Fish&co nr 1 2023 Online

COVERSTORY ‘Dankzij Jansen Techniek hebben we een enorme efficiency- en kwaliteitsslag gemaakt’ Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | April 2023 | 2 e jaargang no. 1 Special SEAFOOD PROCESSING GLOBAL

Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil komen te staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Wilt u uw processen op het gebied van visverwerking optimaliseren? Onze professionals geven u graag advies op maat waarmee u verder komt. Wij bieden de juiste oplossingen voor het bereiden, portioneren en verpakken van vis. En dat doen we al ruim 75 jaar. Met passie en liefde voor food. De Bieffel 3 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/contact ONZE MERKEN VAN UHM ZORGT VOOR Een optimaal foodproces

FISH&CO NR 1 2023 3 Colofon en De Visie COVERSTORY ‘Dankzij Jansen Techniek hebben we een enorme efficiency- en kwaliteitsslag gemaakt’ Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | April 2023 | 2 e jaargang no. 1 Special SEAFOOD PROCESSING GLOBAL Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. De Visie Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co m.schwillens@gpmedia.nl Hoewel het de afgelopen periode meermaals onderwerp van gesprek was in de landelijke media, lijkt het Nederlandse kabinet zich nauwelijks doordrongen van de stille ramp die zich inmiddels aan het voltrekken is in onze havens. De vloot wordt soms letterlijk bij het schroot gezet, terwijl veel andere vissers vrezen dat zij in de nabije toekomst hetzelfde lot moeten ondergaan. Reden: wet- en regelgeving, zowel in eigen land als in de Europese Unie, om de natuur en bodemdiversiteit hoegenaamd te beschermen. Stikstof is ook hier de ‘boosdoener’. De verkiezingsuitslag bij de Provinciale Verkiezingen op 15 maart jl. heeft duidelijk gemaakt dat Nederlanders regeltjes, die het boeren en vissers onmogelijk maakt te ondernemen, helemaal zat zijn. Het gedrag in het stemhokje is tegelijkertijd een sterk signaal naar België, waar het stikstofbeleid zo’n beetje is gekoppeld aan dat van ons land. Een streep door de Nederlandse stikstofplannen betekent automatisch ook een pas op de plaats in Vlaanderen. Het is voor de vissers die al zijn moeten stoppen nauwelijks een pleister op de wonden, maar het biedt mogelijk nog wel perspectief voor de bijvoorbeeld 160 garnalenvisserschepen en 120 kottervissers die Nederland nu nog rijk is. ‘Vissers hebben de laatste circa dertig jaar niet anders laten zien dan dat zij bereid zijn zich in alle bochten te wringen om te voldoen aan het overheidsbeleid’, luidt een veelzeggende zin in de brandbrief die de visserijsector onlangs stuurde naar de Tweede en Eerste Kamer. Veerkrachtige sector Volgens goede Nederlandse traditie blijkt onze vis- en seafoodindustrie veerkrachtig. Ook nu zal door de industrie worden ingespeeld op de mogelijkheden die er zijn. Qua kweekvis, qua vangst en qua verwerking. Het is niet voor niets dat Nederland andermaal met een grote afvaardiging van leveranciers en machinebouwers aanwezig is op de Seafood Expo/Seafood Processing Global in Barcelona. Deze uitgave bevat een kleine voorbeschouwing op deze internationale vakbeurs. De coverstory in deze editie gaat over de oplossingen die Jansen Techniek heeft bedacht voor zalmverwerker Dayseaday op Urk. Want in elke crisis – en gelukkig ook in jaren van voorspoed – bewijst ons land telkens weer hoe innovatief het is en dus het verschil kan maken voor visfabrikanten wereldwijd. Zowel qua automatisering van de visverwerking als qua productaanbod. Het is een compliment dat u met recht verdient. Ik wens u veel leesplezier. VOLGENS GOEDE NEDERLANDSE TRADITIE BLIJKT ONZE VIS- EN SEAFOODINDUSTRIE VEERKRACHTIG. OOK NU ZAL DOOR DE INDUSTRIE WORDEN INGESPEELD OP DE MOGELIJKHEDEN DIE ER ZIJN

FISH&CO NR 1 2023 4 INHOUD P. 7 RUYS GROUP “Bedrijven in de vissector hebben niet alleen behoefte aan een uitstekende vloer, maar ook aan een goede afwatering en wandbescherming. Daar spelen we met onze totaaloplossingen op in”, stelt algemeen directeur Hendrik Ruys. P. 14 CASESTUDY LETS BIJ QUISQUATER “We waren niet tevreden over de wasunit van de vorige leverancier en zijn op zoek gegaan naar een solide machine met meer capaciteit. Toen werden we door collega’s getipt over LETS”, zegt Filip Seghers van QuisQuater. P. 18 SEAFOOD EXPO GLOBAL & SEAFOOD PROCESSING Seafood Expo Global/Seafood Processing Global zet óók voor de 29ste editie zijn tenten op in Barcelona. Op deze belangrijkste beurs voor de vis- en seafood (verwerkende) industrie, worden alle soorten visproducten belicht, evenals de benodigde verwerkingsapparatuur en diensten van leveranciers. P. 21 COVERSTORY JANSEN TECHNIEK Voor het ontschubben en ontslijmen van de vissen vertrouwt Dayseaday op de technische toepassingen van Jansen Techniek. “Dankzij de dubbele ontschubber kunnen wij de productielijn op volledige snelheid laten draaien. En hebben we een enorme efficiency- en kwaliteitsslag kunnen maken.” 7 14 18 21

