Fishco nr1 2022 Online

PRODUCTONTWIKKELING FISH&CO NR 1 2022 9 SCHOUTEN EUROPE KOMT MET PLANTAARDIGE VISVERVANGERS Plantbased vis is één van de meest veelbelovende categorieën binnen plantbased food. Dat stelt ProVeg International op basis van het Smart Protein Rapport 2021 dat wordt ondersteund door het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie. Onderzoeksbureau AC Nielsen stelde in de Duitse markt de sterkste groei vast: tussen 2018 en 2020 groeide de plantaardige vis-categorie met 623% tot 1,9 miljoen euro. ‘GROOT SUCCES’ Het aantal vervangers voor vis neemt wereldwijd toe. “Wij willen duurzame en lekkere alternatieven ontwikkelen die de druk op de oceanen verminderen. De introductie van onze Vegan Green Tuna is een groot succes geworden. We verkopen het product inmiddels aan meerdere B2B klanten”, vertelt Schouten, de eerste Nederlander die in 1990 begon met het ontwikkelen van vleesvervangers. Het bedrijf vermarkt inmiddels één van de meest uitgebreide en gevarieerde assortimenten ter wereld en levert haar vlees- en visvervangers, onder private label, in meer dan 50 landen. Eerder dit jaar behaalde Schouten met haar plantaardige tonijn een tweede plaats in de prestigieuze KVK Innovatie Top 100. Het familiebedrijf mag zich daarmee het meeste innovatieve MKBfoodbedrijf van Nederland noemen. De vegan tonijn heeft een basis van soja en tarwe en kan verwerkt worden in andere producten zoals smeersalades, maaltijdsalades, wraps en kant- en klaar maaltijden. Of als pizza-topping. SPECIFIEKE TEXTUUR Het nabootsen van vis is niet gemakkelijk. R&D Manager Anke van Eijk van Schouten spreekt over een heel ander proces dan bij het vervangen van vlees. “Er komen andere technieken bij kijken, simpelweg omdat de textuur van vis heel anders is dan van vlees. Het lukt ons steeds beter om deze specifieke textuur na te bootsen. Natuurlijk is de herkenbare vissmaak ook erg belangrijk. Kloppen deze aspecten niet dan zal de consument waarschijnlijk niet structureel de overstap maken naar plantbased vis.’’ Meer informatie: Schouten Europe Tel. +31 (0)183-44 63 90 | www.schoutenfood.com SCHOUTEN EUROPE PRESENTEERDE OP DE ONLANGS GEHOUDEN VAKBEURS SIAL 2022 IN PARIJS VERSCHILLENDE PLANTAARDIGE VISVERVANGERS. VORIG JAAR INTRODUCEERDE HET BEDRIJF AL DE PLANTAARDIGE TONIJN EN VISSTICKS. MEER RECENT IS ER OOK EEN ‘BURGER ZONDER VIS’ TOEGEVOEGD AAN HET ASSORTIMENT. HIERMEE SPEELT HET NEDERLANDSE FAMILIEBEDRIJF IN OP DE VRAAG NAAR PLANTAARDIGE VERVANGERS VOOR VIS. “WIJ ZIJN ALTIJD EEN VOORLOPER IN DE MARKT VAN VLEESVERVANGERS GEWEEST EN DAT ZIJN WE NU OOK OP HET GEBIED VAN VISVERVANGERS”, VERTELT CEO HENK SCHOUTEN. Anke van Eijk aan het werk in de R&D-keuken van Schouten DE TEXTUUR VAN VIS HEEL ANDERS IS DAN VAN VLEES. HET LUKT ONS STEEDS BETER OM DEZE SPECIFIEKE TEXTUUR NA TE BOOTSEN Plantaardige fish & chips

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4