Fish&co nr 1 2023 Online

FISH&CO NR 1 2023 22 Coverstory: Jansen Techniek Dayseaday heeft meerdere productiefaciliteiten op Urk. In één van die fabrieken zijn zo’n dertig medewerkers dagelijks bezig met de verwerking van zalm - en af en toe zalmforel - voor retailers, horeca en detailhandel. “We hebben vorig jaar gekozen voor een nieuwe fileerlijn van Baader, die wordt gevoed door de machines van Jansen Techniek. Daarop verwerken we zo’n 25 vissen per minuut. Toen we vorig jaar overstapten, wilden we ook een pasklare oplossing voor het ontschubben en ontslijmen. De oude ontschubmachine die we hadden, voldeed niet meer en de oplossingen die agenturen ons boden, kwamen niet overeen met waarnaar wij op zoek waren”, legt Brouwer uit. “We deden al langer zaken met Jansen Techniek. Toen wij onze vraagstukken bij ze neerlegden, kwamen zij met een maatwerkoplossing: een verbeterde machine en een snelle service, die ook qua prijs nog interessant was. Bijkomend voordeel is dat Jansen Techniek een Nederlandse machinebouwer is, waardoor er snel geschakeld kan worden als er een keertje iets is. Dat is erg fijn.” Verbeterde hygiëne Sales engineer Corwin van den Bor van Jansen Techniek legt uit wat het Puttense bedrijf heeft gerealiseerd bij Dayseaday. “Vanuit de klant kregen wij de vraag om mee te denken in het productie proces en zo de lay-out op te bouwen van de nieuwe fileerlijn. De kunst zit hem in het zo efficiënt mogelijk opstellen van de verschillende machines binnen de beschikbare ruimte. Samen met de klant en andere leveranciers is hier een mooi resultaat uit gekomen. Dayseaday wilde meer zalm kunnen verwerken, met een hogere omloopsnelheid en dus hogere opbrengst, zonder in te leveren op de kwaliteit en tegelijk de hygiëne te verbeteren.” “Bij Dayseaday hebben we gekozen voor een palletlift en ontijsbak, met daarachter een ontschubber en ontslijmer op een verhoogd bordes, dat qua hoogte aansluit op de ontkopper van Baader. Dit bordes is rondom bereikbaar voor een grondige reiniging”, vertelt Van den Bor. “Dat zie je ook terug in de afwerking van het bordes en de machines, met de kokers op zijn kant en open constructie, zodat er geen water op de machine blijft staan. Ook kent de lijn zo min mogelijk poten, zodat je minder raakvlakken met de vloer hebt. Bedrijfsleider Jelle de Boer, operational manager Frits Brouwer (beiden van Dayseaday) en sales engineer Corwin van den Bor van Jansen Techniek bij de ontschub- en ontslijmmachine

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4