FISH&CO NR 1 2023 5 P. 26 CASESTUDY VWS NEDERLAND BIJ VISSCHER SEAFOOD Visscher Seafood verdubbelt in oppervlakte naar 2.800m2 en gaat van één naar drie verpakkingslijnen. Over de leverancier van de weeg- en etiketteersystemen voor deze nieuwe lijnen hoefde men niet lang na te denken. “Die bestelling hebben we geplaatst bij VWS Nederland.” P. 29 AUTOMATISCH OPSLAGMAGAZIJN VOOR VISKISTEN Voor het automatisch opslaan van viskisten in een magazijn, heeft RMA Techniek BV een systeem ontwikkeld dat zelfstandig kratten en (vis)kisten kan stockeren en op aanvraag de gewenste hoeveelheid ophaalt. “Het systeem is in elke gewenste grootte en vorm te leveren.” P. 30 ISHIDA PAKT FLINK UIT OP INTERPACK De uitgebreide reeks apparatuur van Ishida, specialist in verpakkingslijnen en end-of-line-oplossingen, kan vis- en seafoodverwerkende bedrijven helpen om de hedendaagse uitdagingen aan te pakken. Hoe? Dat wordt door Ishida Europe gedemonstreerd tijdens interpack 2023. P. 34 ONDERSCHEIDEN MET CARTON BOX-VRIEZERS Met ruim 25 jaar ervaring binnen de voedingsindustrie weet Advanced Freezers als geen ander wat er nodig is voor het koelen en vriezen van (verse) voedingsmiddelen zoals vis en schaal- en schelpdieren. Het bedrijf uit Varsseveld onderscheidt zich binnen de sector met zijn Carton Box-vriezers (dozen-kratten-vriezers). 29 26 34 30

FISH&CO NR 1 2023 6 Na de opleiding aan de IVA in Driebergen heeft Maarten Kooij alle facetten binnen VSD Food Machinery doorlopen. De directiewissel is drie jaar geleden ingezet en toch blijft veel bij hetzelfde. Zo blijft Anja Kooij financieel directeur en gaat Hans aan de slag als consultant. Maarten Kooij legt uit: “Aan een succesvol bedrijf dat al meer dan 40 jaar bekend is als leverancier van technologisch vooruitstrevende machines en one-stop-shop, moet je niet teveel willen veranderen.” Innoveren en testen VSD Food Machinery heeft in 2017 een nieuw pand in gebruik genomen. Dat deed het om de transformatie naar procesontwikkeling, verbetering en begeleiding te versnellen. “Vanuit de markt is er steeds meer behoefte aan steun bij de ontwikkeling van producten. Een rookworstproducent, een visverwerker, visrokerij, vleeswarenproducent of vega bedrijf moet kunnen innoveren en dat is alleen mogelijk door de omarming van nieuwe technieken. VSD Food Machinery brengt die innovatie dichterbij met een eigen testkeuken, waar klanten producten kunnen ontwikkelen en daarbij profiteren van de VSD-expertise. Bestaande productieprocessen zijn hier te vertalen naar de huidige technologie”, legt Kooij uit. Maarten Kooij neemt bij VSD Food Machinery de functie van algemeen directeur over van zijn vader Hans Kooij. De onderneming in Almelo is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en leveren van machines voor de voedselverwerkende industrie. Met specialisatie in het roken, koken, bakken en grillen voor het bereiden van vlees, vis, vegan, kaas en gevogelte. MAARTEN KOOIJ NEEMT STOKJE OVER BIJ VSD FOOD MACHINERY Meer informatie: VSD Food Machinery | Tel. +31 (0)546-873 032 info@vsd.nl | www.vsd.nl Maarten Kooij (links) neemt het stokje over van zijn vader Hans Kooij BRANCHENIEUWS ‘De zoutwegen’ gaat van de wilde wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en de afgelegen met ijs gevulde fjorden van West-Groenland tot Baskenland, van de visgronden van IJsland tot de joodse sjtetls van Polen en van de bergen van Faeröer tot de vlakke kustlijn van Nederland. Behalve in de economie is de visserij ook doorgedrongen in de cultuur van Europa en heeft zij kunstenaars, musici, filmmakers en schrijvers geïnspireerd. Hun werk is prachtig in dit boek verweven. Heden en verleden Auteur John Goodlad (als Shetlanders jarenlang werkzaam in de visindustrie) volgt niet alleen de geschiedenis, maar onderzoekt ook hoezeer verschillende culturen werden samengetrokken door de handel in zoute vis. Hij ontmoet ook degenen wier leven in de eenentwintigste eeuw om de visindustrie draait en behandelt de urgente thema’s van vandaag: duurzaamheid, klimaatverandering en voedselkeuzes. De zoutvisindustrie was meer dan tweehonderd jaar een belangrijke motor in de economie van de Shetlandeilanden, en de haring en de kabeljauw die hier vandaan kwamen waren basisvoedsel in heel Europa. ‘John Goodlads benadering van het verhaal van zoutvis en Shetland voelt aan als een masterclass in hoe je geschiedenis benaderbaar, toegankelijk, leesbaar en onderhoudend maakt’, schrijft Undiscovered Scotland. ‘De zoutwegen. Hoe vis de Europese cultuur veranderde’ (292 pagina’s) kost 26,50 euro en is thans verkrijgbaar via noordboek.nl HOE VIS DE EUROPESE CULTUUR VERANDERDE Het nieuwste boek ‘De zoutwegen. Hoe vis de Europese cultuur veranderde’, van auteur John Goodlad, is onlangs verschenen via Noordboek. Het boek beschrijft het fascinerende verhaal van hoe de zoutvisindustrie de Europese cultuur vormde en beïnvloedde.

