Slagersvak nr 4 2023 online

SLAGERSVAK NR 4 2023 26 NABESCHOUWING VAS-BEURS NOOIT MEER VAS-BEURS: ‘WAS ALTIJD EEN FEEST OM TE ORGANISEREN’ Met in totaal ongeveer 2.700 bezoekers in twee dagen, positieve reacties van exposanten en volgens VAS-secretaris John Bakker vooral heel veel gezelligheid was de laatste editie van de VAS-beurs een succes. Een echte Amsterdamse slagersbeurs is daarmee na dertig edities ten einde. Bakker, die al sinds 2001 secretaris is van de VAS, houdt daar een dubbel gevoel aan over. Aan de ene kant is hij blij met wat hij tijdens al die edities heeft neergezet, maar hij beseft tegelijkertijd dat het een einde is van een tijdperk. “Het voelt wel vreemd”, vertelt hij. “Iedere editie was het een feest om de VAS-beurs te organiseren. Mede door alle enthousiaste slagers die meewerkten aan de vakwedstrijden en plezier hebben in hun werk. Het is raar dat je na al die jaren weet dat je sommige mensen nooit meer gaat zien.” Het hoogtepunt van editie nummer dertig was volgens Bakker de gezelligheid. “Dat het eten en drinken gratis waren, werd door de bezoekers heel goed ontvangen”, vervolgt hij. “Ook de exposanten waren uiterst tevreden. Stands als VAV groep, Heyde Hoeve, FoodImpuls, Agterberg Vleeswaren en Peter Konijn pakten flink uit met lekkere, veelzijdige producten. Die laatste twee zijn er al vanaf het begin af aan bij. Het zijn echte Amsterdammers, die het denk ik moeilijk vinden dat de beurs niet terugkeert. Ik heb dat ook van veel andere exposanten gehoord. Ze houden gewoon van de Amsterdamse gezelligheid die de beurs iedere keer uitstraalt.” Altijd gezellig “Het is altijd gezellig als ik hier ben”, zegt bezoeker Theo Pronk van De Groene Weg Slagerij Rotterdam tijdens de beurs. “De drukte valt me wel wat tegen en dat zie je ook aan het aantal exposanten. Ik denk dat dat een weerspiegeling is van hoe het in de branche gaat met het dalende aantal slagers en dat vind ik heel jammer. Ik ga altijd naar beurzen om te netwerken, inspiratie op te doen en om de vertegenwoordigers weer even te spreken. Het is jammer dat dit de laatste editie van de VAS-beurs is, maar ik begrijp het wel.” Wat betreft het geschatte aantal bezoekers van 2.700 is dit volgens Bakker in lijn met de verwachtingen. Hij merkt wel op dat het aantal inzendingen voor de vakwedstrijden tegenviel. Waar dat er bij vorige edities rond de 800 waren, kwam het dit jaar niet verder dan 515. De VAS-vakwedstrijd kent traditiegetrouw een VAS-kampioen, een Nederlands Jongeren Kampioen en Algemeen Nederlands Kampioen. Slagerij Putman werd gekozen tot Algemeen Nederlands Kampioen, Mark Knobbout werd de winnaar van de jongerenprijs en Slagerij Han Janmaat mag zich VAS-kampioen noemen. Ze kregen de prijs overhandigd uit handen van voorzitter Sjaak van der Werff en Mister Ajax Sjaak Swart. “Hij was de gezelligste bekende Nederlander die we in al die jaren hebben gehad”, zegt Bakker. “Omdat hij de Amsterdamse sfeer zo gemoedelijk vond, bleef hij na de prijsuitreiking nog een paar uur hangen.” Daarnaast werd Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs de winnaar van de Lekkerste Bal Gehakt 2023. De ambachtelijke gehaktballen van het familiebedrijf kwamen als beste uit de keuring van de door branchevereniging Koninklijke De organisatie van de VAS-beurs kijkt voldaan terug op de dertigste en daarmee laatste editie van het evenement. Op maandag 25 en dinsdag 26 september stond de Markthal van het Food Center Amsterdam in het teken van de jubileumeditie, waarbij de Verenigde Amsterdamse Slagersorganisatie (VAS) haar 50-jarig bestaan vierde. “Als je na die twee dagen thuiskomt, besef je ineens dat het voorbij is en je sommige mensen nooit meer ziet”, blikt John Bakker, secretaris van de VAS, terug. De winnaars van de vakwedstrijj den

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4