Meat&Co nr2-2022 Online

M e a t & c o n r 2 2 0 2 2 18 I F F A 2 0 2 2 VERMINDERDE AFZETTING, BETERE VOEDSELVEILIGHEID Een belangrijke taak van de productontwikkelaars was het drastisch verminderen van het volume vleesdeeltjes dat vrijkomt bij het automatische snijproces, dat poten, vleugels en borstvlees scheidt. Het doel was om de ophoping van onbruikbare vleesdeeltjes op conventionele buizen en hun overdracht naar stroomafwaartse transportbanden te voorkomen, waardoor het risico op contaminatie, die zou kunnen ontstaan door het contact tussen vleesdeeltjes van verschillende bronnen, aanzienlijk wordt verminderd en het noodzakelijke reinigingsproces veel eenvoudiger en effectiever wordt. Een andere taak was het ontwikkelen van een modulair transportsysteem dat zonder technische inspanning naadloos in bestaande systemen kon worden geïntegreerd. De nieuwe UHT voldoet met vlag en wimpel aan al deze eisen. Metingen bij die tijdens de verschillende tests zijn gedaan bij klanten, laten zien dat de kiembelasting van vleeswaren tot 60 procent wordt verminderd in vergelijking met eerder gebruikte methoden. Het modulaire concept is ontworpen volgens hygiënische productontwerpprincipes en heeft een robuuste open lay-out die gemakkelijk schoon te maken is. Het vermindert het aantal vleesdeeltjes dat typisch ontstaat in de productstroom met 80 procent, en het kan eenvoudig worden geïnstalleerd zonder extra sensoren als een standalone oplossing tussen de stroomopwaartse slachtmachines en de stroomafwaartse transportbanden, waarbij alleen een stroomaansluiting nodig is voor de geïntegreerde trommelmotor. Afhankelijk van de behoefte wordt dij- of borstvlees getransporteerd in roestvrijstalen manden, die vlees niet trechteren, maar afzonderlijk in een cirkelvormig ontworpen eindeloze lus opnemen en het vervolgens op een bestaande transportband deponeert. Het systeem heeft een maximale doorvoer tot 8.000 stuks per uur. PRODUCTIDENTIFICATIE Deze unieke wijze van scheiding van getransporteerde voedingsmiddelen, levert een cruciaal voordeel op ten opzichte van conventionele buizen. In plaats van bijvoorbeeld de kipfilet van een enkel stuk in een bulkproduct te veranderen in deze processtap, zorgt de UHT ervoor dat het stuk vlees individueel identificeerbaar blijft in de hele procesketen door sensoren in combinatie te gebruiken met goede (product)managementsystemen. “Het verpakte eindproduct, zoals de kipfilet, kan hierdoor altijd worden herleid tot het oorspronkelijke product, met behulp van oplossingen in de faciliteiten van onze klanten”, zegt Stephan Kronholz, die bij Interroll verantwoordelijk is voor nieuwe hygiënische platformoplossingen. “Dit is een belangrijke vereiste om kwaliteitscontrole in de hele toeleverings- en verwerkingsketen in hygiënegevoelige gebieden mogelijk te maken.” UITBREIDING IN BAAL Interroll gaat in Baal-Hückelhoven, gelegen tussen Sittard en Düsseldorf, een nieuwe fabriek realiseren voor de productie van hygiënische processing- apparatuur en logistiek. In de voorbije jaren heeft het Zwitserse bedrijf al meer dan twintig miljoen euro geïnvesteerd in de productfaciliteit in Baal, inclusief de aanschaf van een stuk land van 13.000 vierkante meter. Daarop wordt de nieuwbouw van Interroll gerealiseerd. Met de extra faciliteiten en verdere groei van het aantal klanten binnen de foodsector en farmaceutische industrie, hoopt Interroll tot 2025 tenminste zestig nieuwe vacatures te creëren. In Baal- Hückelhoven werken momenteel ongeveer 240 medewerkers. Meer informatie: Interroll Fördertechnik Tel. +31 (0)6-53787142 j.westenbroek@interroll.com | www.interrol.com Stand IFFA 2022: Hal 9.0, stand D75 ▲ Het Special Hygienice Conveyor transportplatform van Interroll

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4