Fish&co nr 1 2023 Online

FISH&CO NR 1 2023 41 gesteld waarom niet en er vervolgens werk van gemaakt, want paling is een bedreigde diersoort en gekweekte paling is verre van duurzaam. Voor één kilogram paling in het schap is twee kilo paling nodig. Nog los van het feit dat de kweek nauwelijks diervriendelijk is te noemen. Gelukkig zijn we erin geslaagd om een hapje te maken dat traditioneel gerookt wordt en dezelfde ziltige smaak heeft als echte paling. Bovendien bevat onze Palingdroom de belangrijke Omega-3 en hebben we geen zout of zeezout hoeven toe te voegen, omdat we 2,3% water uit de Oosterschelde hebben gebruikt. Zodoende heeft het een natuurlijk zoutelement. Gezond én lekker dus”, lacht Van Deursen. De Ruiter vult aan: “De naam Palingdroom refereert naar de droom van iedere paling: niet gevangen worden en lekker zwemmen. En dat kan, want er is nu dus een smaakvol plantaardig alternatief.” Fish like you wish Een hele andere innovatie is die van Kiki Lucassen (kikilucassen@hotmail.com). Zij ontwikkelde een verpakking voor vis – meer specifiek kabeljauw – waarbij tijdens het bereiden in de oven geen onaangename (vis)geur vrijkomt. “Het is voor veel mensen een ergernis en zelfs een reden om geen vis voor in de oven te kopen, omdat de oven daarna naar vis ruikt en gevoelsmatig ook neerdaalt op het volgende gerecht dat je in de oven doet”, stelt Lucassen. Zij ontwikkelde daarom ‘Fish like you wish’. “Het is een verpakking (trayseal) met een speciale filter die de visgeur neutraliseert die normaal gesproken vrijkomt tijdens de bereiding in de oven. De retailers bij wie ik dit heb gepresenteerd, waren erg enthousiast.” Lokale groenteburgers Lieke van Jaarsveld (liekevj@gmail.com), Rick Vermeer en Vano Reijnders van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie ontwikkelden (in opdracht van Schouten Europe) een ‘Lokale Groenteburger’. “Wij hebben een groenteburger gemaakt van Nederlandse groenten (45%) en andere kitchen-cabinet ingrediënten. Uiteraard stond bij ons de smaak voorop, maar er is doelbewust gekozen voor groenten van dichtbij, omdat de huidige vleesvervangers in het supermarktschap ingrediënten bevatten die vaak uit het buitenland gehaald moeten worden, met bijbehorend transport. Lokale Groenteburgers zijn een oer-Nederlands product. De lokale productie en lage transportemissie zorgen ervoor dat het niet alleen een lekker vleesalternatief is, maar ook een alternatief met een bijzonder lage CO2-footprint. Dit maakt ons concept uniek en onderscheidend van wat er nu in het schap ligt”, benadrukt Van Jaarsveld tot slot. Meer informatie via www.hashogeschool.nl Lena Wabeke, student Food Innovation, bedacht De Goede Vangst, biodiverse bitterballen gemaakt van rivierkreeftjes, en legde met haar concept beslag op de HAS Innovation Award ‘Fish as you like’ is een verpakking voor vis – meer specifiek kabeljauw – waarbij tijdens het bereiden in de oven geen onaangename (vis)geur vrijkomt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4