Slagersvak nr1 Online

s l a g e r s v a k n r 1 2 0 2 0 27 en eerlijk product zouden krijgen. Bij de Grote Grillworst Test ben ik vierde van Nederland geworden. Postma wint ook vakwedstrijden en laat zijn producten vaak testen; ze zijn zelfs uitgeroepen tot ‘De beste Worstmakerij van Nederland 2020’! De relatie met hun bedrijf is zeer duurzaam. Dat is prettig, want ik heb best een flinke aanloop gehad. Ik ben nu drie jaar bezig, maar zeker het eerste anderhalf jaar is het niet druk genoeg geweest. Dan is het fijn om een leverancier te hebben die niet uit is op vlugge omzet, maar die ook bereid is om te investeren in producten om daar een ‘hardloper’ van te maken.” BEKROONDE GRILLWORST Hij illustreert dit aan de hand van een voorbeeld. “Mijn voorganger stond bekend om zijn grillworst. Vanaf dag één verkocht ik echter nog maar de helft. Samen met Ben ben ik aan de slag gegaan met een verbeterde receptuur en verbeterd bakprogramma voor mijn grillworst. Mijn inzending leverde me een finaleplek op bij de Grote Grillworst Test. Hij zei me overtuigd te zijn dat ik 100 kilo grillworst moest kunnen verkopen. Hij gaf me een scherpe prijs, waardoor ik de consument ook kon triggeren om over de drempel te komen”, zegt Veenema. “Ik verkocht grillworst op een kiloprijs. Daar ben ik vanaf gestapt en heb gekozen voor een stuksprijs. Ook hebben we de worstjes iets kleiner gemaakt: Groot genoeg om een stevige worst te zijn, maar klein genoeg dat mensen ervoor terug willen komen. En uiteraard beschikbaar voor een goede prijs. Nadat bekend werd dat mijn grillworst een finaleplek had opgeleverd, ben ik veel waardebonnen gaan uitdelen. De verkoop is vervolgens gegroeid van 30 naar 120 kilo in de week. Het is moeilijk voor een slagerij om voldoende klanten over de drempel te krijgen. Dat heeft echt niet altijd met geld te maken. Het gaat om gemak, gunnen en kwaliteit. Ze komen speciaal voor mijn grillworst, beenham en gehakt, maar als ze die niet lekker vinden, vinden ze je speklapjes en andijviestamppot ook automatisch minder. Alle producten hier worden als zeer goed tot uitstekend ervaren. Als versspecialist heb je ook een specialisme nodig om onderscheidend te kunnen zijn en waarvoor klanten speciaal naar jouw winkel komen.” POSITIEVE ERVARINGEN De bereidheid van de consument om vlees te blijven kopen, is onverminderd groot. Zo neemt de vleesconsumptie nog steeds toe, maar de verkoop van vlees in de supermarkt wat af. “Mensen zijn kritischer en nieuwsgierig geworden. Ze eisen een goed antwoord op hun vragen, dus dan is het zaak dat je weet wat voor product je verkoopt. Ik heb bewust voor merknamen als Livar en Boerderijkip gekozen vanwege het dierenwelzijn, vrije uitloop en verminderd antibioticagebruik. Je krijgt een stuk vlees met meer smaak als beloning voor de goede zorgen. Ook het vet dat eraan zit, wordt door klanten als lekker ervaren. De jongens van Postma Vleeswaren maken er heerlijke vleeswaren van die mijn consument graag nuttigt. Na een aantal positieve ervaringen met onze beenham of slavinken, zijn ze ook bereid om eens vier karbonades voor 15 euro mee te nemen of wat schnitzels. Zeg maar de producten die doorgaans wat moeilijker verkopen.” Veenema haalde driemaal ‘Goud’ tijdens de vakwedstrijden op de VAS. Reden om zijn winkel ‘met goud’ aan te kleden. “Klanten sluiten zich graag aan bij winnaars. De omliggende wijken zijn mijn kernafzetgebied, maar sommige klanten rijden inmiddels een stukje om voor mijn vleeswaren.” Zijn onderscheidend vermogen heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels sprake is van een goede doorloop in de winkel. “In 2018 heb ik een zwaar jaar gehad, maar in 2019 vond de kentering plaats. Afgelopen jaar heb ik een omzet van +20 procent gedraaid en als de lijn van dit jaar doorzet, bereik ik zelfs 30 procent! Ik doe veel aan marketing via Facebook, ik heb een spaarsysteem van Piggy en ik verstuur regelmatig nieuwsbrieven met aanbiedingen, feitjes over mijn vlees en lekkere recepten. Ook stuur ik op gerichte momenten flyers rond in het dorp en als het barbecueseizoen gaat beginnen, wil ik ook wat meer online gaan adverteren. Spannend, want dat heb ik nog niet eerder gedaan”, lacht hij. Ook op dat vlak kan Veenema altijd een beroep doen op Postma Vleeswaren. “Veel slagers zijn 50-plus en denken wat meer in oude tradities. Ben heeft echter een filosofie die afwijkt van de standaard. Hij durft anders te denken, vooral heel consumentgericht. Dat is zeker niet standaard voor een leverancier. Veel leveranciers zijn gek op snelle handel, maar onze samenwerking laat zich beter typeren als een duurzame relatie. Hij is een sparringpartner en durft ook wel eens eerlijk te zeggen: ‘Ik heb hier een mooi product, maar dat is niets voor jou.’ Dat kan alleen als je als leverancier durft te investeren in je afnemers en weet waar hun kracht zit. En dat doet Postma. Zodoende ben ik zeer te spreken over onze samenwerking.” Meer informatie: Postma Vleeswaren Tel. +31 (0)23-5240379 | info@postmavleeswaren.nl | www.postmavleeswaren.nl ‘WIJ GELOVEN IN DE KRACHT VAN HET SLAGERSAMBACHT’ “Vlees is niet zomaar een product; het is een beleving. En die beleving moet kloppen, over de hele linie”, verduidelijkt Ben van den Berg van Postma Vleeswaren. “De consument merkt altijd het verschil, dus wij zetten ons onvermoeibaar in om dat verschil te maken. Wij willen ambachtelijke slagerijen en speciaalzaken de best denkbare ondersteuning bieden, zodat zij de ruimte hebben om te groeien en zich op de dynamiek van het ondernemerschap kunnen focussen. Daarin ligt dan ook ons onderscheidend vermogen: niet alleen in wat wij zelf doen, maar juist in de manier waarop wij anderen helpen om hun doelen als vakspecialist te bereiken.” De winkel van Uw Slager Marco Veenema in Soest.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4