FISH&CO NR 1 2023 7 HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID ‘VOOR ELK BEDRIJF EN IEDERE RUIMTE DE JUISTE OPLOSSING’ Ruys Groep is heel actief in de visindustrie, vertelt Ruys. “De slogan ‘Synergie in vloerenexpertise’ wordt dagelijks bewezen. We zijn marktleider in de visbranche en hebben honderden visbedrijven voorzien van de verschillende vloertypes, afwatering en aanrijdbeveiliging. Denk bijvoorbeeld aan Kennemervis Groep, Lerøy Seafood Group, Adri & Zn, Kingfish, Dayseaday, Cornelis Vrolijk, Korf Vis, Urk Export, Quick Frozen, Lenger Seafoods, Fix fish, Alla Romana, Koelewijn, Muijs en Kramer. Bij sommige klanten komen we al meer dan veertig jaar over de vloer. Wij zijn trots op het vertrouwen dat zij ons geven.” De Ruys Groep bestaat uit Ruys Vloeren, SR Vloeren, De Bedrijfsvloer, MR Vloeren, RS Maatwerk, AS Vloerwerken en DR Flexjoint, en richt zich onder andere op de complete visbranche. “We leveren zowel vloeren voor nieuwbouw als voor renovaties. We kunnen industrievloeren verleggen met RVS maatwerk voor afwatering en wandbescherming. Met onze afschotvloeren kunnen we garanderen dat er nergens water blijft staan. Voor de visafslagen leveren we speciale pantservloeren, die hufterproof zijn en ontzettend lang meegaan, terwijl we bij veel visverwerkende bedrijven vloeren toepassen die tegen chemische bestanddelen kunnen en uitgerust zijn met meer antislip”, legt Ruys uit. “Daarnaast hebben we passende industrievloeren voor expeditie en koelcellen en een mooie en makkelijk schoon te houden kunststofvloeren voor de kantine, kantoren en kleedruimtes. Op die manier bieden we voor elk bedrijf en iedere ruimte de juiste vloeroplossing.” Ruys Groep biedt totaalconcepten voor de complete visbranche. “Bedrijven in de vissector hebben niet alleen behoefte aan een uitstekende vloer, maar ook aan een goede afwatering en wandbescherming. Daar spelen we met onze totaaloplossingen op in”, stelt algemeen directeur Hendrik Ruys. Jarenlange expertise Het bedrijf kenmerkt zich door jarenlange expertise. Ruys licht toe: “Luisteren naar de klant heeft altijd centraal gestaan. Zodoende hebben we ons aanbod de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. Doordat we door de jaren heen verschillende bedrijven met ieder hun eigen expertise aan onze groep hebben kunnen verbinden, kunnen we echt totaaloplossingen bieden.” Ontwikkelingen Ruys ziet allerlei ontwikkelingen in de branche. “Met name op het gebied van renovatie worden momenteel zeer interessante stappen gemaakt. Zo is het ons gelukt om zeer korte doorlooptijden te halen.” Een andere ontwikkeling is volgens hem de steeds groter wordende vraag naar vloeren met een chemische bestendigheid. “We merken duidelijk dat er in de verwerkingsbedrijven steeds meer andere handelingen worden verricht. Daardoor wordt een vloer met een chemische bestendigheid steeds belangrijker.” Meer informatie: Ruys Groep | Tel. +31 (0)55-533 53 63 info@ruysgroep.nl | www.ruysgroep.nl Ruys Groep heeft bij honderden visbedrijven de vloer gelegd of gerenoveerd

VWS Nederland is gespecialiseerd in wegen, etiketteren en automatiseren. Wij verzorgen de verkoop, installatie en service op de door ons geleverde systemen, waaronder weeg- en etiketteersystemen, etiketteersystemen, weegapparatuur, inspectiesystemen, weeg- en registratieterminals en software. Daar waar gewenst realiseren wij specifieke maatwerkoplossingen. Ons team van professionele en gemotiveerde medewerkers heeft samen meer dan 150 jaar ervaring in wegen en etiketteren. Niet voor niets hebben bedrijven van klein tot groot ons hun vertrouwen reeds geschonken en behoren zij tot onze gestaag groeiende groep tevreden klanten. Er zijn al volop systemen van ons operationeel in onder andere Nederland, België, Duitsland, Engeland, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. VWS Nederland B.V. Hoogschaijksestraat 25 5374 EC Schaijk T. +31 (0)88 03 03 100 E. info@vwsnederland.nl vwsnederland.nl De nieuwe standaard in het wegen en etiketteren van vis vws fish&co 20230317.indd 1 18-3-2023 14:12:56

