Meat&Co nr 4 2023 online

MEAT&CO NR 4 2023 10 CASESTUDY: GEA BIJ THE FARMCHIX COMPANY ‘DANKZIJ DE NIEUWE GAARLIJN VAN GEA KUNNEN WE STRAKS ONZE PRODUCTIE VERDRIEVOUDIGEN’ Sinds de overname door de familie Coussens in 2012 heeft The Farmchix Company (voorheen Hofkip) een flinke metamorfose ondergaan. Van een klassieke kwekerij en kippenslachterij anno 1988 is het bedrijf uit het West-Vlaamse stadje Menen omgeturnd tot een productiebedrijf dat is gespecialiseerd in ‘further processing’ van allerlei kipproducten. De kernwaarden die kenmerkend zijn voor een familiebedrijf zijn overeind gebleven, maar de productie is in lijn gebracht met de eisen van deze tijd. Hiertoe vertrouwt The Farmchix Company mede op machines van GEA. “Dankzij de nieuwe CookStar-frituurlijn van GEA kunnen we de productie van gegaarde producten verdrievoudigen”, vertellen de broers Alexander en Francis Coussens ons. Een gestegen vraag naar gevormde kipproducten bewoog de broers ertoe om de processen binnen The Farmchix Company onlangs verder te automatiseren. “Veel zaken werden voorheen nog manueel gedaan. We hadden al een drietal tumblers en een SmartPacker van GEA staan. Zodoende kwam Ludo (Tuyaerts, senior sales manager bij GEA, red.) hier vaker over de vloer. Hij adviseerde ons over de verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden op basis van wat wij wilden produceren. Inmiddels zijn we geëvolueerd naar inline vormen, coaten garen vriezen verpakken met een minimum aan handling. Onze troef is onze flexibiliteit; we kunnen een waaier aan mogelijkheden en oplossingen bieden voor onze klanten.” “Vanwege de groeiende vraag zijn we in de loop der jaren al extra productiedagen gaan draaien: Eerst naar twee ploegen in de week en daarna kwamen de weekends er nog bij. Uiteindelijk was de huidige capaciteit vol en keken we uit naar uitbreiding”, vervolgt Alexander, wiens ouders en broer ook werkzaam zijn in het bedrijf, dat ondertussen een 70-tal medewerkers telt op beide afdelingen: fresh & convenience. “Maar voor we een dergelijke investering konden maken, moesten we eerst een groeifase doormaken. Toen we er eenmaal aan toe waren, hebben we lang en goed nagedacht over welke machines nodig waren om uit te kunnen breiden naar een capaciteit die past bij waar we als bedrijf naartoe willen. Bij GEA hadden we al een goed gevoel, dus we hebben vervolgens Ludo uitgenodigd en op basis van onze wensen, eisen en capaciteitsvraagstukken, kwam hij met de CookStar van GEA als de juiste oplossing om onze productie te optimaliseren.” ▲ De familie Coussens bij de nieuwe gaarlijn van GEA in de productiesite van The Farmchix Company

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4