Fishco nr1 2022 Online

COVERSTORY CLÆVER SYSTEMS BIEDT ERP-OPLOSSINGEN DIE INSPELEN OP WAT PRODUCENTEN IN DE VISINDUSTRIE NODIG HEBBEN NIEUW Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | November 2022 | 1 e jaargang no. 1

IB FOOD-MACHINES IS OFFICIEEL DEALER VAN GPS REISACHER, EEN SPECIALIST OP HET GEBIED VAN DIEPTREKKERS WELKE DE BESTE OVERTREFFEN. MACHINES EN FORMAATDELEN OP VOORRAAD Wij houden een eigen voorraad aan dieptrekkers en hebben vele formaatdelen ter beschikking voor koop en huur. Zo kunnen pieken en tijdelijke productie runs snel verwerkt worden zonder wachttijden en oponthoud. GPS REISACHER ontwikkeld en bouwt al vele jaren dieptrekkers met een ongekende kwaliteit maar met een geringere investering t.o.v. de gerenommeerde merken. Kortere levertijden, flexibiliteit en een ijzersterke constructie zijn kenmerkend voor de GPS REISACHER dieptrekkers. IB FOOD-MACHINES Al 12,5 jaar uw partner in nieuwe en gebruikte voedselverwerkingsmachines. Wij leveren nieuwe en gereviseerde voedselverwerkingmachines wereldwijd. Liever lease of huren? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij ontzorgen u graag! GPS REISACHER DIEPTREKKERS Geen lange levertijden, niet inleveren op kwaliteit en met een geringere investering? DE MEER 3, URK +31 (0)85 06 60 247 INFO@FOOD-MACHINES.COM WWW.FOOD-MACHINES.COM VRAAG EEN DEMONSTRATIE AAN IN ONS DEMOCENTER

3 FISH&CO NR 1 2022 Colofon en De Visie COVERSTORY CLÆVER SYSTEMS BIEDT ERP-OPLOSSINGEN DIE INSPELEN OP WAT PRODUCENTEN IN DE VISINDUSTRIE NODIG HEBBEN NIEUW Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | November 2022 | 1 e jaargang no. 1 De Visie DE VISVERWERKENDE INDUSTRIE IS EEN VEELZIJDIGE, VEERKRACHTIGE BRANCHE, WAARBIJ PERSOONLIJKE CONTACTEN, HARD WERKEN EN EEN BEHOEFTE OM CONTINU TE VERBETEREN, ENKELE KERNBEGRIPPEN ZIJN DIE TYPEREND ZIJN VOOR DE SECTOR Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co Als je - zoals wij - een nieuw vaktijdschrift introduceert, is de neiging groot om te roepen: ‘We gaan iets nieuws doen.’ Deze zin, ooit uitgesproken door een bondsbobo na de lancering van sporttelevisiekanaal Sport 7, kent helaas een eeuwigheidswaarde vanwege de verkeerde redenen. Ik ga die woorden dan ook niet herhalen om vaktijdschrift Fish & Co officieel te lanceren. Bovendien zouden we hiermee de waarheid enig geweld aandoen, want hoewel Fish & Co nieuw is binnen de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie in Nederland én Vlaanderen, is voor ons de lancering van Fish & Co een logische vervolgstap binnen de groei die onze uitgeverij doormaakt en een uitstekende aanvulling op de titels die we al uitgeven. Fish & Co is alweer het elfde vaktijdschrift in het portfolio van uitgeverij GPmedia. Met Pakkracht (voor de verpakkingsindustrie), Meat & Co (voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie), NBT Magazine (bakkersbranche) en SlagersVak (slagerijsector) hebben we sowieso al meerdere vakbladen waarmee wij de foodindustrie gericht benaderen en bedienen. Op basis van wetenschappelijke, vakinhoudelijke en commerciële verhalen die u een goed beeld geven van wat er speelt binnen uw sector. Herkenbaar en rustig vormgegeven, met oog voor fotografie. En alles samengepakt in een glossy vaktijdschrift. VEELZIJDIG EN VEERKRACHTIG De voorbije maanden heb ik de visverwerkende industrie leren kennen als een veelzijdige, veerkrachtige branche, waarbij persoonlijke contacten, hard werken en een behoefte om continu te verbeteren, enkele kernbegrippen zijn die typerend zijn voor de sector. Vanuit mijn jarenlange expertise binnen de vleesverwerkende industrie zie ik genoeg raakvlakken met onderwerpen die binnen de gehele foodsector gelden. Verduurzaming, dierenwelzijn, energie, automatisering, hinderende wet- en regelgeving, beeldvorming, plantbased producten en een gebrek aan overheidssteun. Als redactie sluiten we uiteraard niet de ogen voor de helaas soms ook wat negatieve ontwikkelingen, maar zijn we juist – en te allen tijde – graag bereid om samen met onze partners (lees: leveranciers, brancheorganisaties, visverwerkers et cetera) invulling te geven aan al het moois dat beschikbaar is in deze sector en waarmee u als producent of verwerker een extra slag kunt maken. Ik wens u veel leesplezier met onze allereerste uitgave. Heeft u een tip voor de redactie? Stuur dan een e-mail naar m.schwillens@gpmedia.nl

FISH&CO NR 1 2022 4 INHOUD P. 7 De Koningh Binnen de EU is het verplicht om visserij- en aquacultuurproducten te voorzien van een verplichte codering. Deze producten moeten namelijk altijd traceerbaar zijn en dus zijn voorzien van zogenaamde traceability-codering. De systemen van De Koningh Coding – Labeling – Inspection zorgen ervoor dat deze verplichte informatie wordt aangebracht op visverpakkingen middels een label of etiket. P. 13 Master Builders Solutions Belgium De ideale vloer voor de visverwerkende bedrijven is hygiënisch en slijtvast, biedt weerstand tegen zware impact, grote temperatuurschommelingen en chemicaliën. Het naadloze oppervlak van Ucrete industrievloeren, dat vloeistofdicht en ondoordringbaar is over de volledige dikte, maakt dat Ucrete industrievloeren een reinigbaarheid waarborgen die vergelijkbaar is met de norm die voor roestvrijstaal wordt gehanteerd. P. 17 HHS RVS Producten De goede naam die HHS RVS Producten heeft opgebouwd in de vleesverwerkende industrie, wil eigenaar Egbert Harberink nu doorzetten in de visbranche. De nieuwste innovatie, de MPJET-reinigingsunit van het Belgische merk Dosanova Cleaning Systems, is wat dat betreft veelbelovend. “Deze unit stelt visverwerkers in staat om hun productieruimtes te reinigen zonder perslucht. Daarnaast bespaar je vijftig procent water en stroom.” P. 18 Ishida Europe Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Multihead Weigher van Ishida nodigde het Japanse bedrijf onlangs de vakpers uit voor de lancering van een tweetal machines: de X-Ray IX-PD-36A en de nieuwste Multihead Weigher. “Dankzij de nieuwe CCV-AS kunnen we onze leidende positie op de markt handhaven en zelfs verbeteren”, stelt Business Manager Neil Wightley van Ishida Europe. 7 13 17 18