FISH&CO NR 1 2023 9 PLANTBASED FAMILIEBEDRIJF SCHOUTEN INTRODUCEERT PLANTAARDIGE VISFILET De plantaardige visfilet van Schouten weegt 120 gram en heeft een basis van tarwe en rijst. “Het is een lekker luchtig product waarbij het goed gelukt is om de smaak en textuur van kabeljauw na te bootsen. Het krokante laagje, gecombineerd met de zachte binnenkant, maakt het tot een aantrekkelijk product” vertelt Annemiek Vervoort, Product Manager bij Schouten. De filet kan gegeten worden bij de warme maaltijd, op een broodje of als ‘fish and chips’. Trend vanuit Verenigd Koninkrijk Het segment visvervangers is relatief nieuw binnen het landschap aan plantaardige producten. Innova Market Insights registreerde in 2019 voor het eerst een grote groei in het aantal introducties binnen supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen jaren nam ook in Duitsland het aantal introducties fors toe. In iets mindere mate was dat ook in Nederland het geval. “De markt is nog klein”, weet Kees van den Heuvel, Trade Marketeer bij Schouten. “De Nederlandse retailomzet van visvervangers in 2021 was volgens cijfers van IRI zo’n één miljoen euro. In de eerste 32 weken van 2022 bedroeg de omzet 610.000 euro, tegenover 585.000 euro een jaar eerder.” Vis eten onder druk Vis is een populair product, ook om vlees te vervangen. Toch adviseert Het Voedingscentrum in Nederland om niet meer dan één keer per week vis te eten. Dit vanwege gezondheids-, duurzaamheids- en veiligheidsredenen. “Plantaardige visvervangers hebben zeker toekomst, maar de consument zal Schouten Europe introduceerde onlangs een plantaardige visfilet. Vervangers voor vis zijn sterk in opkomst, hetgeen blijkt uit het feit dat in supermarkten in West-Europa het aantal productintroducties in de laatste twee jaar exponentieel is gegroeid. Het Giessense familiebedrijf biedt haar innovatie niet alleen aan binnen de retailmarkt, maar ook binnen het out-of-homekanaal. eerst de voordelen van de productgroep moeten leren kennen”, stelt Van den Heuvel. “Over het algemeen zien veel consumenten nog minder urgentie in het vervangen van vis dan van vlees.” Uitgebreid assortiment Schouten startte in 1990 met de ontwikkeling van vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten. Het bedrijf vermarkt inmiddels één van de meest uitgebreide en gevarieerde assortimenten ter wereld en levert haar vlees- en visvervangers, onder private label, in meer dan 50 landen. Ook ontwikkelt het bedrijf veel producten op basis van klantvraag. Meer informatie: Schouten Europe Tel. +31 (0)183-44 64 10 www.schoutenfood.com ▲ Productontwikkelaars aan het werk in de R&D-keuken van Schouten

FISH&CO NR 1 2023 10 INTERVIEW De naamsverandering van Verbufa en MoulinDebaillie in Handtmann Benelux ‘is eigenlijk niet zo spannend’, benadrukt Fortuin. “Natuurlijk waren het twee bekende namen in de markt met een eigen portfolio met eigen machines en merken. De namen bestaan vanaf nu niet meer, maar Handtmann Benelux blijft zoals vertrouwd zijn eigen vorm- en doseermachines ontwikkelen en de bekende merken als Baader, Fessmann, Garos, Glass, Inotec en Laska vertegenwoordigen. Beide bedrijven waren al jarenlang partner van Handtmann in de Benelux, want onze voorzetapparatuur en hun machines werden altijd aan elkaar gekoppeld. Nu is ons portfolio volledig geïntegreerd in dat van Handtmann en zijn we dus nog beter in staat om custommade machines en klantspecifieke totaaloplossingen aan te bieden. Dat deden we feitelijk altijd al, maar in plaats van dat er Verbufa op de machines staat, zal er voortaan Handtmann op staan.” “We hebben een andere naam en een andere eigenaar, maar nog steeds dezelfde vertrouwde mensen achter de organisatie.Opdatvlakhebbenweabsoluutgeenconcessies gedaan”, vervolgt Fortuin. “Complete lijnoplossingen bieden en custommade machines ontwikkelen: dat zijn de belangrijkste speerpunten van Handtmann. Onze klanten hebben voortaan één aanspreekpartner voor alles, want wij kunnen totaaloplossingen bieden voor midden- en kleinbedrijven alsook industriële vleesverwerkers, bakkerijen en voedingsmiddelenfabrikanten.” Hij legt uit: “Als Handtmann Benelux continueren we eigenlijk de werkwijze zoals we het altijd hebben gedaan, alleen nu met extra slagkracht van een toonaangevende wereldwijd opererende organisatie achter ons.” Strategisch partner Handtmann Benelux opereert vanuit Amersfoort, op de plek waar voorheen Verbufa was gevestigd. De dagelijkse leiding is in handen van Fortuin. “Ik ben elf jaar geleden op een bijzondere manier bij het bedrijf terecht gekomen. Ik studeerde technische bedrijfskunde in Zwolle en was mij Met ingang van 1 februari 2023 dragen Verbufa en Moulin-Debaillie (de agent voor Verbufa in België en Luxemburg) de naam Handtmann Benelux. Het is de volgende stap in de integratie van beide bedrijven in de Handtmann Group. Eén van de grootste leveranciers wereldwijd op het gebied van portioneren, doseren, vormen en co-extrusie van voedingsmiddelen. “Met de naamswijziging kunnen we onze positie in de Benelux verder versterken en zullenwe nog beter in staat zijn omtotaaloplossingen aan te bieden aan onze klanten”, vertelt algemeen directeur Marc Fortuin. 'OP DE GEVEL STAAT NU HANDTMANN BENELUX, MAAR VOOR KLANTEN VERANDERT ER NIETS'

