Meat&co nr1 2022 Online

M e a t & c o n r 1 2 0 2 2 26 C o v e r s t o r y : D . I . K o e l t e c h n i e k Koeltechniek heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Synthetische koudemiddelen moeten, mede door nieuwe wetgeving, gefaseerd vervangen worden door natuurlijke koudemiddelen met een laag GWP, zoals CO2 en propaan. Per project wordt door D.I. Koeltechniek gekeken welke oplossing het beste bij een bedrijf en zijn processen past. “Om welke producten gaat het, wat is de hoeveelheid, met welke snelheid moeten ze gekoeld worden, gaat het om koelen, vriezen of een bewaarcel? Dat soort vragen. Onlangs hebben we een koelinstallatie opgeleverd bij een klant die 90 ton aan producten in twaalf uur terugkoelt naar twee graden. Uitdroging en temperatuurswisselingen zijn zaken waar we kritisch naar kijken. We willen niet dat producten gaan verkleuren en/of uitdrogen, om maar een voorbeeld te noemen”, verduidelijkt Mol. Recent leverde D.I. Koeltechniek nieuwe installaties op bij Amboina (Aziatische producten) en Mol Fresh Food, dat gespecialiseerd is in uienringen. “Elk voedingsproduct heeft een andere samenstelling en dus een andere manier van invriezen of koeling nodig. De een juist snel, de ander weer trager vanwege de uitdroogtijd. Zodoende leveren we bij elk project maatwerk.” Wat D.I. Koeltechniek standaard meeneemt in elk projectvoorstel is de mogelijkheid om te verduurzamen. “Zo rusten we onze installaties uit met een warmteterugwinnings- platenwisselaar en regeling voor warm water of het verwarmen van het pand.” CO2 OF PROPAAN? Een belangrijke ontwikkeling binnen de koeltechniekwereld is het stoppen van het gebruik van synthetische koudemiddelen voor het koel- en vriesproces. Dergelijke koudemiddelen (met een hoog GWP) dragen immers bij aan opwarming van de aarde. Nederland wil op dit gebied het beste jongetje van de klas zijn en heeft zodoende nieuwe wetgeving bedacht en bijbehorende subsidieregelingen geïntroduceerd die het voor bedrijven aantrekkelijker maken om over te stappen op installaties met natuurlijke koudemiddelen. “We werken met CO2 en propaan, want synthetische koelmiddelen worden uitgefaseerd. Bedrijven zoeken lange termijnoplossingen. Overstappen op - of kiezen voor - nieuwe natuurlijke koudemiddelen wordt ook steeds interessanter gemaakt, want er zijn subsidiemogelijkheden”, weet Mol. “We helpen bedrijven ook met hun subsidieaanvraag, al moet de accountant uiteindelijk zelf de aanvraag indienen.” 'WIJ ZIJN EEN SPECIALISTISCH BEDRIJF MET KOEL- EN VRIESINSTALLATIES DIE MAAR WEINIG VOORHANDEN ZIJN' DE KEUZE VOOR HET JUISTE KOEL- EN VRIESSYSTEEM IS BELANGRIJK OM VLEES EN ANDERE VOEDINGS- MIDDELEN OP DE JUISTE MANIER TE KUNNEN BEWAREN. D.I. KOELTECHNIEK BESCHIKT OVER 25 JAAR ERVARING BINNEN ALLE FACETTEN VAN DE KOELTECHNIEK EN HELPT VLEESVERWERKENDE BEDRIJVEN, VOE- DINGSPRODUCENTEN EN VRIESHUIZEN MET DE JUISTE KOELTECHNISCHE INSTALLATIE. “DE KWALITEIT VAN HET KOEL- EN VRIESPROCES STAAT UITERAARD VOOROP, MAAR WE HELPEN ONZE KLANTEN EVENEENS MET HET VERDUURZAMEN VAN HUN PROCESSEN EN WE ONDERSTEUNEN ZE ZELFS MET DE SUBSIDIEAANVRAAG”, VERTELT DIRECTEUR-EIGENAAR JAN-WILLEM MOL VAN D.I. KOELTECHNIEK UIT PUTTEN.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4