FISH&CO NR 1 2022 5 P. 21 Coverstory Clæver Systems Clæver Systems biedt ERP-oplossingen afgestemd op wat producenten in de visverwerkende industrie nodig hebben. “Wij ontwikkelen alles op basis van praktijk. Het wordt niet bedacht op een kantoor en dan aangeboden, maar elk pakket is praktijkgericht en gebaseerd op de input die wij van klanten krijgen”, vertelt directeur Jan van Veen van Clæver Systems. Zo ook bij het Urker Zalmhuys op Urk. P. 27 Ribbstyle De omgeving waar vis wordt verwerkt is koel, vochtig en heeft een hoog zoutgehalte. Dit kan risico’s met zich meebrengen zoals roest en schimmel op de wandpanelen. Wat uiteindelijk een groot risico vormt voor de voedselkwaliteit. Met het Ribbstyle Coating stappenplan, waarbij de naden en kieren worden gerepareerd en afgedicht, wordt een hygiënische omgeving gecreëerd die slijtvast en flexibel is. P. 29 Casestudy De Jong Verpakking Visgroothandel Mooijer-Volendam vertrouwt al jaren op de verpakkingsoplossingen van De Jong Verpakking voor het verpakken van de gerookte vis, garnalen en seafood. “Wij krijgen regelmatig vertegenwoordigers van andere verpakkingsfabrikanten aan de deur, maar ik heb nog geen verpakking voorbij zien komen die het de moeite waard maakt om te switchen”, vertelt inkoop- en salesmanager Lou Snoek. P. 42 BAAIJENS INDUSTRIAL EQUIPMENT Voor Baaijens Industrial Equipment BV (BIE) uit Oss is visprocessing een belangrijk onderdeel van het bedrijfs-DNA. “Als sinds de jaren ‘80 leveren wij diverse vormen van pekel-, zout- en marineeroplossingen voor een grote diversiteit van visproducten”, zegt Tom Baaijens. 21 27 29 42

FISH&CO NR 1 2022 6 WETGEVING VOOR BESTRIJDING KNAAGDIEREN VERANDERT “IPM staat voor Integrated Pest Management”, legt, uit. “Werken volgens IPM betekent allereerst preventief te werk gaan met behulp van preventieve maatregelen (voorkomen), monitoring en habitat management in plaats van gelijk bestrijden met chemische middelen. Sterker nog, Daarbij is de inzet van chemisch materiaal beperkt, doelgericht en altijd tijdelijk. Voor onze werkwijze verandert er niet veel. Rentokil werkt al sinds januari 2017 volgens IPM Rattenbeheersing buitenom gebouwen. Met de aangescherpte wet IPM Knaagdierbeheersing zijn dezelfde voorwaarden van toepassing, maar dan voor zowel binnen als buiten gebouwen. De werkzaamheden van de plaagdierbeheerser bestaat steeds meer uit het geven van advies over hoe de aanwezigheid van plaagdieren, zoals ratten en muizen, voorkomen kunnen worden. Pas als het niet anders kan, gaat de plaagdierbeheerser over tot bestrijden.” Meer informatie: Rentokil Pest Control Tel. (+31) (0)85-083 0376 | www.rentokil.com/nl/ipm DE WETGEVING RONDOM HET BESTRIJDEN VAN KNAAGDIEREN GAAT VANAF 2023 VERANDEREN. DE OVERHEID HEEFT DE HUIDIGE WET IPM RATTENBESTRIJDINGAANGESCHERPTOMHETGEBRUIKVANCHEMISCHEMIDDELENTE BEPERKEN. DEWETGEEFTDAARBIJAANDATHET PROFESSIONELE PLAAGDIERBEHEERSINGSBEDRIJF MOET BESCHIKKEN OVER DE JUISTE CERTIFICERING. “HET GEBRUIK VAN CHEMISCHE MIDDELEN MAG PAS ALS ALLE ANDERE OPTIES NIET HET GEWENSTE RESULTAAT HEBBEN GELEVERD”, STELT RAOUL DUMONT, TECHNISCH MANAGER BIJ RENTOKIL PEST CONTROL. BRANCHENIEUWS LEUZE ONTWIKKELT NIEUWE 36-SENSORSERIE Leuze biedt de (IP67) sensoren aan met verschillende werkingsprincipes: als Tasters met achtergrondonderdrukking tot 2,5 meter), als (tot 17 meter) of als gescheiden Zender/Ontvangersystemen (tot 80 meter). Het hoogwaardige sensorontwerp biedt een extreem hoge functiereserve. Dit zorgt ervoor dat objecten betrouwbaar worden gedetecteerd, zelfs als er bijvoorbeeld storingsbronnen aanwezig zijn. Gebruikers kunnen ook reflectorfotocellen toepassen bijhet detecteren van objecten met depolariserende eigenschappen, bijvoorbeeld voor in folie verpakte pallets. De sensoren van de 36-serie bestrijken dus een enorm scala van toepassingen. DEPOLARISERENDE EIGENSCHAP VAN OPGESPANNEN FOLIE Conventionele retro-reflecterende foto-elektrische sensoren detecteren vaak onbetrouwbaar met folie omwikkelde pallets. De reden hiervoor is de depolariserende eigenschap van de opgespannen folie. De nieuwe retro-reflectieve fotocel van de serie Leuze 36 kan deze uitdaging dankzij zijn speciale optiek probleemloos aan. DE NAUWKEURIGE DETECTIE VAN OBJECTEN VEREIST BETROUWBARE TECHNOLOGIE. DAARVOOR HEEFT LEUZE DE NIEUWE 36-SENSORSERIE ONTWIKKELD. DANKZIJ HUN DETECTIEPRESTATIES ZIJN DEZE SENSOREN GESCHIKT VOOR IN DE INTRA LOGISTIEK, VERPAKKINGSSYSTEMEN EN DE AUTOMOBIELINDUSTRIE. ZE DETECTEREN VOORWERPEN MET VERSCHILLENDE OPTISCHE EIGENSCHAPPEN - ZELFS OP GROTE AFSTAND, BIJ TRILLINGEN, OMGEVINGSLICHT OF VERVUILING. Meer informatie Leuze electronic BV Tel. +31 (0)418-653544 | www.leuze.com

CONTROLE & INSPECTIE FISH&CO NR 1 2022 7 VERPLICHTE CODERING OP VISSERIJPRODUCTEN De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schrijft voor dat visverpakkingen moeten zijn voorzien van de handelsnaam, de productiemethode en het vangstgebied. Sinds 1 januari 2013 is voor vissoorten waarop beperkt gevist mag worden een elektronische drager (barcode) verplicht. Sinds 2015 geldt dit voor alle vissoorten en aquacultuurproducten. De meeste visverwerkingsbedrijven voeren meerdere merken, hebben veelal verschillende inkoopkanalen en wellicht ook verschillende vangstgebieden. En dit nog los van variabelen als THT-datum en productietraceringscode, die de visverpakkingenmoeten bevatten. Al met al, veel verschillende producten waarop verschillende coderingen moeten worden aangebracht. “Snel kunnen schakelen in uw etiketten of codering is dan ook een must. Zodoende werkt u effectief en kostenbesparend. Voor het aanbrengen van bovengenoemde coderingen zijn print & apply-systemen of een etiketteermachine in combinatie met een kleinkarakter inkjet-printer ideaal.” LABELS PRINTEN EN AANBRENGEN Bij print & apply worden blanke of deels voorbedrukte labels ingeprint en vervolgens direct aangebracht op uw visverpakking. Een weeg-prijs-etiketteermachine realiseert dit ook. Daarnaast is het mogelijk om realtime het exacte gewicht en de daarbij behorende prijs mee te printen. Voordelen van print & apply zijn het inprinten en aanbrengen van etiketten met één machine, het gebruik van blanco en deels voorbedrukte etiketten, ook geschikt bij hoge productiesnelheden, geen of minimale omsteltijden en de mogelijkheid tot non-stop labeling, hetgeen de productiviteit vergroot. Thermo direct en thermo transfer zijn mogelijk, net als integratie met alle pakketten voor labeldesign. RECHTSTREEKS CODEREN OP VISVERPAKKINGEN Liever werken met voorbedrukte labels? Dan volstaat een etiketteermachine, die de labels op hoge snelheid aanbrengt op de visverpakkingen. Voor productspecifieke informatie, zoals de houdbaarheidsdatum of batchcode, biedt de kleinkarakter inkjet-printer de perfecte oplossing. Kleinkarakter printen biedt contactloos printen op vrijwel elk materiaal en een gemakkelijke integratie van de inkjet printers in de productielijn. Ook voorziet het in coderen in de meest veeleisende omgevingen en op zeer snelle productielijnen. Op deze manier kunnen fouten worden voorkomen met eenvoudige softwarekoppelingen. De Koningh zorgt voor professionele inkten voor printen op alle materialen en garandeert met deze inkjet-printer voor een enorme flexibiliteit. “Als extra service kunt u natuurlijk uw vissers ook de service bieden om hun producten voor hen te coderen of etiketteren met de vereiste informatie.” SLIMME SOFTWARE Informatie, zoals bijvoorbeeld het gewicht van uw visproduct, kan real-time worden geprint. Ook kan het worden gekoppeld met een ERP-systeem. Door middel van NiceLabel-software is het mogelijk dit volledig te automatiseren. Ook als het om meerdere printers en lijnen gaat. “Voor meerdere vestigingen kennen we een cloud oplossing van NiceLabel Software. Vraag aan onze product specialisten naar onze klantencasussen.” Meer informatie: De Koningh Coding – Labeling – Inspection Tel. +31 (0)26-741 00 00 | info@dekoningh.nl www.dekoningh.nl BINNEN DE EU IS HET VERPLICHT OM VISSERIJ- EN AQUACULTUURPRODUCTEN TE VOORZIEN VAN EEN VERPLICHTE CODERING. DEZE PRODUCTEN MOETEN NAMELIJK ALTIJD TRACEERBAAR ZIJN EN DUS ZIJN VOORZIEN VAN ZOGENAAMDE TRACEABILITY-CODERING. DE SYSTEMEN VAN DE KONINGH CODING – LABELING – INSPECTION ZORGEN ERVOOR DAT DEZE VERPLICHTE INFORMATIE WORDT AANGEBRACHT OP VISVERPAKKINGEN. MIDDELS EEN LABEL OF ETIKET OP DE PRODUCTVERPAKKING OF DOOR EEN RECHTSTREEKSE CODERING OP DE VERPAKKING.