FISH&CO NR 1 2023 11 Flexibiliteit en korter op de bal spelen Net als Verbufa gaat Moulin-Debaillie ook verder onder de naam Handtmann Benelux. De Belgische tak is in 1983 gestart door Filip Debaillie. Christ Moulin trad in 1997 bij het bedrijf in dienst en in 2013 heeft hij met zijn vrouw Mieke Debaillie, het bedrijf overgenomen. Christ sluit zich aan bij de woorden van zijn collega Marc Fortuin. “Het is een goede zaak dat wij met deze naam naar buiten kunnen treden”, zegt Moulin. “Handtmann is een grote naam in de voedingsindustrie. De naamsverandering biedt veel voordelen. Denk vooral aan de flexibiliteit naar klanten, en we kunnen in deze formatie ook korter op de bal spelen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de beschikbare voorraad van onderdelen, zijn de systemen nu aan elkaar gelinkt. Dat scheelt een hoop tijd. In de dagelijkse samenwerking verandert er verder niets. Al jaren loopt die heel soepel met Marc en de andere collega’s in Nederland. Het belangrijkste is dat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen bedienen. Met de naamswijziging weet ik zeker dat we dat kunnen garanderen.” aan het oriënteren voor een organisatie om te gaan afstuderen. Op een dag kwam ik langs het pand van Verbufa en ben ik gaan googlen wat ze hier maakten en ik zag al snel dat het een ideaal bedrijf was om mijn afstudeerstage te doen. Ik belde en mocht op gesprek komen bij Mark Marrink (voorheen eigenaar-directeur van Verbufa en tegenwoordig Chief Business Development and Innovation Officer bij de Handtmann Group). Hij vroeg aan mij of ik een marktonderzoek wilde doen. Na mijn afstuderen kon ik direct aan de slag als kwaliteitsmanager”, vertelt de nu 33-jarige Fortuin. Handtmann Benelux wil vooral een strategisch partner zijn voor alle klanten, ongeacht de grootte van het bedrijf. “Juist startups zijn voor ons interessant, omdat zij ons betrekken bij de ontwikkeling van hun nieuwe producten. Daar leren wij enorm veel van. Andersom hebben wij ook voedseltechnologen in dienst die graag samen met een bedrijf onderzoeken welke kansen er liggen en meedenken over de receptuur van een nieuw product. De leaseoplossingen die we voorheen onder Verbufa Finance aanboden (zoals u kon lezen in de vorige uitgave van Meat & Co), zijn eveneens geïntegreerd in Handtmann Benelux. We bieden scherpe abonnementen, al vanaf 100 euro per week kunnen klanten onze machines huren en gebruik maken van onze voedseltechnologen. Op de gevel komt Handtmann Benelux te staan, maar voor onze klanten verandert er niets!” Toegevoegde waarde Nog meer dan voorheen kunnen vis-, vlees- en eiwitverwerkers, slachthuizen en andere voedingsmiddelenfabrikanten rekenen op een partner die terzijde staat om het productieproces te optimaliseren, stelt Fortuin. “Wij bieden technische totaaloplossingen, van de verwerking van de juiste grondstoffen en receptuurontwikkeling tot verpakkingsmachines. Hij onderstreept tot slot: “Het idee dat een producent heeft, vertalen naar iets dat van handmatig of semi-industrieel naar machinaal verwerkt kan worden: dat is waar Handtmann Benelux voor staat en waar onze toegevoegde waarde ligt.” Meer informatie: Handtmann Benelux Tel. +31 (0)33-455 4333 (Nederland) | Tel. +32 (0)56-353 254 (België) www.handtmann.nl | www.handtmann.be Algemeen directeur Marc Fortuin van Handtmann Benelux (foto: Patrick Laan)

RBK Food Automa�sering RBK Food Projects INFO@RBK.NL WWW.RBK.NL Z.O.Z. C M Y CM MY CY CMY K Twin Transforma�on Digitalisering & Energie RBK Food Automa�sering Volledige grip op het produc�e proces RBK Food Projects Gasloos bouwen door integrale aanpak WWW.RBK.NL INFO@RBK.NL T: 0570 680 100 Scan me: Video: THE NEW PLANT! Nieuwe produc�eloca�e voor vleesalterna�even fish&co Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (2590-082X) Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | November 2022 | 1 e jaargang no. 1 SPECIAL INDUSTRIËLE SNIJMACHINES COVERSTORY INNOVATIES IN DE VISINDUSTRIE ZORGEN VOOR FORSE GROEI SPecial machines, productielijnen & Automatisering fish&co Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (2590-082X) Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdier industrie | November 2022 | 1 e jaargang no. 1 SPECIAL INDUSTRIËLE SNIJMACHINES COVERSTORY INNOVATIES IN DE VISINDUSTRIE ZORGEN VOOR FORSE GROEI SPecial machines, productielijnen & Automatisering Redactionele aandacht of adverteren? Neem contact op met: Emiel Bruning e.bruning@gpmedia.nl +31 (0)24-3246146 www.fish-co.nl De volgende uitgave verschijnt op 13 oktober Special: Machines, productielijnen en automatisering. Met onder andere reportages, interviews, casestudy's en productnieuws!

