Slagersvak nr3-2020 Online

s l a g e r s v a k n r 3 2 0 2 0 20 R e p o r t a g e : H VO M e a t ‘WIJ VERWAARDEN ALLES VAN HET DIER’ HVO Meat slaagt er naar eigen zeggen ook prima in om de kalveren en lammeren volledig te verwaarden. “Wij gooien helemaal niets weg”, zegt De Jong. “Wij willen echt alleen het allerbeste voor onze klanten. Elk stuk van het kalf of lam wordt verwerkt. De botten worden tot kalfsfond verwerkt.” Daarmee is de Haagse vleesverwerker een bedrijf dat helemaal past bij deze tijd. Het verpakken van het vlees gebeurt grotendeels geautomatiseerd. HVO Meat beschikt over twintig man eigen personeel. “Wij hebben onze eigen mensen in de productie die wij bij voorkeur ook zelf opleiden. Zo weten wij wat wij hebben aan onze medewerkers en wordt daarnaast de kwaliteit gewaarborgd. Soms worden er uitbeners gehuurd. Dit gebeurt altijd via hetzelfde uitzendbureau, die weten hoe ik te werk ga.” Kalfsvlees speelt volgens De Jong ook in op trends uit de keuken. “Neem kalfswangen. Die werden tien jaar geleden nog weggegooid, maar zijn inmiddels zeer populair binnen de horeca. Sowieso levert kalf goede stukken vlees op, zoals T-bone, lende en zwezerik, en dat is het belangrijkste. Iets wat je een soort van trend zou kunnen noemen, zijn de zogeheten short-ribs; goed bevleesde spareribs van het kalf. Je hebt daarnaast producten die deels seizoensgebonden zijn. Schenkel is iets dat in de zomer nauwelijks verkocht wordt, terwijl de sparerib het in de winter juist slecht doet. Ons grote voordeel is echter dat wij alles kunnen maken. Mocht er dus een klant in een bepaalde periode een specifieke wens of een bepaalde volume van een product wensen, dan kunnen wij daar direct op inspelen.” ‘NIEUWBOUW DIE PAST BIJ ONZE GROEI’ Het bedrijf van Matthijs De Jong groeit nog steeds en dus gaat HVO Meat volgend jaar verhuizen naar een nieuw pand in Waddinxveen. “Ons huidige pand is te klein. Het bedrijf ziet hier nu 26 jaar en kan niet verder groeien. Ikwil ook de komende twintig jaar met veel plezier blijven werken en dat betekent dat de behuizing moet passen bij de kwaliteit en de nieuwste hygiëne-eisen. Dit is overigens al uitstekend, maar daarin kunnen wij nog een stap hoger zetten. Zeker retailers komen graag ter plekke kijken en in de nieuwbouw kunnen wij hun nog beter ontvangen”, zegt De Jong. “Op de nieuwe locatie zal de overcapaciteit tussen de twintig tot dertig procent liggen. Er is echter genoeg groeipotentie. De consument heeft door de coronacrisis de weg naar de slager gevonden. Dit hebben wij gezien. Vanaf de start van de coronacrisis viel een stuk horeca weg, maar zagen wij een duidelijke stijging bij slagers. Wij groeien op dit moment zo’n zeven procent per jaar. Dat willen wij vasthouden.” Mede daarom wacht een verhuizing naar Waddinxveen. “Dichtbij de snelwegen A12 en A20, waardoor wij snel in Utrecht en Noord-Brabant kunnen zijn. Dit is niet het enige logistieke voordeel dat wij behalen door de nieuwbouw, want er zijn weken bij dat wij wel vier keer op en neer rijden naar de locaties waar we vlees opslaan. Straks hebben wij de ruimte om het vlees op onze eigen locatie op te slaan. Dat is wel zo handig.” Wat ook handig is, is de ruimte waarover HVO Meat in de toekomst beschikt. “Wij gaan van 650m2 met nauwelijks parkeerplaatsen naar een perceel van 7.500m2, waarvan de nieuwbouw 2.500m2 zal beslaan met voldoende parkeerplekken. Alle machines gaan mee, maar wij zijn natuurlijk altijd aan het kijken hoe de verwerking verder geoptimaliseerd kan worden. Daarom hebben wij het proces nu verder gedigitaliseerd. Zo is iedereen gewend aan de nieuwe manier van werken zodra we zijn verhuisd”, sluit De Jong. Meer informatie: HVO Meat Tel. +31 (0)70-3175544 kalfsvlees@hvomeat.nl | www.hvomeat.nl Impressie van de nieuwbouw in Waddinxveen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4