VASTE SYSTEMEN Geen hogedruk leidingwerk nodig MOBIELE SYSTEMEN Altijd en overal reinigen h-hs.nl +31 313 410 227 • SPOELEN / INSCHUIMEN / DESINFECTEREN • INSCHUIMEN ZONDER PERSLUCHT • VARIABEL VAN 20 TOT 200 BAR • VANAF 10 LITER/MINUUT MPJET EN HPJET REINIGINGSSYSTEMEN De nieuwe standaard in reiniging · Henkovac vacuümverpakkingsmachines · ABM visburgervormmachines · Totaalleverancier Freund · Weber ontzwoerd, ontvlies en onthuidmachines · Gaser eiwitteer- paneermachines F2000 visburgermachine Trimmer Waterdichte RVS weegschaal M4 enkelkamer Practic 240 eiwitteer- en paneermachine ASB 600 visonthuidmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl

PRODUCTONTWIKKELING FISH&CO NR 1 2022 9 SCHOUTEN EUROPE KOMT MET PLANTAARDIGE VISVERVANGERS Plantbased vis is één van de meest veelbelovende categorieën binnen plantbased food. Dat stelt ProVeg International op basis van het Smart Protein Rapport 2021 dat wordt ondersteund door het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie. Onderzoeksbureau AC Nielsen stelde in de Duitse markt de sterkste groei vast: tussen 2018 en 2020 groeide de plantaardige vis-categorie met 623% tot 1,9 miljoen euro. ‘GROOT SUCCES’ Het aantal vervangers voor vis neemt wereldwijd toe. “Wij willen duurzame en lekkere alternatieven ontwikkelen die de druk op de oceanen verminderen. De introductie van onze Vegan Green Tuna is een groot succes geworden. We verkopen het product inmiddels aan meerdere B2B klanten”, vertelt Schouten, de eerste Nederlander die in 1990 begon met het ontwikkelen van vleesvervangers. Het bedrijf vermarkt inmiddels één van de meest uitgebreide en gevarieerde assortimenten ter wereld en levert haar vlees- en visvervangers, onder private label, in meer dan 50 landen. Eerder dit jaar behaalde Schouten met haar plantaardige tonijn een tweede plaats in de prestigieuze KVK Innovatie Top 100. Het familiebedrijf mag zich daarmee het meeste innovatieve MKBfoodbedrijf van Nederland noemen. De vegan tonijn heeft een basis van soja en tarwe en kan verwerkt worden in andere producten zoals smeersalades, maaltijdsalades, wraps en kant- en klaar maaltijden. Of als pizza-topping. SPECIFIEKE TEXTUUR Het nabootsen van vis is niet gemakkelijk. R&D Manager Anke van Eijk van Schouten spreekt over een heel ander proces dan bij het vervangen van vlees. “Er komen andere technieken bij kijken, simpelweg omdat de textuur van vis heel anders is dan van vlees. Het lukt ons steeds beter om deze specifieke textuur na te bootsen. Natuurlijk is de herkenbare vissmaak ook erg belangrijk. Kloppen deze aspecten niet dan zal de consument waarschijnlijk niet structureel de overstap maken naar plantbased vis.’’ Meer informatie: Schouten Europe Tel. +31 (0)183-44 63 90 | www.schoutenfood.com SCHOUTEN EUROPE PRESENTEERDE OP DE ONLANGS GEHOUDEN VAKBEURS SIAL 2022 IN PARIJS VERSCHILLENDE PLANTAARDIGE VISVERVANGERS. VORIG JAAR INTRODUCEERDE HET BEDRIJF AL DE PLANTAARDIGE TONIJN EN VISSTICKS. MEER RECENT IS ER OOK EEN ‘BURGER ZONDER VIS’ TOEGEVOEGD AAN HET ASSORTIMENT. HIERMEE SPEELT HET NEDERLANDSE FAMILIEBEDRIJF IN OP DE VRAAG NAAR PLANTAARDIGE VERVANGERS VOOR VIS. “WIJ ZIJN ALTIJD EEN VOORLOPER IN DE MARKT VAN VLEESVERVANGERS GEWEEST EN DAT ZIJN WE NU OOK OP HET GEBIED VAN VISVERVANGERS”, VERTELT CEO HENK SCHOUTEN. Anke van Eijk aan het werk in de R&D-keuken van Schouten DE TEXTUUR VAN VIS HEEL ANDERS IS DAN VAN VLEES. HET LUKT ONS STEEDS BETER OM DEZE SPECIFIEKE TEXTUUR NA TE BOOTSEN Plantaardige fish & chips

