NBT nr1 2024 Online

6 NBT MAGAZINE NR 1 2024 KORT NIEUWS Limburgse bakkers hebben er jarenlang voor gestreden. Marcel Roubroeks, initiatiefnemer, geeft aan dat er voor ruim twintig verschillende soorten traditionele vlaai een apart dossier moest worden samengesteld. De markt voor traditionele vlaaien is nu beter beschermd tegen namaakproducten. Wat maakt een vlaai Limburgs? Zelfs bakkers uit Limburg mogen hun vlaai niet zomaar ‘Limburgse Vlaai’ noemen. Het gebak moet aan een aantal eisen voldoen. Zowel aan de bereiding en de presentatie zijn strikte voorwaarden gesteld. De vlaai moet bijvoorbeeld uit de hand te eten zijn, mag na het bakken niet worden gepresenteerd met slagroom en mag niet zijn ingevroren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal moeten toezien op de naleving van deze regels. Overtreders riskeren een boete. De groep bakkers die jaren heeft gelobbyd voor deze erkenning, meldt tevreden te zijn. Roubroeks: “Er was zoveel te koop dat zich Limburgse vlaai noemde, want het verkoopt blijkbaar, maar dat had helemaal niks met ons streekproduct te maken. Daarom is het nu extra belangrijk dat het gelukt is. Want de Limburgse vlaai is toch het uithangbord van onze provincie.” LIMBURGSE VLAAI: ERKEND STREEKPRODUCT Op 22 januari werd officieel bekend gemaakt dat de Limburgse vlaai nu een BGA-label (Beschermde Geografische Aanduiding) draagt. Voortaan kunnen alleen bakkers uit Belgisch en Nederlands Limburg hun vlaaien onder de noemer ‘Limburgse vlaai’ aan de man brengen. Meesterkok en meesterpatissier Rudolph van Veen kreeg als eerste het vegan gebak en de informatie over de opleiding te zien op de stand. Hij reageerde lovend: “Het is een ontzettend goed initiatief om te starten, omdat er echt behoefte aan is in de markt en bij studenten. De wereld verandert voortdurend en de jonge generatie zal de toekomst gaan vormgeven. Met deze nieuwe opleiding is het ROC van Amsterdam - Flevoland toekomstbestendig.” Tijdens de opleiding leren studenten van docent en patissier Stef van Zoomeren hoe zij klassieke banketproducten kunnen bereiden zonder dierlijke ingrediënten zoals zuivel, eieren en honing. Van Zoomeren: “We hebben echt de tijd genomen om goede vegan patisserie-alternatieven te vinden, veel verschillende combinaties uitgeprobeerd en zo allerlei mooie patisserieproducten ontwikkeld, zoals ijs, macarons, bonbons, mousses en biscuits.” Uitdaging voor alle bakkers Volgens van Zoomeren biedt het maken van vegan banketgebak een uitdaging voor de creativiteit van elke bakker. De studenten leren tijdens de opleiding de basistechnieken van het veganistisch bakken. De opleiding is daarom toegankelijk voor zowel beginners als ervaren bakkers. Met de kennis en vaardigheden die zij in de opleiding opdoen, zijn zij voorbereid op de toenemende vraag naar veganistisch gebak. EERSTE VEGAN PATISSERIE OPLEIDING IN NEDERLAND Op de Horecava van 8 tot en met 11 januari werd een nieuwe opleiding geïntroduceerd door het ROC van Amsterdam - Flevoland. Het betreft de eerste vegan patisserie-opleiding van Nederland. Meer informatie: ROC van Amsterdam Tel. 0900-9599 www.rocva.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4