Pakkracht nr1-2023 Online

PAKKRACHT NR 1 2023 40 HAS FOOD EXPERIENCE PACKAGINGPROJECTEN IN DE SCHIJNWERPERS ELK JAAR STELT DE HAS GREEN ACADEMY STUDENTEN TIJDENS DE HAS FOOD EXPERIENCE IN STAAT OM ‘VERNIEUWENDE OPLOSSINGEN VOOR DE UITDAGINGEN IN DE FOOD EN FOOD-SYSTEMEN VOOR DE TOEKOMST’ ONDER DE AANDACHT TE BRENGEN VAN DE ZAKELIJKE MARKT. OOK DE VIJFTIENDE EDITIE STELDE NIET TELEUR, MET MAAR LIEFST 100+ CONCEPTEN EN PROJECTEN DIE – SOMS WEL, SOMS NIET – DE WEG NAAR DE MARKT VINDEN. DE REDACTIE VAN UW VAKBLAD BEZOCHT DE HAS IN DEN BOSCH EN LIET ZICH AANGENAAM VERRASSEN. “ONZE STUDENTEN TONEN ELK JAAR AAN DAT ZIJ DE TOEKOMST EEN STUKJE MOOIER KUNNEN MAKEN, MET KANSRIJKE IDEEËN EN FOODCONCEPTEN DIE AANSLUITEN BIJ DE WENSEN, NOODZAKEN EN UITDAGINGEN VAN DE TOEKOMST”, STELT RVB-VOORZITTER REGGY VAN DER WIELEN VAN DE HAS HOOGESCHOOL. Door corona werd de HAS Food Experience de afgelopen twee jaar online gehouden. Dit jaar konden studenten eindelijk weer fysiek hun ideeën en plannen presenteren aan een groot publiek. Traditiegetrouw is er een formeel gedeelte, waarin de studenten hun projecten presenteren aan de zakelijke markt en pers, gevolgd door een informeel gedeelte waarbij ouders, vrienden en familie deelgenoot kunnen worden. “In tijdens van crises is het nog belangrijker om elkaar te ontmoeten en deelgenoot te maken van vernieuwende concepten die de Nederlandse AgriFoodsector klaar maken voor de toekomst. Elk jaar komen er zo’n 200 foodprojecten uit de koker van onze studenten. Dit doen wij in wisselwerking met het werkveld. Zij stimuleren ons, wij ontwikkelen voor hen. De HAS Food Experience is daar elk jaar het mooiste bewijs van. Ook dit jaar, met 100+ concepten en 150 zakelijke gasten uit de AgriFoodsector die zich willen laten inspireren, concepten willen integreren in hun eigen aanbod of gewoon kennis willen maken met talentvolle en mogelijk toekomstige werknemers”, vertelt Van der Wielen, die de studenten dan ook typeert als ‘getalenteerde exposanten’. ZWERFAFVAL (Plastic) zwerfafval is een doorn in het oog van veel mensen, zo ook van studenten Dewi Vlek, Maxime Schuurman en Judith Mingers. Dewi ontwikkelde Dew-it, een innovatieve kauwgomverpakking waarbij je de uitgekauwde kauwgom via een speciale dop in een apart compartiment kunt ‘duwen’. Hierdoor blijven verse én gebruikte kauwgom gescheiden. Het voorkomt dat de uitgekauwde kauwgom op andere (ongewenste) plekken terechtkomt. Een vernieuwende manier om zwerfafval te verminderen. Dewi won hiermee de FoodmanShip Award in haar categorie. Maxime ergert zich aan de sausbakjes van McDonald’s die in de natuur rondslingeren. “In mijn project ben ik op zoek gegaan naar een niet-plastic alternatief dat minder milieuschade zal veroorzaken. Mijn ontwerp is een 3D koud-gevormd papieren pouch waar de saus uit kan worden geknepen of waar in kan worden gedipt met frietjes. Wanneer de verpakking na gebruik onverhoopt in de natuur terechtkomt, breekt die binnen enkele weken zelf af!” Studente en onderneemster Judith benadrukt met haar afstudeerproject dat afval materiaal is en materiaal waarde heeft. Ze organiseert maatschappelijk verantwoorde, duurzame bedrijfsfeesten en (disco-)opruimevents gericht op minder verpakkingen en zwerfafval in de natuur. “Het gaat om gedragsverandering”, verklaart ze. “Naast opruimdisco’s creëer ik waarde van zwerfafval door hier bijvoorbeeld sieraden van te maken. Hiermee maken bedrijven en organisaties meteen mooie herinneringen van het opgeruimde zwerfafval!” GEMAKKELIJK TE OPENEN Verschillende studenten leggen de focus op gebruiksvriendelijkheid, voor iedereen. Het lijkt vanzelfsprekend om een frisdrankfles open te draaien, maar voor zo’n 1,4 miljoen mensen in Nederland is het dat niet. “Voor mensen met een motorische beperking is het een dagelijks probleem”, legt afstudeerder Joëlle van Zwam uit. Als oplossing heeft zij ‘SWOP’ ontwikkeld. Met een aangepast draaioppervlak en vernieuwd schroefdraad is de dop met zestig procent minder kracht te openen en te sluiten. “Wat mijn dop bijzonder maakt, is dat ik ook de draaibeweging heb vergemakkelijkt door er een soort drukdop van te maken. Dit maakt bovendien de doppen praktischer wanneer ze vastzitten aan de verpakking zoals per 2024 de bedoeling is. Daarnaast is mijn extra greepje aan de bovenkant van de dop bevestigd, waardoor de machine die de doppen erop draait in de productie niet hoeft te worden aangepast.” Ook Laura Laros legt de focus op het gemakkelijk openen van drankverpakkingen. Zij heeft hiervoor het melkpak herontworpen, zonder de plastic dop. “Duurzaam en toegankelijk”, ze legt uit: “In verband met de SUP-wetgeving in 2024 is de verwachting dat de drankenkarton zonder plastic dop terug op de markt komt. De ervaring leert dat deze verpakking moeilijk te openen is. Daardoor kunnen verkoopcijfers Dewi Vlek ontwikkelde Dew-it en won de FoodmanShip Award in de categorie Unwaste reduce and prevention

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4