FISH&CO NR 1 2022 10 INTERVIEW ‘WIJ BIEDEN BETAALBARE VERPAKKINGSMACHINES ZONDER COMPROMIS OP KWALITEIT’ Al dertien jaar is IB Food-Machines leverancier van machines voor voedselverwerkende bedrijven wereldwijd. “We zijn inkoper van premium gebruikte machines, die we eventueel reviseren tot ‘nieuwstaat’ en opnieuw in de markt zetten”, vertelt Jan Willem. “Met die gebruikte machine-divisie is IB Food-Machines destijds gestart en inmiddels bekend geworden in de industrie, maar daarnaast leveren we uiteraard ook gloednieuwe machines. We hebben ons altijd gericht op drie specifieke soorten voedselverwerking, zodat we onze klanten op de beste manier kunnen adviseren bij het verbeteren en optimaliseren van hun productielijnen.” VAN VERWERKEN TOT EN MET VERPAKKEN Sinds afgelopen jaar boort het bedrijf een nieuwe markt aan, namelijk die van verpakkingsmachines. “We hebben nagedacht over manieren waarop we onze klanten nog meer kunnen ontzorgen en kwamen uit op het verpakkingsproces. De verpakkingsoplossingen die wij nu bieden, sluiten goed op elkaar aan en op de voedselverwerkende oplossingen die we onze klanten al konden leveren. Hiervoor hebben we een specifieke groep leveranciers geselecteerd waarvan het machine-aanbod op elkaar aansluit. Naast leverancier voor standalone machines, profileren we ons graag als ‘complete partner’ voor totaaloplossingen: van verwerken tot en met verpakken. Bovendien zijn klanten bij ons niet afhankelijk van één merk, maar hebben juist alle ruimte om de ideale oplossing te vinden voor hun specifieke vraagstuk”, aldus Jan Willem. In het verleden kreeg IB Food Machines al regelmatig de vraag naar gebruikte verpakkingsmachines, waardoor ze bemerkten dat er behoefte was aan een betaalbaar alternatief voor de grote spelers van de gevestigde orde. “Wij willen hierin voorzien: betaalbare verpakkingsmachines voor middel- en kleinere productiebedrijven, zonder dat er op kwaliteit wordt ingeboet. Geen compromis, maar gewoon echt goede kwaliteit”, vertelt hij. “Nu al wordt er buitengewoon goed op gereageerd door onze klanten, dat bevestigt de marktvraag die ik aanvoelde.” IB FOOD-MACHINES, LEVERANCIER VAN MACHINES VOOR VIS- EN VLEESVERWERKENDE INDUSTRIE, BIEDT OOK VERSCHILLENDE VERPAKKINGSMACHINES VOOR DE GENOEMDE SECTOREN. DE REDACTIE BRACHT EEN BEZOEK AAN HET BEDRIJF OP URK, WAAR WE SPRAKEN MET SALES DIRECTOR JAN WILLEM VERMEULEN OVER DE STRATEGISCHE VERBREDING VAN HET GAMMA. “WE ZIJN CONTINU OP ZOEK NAAR NIEUWE MERKEN EN MACHINES DIE EEN LOGISCHE AANVULLING VORMEN OP HETGEEN WE REEDS AANBIEDEN.” Het hoofdkantoor van IB Food-Machines op Urk

FISH&CO NR 1 2022 11 NIEUWE VERPAKKINGSMACHINES Om in de klantvraag te voorzien is IB Food-Machines een aantal strategische partnerschappen aangegaan met producenten van verpakkingsmachines. Vanaf Urk leveren ze nu gloednieuwemachines van Italian Pack, Hajek, Henkelman en een vierde gerenommeerde speler in de wereldwijde verpakkingsindustrie. Bij deze merken volgt het personeel diverse trainingen om zich de verpakkingstechnieken eigen te maken. Jan Willem: “Het is mooi om te zien hoe gemotiveerd en geïnteresseerd we zijn als groep, en hoe snel we deze nieuwe technologieën oppakken waardoor onze expertise op dit gebied almaar groeit.” Italian Pack is leverancier van half- en volautomatische trayseal-machines voor verschillende verpakkingsoplossingen zoals cardboard packaging, skinpackaging, MAPoplossingen et cetera. “Die machines zijn multifunctioneel, waardoor bedrijven in het middensegment – die behoefte hebben aan grote mate van flexibiliteit – met één machine al een compleet scala aan verschillende verpakkingstechnologieën in huis hebben. Zonder gigantische investeringen”, benadrukt Jan Willem. Met Hajek biedt IB Food-Machines nu ook thermoforming- en dieptrekoplossingen, die goed te combineren zijn met verschillende machines die zij al hadden. Jan Willem: “Het bedrijf bestaat al veertig jaar en beschikt over gigantisch veel knowhow. Als kleine, efficiënte organisatie blinken zij uit in flexibiliteit en kostenefficiëntie zonder dat de kwaliteit van de machines eronder lijdt.” UNIEKE VACUÜMEERMACHINES Ook biedt het bedrijf sinds kort de degelijke, professionele vacuümeermachines van Henkelman. “We hebben wat betreftdeHenkelman-machinesweleenuniekepositie”,vertelt hij. “Zij leverennormaliter geencustom-machines,maar wijkunnenalsinkoperspecifiekemachineswelbijvoorbeeldpertienbestellen.Zobiedenonzeklanten iets heel unieks.” Met de toevoeging van een vierde merk, een gerenommeerde speler in de wereldwijde industrie, heeft IB Food-Machines tevens de mogelijkheid hun klanten te voorzien in de toepassingen voor het traject ná het verpakken. “Denk aan het label printen, etiketteren, de inspectie, het check-wegen en de metaaldetectie en ga zo maar door”, aldus Jan Willem. “En tot slot de kwaliteitscontrole zowel van de producten zelf als van de geplaatste labels en bijvoorbeeld barcodes. Dit maakt ons aanbod compleet om de klant van A tot Z te ontzorgen.” GROTE VOORRADEN Voor alle merken die het bedrijf voert, geldt dat ze een bepaalde voorraad houden op Urk. “We hebben zo tussen de drie- en vierhonderd machines op voorraad. We werden nog wel eens voor gek verklaard, want het is natuurlijk nogal een investering. Maar in de markt van vandaag de dag blijkt het een goede zet. Wanneer een klant belt omdat hij zo spoedig mogelijk een machine nodig heeft, kunnen wij snel schakelen en vaak ook op korte termijn leveren. ”, glimlacht Jan Willem. “Naast de machineverkoop, verlenen we service in de vorm van onder meer advies, onderhoud en het leveren van onderdelen. Op Urk kunnen we onze klanten binnen zestig minuten helpen met reserveonderdelen, en in de rest van Nederland nog dezelfde dag. We verkopen geen machine waarbij we deze beloofde services niet kunnen waarmaken”, besluit Jan Willem tevreden. DEMOCENTER Daarnaast heeft IB Food-Machines op Urk een nieuw democenter. “Hier hebben we een paar keer per jaar product, proces of industrie gerelateerde demodagen en ontvangen we geregeld klanten om specifieke tests te draaien – waarvoor ze eventueel meteen zelf hun product mee kunnen brengen om te testen. Voor professionele tests en demonstraties hebben we hier alle nodige aansluitingen en bijvoorbeeld vries- en koelcapaciteit op industrieel niveau tot onze beschikking. Dit heb ik nog bij geen enkele andere leverancier op deze manier gezien”, besluit Jan Willem trots. Meer informatie: IB Food-Machines Tel. +31 (0)850-660247 info@food-machines.com www.food-machines.com Sales director Jan Willem Vermeulen van IB Food-Machines