FISH&CO NR 1 2023 13 Smart Industry In veel industrieën zijn geautomatiseerde processen vanzelfsprekend, maar zeker nog niet overal. Op het gebied van automatisering loopt deze voedingsmiddelenbranche enigszins achter vanwege de complexiteit van producten en processen. Toch schreeuwt het in de voedingsindustrie om innovatie, waarbij je wel moet denken aan automatisering en robotisering. Tegenover een groeiende wereldbevolking en vraag naar voedsel, staan toenemende arbeidstekorten en een afnemende de capaciteit in de industrie. Dit is geen houdbare situatie en veel voedselproducenten zijn genoodzaakt om te automatiseren. QING zet de expertises van Stäubli Robotics en Robovision in, wat zorgt voor een unieke aanpak. Met deze aanpak kunnen voedselproducenten met zo min mogelijk risico en zorgen een start maken met automatiseren. Twijfel om te starten? Automatisering in de foodsector kent veel uitdagingen; je hebt te maken met kwetsbare producten en strenge hygiënerichtlijnen. Daardoor ervaren ondernemers twijfels om te starten met automatiseren, met als vraag: is de terugverdientijd rendabel genoeg en behoudt het proces de huidige kwaliteit? Voedselproducenten willen continuïteit en kwaliteit behouden in productieprocessen, automatisering kan hiervoor zorgen in de vorm van rust en groeikansen. Naast nieuwe kansen brengt automatisering ook risico’s met zich mee, waaronder financieel. Hiermee wordt bedoelt dat er vaak wordt geïnvesteerd in een prototype waar de haalbaarheid van de oplossing of machine (nog) niet (volledig) is aangetoond. “Dit is nu verleden tijd!”, geven de drie hightech bedrijven aan. QING lanceert nu een nieuwe aanpak: ze maken gebruik van de expertise van Stäubli op gebied van robotics en hygiëne en de toepasbare AI-software van Robovision. QING bundelt zo deze krachten met hun eigen innovatiekennis en gecontroleerde agile-aanpak. “Met deze opstelling maken wij het mogelijk om een product – ongeacht veranderingen in het product of de omgeving – te bewerken of te verplaatsen. Wij combineren de handelingsflexibiliteit van de robot en het denkvermogen van deep learning. Dit opent de deur naar het automatiseren van een scala aan werkzaamheden die momenteel nog enkel door mensen uitgevoerd worden”, vertelt Teun Keusters, Deep Learning Engineer bij QING. Development Lab van QING Ervaringen en kennis op het gebied van innovatie, robotica en AI komen samen in het Development Lab van QING. De engineers van QING gaan aan de slag met een foodgrade-robotarm en deep learning om het vraagstuk te toetsten op de haalbaarheid. Vervolgens worden in het lab ‘Proof of Concepts’ uitgevoerd, zonder dat eerst een risicovolle investering nodig is. De robotopstelling met AI-integratie kan verschillende handelingen toetsen; denk aan het inpakken en nauwkeurig sorteren van producten, stapelen van verpakkingen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Vraagstukken met een hoge technische complexiteit zijn een goede uitdaging binnen het lab, waarbij er binnen twee weken een compleet haalbaarheidsplan wordt opgeleverd. In het plan zijn alle mogelijke risico’s en uitdagingen inzichtelijk gemaakt. Vleesverwerkers en foodproducenten kunnen volledige service verwachten, waarbij er wordt gewerkt met implementatie en integratie van de oplossing én personal support om alles op de juiste manier te gebruiken. Meer informatie: QING | Tel. +31 (0)85-049 9600 info@qing.nl | www.qing.nl | www.robovision.ai www.staubli.com/global/en/robotics.html QING, Stäubli Robotics en Robovision zijn voorlopers als het gaat om innovatie en technische ontwikkelingen in de foodsector. De drie bedrijven zijn het met elkaar eens: automatiseren moet voor iedere voedselproducent mogelijk en makkelijker worden. Samen met beide bedrijven lanceert QING nu een nieuw innovatief concept dat automatiseren zonder zorgen en risico’s mogelijk maakt. NIEUW CONCEPT QING MAAKT AUTOMATISEREN ZONDER ZORGEN EN RISICO’S MOGELIJK

FISH&CO NR 1 2023 14 Hygiëne en voedselveiligheid ‘LETS HEEFT EEN TOTAALOPLOSSING GEBODEN DIE OVEREENKOMT MET WAT WIJ ZOCHTEN’ Visbedrijf QuisQuater is gespecialiseerd leverancier van vis, schaal- en schelpdieren en heeft zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld tot één van de bepalende aanbieders van specialistische visproducten voor onder meer vishandels, retailers en restaurants. Het Belgische bedrijf vertrouwt voor de reiniging van de viskisten, kratten en pallets op de wasunits van LETS bv. “We waren niet tevreden over de wasunit van de vorige leverancier en zijn op zoek gegaan naar een solide machine met meer capaciteit. Toen werden we door collega’s op Urk getipt over LETS”, zegt Filip Seghers van QuisQuater. “We hadden al een kleinere wasunit. Die was nog maar zes jaar in gebruik, maar die zag eruit alsof-ie er al een heel leven op had zitten. Daar waren we niet tevreden over. Zodoende gingen we op zoek naar een wasunit die robuuster was en een hogere capaciteit aankon, omdat we hier niet alleen onze eigen kratten voor extern en intern gebruik moeten reinigen, maar ook wassen voor verschillende derde partijen die hun viskisten om de drie à vier weken gebundeld komen ophalen”, verduidelijkt Filip, die QuisQuater samen met zijn broer, vader en moeder runt. Jaco Wolters van LETS vult aan: “QuisQuater heeft ons benaderd om langs te komen voor een nieuwe krattenwasser. Viskisten vergen een ander soort reiniging dan bijvoorbeeld kratten die worden gebruikt in de vleesverwerkende industrie. Wij hebben bij QuisQuater een wasunit neergezet met een capaciteit van 800 viskisten per uur. De vervuiling in viskisten is hardnekkiger dan bijvoorbeeld bij vlees. Dat betekent dat de vervuiling met meer kracht moet worden schoongemaakt. Verder hebben we een ontstickeraar geplaatst, die de stickers op de kopse kanten van de kisten verwijdert met hoge druk (170-180 bar). Het is een vrij forse machine, maar hij doet precies waarvoor deze bedoeld is.”

