De Beautysalon nr 2-2022 Online

D e B e a u t y s a l o n n r 2 2 0 2 2 23 C o l u m n IN BIJNA ALLE DAGELIJKSE BOODSCHAPPEN ZITTEN PARABENEN, OOK VAN NATURE, ZOALS IN KOMKOM- MER, KERSEN, BESSEN, UIEN, WORTELEN EN CHAMPIGNONS, MAAR OOK IN ZUIVELPRODUCTEN. DEZE NATUURLIJKE VORM, BENZOËZUUR, WORDT OMGEZET IN SYNTHETISCHE VORM ZODAT DEZE GEBRUIKT KAN WORDEN IN VERZORGINGSPRODUCTEN. HET HEEFT EEN STERKE ANTIMICROBIËLE WERKING, WAAR- DOOR PARABENEN IN VERSCHILLENDE PRODUCTEN ALS CONSERVEERMIDDEL VERWERKT WORDEN. PLASTICS, DE NIEUWE PARABENEN? OF TOCH NIET? NATHALIA VAN DER ARK IS DIRECTEUR/EIGENAAR VAN OPLEIDINGSCENTRUM ESTHETICA. OOK IS ZE VERANTWOORDELIJK VOOR DE DISTRIBUTIE VAN DRIE PROFESSIONELE BEAUTYMERKEN IN NEDERLAND. Volgens wetenschappelijke onderzoeken is er geen relatie tussen het gebruik van parabenen en borstkanker, zoals jaren geleden werd beweerd. Echter, doordat het zo wel in de publiciteit is gekomen, zijn veel producenten de parabenen gaan vervangen door andere stoffen. Ze kunnen dan op hun product vermelden dat het ‘parabenenvrij’ is. Dat doen ze niet omdat deze parabenen bewezen slecht zijn, maar als USP van hun product, door de slechte naam die parabenen hebben gekregen. En dan herrijst de vraag: door welke andere conserveermiddelen worden parabenen nu dan vervangen? Letten we daar op of kijken we alleen naar de vermelding parabenen en nemen we aan dat als het er niet op staat de ingrediënten beter zijn dan parabenen? Inderdaad, bijna niemand kijkt naar de vervangers van parabenen omdat we gewoonweg niet weten welke conserveermiddelen goed of slecht voor ons zouden kunnen zijn. We kennen de benamingen van veel ingrediënten niet. Bovendien eten we elke dag veel parabenen, veel meer dan we in producten zouden kunnen gebruiken zelfs. Met plastics is de situatie duidelijk anders, hoewel ook nog niet bekend is hoe slecht het is voor ons lichaam. Daar is meer onderzoek voor nodig. Voor het milieu is het zeker slecht. Er zijn primaire en secondair microplastics die in het milieu terecht komen als kleine deeltjes. Even wat cijfers. De primaire vertegenwoordigen 15 tot 31 procent van het totaal aan microplastics in de oceanen. De secundaire microplastics zijn goed voor 69 tot 81 procent van de microplastics in oceanen. Hier vallen plastic zakken, flessen en visnetten onder. De voornaamste bron van primaire microplastics komt door het wassen van synthetische kleding! Deze komen in het water terecht en vormen 35 procent hiervan (van de 15 tot 31 procent). Dus 5 tot 11 procent van het totaal. Hierna volgt de slijtage van banden (28 procent). De opzettelijk toegevoegde deeltjes plastic aan persoonlijke verzorging bedraagt 2 procent. Dat wil zeggen dat het 2 procent van 15 tot 31 procent vertegenwoordigt, dus 0,3 procent van het totaal aan plastics. Plastics in producten die we dagelijks gebruiken zitten onder andere in verzorgingsproducten zoals deodorant, shampoos, crèmes, handzeep, tandpasta en douchegel, schoonmaakproducten waaronder allesreiniger en schuurmiddelen, en ook tuinproducten, verf en lak. In onze branche wordt nu erg de nadruk gelegd op gebruikte plastics in de samenstelling van producten. Altijd goed dat dit gedaan wordt, maar, er zijn veel enorm grote boosdoeners waardoor plastics in het milieu en in ons Nathalia van der Ark lichaam terecht komen. Aan deze oorzaken veel aandacht besteden heeft direct een grote invloed op het aantal plastic deeltjes in het milieu. Wat kunnen we het beste doen? Natuurlijk: zo min mogelijk plastic, zoals tasjes en flessen gebruiken. Je kunt verder het milieu minder belasten door kleding te gebruiken van andere dan synthetische stoffen, het minder vaak wassen van kleding, minder autorijden en altijd plastic scheiden van ander afval. En bedenk: alle beetjes helpen!

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4