Mijn ERP. Maakt mijn beslissingen makkelijker. De juiste beslissingen nemen - dit is nu het belangrijkste voor elke Visverwerkingsbedrijf. Gedetailleerde rapporten, de laatste gegevens uit de productie, de ontwikkeling van de ordersituatie: het CSB-System geeft u precies deze transparantie met een druk op de knop. Zo kunt u zelfs in onzekere tijden veilige beslissingen nemen. Meer over onze oplossingen voor visverwerkingsbedrijven: www.csb.com Baaijens Industrial Equipment bv T +31 (0) 412 623056 WWW.BAAIJENS.NL FISH PROCESSING Hoogwaardige, innovatieve en op maat gemaakte machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Zout- en marineerapparatuur Totale vis verwerking: o.a. deslimers, ontschubmachines, pin-bone removers, skinners en trimlijnen roken - koken - bakken - braden UV-C Lucht- en oppervlaktedesinfectie FB Unit Baaijens Industrial Equipment bv T +31 (0) 412 623056 WWW.BAAIJENS.NL FISH PROCESSING Hoogwaardige, innovatieve en op maat gemaakte machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Zout- en marine rap aratu r Totale vis v werking: o.a. deslimers, ntschubmachines, pi -bone r movers, skinners en trimlijnen roken - koken - bakken - braden UV-C Lucht- en oppervlaktedesinfectie FB Unit Expertise, flexibiliteit, ontzorgen, hoge kwaliteit en ruime dienstverlening BAAIJENS: FISH PROCESSING Hoogwaardige UV-C, Ozon Lucht, oppervlakte & water desinfectie UV-C tunnel tot 360° desinfectie Elimineert bacteriën, schimmels, sporen en virussen; Maatwerk, in lijn desinfectie oplossingen mogelijk; Lage kapitaal- en bedrijfskosten; Voorkomt verspilling. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende fabrieksscan. Baaijens Industrial Equipment bv T +31 (0) 412 623056 WWW.BAAIJENS.NL BAAIJEN : FISH PROCESSING Hoogwaardige, innovatieve en op maat gemaakte machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Zout- en marineerapparatuur Totale vis verwerking: o.a. deslimers, ontschubmachines, pin-bone removers, skinners en trimlijnen roken - koken - bakken - braden UV-C Lucht- en oppervlaktedesinfectie FB Unit Baaijens Industrial Equipment bv T +31 (0) 412 623056 WWW.BAAIJENS.NL BAAIJEN : FISH PROCESSING Hoogwaardige, innovatieve en op maat gemaakte machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Zout- en marineerapparatuur Totale vis verwerking: o.a. deslimers, ontschubmachines, pin-bone removers, skinners en trimlijnen roken - koken - bakken - braden UV-C Lucht- en oppervlakted sinfectie FB Unit Baaijens Industrial Equipment bv T +31 (0) 412 623056 WWW.BAAIJENS.NL Hoogwaardige, innovatieve en op maat gemaakte machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Totale visverwerking Baaijens Industrial Equipment bv T +31 (0) 412 623056 WWW.BAAIJENS.NL BAAIJENS: FISH PROCESSING Hoogwaardige, innovatieve en op maat gemaakte machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Zout- en marineerapparatuur Totale vis verwerking: o.a. deslimers, ontschubmachines, pin-bone removers, skinners en trimlijnen roken - koken - bakken - braden UV-C Lucht- en oppervlaktedesinfectie FB Unit Baaijens Industrial Equipment bv T +31 (0) 412 623056 WWW.BAAIJENS.NL BAAIJENS: FISH PROCESSING Hoogwaardige, innovatieve en op maat gemaakte machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Zout- en marineerapparatuur Totale vis verwerking: o.a. desli ers, ontschubmachines, pin-bone removers, skinners en trimlijnen roken - koken - bakken - braden UV-C Lucht- en oppervlaktedesinfectie FB Unit Natte- en droge zout processen en marineren roken - koken - bakken - braden

HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID FISH&CO NR 1 2022 13 DE JUISTE VLOER, DOORSLAGGEVEND VOOR DE VOEDSELVEILIGHEID Een foute vloerkeuze kan leiden tot een slechte of onvoldoende reiniging van het vloeroppervlak, waardoor bacteriën en schimmels vrij spel krijgen. Onvoldoende slijtvaste vloeren kunnen dan beschadigd raken, scheuren of onthechten, waarin vuil zich ophoopt. Niet alleen geven gebrekkige vloeren micro-organismen de kans om zich verder te vermenigvuldigen, ze kunnen ook ongedierte, aantrekken, wat de kans op voedselbesmetting nog groter maakt. Dit soort kruisbesmetting tussen voedsel, vloeroppervlakken en apparatuur is een typische oorzaak van voedselvergiftiging. MEEST GESCHIKTE VLOER VOOR VISINDUSTRIE De ideale vloer voor de visverwerkende bedrijven is hygiënisch en slijtvast, biedt weerstand tegen zware impact, grote temperatuurschommelingen en chemicaliën. Het is cruciaal dat de vloeren intensief gereinigd worden. Het naadloze oppervlak van Ucrete industrievloeren, dat vloeistofdicht en ondoordringbaar is over de volledige dikte, maakt dat Ucrete industrievloeren een reinigbaarheid waarborgen die vergelijkbaar is met de norm die voor roestvrijstaal wordt gehanteerd. Ucrete industrievloeren zijn bovendien HACCP-gecertificeerd. Niet onbelangrijk is dat de vloer snel belast kan worden. Wanneer een renovatie of een nieuwe vloer nodig is, zorgt de snelle plaatsing en uitharding van Ucrete vloeren voor minder productieonderbrekingen dan bij vele andere vloeren wel het geval is. NIET INBOETEN OP VEILIGHEID Veiligheid is een belangrijk aspect bij de keuze van een vloer, vooral in productievestigingen met natte werkzones, zoals bij visverwerking. Dankzij het ruime aanbod aan anti slipsystemen geeft Ucrete minder kans op uitglijden, struikelen en vallen dan met een standaardvloer. De kosten van dergelijke incidenten zijn niet te onderschatten. Het aantal door uitglijden veroorzaakte incidenten in de voedingsindustrie ligt aanzienlijk hoger dan het industriële gemiddelde, en draagt in belangrijke mate bij tot ernstige letsels. In onze huidige maatschappij, waarin men snel tot procederen geneigd is, is het allicht het verstandigst om steeds de best mogelijke vloer te kiezen. Door een optimale slipweerstand te kiezen biedt een Ucrete-vloer een veilige omgeving voor de werknemers. Duurzaamheid is niet meer weg te denken in het actuele leven. De lange levensduur van Ucrete vloeren, vaak zijn ze na 20 tot 30 jaar nog in gebruik, helpt om kostbare hulpbronnen te besparen. Er bestaat immers geen grotere verspilling van grondstoffen, tijd en energie dan vloeren die na vijf à tien jaar opgebroken en weggegooid worden. Meer informatie: Master Builders Solutions Belgium | Tel. +32 (0)11-340 431 ucrete.master-builders-solutions.com/nl/ VLOEREN. DE MEESTEN ONDER ONS SCHENKEN ER NOOIT AANDACHT AAN, TOT ER PROBLEMEN OPDUIKEN. GROTERE FABRIEKEN, STRENGERE REGLEMENTERING EN MODERNERE TECHNOLOGIE MAKEN DAT VLOEREN IN DE VISINDUSTRIE MEER DAN OOIT MOETEN VOLDOEN AAN ALLE BEHOEFTEN VAN DE MODERNE VERWERKENDE INDUSTRIE. DE RETURN ON INVESTMENT (ROI) VAN EEN VLOER BEREKENEN LIGT NIET VOOR DE HAND, MAAR EENS UW VLOER NIET MEER VOLDOET AAN DE EISEN ROND HYGIËNE, VOEDINGSKWALITEIT, VEILIGHEID VAN WERKNEMERS KAN ZE UW REPUTATIE FLINK SCHADEN. DE PRIJS VAN EEN SLECHTE VLOERKEUZE WORDT DAN PLOTS HEEL VOELBAAR.

