Fish&co nr 1 2023 Online

FISH&CO NR 1 2023 6 Na de opleiding aan de IVA in Driebergen heeft Maarten Kooij alle facetten binnen VSD Food Machinery doorlopen. De directiewissel is drie jaar geleden ingezet en toch blijft veel bij hetzelfde. Zo blijft Anja Kooij financieel directeur en gaat Hans aan de slag als consultant. Maarten Kooij legt uit: “Aan een succesvol bedrijf dat al meer dan 40 jaar bekend is als leverancier van technologisch vooruitstrevende machines en one-stop-shop, moet je niet teveel willen veranderen.” Innoveren en testen VSD Food Machinery heeft in 2017 een nieuw pand in gebruik genomen. Dat deed het om de transformatie naar procesontwikkeling, verbetering en begeleiding te versnellen. “Vanuit de markt is er steeds meer behoefte aan steun bij de ontwikkeling van producten. Een rookworstproducent, een visverwerker, visrokerij, vleeswarenproducent of vega bedrijf moet kunnen innoveren en dat is alleen mogelijk door de omarming van nieuwe technieken. VSD Food Machinery brengt die innovatie dichterbij met een eigen testkeuken, waar klanten producten kunnen ontwikkelen en daarbij profiteren van de VSD-expertise. Bestaande productieprocessen zijn hier te vertalen naar de huidige technologie”, legt Kooij uit. Maarten Kooij neemt bij VSD Food Machinery de functie van algemeen directeur over van zijn vader Hans Kooij. De onderneming in Almelo is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en leveren van machines voor de voedselverwerkende industrie. Met specialisatie in het roken, koken, bakken en grillen voor het bereiden van vlees, vis, vegan, kaas en gevogelte. MAARTEN KOOIJ NEEMT STOKJE OVER BIJ VSD FOOD MACHINERY Meer informatie: VSD Food Machinery | Tel. +31 (0)546-873 032 info@vsd.nl | www.vsd.nl Maarten Kooij (links) neemt het stokje over van zijn vader Hans Kooij BRANCHENIEUWS ‘De zoutwegen’ gaat van de wilde wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en de afgelegen met ijs gevulde fjorden van West-Groenland tot Baskenland, van de visgronden van IJsland tot de joodse sjtetls van Polen en van de bergen van Faeröer tot de vlakke kustlijn van Nederland. Behalve in de economie is de visserij ook doorgedrongen in de cultuur van Europa en heeft zij kunstenaars, musici, filmmakers en schrijvers geïnspireerd. Hun werk is prachtig in dit boek verweven. Heden en verleden Auteur John Goodlad (als Shetlanders jarenlang werkzaam in de visindustrie) volgt niet alleen de geschiedenis, maar onderzoekt ook hoezeer verschillende culturen werden samengetrokken door de handel in zoute vis. Hij ontmoet ook degenen wier leven in de eenentwintigste eeuw om de visindustrie draait en behandelt de urgente thema’s van vandaag: duurzaamheid, klimaatverandering en voedselkeuzes. De zoutvisindustrie was meer dan tweehonderd jaar een belangrijke motor in de economie van de Shetlandeilanden, en de haring en de kabeljauw die hier vandaan kwamen waren basisvoedsel in heel Europa. ‘John Goodlads benadering van het verhaal van zoutvis en Shetland voelt aan als een masterclass in hoe je geschiedenis benaderbaar, toegankelijk, leesbaar en onderhoudend maakt’, schrijft Undiscovered Scotland. ‘De zoutwegen. Hoe vis de Europese cultuur veranderde’ (292 pagina’s) kost 26,50 euro en is thans verkrijgbaar via noordboek.nl HOE VIS DE EUROPESE CULTUUR VERANDERDE Het nieuwste boek ‘De zoutwegen. Hoe vis de Europese cultuur veranderde’, van auteur John Goodlad, is onlangs verschenen via Noordboek. Het boek beschrijft het fascinerende verhaal van hoe de zoutvisindustrie de Europese cultuur vormde en beïnvloedde.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4