Meat&co nr4 2022 Online

Me a t &c o n r 4 2 0 2 2 22 Co v e r s t o r y: Fo o dLi n e Sy s t e m & Sy s m aTe c THEMIS MAAKT HERGEBRUIK PRODUCTIEAFVAL EN SLACHT- OF AFVALWATER MOGELIJK: ‘Deze techniek is revolutionair’ IFFA 2022 is zo’n beetje halverwege als we Derksen treffen op de stand van Poly-clip System (een ander merk dat FoodLine System vertegenwoordigt). De sales manager is opgetogen. Tijdens de internationale vakbeurs in Frankfurt heeft FoodLine System, samen met het Belgische zusterbedrijf SysmaTec, een overeenkomst gesloten met Themis. “Moet je kijken”, toont Derksen trots de presentatie die het Italiaanse merk heeft gemaakt om uit te leggen hoe op zeer innovatieve wijze slacht- en afvalwater omgezet kunnen worden in demiwater. “Dit is echt een oplossing die past bij de vraagstukken van deze tijd. Elke vleesverwerker in West-Europa, en zeker in Nederland, is op dit moment bezig met verduurzamen. Waterverspilling, energieterugwinning en afvalreductie zijn elementen die dankzij de Themis WRT-technologie verduurzaamd kunnen worden, met een enorme kostenbesparing en zeer duurzame bedrijfsvoering als gevolg”, benadrukt Derksen. HERGEBRUIK VAN AFVAL- EN SLACHTWATER De verwachtingen voor de toepassing van Themis zijn hooggespannen, vertelt Derksen. "Themis WRT heeft dit systeem doorontwikkeld, samen met de universiteit, wat het uniek maakt in de markt. Met dit systeem kun je zeventig tot negentig procent van je afvalwater terugwinnen tot demiwater (gedemineraliseerd water). Er worden in slachthuizen en vleesverwerkende faciliteiten duizenden liters per dag gebruikt. Tel zodoende maar eens de voordelen en kostenbesparing uit die behaald kunnen worden met deze technologie.” Het op duurzame waarden opgerichte Themis omschrijft de ontwikkelde technologie als een ‘circulair economisch systeem’, dat rust op drie pijlers: reductie, hergebruik en recycling. Ten opzichte van een reguliere vleesverwerker of voedingsfabrikant (die lineair opereert: bron – productie – afval) kan een slachthuis of producent zijn kosten drastisch terugdringen. “Het zuiveringsslib dat normaliter afgevoerd moet worden, kan nu worden teruggebracht naar 20% van het totaalgewicht in de vorm van een droge stof. Hierdoor wordt het afval fors gereduceerd, maar gaan ook de vervoerskosten voor het afvoeren van de slib fors omlaag. Bij een normale productie is er bovendien geen sprake van hergebruik van water en nu kun je het afvalwater tot 90 procent herdestilleren”, vervolgt Derksen. HERGEBRUIK VAN PRODUCTIEAFVAL De WRT-technologie maakt niet alleen de terugwinning van gedestilleerd water in industriële processen mogelijk, maar verhoogt ook de waarde van het gedroogde product door de mogelijke extractie van bioactieve moleculairs - met toepassingen in verschillende sectoren, zoals de cosmetica- en farmaceutische industrie. De procedure die wordt toegepast, is wetenschappelijk aangetoond en wordt ondersteund door vooraanstaande universitaire onderzoekscentra. Dankzij dit proces is het mogelijk om bioactieve moleculaire met hoge toepassingswaarde te extraheren in verschillende industriële sectoren. “Oftewel, het restproduct dat normaliter afgevoerd moet worden, kan worden ontwikkeld tot een droog restproduct dat verwaard kan worden”, legt Derksen uit. Zo zijn de moleculairs (restproduct) populair als antioxidanten voor verwerking in cosmetica, om te gebruiken in wasmiddelen en zeep, maar bijvoorbeeld ook als ingrediënt voor antibiotica in de farmaceutische sector. “In de farmaceutische industrie, met de strengste eisen die er zijn, wordt de WRT-technologie al langer succesvol toegepast. De vlees- en foodsector zijn voor Themis een volgende stap.” Derksen: “Een derde pijler is het granulatieproces van producten, zoals de ongeboren mest, bij de slachtbedrijven om vervolgens te kunnen hergebruiken.” ULTRAKORTE TERUGVERDIENTIJD “De WRT-technologie vereenvoudigt niet alleen het afvalmanagement, maar het voorkomt ook sancties of boetes vanwege overgebruik van water of teveel afval en het verontreinigen van water. Bovendien is de impact van deze techniek op de omgeving en het milieu nihil. Door een unit van Themis te laten plaatsen, kan een bedrijf aantoonbaar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zeker in Nederland, met een overheid die kritisch kijkt naar de vleesverwerkende industrie, is verantwoording naar de directe omgeving van FOODLINE SYSTEM HEEFT DEZE ZOMER HET MERKENGAMMA VERDER UITGEBREID MET THEMIS. DE TOEPASSING VAN DE GEPATENTEERDE WRTTECHNOLOGIE DIE HET ITALIAANSE BEDRIJF HEEFT ONTWIKKELD, MAAKT HERGEBRUIK VAN PRODUCTIEAFVAL EN AFVALWATER MOGELIJK. “ZEVENTIG TOT NEGENTIG PROCENT VAN HET AFVAL- EN SLACHTWATER KAN WEER WORDEN GEZUIVERD TOT DEMIWATER EN ZO’N TIEN TOT DERTIG PROCENT VAN HET PRODUCTIEAFVAL WORDT GEVORMD TOT EEN DROOG RESTPRODUCT, WAARDOOR ER HEEL VEEL MINDER ZUIVERINGSSLIB (KILOGRAM) HOEFT TE WORDEN AFGEVOERD. DE WRT-TECHNOLOGIE IS REVOLUTIONAIR! DE EERSTE SLACHTHUIZEN HEBBEN AL ENTHOUSIAST GEREAGEERD”, VERTELT SALES MANAGER PASCAL DERKSEN VAN FOODLINE SYSTEM.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4