FISH&CO NR 1 2023 15 Hoge hygiënestandaard Visbedrijf QuisQuater heeft een uitgebreid aanbod. “Wij zijn een échte visspecialist die uitblinkt in een breed assortiment en een snelle verwerking. Wij hebben alles op stock, waardoor onze klanten snel geholpen kunnen worden. Wij voorzien in een totaal palet van vis, schaal- en schelpdieren, maar ook minder gangbare vissoorten behoren tot ons standaardassortiment. We hebben producten van de hoogste kwaliteit voor restaurants, salades voor de retail en convenience, maar ook reguliere producten voor marktkramen en viswinkels. Wij portioneren, ontvellen, fileren en maken producten panklaar. Chef-koks kunnen bij ons terecht, maar wij verwerken ook voor de grote retailketens. Dagelijks zijn hier zo’n veertig medewerkers in de weer om onze klanten te ontzorgen”, vertelt Filip. “Wij lleveren onze producten vooral in Vlaanderen en Brussel.” “WIJ KIJKEN PER KLANT NAAR WAT-IE ECHT NODIG HEEFT. WAT IS DE VERVUILING? WAT IS DE CAPACITEIT EN HOE ZIEN ZIJ DE NABIJE TOEKOMST? DAAR KOMT DAN EEN MAATWERKOPLOSSING UIT VOORT” Lees verder op de volgende pagina Filip Seghers (Visbedrijf QuisQuater) en Jaco Wolters (LETS bv) bij de wasunit

FISH&CO NR 1 2023 16 Hygiëne en voedselveiligheid De verwerking gebeurt volledig in eigen beheer volgens de strengste HACCP-normen en de hoogste hygiënestandaard. Behalve lekker zijn de producten dus ook 100% veilig. Dat is niet alleen belangrijk voor klanten, maar eveneens voor de voedselautoriteiten, die erop toezien dat producten en productdragers geen schimmels en/of bacteriën bevatten. Filip: “Tot enkele jaren geleden gebeurde de reiniging nog door middel van een hoge drukinstallatie. Dat was niet heel ergonomisch. Maar er is ook nog een verschil tussen schoon en bacteriologisch proper. Je hebt te maken met vochtige producten en omstandigheden die ‘ideaal’ zijn voor schimmelvorming. Zodoende wilden wij een pasklare oplossing. Dus niet alleen een goed werkende wasunit, maar ook een leverancier die meteen ter plaatse komt als er een storing is of een reparatie noodzakelijk is. Er zijn hier dagelijks zo’n duizend kisten in omloop, zowel voor onze klanten als voor het interne transport. Uiteraard is er wat buffer, maar onze wasunit mag niet al te lang stil komen te staan, want dan hebben we binnen 48 uur een probleem. Dagelijkse reiniging van onze kisten is een echte noodzaak.” Gevoel moet goed zijn Nadat de vorige leverancier van wasunits op voorhand was afgevallen, keek de familie Seghers naar alternatieven. “We hadden wat offertes opgevraagd en zo ook bij LETS, omdat wij regelmatig mailings van hen ontvingen. De doorslag gaf het contact met andere visverwerkende ondernemers op Urk. Zij tipten ons om in zee te gaan met LETS”, legt Filip uit. “Natuurlijk kijk je naar het kostenplaatje, maar ook het gevoel bij een firma moet goed zijn. Zij boden direct een oplossing die past bij de omvang van ons bedrijf en die tevens inspeelt op mogelijke groei. Ons bedrijf is in relatief korte tijd flink gegroeid. Meer verwerking betekent automatisch meer reiniging. Wij hebben alle vertrouwen in de oplossing die LETS ons heeft aangedragen. Sowieso vind ik het een groot voordeel dat we de machine hebben gekocht bij een bedrijf dat ze ook, in eigen huis, zelf maakt. Vanuit onze vorige leverancier weten we dat maatwerk en aftersales niet altijd vanzelfsprekend zijn.” LETS leverde bij de visverwerker in Dendermonde – een Vlaamse regio met een lange geschiedenis in de (paling)visserij – niet alleen een wasunit voor de reiniging van viskisten. Ook staat er een palletreiniger opgesteld in de wasruimte van QuisQuater. “Maar ook de hygiënesluizen, spoelbakken, lockers en laarzendrogers zijn van LETS”, vertelt Filip. “Alles is van een solide materiaal. In België zeggen we: ‘Een kat is een kat.’ Dat betekent dat we hier zeggen zoals het is. Zo werkt het ook bij LETS. Zij hebben een totaaloplossing geboden die overeenkomt met wat wij zochten. Wat ons eveneens aansprak, waren de korte lijntjes. We zaten direct met de juiste persoon aan tafel. Het gevoel bij een leverancier moet prima zijn en dat is bij deze samenwerking het geval.” Aftersales “Onze grote kracht is dat wij onze machines niet importeren, maar alles zelf maken. Op maat voor de klant”, verduidelijkt Jaco. “Wij kijken per klant naar wat-ie echt nodig heeft. Wat is de vervuiling? Wat is de capaciteit en hoe zien zij de nabije toekomst? Daar komt dan een maatwerkoplossing uit voort. Daarnaast hechten wij veel waarde aan aftersales. De machines moeten niet alleen goed zijn en doen wat we hebben beloofd, ze moeten ook 15 tot 20 jaar meekunnen. Onderhoud is daarom van belang. Onze servicedienst is zo opgezet dat we bij storingen altijd snel ter plaatse zijn zowel in Nederland, België als ook de Duitse grensstreek. De hele voedingsmiddelenindustrie heeft te maken met personeelstekorten of ze hebben helemaal geen technische dienst meer. Dan moet je serviceniveau dus goed zijn, want een klant kan zich geen stilstand permitteren.” Filip besluit: “Zoals wij omgaan met onze klanten, zo gaat LETS óók met ons om. Dat zorgt ervoor dat deze samenwerking zo positief verloopt. Je hoeft ze maar te bellen en ze lossen het op.” Meer informatie: LETS bv Tel. +31 (0)321-38 66 00 | verkoop@letsbv.nl | www.letsbv.nl QuisQuater Tel. +32 (0)5-222 18 43 | sales@quisquater.be | www.quisquater.be

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de visindustrie? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief door de code te scannen en je gegevens in te vullen. sca e eld je aa !

