in de markt zetten. Zoveel mogelijk keukens beleveren wereldwijd. Wat wij niet eten, is in China juist een lekkernij. Het mes snijdt dus aan twee kanten. We kunnen producten die wij niet (meer) eten, elders goed tot waarde brengen. Zo verspillen wij niets en kunnen we extra inkomen genereren uit hetzelfde basisproduct. Op een duurzame manier. Maar let wel, zonder goed verdienmodel heb je geen verdere verduurzaming, en zonder ecologische duurzaamheid heb je ook geen economische duurzaamheid.” Transparantie bij slachthuizen en goed werkgeverschap zijn volgens Goebbels ook aspecten die bij duurzaamheid horen. “Want slachthuizen moeten goede werkgevers zijn. Arbeid is voor de COV een extra speerpunt. Wij willen een concurrerende CAO en goede arbeidsvoorwaarden. De arbeidsmarkt wordt krapper. Qua goed werkgeverschap kan deze sector nog stappen zetten. Je werknemers zijn toch je grootste kapitaal.” INTERNATIONALE GROEI De Brexit is een weinig dankbaar onderwerp, maar de ontwikkelingen aan de overkant van de Noordzee worden door de COV nauwgezet gevolgd. “Hoe hard wordt de grens, daalt de waarde van het Britse Pond en krijgen we vertragingen bij de grens? Dat zijn vragen waar we nu nog geen antwoord op hebben, maar waar we als Europese vleesindustrie via de Europese Commissie wel invloed op blijven uitoefenen. We hebben eerder al gewaarschuwd dat we een groot probleem hebben als dit niet goed uitonderhandeld wordt. De Brexit kan grote consequenties hebben, maar het kan ook meevallen. Beter wordt het nooit. Wij staan gelukkig niet alleen in dit proces. Ook de tuinders en logistieke bedrijven hebben veel te verliezen. Engeland is een grote importeur van onze producten. Groot-Brittannië kan zich geen lege schappen bij Tesco en Morrisons veroorloven. Dat scheelt.” De Nederlandse vleessector richt zich uiteraard niet alleen op het Verenigd Koninkrijk. Azië is een belangrijke (groei)sector. “We hebben in de Aziatische landen een tweetal programma’s lopen: ‘Trusted Pork’ (Japan, Filipijnen, China, Taiwan en Vietnam) en ‘Trusted Veal’ (Japan en Noord-Amerika). “Naargelang het land kiezen we de ene keer voor beurzen en de andere keer voor seminars. Het is meestal een combi. Waar mogelijk sluiten we aan bij staatsbezoeken en partners. De export naar dergelijke landen vergt een lange adem. De hele wereld wil graag exporteren naar China, waar ze nu ook bekend zijn met het fenomeen (Afrikaanse) Varkenspest. In algemene zin is het nooit goed voor de vleesconsumptie als er zo’n grote crisis is. De eigen vleesproductie zal geplaagd worden en waarschijnlijk dalen en de import, met name rund-, varkens- en kalfsvlees, zal kunnen toenemen. Als Nederlandse vleesbranche kunnen we onze kwaliteit en duurzaamheid dus blijven verwaarden en de opbrengsten weer blijven investeren in verdere verduurzaming.” De COV behartigt de belangen van aangesloten werkgevers in de Nederlandse vleessector. Meer informatie via www.cov.nl en www.vlees.nl “Dat het RIVM op basis van peilingen waarneemt dat mensen ten opzichte van tien jaar geleden meer groente en fruit eten en minder vlees zouden zijn gaan eten, is een heldere constatering. Maar als je dan een soort van verband gaat leggen tussen het minderen van vlees en een gezonder leven is echt te kort door de bocht”, verduidelijkt Van de