Fish&co nr 1 2023 Online

FISH&CO NR 1 2023 23 Vroeger werd daar nauwelijks naar gekeken, maar tegenwoordig is het een essentieel onderdeel van de opbouw van een lijn. Alle machines en machine delen zijn zo open mogelijk geconstrueerd om reiniging en hygiëne te verbeteren.” “Reiniging is nu eenmaal heel belangrijk”, weet Brouwer. “Dat staat echt op één in de zalmindustrie. Er wordt veel geïnvesteerd in hygiëne en voedselveiligheid. Je wilt geen bacterie tegenkomen op je lijn. In die zin lost deze lijn in één klap meerdere problemen op ten opzichte van de machines die we hiervoor hadden.” Uniek en onderscheidend Een ander uniek, en onderscheidend element van de lijn van Jansen Techniek is de dubbele ontschubber. “Als je een enkele ontschubber plaatst, wat doorgaans het geval is, dan draait een fileerlijn op halve snelheid. Zodoende hebben wij een dubbele ontschubber geplaatst, met twee hogedrukpompen, waardoor de fileerlijn op volledige snelheid kan draaien”, verduidelijkt Van den Bor. Bedrijfsleider Jelle de Boer vult aan: “We hebben geen onnodige tussenstappen meer, waardoor de doorloopsnelheid enorm is verbeterd. Een pallet met 600 kilo vis verwerken we in zes minuten (oftewel 100 kilogram per minuut). Prijzen staan continu onder druk, dus als je op halve snelheid draait, moet je dat allemaal weer doorberekenen aan de klant. De efficiencyslag die we gemaakt hebben, is enorm.” Efficiency en hygiëne zijn niet de enige twee (grote) voordelen van deze lijn, zegt Van den Bor. Er is vanwege deze lijn ook een kwaliteitsslag gemaakt bij Dayseaday. “Voorheen ging er een ijzeren rol over de schubben heen. Onze machine werkt op basis van hoge druk. Er is een fijne balans tussen schubben eraf halen en tegelijkertijd de filet niet beschadigen. Ook wil je niet dat de vis door de machine loopt en dat niet alle schubben verwijderd blijken als ze bij de ontkopper aankomen. De afstelling komt dus heel nauw. Je hebt soms te maken met vissen van 2 kilo, en dan weer met vissen van 8 kilo. De machine is zo gebouwd dat continu bijstellen niet nodig is, omdat de ontschubber standaard is afgesteld op de ronding van de vis. Je stelt dus vooral de hoogte van de nozzles bij. In de praktijk zien we dat er zelfs zalmforel met dezelfde afstelling over de machine word gedraaid.” Efficiënte opstelling De lijn die bij Dayseaday is neergezet, is door Jansen Techniek zelf ontwikkeld en bedacht. “De klant levert ons de lay-out van de productieruimte aan en vervolgens gaan we samen met de klant om de tafel om te bespreken hoe de lijn opgesteld moet worden om alle machines zo efficiënt mogelijk te laten draaien. In het geval van Dayseaday hebben we de routing van de zalm (door het pand) aangehouden als ‘ideaalplaatje’. Dat betekent zonder extra draaipunten. Elke machine heeft z’n eigen voorkeuren. De ontschubber wil de vis met de kop eerst. Hetzelfde geldt voor de ontkopper, die erachter staat. Bij de fileermachine wordt de zalm eerst met de staart ingevoerd. Je bent dus continu aan het kijken hoe je de lijn zo kunt inrichten dat de zalm zo min mogelijk gedraaid of verschoven hoeft te worden. Als je telkens een vis handmatig 180 graden moet draaien, dan ben je na anderhalf uur helemaal kapot, zeker met grote vissen. Deze opstelling zorgt er tevens voor de vis in principe niet glijdt of valt. Op die manier ben je er ook van verzekerd dat de schade aan de vis zo klein mogelijk is.” Dat JansenTechniek in samenspraakmetDayseadayenBaader tot dezemaatwerkoplossing is gekomen, is volgens Brouwer ook één van de redenen geweest om te kiezen voor een samenwerking met de machinebouwer uit Putten. “We verwerken hier verschillende soorten zalm en een beetje zalmforel. Die vis is echter veel gevoeliger, maar vanwege de hoge kwaliteit moet juist die zalm heel mooi zijn en blijven voordat-ie gefileerd wordt.” Van den Bor legt tot slot uit: “Jansen Techniek is geen machineleverancier die enkel en alleen machines verkoopt. Wij leveren graag een totaaloplossing, waarbij samenwerking met derde partijen geen probleem is. Daar is de lijn bij Dayseaday een mooi voorbeeld van. Daarnaast onderscheiden wij ons in het persoonlijke klantcontact. Een goede samenwerking vanaf het begin draagt bij tot het beste eindresultaat en daar is waar we steeds weer voor gaan!” Meer informatie: Jansen Techniek | Tel. +31 (0)341-353 829 | info@jansentechniek.nl www.jansentechniek.nl | Stand Seafood Processing Global: 3PP300

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4