FISH&CO NR 1 2022 14 Warmte die afkomt van onder andere vriezers en koelingen verdwijnt normaal gesproken in de ruimte. Met een warmte-terug-win-systeem van LETS bv wordt deze warmte opgevangen en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om koud water te verwarmen. Dit scheelt enorm in het gasverbruik. In een drinkwaterveilige tank, die voldoet aan de eisen van het Drinkwaterbesluit, wordt het water opgeslagen. Zo is er altijd warm water voorhanden om te reinigen. Wanneer hier een LETS bv pompunit en een slanghaspel aan gekoppeld zijn, wordt er snel en goed gereinigd. Omdat het water in een drinkwaterveilige tank is opgeslagen mag het gebruikt worden in productieruimtes. WAT U VAN LETS KAN VERWACHTEN? Wanneer een bedrijf LETS bv benadert bekijken zij altijd de situatie ter plekke. Om het beste rendement voor een bedrijf eruit te halen, wordt er een berekening gemaakt. Hier worden de machines dan op afgesteld. LETS bv levert maatwerk, want ieder bedrijf is anders. Meer informatie: LETS bv | Tel. +31 (0)321-386600 | www.letsbv.nl LETS BV: VERDUURZAMEN EN GOED REINIGEN IN DEZE TIJD WAARIN DE PRIJZEN STIJGEN ZOEKEN VELE BEDRIJVEN OPLOSSINGEN OM TE BESPAREN. BIJ EEN NIEUWE AANSCHAF WORDT OOK GELIJK GEKEKEN NAAR WAT GOED IS VOOR HET MILIEU, GERICHT OP VERDUURZAMING. OOK BIJ LETS BV VINDEN ZE VERDUURZAMING BELANGRIJK EN DENKEN ZE MEE MET BEDRIJVEN OM DAT TE REALISEREN. HET MAAKT NIET UIT OF HET VOOR DE LOKALE SLAGER IS OF VOOR EEN GROTE VLEESVERWERKER: IEDER BEDRIJF HEEFT TE MAKEN MET DE STRIKTE HYGIËNE-EISEN EN WIL TOCH GOED KUNNEN REINIGEN. HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID ADVERTENTIE Bezoek onze website www.fish-co.nl voor regelmatige nieuwsupdates over de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie of volg ons op LinkedIn (Vaktijdschrift Fish & Co). Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Uw partner in de sector – in print, op social media én online!

FISH&CO NR 1 2022 15 WEGEN EN ETIKETTEREN OCTOPUS ACE WEEG- EN ETIKETTEERSYSTEMEN: HET NEUSJE VAN DE ZALM HET VOORMALIGE EILAND URK HEEFT EEN GROTE VISSERIJVLOOT. NIET VERWONDERLIJK DAT ER OP HET INDUSTRIETERREIN VAN URK, MET STRAATNAMEN VERWIJZEND NAAR ALLERLEI WATEREN EN VISSOORTEN, VEEL VISVERWERKENDE BEDRIJVEN ZIJN GEVESTIGD. DE WEEG- EN ETIKETTEERSYSTEMEN MET DE NAAM OCTOPUS ACE MOESTEN HIER DAN OOK WEL IN DE SMAAK VALLEN. NIET VOOR NIETS HEBBEN AL DIVERSE VISVERWERKENDE BEDRIJVEN OP URK GEKOZEN VOOR DEZE SYSTEMEN VAN VWS NEDERLAND. “NAAST DE KWALITEIT VAN ONZE PRODUCTEN ONDERSCHEIDEN WE ONS MET NAME OP HET GEBIED VAN FLEXIBILITEIT EN SERVICE.” “Na een geslaagde afnametest staat in onze moderne werkplaats in Schaijk wederom een Octopus Ace weeg- en etiketteersysteem gereed voor levering aan een nieuwe klant op Urk. Deze Octopus Ace is voorzien van een weegband van 700 mm om ook langere producten snel en nauwkeurig te wegen en van een etiket met variabele data te voorzien. Deze order geeft aan dat er ook vanuit de visverwerkende industrie meer en meer vraag komt naar onze kennis en flexibiliteit”, stelt Patrick van der Vegt, directeur van VWS Nederland. ◀ De Octopus Ace weeg- en etiketteersystemen zijn de nieuwe standaard in het volautomatisch wegen en etiketteren van vis NIEUWE STANDAARD De Octopus Ace weeg- en etiketteersystemen zijn de nieuwe standaard in het volautomatisch wegen en etiketteren van vis en hierdoor het spreekwoordelijke neusje van de zalm. Van der Vegt legt uit: “Alle systemen worden zowel hard- als softwarematig door ons in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd. Vanuit ons moderne pand in Schaijk produceren en leveren we roestvrijstalen weeg- en etiketteersystemen, die indien gewenst kunnen worden gekoppeld aan het ERP-systeem van de klant en worden uitgebreid met diverse inspectiesystemen, voor met name de voedingsmiddelenindustrie. Om de kwaliteit van de systemen te borgen, bouwen we deze allemaal in onze uitstekend geoutilleerde productieruimte in Schaijk. Zo weten we precies wat er de deur uitgaat en vinden klanten bij ons alles onder één dak.” TEAM PROFESSIONALS VWS Nederland heeft inmiddels 18 man in dienst met samen meer dan 150 jaar ervaring in wegen en etiketteren. “We zijn met ons team van professionele en gemotiveerde medewerkers daardoor een innovatieve en betrouwbare partner. Niet voor niets hebben bedrijven van klein tot groot ons hun vertrouwen reeds geschonken en behoren zij tot onze gestaag groeiende groep tevreden klanten in binnen- en buitenland”, besluit Patrick van der Vegt. Meer informatie: VWS Nederland | Tel. +31 (0)88-0303 100 info@vwsnederland.nl | www.vwsnederland.nl

FISH&CO NR 1 2022 16 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING ‘WIJ LEVEREN OPLOSSINGEN WAARVAN ONZE MACHINES DEEL UITMAKEN’ Norbech Denemarken (voorheen Uni-Food Technic) richt zich voornamelijk op de zalm- en de garnalenindustrie. “Daarnaast hebben wij ook oplossingen voor witvis-soorten”, stelt Derksen. Norbech voorziet in een gratentrekkermachine (1, 2, 4 en 6 lijnen), ontslijm- en ontschubmachines, onthuidmachines, fileermachines, zalmfilet-wasmachines, portioneermachines plus droogzoutmachines voor de rokerij. Een ontkopmachine is nog in ontwikkeling. Eén andere onderscheidende machine van Norbech is de nieuwste garnalenpelmachine. “Deze garnalenpelmachine FOODLINE SYSTEM NEDERLAND & SYSMATEC BELGIË, BEKEND VAN POLY-CLIP, BIEDEN OOK EEN BREED ASSORTIMENT VOOR DE VISINDUSTRIE. HIERTOE BEHOREN ONDER MEER DE MERKEN NORBECH EN AUTOTHERM. “WIJ LEVEREN NIET ALLEEN MACHINES, WIJ LEVEREN OPLOSSINGEN WAARVAN ONZE MACHINES DEEL UITMAKEN”, STELT PASCAL DERKSEN VAN FOODLINE SYSTEM. heeft een grote capaciteit. Dit maakt de machine revolutionair, want dit stelt verwerkers in de mogelijkheid om garnalen tegen een hoge capaciteit en vooral hoge kwaliteit op industriële basis te pellen.” ROOKKASTEN OP MAAT Het Duitse merk Autotherm, gesitueerd kort over de grens met Nederland, bouwt rookkasten op maat en naar wens. “Wij kunnen rookkasten leveren voor koud en warm roken en ook voor liggende en hangende vissoorten. Wij hebben meerdere rooksystemen waarvoor gekozen kan worden. Wij staan altijd open om samen met u een test uit te voeren.” Meer informatie: Foodline System Tel. +31 (0)36-535 9420 www.foodlinesystem.nl SysmaTec bvba Tel. +32 (0)14-408 520 www.sysmatec.be PROVISUR OPENT INNOVATIECENTRUM ONDER DE ROOK VAN PARIJS Ontwikkeling en testen kunnen worden uitgevoerd in een reeks van toepassingsgebieden: ontdooien, tuimelen, persen, snijden, malen & mengen, vormen, pasteuriseren, scheiden - en in een echte productieomgeving bij gecontroleerde kamertemperatuur. Voedselproducenten hebben de mogelijkheid om het volledige assortiment Provisur-apparatuur te ervaren en nieuwe producten te ontwikkelen met een deskundig team van voedingswetenschappers en applicatie-ingenieurs. Daarnaast biedt het PIC een keuken-in-restaurantstijl voor een complete beleving en een laboratorium dat uitgebreide productanalyses mogelijk maakt. “De voedingsindustrie evolueert voortdurend. Om aan deze steeds veranderende eisen te voldoen, stelt het PIC ons in staat om onze Europese klanten te ondersteunen bij het gebruik van nieuwe duurzame technologieën die een grotere efficiëntie en een zuiniger productieproces bereiken. Dit leidt tot betere producten. Tegelijkertijd stelt onze gezamenlijke aanpak ons in staat om onze eigen knowhow uit te breiden - in het voordeel van onze klanten en hun kopers”, legt Olivier Kerdiles, Vice President of Separation en DMC bij Provisur uit. PROVISUR TECHNOLOGIES HEEFT VOOR ZIJN EUROPESE KLANTEN HET PROVISUR INNOVATION CENTRE (PIC) GEOPEND. DIT NIEUWE STATE-OF-THEART DEMOCENTRUM, IN PLAILLY - ONDER DE ROOK VAN PARIJS, BIEDT VOEDINGSMIDDELENFABRIKANTEN EN VLEESVERWERKERS DE MOGELIJKHEID OM DE INDUSTRIËLE VOEDSELVERWERKINGSAPPARATUUR TE TESTEN EN EVALUEREN. Meer informatie: Provisur Technologies | Tel. +31 (0)20 659 0800 info@provisur.com | www.provisur.com