Riet. “Die redenering heeft als zodanig wat ongezonde kanten, wat ook op twitter al ter discussie wordt gesteld. Het suggereert bijna, dat vlees geen hoge voedingswaarde zou hebben en niet vol met belangrijke bouwstoffen zou zitten, die van groot belang zijn voor het functioneren van menselijk lichaam, in alle fases van het leven. Vlees barst van de vitaminen, mineralen, ijzer en bijvoorbeeld ook zink, wat een steeds belangrijker rol wordt toegedicht voor het zenuwstelsel. Je kunt niet ineens de vele goede aspecten van vlees niet meer willen zien omwille van de footprint en de duurzaamheid. Vlees is een essentieel onderdeel van de dagelijkse maaltijd voor zeer veel groepen, en bijvoorbeeld van vitaal belang voor kinderen in de groei. Mensen die geen vlees willen eten, moeten immers aan de bak om voldoende voedingswaarde en bouwstoffen binnen te krijgen, schrijft ook professor Katan in NRC. Dat kan natuurlijk, maar ontslaat instanties als het Voedingscentrum en het RIVM niet van de plicht om open en eerlijk te zijn over de generieke kwaliteit van vlees. Dat dreigt in de discussie over duurzaamheid flink ondergesneeuwd te raken, dat is kwalijk en baart echt zorgen.” ‘IEDEREEN ZIT ER INEENS BOVENOP’ Van de Riet roept op ‘te stoppen met het ongenuanceerd verketteren van vlees’. Hij verwijst naar een open brief van drie Belgische hoogleraren onlangs in het dagblad Het Laatste Nieuws. Zij schrijven: ‘Veel berichtgeving over vlees is ideologisch geïnspireerd en wetenschappelijke gegevens worden selectief of zelfs foutief voorgesteld. Zo wordt (in België) inmiddels gepleit voor een ‘sin tax’, waarbij vlees belast zou moeten worden om verder onheil te vermijden... Vlees wordt in een keurslijf van goed versus kwaad gewrongen, een moralistisch systeem waarbij nuance en wetenschappelijke onderbouwing vaak ver te zoeken zijn’, aldus het drietal in de brief. ‘Kom daar in Nederland maar eens om’, zegt Van de Riet, en voegt daar aan toe: “De gemiddelde consumptiehoeveelheden vlees in Nederland liggen gemiddeld ook niet zo hoog als je dat vergelijkt met diverse andere landen.” In dat kader bevreemdt het hem dat het Voedingscentrum een campagne is gestart om mannen minder vlees te willen laten eten. “Vlees staat als ‘aantoonbaar gezond product’ gewoon in de Schijf van Vijf, maar je begint te denken dat dat meer ondanks dan dankzij dit bureau is. Bovendien lijkt het niet bepaald doordacht dat men zuivel en eieren aanbeveelt, die toch echt uit dierlijke productie komen, maar dan opeens geen footprint meer lijken te hebben. Als we van de melkkoe en die legkip vervolgens voedzame vleesproducten maken, om niks verloren te laten gaan, begint de teller van de footprint opeens weer te lopen. Die vlieger gaat niet op: hoog tijd voor een balans-dag om duurzaamheid en gezondheid beter in evenwicht te brengen.” DAT ONAFHANKELIJKE OVERHEIDSIN- STANTIES ALS HET VOEDINGSCENTRUM EN RIVM CAMPAGNES ZIJN BEGONNEN WAARBIJ EEN BEELD WORDT GESCHETST DAT HET ETEN VAN VLEES ‘ONGEZOND’ ZOU ZIJN IS, BEVREEMDT DÉ VAN DE RIET. “JE KUNT NIET ZOMAAR DE VELE GOEDE ASPECTEN VAN VLEES NIET MEER WILLEN ZIEN, DE ANDERE KANT OPKIJ- KEN, OMDAT HET EVEN NIET ZO GOED UITKOMT”, ALDUS DE WOORDVOERDER VAN DE COV. ‘STOP MET VERKETTEREN VAN VLEES’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4