Meat&Co nr2 2019

BEMA BV kent ongeveer zestig medewerkers, waarvan er tien werkzaam zijn bij het zusterbedrijf in Weeze, net over de grens bij Nijmegen. “Vanuit daar kunnen we de Duitse markt beter bedienen”, verteld Lucas Pröpper. “In Weeze hebben we ook een opslagruimte, waardoor we kortere levertijden binnen Duitsland kunnen garanderen.” Daarnaast is BEMA BV sponsor van een aantal (landelijke) evenementen en heeft het bedrijf als sponsor zijn naam verbonden aan de voetbalclubs VV Katwijk en VV Moordrecht. NIEUWBOUW BEMA BV groeit. Zodoende verhuisde de onderneming zes jaar geleden naar de huidige locatie. “Die is inmiddels ook te klein. Zodoende wordt nu op een kavel in Waddinxveen een volledig nieuwe productiefaciliteit gerealiseerd”, zegt manager Tom de Booij, die de nieuwbouw coördineert. “De bouw is in volle gang. Het pand voldoet volledig aan onze wensen en onze groeipotentie. Aanbouw is een mogelijkheid. Er komen hogere stellingen in het magazijn, dat straks volledig geautomatiseerd wordt. Uiteraard gaat de nieuwbouw voldoen aan alle laatste veiligheidsnormen en hygiëne-eisen en zal het ook alle halal-, koosjer- en ISO-certificaten dragen. Het streven is om eind dit jaar te verhuizen naar de nieuwe locatie.” BEURSDEELNAME Lucas Pröpper zegt tot slot ‘trots te zijn weer op IFFA te staan’. “Het geeft ons kans om te profileren binnen de Europese vleesindustrie. Alle producten die we maken, zullen we tonen op de beurs. Binnen de vleessector is onze naamsbekendheid erg groot, maar we maken ook verpakkingen voor Petfood, vis, AGF en de bakkerij.” Meer informatie: BEMA Tel. +31 (0)182-549087 www.bemabv.com Stand IFFA 2019: 12.1/E38 m e a t & c o n r 2 2 0 1 9 17 lager.” Lucas Pröpper vertelt: “Vergelijk dit product met een auto van nu en met een auto van twintig jaar geleden. Bovendien is deze folie visueel ook een stuk helderder. Deze dieptrekfolie wordt inmiddels al bij de klant getest.” Bema BV is niet meer alleen de partner voor klanten in de vleesverwerkingsindustrie, maar ze hebben inmiddels ook klanten in de visindustrie, kaasindustrie, dierenvoer en bakkerij. “Dit toont onze onderscheidenheid en onze flexibiliteit aan aldus Lizalorra Heerkens.” MVO HOOG IN VAANDEL Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt nadrukkelijk terug in de dagelijkse bedrijfsvoering van BEMA. “In 2007 zijn we gestart met hightech casing; GA4000. Een zevenlaags darm met EVOH-barrière. De darm heeft een zeer hoge barrière en hierdoor kan op de producten een zeer lange houdbaarheid gegeven worden. Leverworsten zitten bijvoorbeeld allemaal in deze darm. Wat het extra bijzonder maakt is dat deze zevenlaags darm een totale dikte heeft van 35 mµ, terwijl de meeste 3- tot 5-laags darmen 50 à 60 mµ hebben.” Pröpper: “Dankzij deze darm zijn er dankzij de Nederlandse en Belgische vleeswaren sinds 2007 honderden tonnen minder plastic bij het restafval terecht gekomen. Want wat je niet vervuilt, hoef je niet op te ruimen.” Een andere ontwikkeling is de zogeheten ‘Formshrink’. “Een dieptrekfolie die helemaal om het product gaat. Juist bij producten waar normaliter een krimpzak voor gebruikt wordt. Het product hoeft niet meer apart in de zak te worden gedaan. Dat betekent dus minder handelingen en een hogere efficiëntie. Bovendien heeft het een attractiever uiterlijk.” Niet alleen op productniveau, maar ook op de werkvloer speelt duurzaamheid een belangrijke rol, verzekert Lizalorra Heerkens. “We hebben hier meer dan tien nationaliteiten werken op onze productieafdelingen. Het liefst willen wij mensen voor de lange termijn aan ons binden, daarom zoeken wij mensen die in Nederland willen blijven. Om hen bij de Nederlandse taal te helpen, bieden wij ze gratis Nederlandse les door een leraar die één keer per week hier naartoe komt. Uitgangspunt voor de arbeidsrelatie is duurzaamheid, een vast team en juiste kennis. “Het is een voldoening om te merken dat we met het team wat we hebben heel veel kunnen bereiken”. ▲ BEMA groeit dermate hard dat het een nieuwe productiefaciliteit laat bouwen in Waddinxveen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4