FISH&CO NR 1 2022 17 HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID REINIGEN ZONDER PERSLUCHT: ZUINIGER, DUURZAMER EN SNELLER Om klanten te overtuigen, stelde Harberink onlangs een verwerker in de mogelijkheid om de MPJET (beschikbaar in meerdere uitvoeringen) uit te proberen. “Klanten het verschil laten ervaren, verkoopt toch het gemakkelijkste. Bij een verwerker waar dagelijks vijf personen aan het schoonmaken zijn, zijn deze reinigingsunits in vijftig dagen, oftewel vijftig wasbeurten, terugverdiend.” Die rekeningsom kan Harberink gemakkelijk uitleggen. “Je kunt nu reinigen met 45 bar in plaats van 20 bar. Ook het inschuimen gaat nu volledig zonder perslucht, omdat de lucht nu wordt aangezogen in de schuimlans zelf. Doordat je met meer reinigingskracht (45 bar) reinigt, kun je 50 procent op water besparen en hierdoor heb je ook nog een tien procent minder chemicaliën nodig. Maar meest belangrijk is dat de energiekosten worden verminderd naar liefst 80%, want je gaat qua stroomverbruik per unit van soms 11KW naar 2,2 Kilowatt. Het aantal schoonmaakuren gaat ook fors omlaag. Bij de verwerker die heeft getest met onze unit ging dat van vijftien naar tien manuren per reiniging. Tel uit je winst.” Harberink vult aan: “Veel nieuwbouwfabrieken hebben sowieso al geen perslucht meer voor reiniging, want dat kent ook nadelen. Als er eenmaal vocht in de leiding zit, moet je het hele systeem ontluchten, er is altijd een risico op de terugslag van water en chemicaliën. En het belangrijkste: het vergt gewoon veel energie. En dat kost simpelweg weer geld.” VERDUURZAMEN Door energie- en waterzuinig te reinigen, zetten visverwerkers ook flinke stappen op het gebied van duurzaamheid. “Ondernemers moeten inmiddels kunnen aantonen welke stappen zij maken op het gebied van water- en energieverbruik maar ook hoe duurzaam en groen zij ondernemen. “Inmiddels wordt door gemeenten gehandhaafd op verduurzamingsactiviteiten. Tegelijkertijd zien we dat ondernemers die met deze unit werken platgebeld worden door de chemieleveranciers, die het opvalt dat er veel minder chemicaliën worden gebruikt. Maar zeer droog schuim is helemaal niet nodig daar dit effectief niet optimaal inwerkt. Écht schuim met de nodige vochtigheid die nodig is om op de vervuiling in te werken is het enige dat nodig is om goed te kunnen reinigen”, bezweert Harberink. “En in die zin doet deze reinigingsunit precies wat we toezeggen.” De gebruiksvriendelijkheid van de unit draagt verder bij aan een gemakkelijk verkoop, stelt Harberink. “Het is een plug & play-systeem. Stekker erin, aansluiting voor het water eraan en klaar is Kees. Er dienen dus ook geen bijkomende aansluitkosten gerekend te worden zoals buisleidingen, die bij traditionele systemen wél van toepassing zijn. Deze verborgen kosten zijn in veel gevallen nadien bijna een gelijkaardige kostprijs als de investering van een reinigings-systeem zelf.” Harberink zegt tot slot: “Wij verkopen al onze reinigingsproducten en units op één manier: door ze te laten testen. Als ik een auto koop, wil ik ook eerst een proefrit maken. Deze unit staat doorgaans een week bij een klant en dan bellen ze meestal zelf om te zeggen hoe happy ze ermee zijn. Voor ons is dit de nieuwe manier van werken geworden.” Meer informatie of een demonstratie: HHS RVS Producten Tel. +31 (0)313-410 227 | info@h-hs.nl | www.h-hs.nl HHS RVS PRODUCTEN IS SPECIALIST OP HET GEBIED VAN REINIGING EN HYGIËNE VOOR DE PRODUCTIEFACILITEITEN IN DE FOODSECTOR. DE GOEDE NAAM DIE HET BEDRIJF DOOR DE JAREN HEEN HEEFT OPGEBOUWD IN DE VLEESVERWERKENDE INDUSTRIE WIL EIGENAAR EGBERT HARBERINK NU DOORZETTEN IN DE VISBRANCHE. DE NIEUWSTE INNOVATIE, DE MPJET-REINIGINGSUNIT VAN HET BELGISCHE MERK DOSANOVA CLEANING SYSTEMS, IS WAT DAT BETREFT VEELBELOVEND. “DEZE UNIT STELT VISVERWERKERS IN STAAT OM HUN PRODUCTIERUIMTES TE REINIGEN ZONDER PERSLUCHT. DAARNAAST BESPAAR JE VIJFTIG PROCENT WATER EN DE HELFT QUA STROOMVERBRUIK.” De MPJET-reinigingsunit stelt visverwerkers in staat om hun productieruimtes te reinigen zonder perslucht. ‘Daarnaast bespaar je vijftig procent water en de helft qua stroomverbruik’

FISH&CO NR 1 2022 18 CONTROLE & INSPECTIE ‘MET DEZE MULTIHEAD WEIGHER KUNNEN WE ONZE LEIDENDE POSITIE OP DE MARKT HANDHAVEN’ Voor veel journalisten was het bezoek aan het hoofdkantoor van Ishida Europa, dat is opgedeeld in meerdere units (kantoren, demonstratieruimtes, fabriek, warehouse etc.) aan de buitenkant van de stad. “We ontmoeten de vakpers doorgaans op vakbeurzen en lokale events, maar we wilden dit keer onze noviteiten exclusief presenteren aan de pers. Zodoende onze Press Days. Daarmee krijgen mensen ook meteen een beter gevoel bij Ishida. Hier in Birmingham wordt ongeveer de helft van alle machines gemaakt”, verduidelijkt managing director Dave Tiso. “Bijdragen aan oplossingen voor onze klanten en bijdragen aan de maatschappij. Die twee zaken zijn van groot belang voor onze corporate strategie. Het is belangrijk om relevant te blijven. Daarom ligt onze focus op R&D. Als onze klanten succesvol zijn, dan zijn wij succesvol. Onze innovaties sluiten aan bij wat de voedingsmiddelenindustrie nodig heeft.” ELFDE GENERATIE MULTIHEAD WEIGHER De grote naamsbekendheid die Ishida in de vlees- en eiwitverwerkende industrie geniet, dankt Ishida voor een groot deel aan de Multihead Weigher. Het is precies vijftig jaar geleden dat deze eerste generatie weger TER GELEGENHEID VAN DE VIJFTIGSTE VERJAARDAG VAN DE ALLEREERSTE MULTIHEAD WEIGHER VAN ISHIDA NODIGDE HET JAPANSE BEDRIJF – MET MACHINEFABRIEK EN EUROPEES HOOFDKANTOOR IN BIRMINGHAM – ONLANGS DE INTERNATIONALE VAKPERS UIT VOOR DE LANCERING VAN EEN TWEETAL MACHINES: DE X-RAY IX-PD-36A EN DE NIEUWSTE MULTIHEAD WEIGHER. “THE BEST IS GETTING BETTER. DANKZIJ DE NIEUWE CCV-AS KUNNEN WE ONZE LEIDENDE POSITIE OP DE MARKT HANDHAVEN EN ZELFS VERBETEREN”, STELT BUSINESS MANAGER NEIL WIGHTLEY VAN ISHIDA. werd gelanceerd. Met de Computer Combination Weighing-Advanced Series, kortweg CCW-AS, is het Japanse merk alweer toe aan de elfde generatie. “Er staan zo’n 60.000 wegers van Ishida wereldwijd. Wegen is een kritisch onderdeel van een productielijn, want alles draait om de performance. Onze technologie is slimmer, sneller en accurater”, verzekert Wightley. “Elke sector heeft zijn eigen uitdagingen, maar energiebesparing, afvalreductie, beschikbaarheid van personeel, OEE en connectiviteit zijn allemaal elementen die in de foodindustrie spelen en waarmee we bij onze innovaties dus rekening houden. De output en performance moeten uitstekend zijn, maar voedselveiligheid speelt bij iedere vlees- en visverwerker eveneens een grote rol. Zodoende maken wij niet alleen hygiënische, maar ook robuuste machines.” De CCW-AS is een doorontwikkeling van de vorige generatie, de RV. “De feedback die wij de afgelopen jaren hebben gekregen van onze klanten, zijn verwerkt in ons nieuwste model. Dit heeft voor een intelligente oplossing gezorgd, die bijdraagt aan de performance en duurzaamheidsdoelen die producenten hebben. The best is getting better. Onze nieuwste Weigher draait als pilot al een aantal maanden bij een kaasproducent in Engeland en de machine doet precies wat we hadden beloofd.” EFFICIËNTER EN SNELLER Wightley somt de voordelen van de nieuwste Ishida Multihead Weigher op: “De CCW-AS is sneller, wat zorgt voor een hogere output, maar de weger is ook veel nauwkeuriger, waardoor de giveaway kan worden gereduceerd. Daarnaast is-ie efficiënter, wat zorgt voor een betere uptime. Daarnaast draagt-ie bij aan verdere automatisering van het productieproces, waardoor minder arbeid en kennis De CCW-AS is de nieuwste generatie Multihead Weigher van Ishida

FISH&CO NR 1 2022 19 nodig zijn. Het hygiënische en robuuste design en de ‘quick release’-hoppers (weegbakjes) zorgen ervoor dat alles sneller schoongemaakt kan worden.” Ishida heeft de efficiencyslag die met de nieuwste weger gemaakt kan worden ook laten doorrekenen in harde cijfers. “Eén procent sneller is 156.000 extra verpakkingen per jaar, oftewel 40.000 euro extra omzet. Elke 0,5 gram minder giveaway zorgt voor 52.000 extra verpakkingen per jaar (oftewel 13.000 euro extra omzet) en een kwartier minder downtime per week is goed voor 57.600 extra verpakkingen per jaar en dus 14.500 euro extra omzet! Dat alles bij elkaar opgeteld is dat dus ruim 66.000 euro extra omzet per jaar op basis van nauwkeuriger en sneller wegen”, zegt Wightley. “De sensoren boven op de machine zorgen voor het balanceren van de totale hoeveelheid die in de Weigher moet. Dit zorgt voor een extra efficiencyslag. Bovendien hebben we ook gedacht aan de operators die dagelijks met de machines werken. Het lawaai is teruggebracht van 76.8 naar 60 decibel.” X-RAY: OOK VOOR DE VISINDUSTRIE De andere grote productintroductie die Ishida bekendmaakte tijdens de Press Days, is de X-Ray IX-PD-36A. “Merkintegriteit en bescherming van de merknaam zijn voor elke foodfabrikant van levensbelang. Om die te waarborgen, is een consistente kwaliteit enorm belangrijk. Er mogen nooit vreemde voorwerpen (plastic- of metaaldeeltjes, glas, botfragmenten etc.) in de verpakking zitten. Nooit! Elke klacht gaat viraal via social media”, vertelt product manager Sibtain Naqvi. “Voedselveiligheid is belangrijk, maar foodmerken willen bovenal geen klachten en al helemaal geen recall van hun producten. De verzamelde data kunnen ook gebruikt worden bij audits door retailers.” Naar eigen zeggen is de X-Ray IX-PD-36A ‘het beste röntgeninspectiesysteem op de markt’. “Ik snap dat ieder merk dat roept, maar wij kunnen die claim bewijzen”, lacht Naqvi. “We zijn van 0.3mm/pixel naar een nauwkeurigheid van 0.2mm/pixel gegaan. Dankzij deze ultrahoge resolutie zijn de beelden nog beter. De nieuwe sensoren combineren een tweetal technieken, waardoor we een hoge detectiegevoeligheid kunnen realiseren bij zowel extra kleine voorwerpen als bij een lage dichtheid. Dankzij deze introductie is ons X-Raysysteem bijvoorbeeld óók interessant geworden voor de visverwerkende industrie, want wij kunnen nu de botfragmenten in visfilets detecteren. Het is in die zin echt een high-end-model.” ‘VEEL VRAAG NAAR DEZE OPLOSSING’ “We zijn onze nieuwste X-Ray gaan testen met botresten in kipfilets en vervolgens gaan doorontwikkelen om het systeem helemaal geschikt te maken voor controle en inspectie van visfilets en in blokjes gesneden vlees. Voor de R&D hebben we samengewerkt met een partner in Noorwegen, temeer omdat in de visverwerkende industrie doorgaans nog strengere eisen gesteld worden aan de detectie van vreemde voorwerpen in de producten”, legt Naqvi uit. “Met deze introductie kunnen we in navolging van de vleesverwerkende industrie ook de visverwerkende industrie gericht benaderen. Doordat de resolutie verder is geoptimaliseerd, zijn we zelfs in staat om rubber deeltjes te detecteren, maar botfragmenten zijn voor vis en vlees het belangrijkste. We bieden met de IX-PD36A een oplossing waar veel vraag naar is. Ook haken we met dit systeem in op andere ontwikkelingen in de sector, want op basis van de verpakking en de hardheid van het product bepaalt de machine zelf het benodigde voltage, uiteenlopend van 30 tot 75kW. Bovendien is het kleinste model beschikbaar met een grootte van 800 millimeter. De footprint van het systeem is dus heel klein.” Dave Tiso besluit: “Interpack 2023 zal de eerste keer zijn dat we beide machines op grootschalige wijze live gaan demonstreren op een vakbeurs in Europa.” Meer informatie: Ishida Europe | Tel. +31 (0)499-39 36 75 info@ishida.nl | www.ishidaeurope.com | ‘WE ZIJN FLINK AAN HET GROEIEN IN NEDERLAND’ Ishida Europa heeft ook een eigen faciliteit in Nederland, in Best. Sinds Brexit is de Nederlandse vestiging volgens Tiso ‘flink aan het groeien’. “We hebben het gebouw naast onze fabriek overgenomen, zodat we konden uitbreiden. Naast service en sales zijn we voortaan prima in staat om projecten te realiseren in onze fabriek. Best is bovendien een ideale plek om onze machines te distribueren naar de rest van Europa, omdat we vanwege de ligging van die locatie in een paar uur tijd in meerdere landen kunnen zijn.” De IX-PD-36-A

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4