FISH&CO NR 1 2023 18 SEAFOOD EXPO GLOBAL/SEAFOOD PROCESSING GLOBAL SEAFOOD EXPO GLOBAL/SEAFOOD PROCESSING GLOBAL KEERT IN APRIL TERUG NAAR BARCELONA De beurs wil voortborduren op het momentum van de editie van 2022 en zal drie dagen achter elkaar het grootste commerciële en face-to-face handelsevenement van de vis- en schaaldierensector vormen. Ook biedt de beurs de sector een waardevol zakelijk platform op mondiaal niveau. ‘Je voelde de opwinding’ Tijdens Seafood Expo Global/Seafood Processing Global worden alle soorten visproducten belicht, evenals de benodigde verwerkingsapparatuur en diensten van leveranciers. Bovendien zal de 29e editie het aanbod van haar conferentieprogramma uitbreiden als een platform om nieuwe uitdagingen, kansen en oplossingen in de sector op mondiaal niveau te bespreken. Het programma omvat meer dan twintig informatieve sessies door experts uit de industrie. “De succesvolle eerste editie van vorig jaar in Barcelona bevestigde de voordelen van het verplaatsen van een wereldwijd evenement ter grootte van Seafood Expo Global/Seafood Processing Global (van Brussel) naar een moderne en handige locatie, die groeimogelijkheden op de lange termijn biedt”, vervolgt Plizga. “De beurshallen gonsden vorig jaar alle dagen, en je kon de opwinding voelen om weer persoonlijk aan beide kanten van het gangpad te kunnen en mogen zijn. Aan het einde van het evenement keken exposanten en bezoekers direct weer uit naar de editie van 2023.” Beurs maakt groei door Tijdens de eerste editie in Barcelona bracht Seafood Expo Global/Seafood Processing Global 26.703 professionals uit de industrie van over de hele wereld en 1.556 exposerende bedrijven uit 77 landen samen, die bijna 40.000 vierkante meter beursoppervlakte bezetten. “In feite loopt het evenement van dit jaar uitzonderlijk goed met meer dan 45.000 m2 tentoonstellingsruimte die al is verkocht, wat een ongekende groei laat zien ten opzichte van de editie van 2022”, voegt Plizga toe. De organisatie schat een jaarlijkse economische impact van maximaal 100 miljoen euro voor Barcelona, wat het aanzienlijke potentieel en de sociaaleconomische waarde voor de industrie en de stad bevestigt. “De visindustrie is een industrie gebaseerd op menselijke relaties, daarom is het uiterst belangrijk dat mensen elkaar face-to-face kunnen ontmoeten om op menselijk niveau te discussiëren, hun problemen op te lossen en samen naar de toekomst te kijken”, legt Finnian O’Luasa, Manager France, Belgium & Luxembourg bij Bord Bia uit. “We hebben nog nooit zoveel mensen op onze stand (met 25 bedrijven uit de Ierse vis- en seafoodindustrie) gehad als in 2022. Een record!” Meer informatie via www.seafoodexpo.com/global/ Seafood Expo Global/Seafood Processing Global, de belangrijkste beurs voor de vis- en seafood (verwerkende) industrie, zet óók voor de 29ste editie zijn tenten op in Barcelona. De beurs debuteerde vorig jaar in de Catalaanse hoofdstad en zal terugkeren voor de volgende editie die plaatsvindt op 25, 26 en 27 april 2023. “We verwachten groei op lange termijn in Barcelona”, zegt Liz Plizga, Group Vice President van beursorganisator Diversified Communications.

FISH&CO NR 1 2023 19 SEAFOOD PROCESSING GLOBAL MAINALI SMART-SERIE VOLAUTOMATISCHE BANDZAGEN: OP DIKTE ÉN OP GEWICHT ZAGEN Bij het groepsgewijs op dikte zagen wordt er gebruik gemaakt van de volledige zaagbladoppervlakte. Bij het op gewicht zagen worden producten individueel, vooraf, driedimensionaal ingescand. “Dat dit op één dezelfde machine kan is uniek”, stelt sales director Jan Willem Vermeulen van IB Food-Machines. De SMART-serie Mainali bandzagen zijn verkrijgbaar in een L- en XL-variant, waarbij de oppervlakte van de zaagtafel onderscheidend is. Ook uniek is de dubbele lintzaaguitvoering; hiermee kunnen de visdelen zowel op de heen- als terugweg gezaagd worden, wat een enorme capaciteitsverbetering geeft omdat er geen onnodige ‘reistijd’ verloren gaat. Veiligheid De volautomatische bandzagen van Mainali komen met de maximale veiligheid. Zo wordt de lintzaag afgeschermd op het moment dat de zaagtafel opnieuw beladen wordt. Tijdens de zaagcyclus is de invoer beschermd door een speciaal onzichtbaar veiligheidsgordijn, dat bewegingen door de invoerruimte kan detecteren en de machine volledig kan uitschakelen. Deze functie levert ook tijdwinst op doordat er geen fysieke deur geopend en gesloten hoeft te worden tijdens het beladingsproces. Hoogtepunten Vermeulen somt enkele hoogtepunten op van SMART-serie. “Met de bandzagen kan op dikte of gewicht gezaagd worden en zowel individueel als groepsgewijs. Door de dubbele lintzaaguitvoering kan op de heen- en terugweg gezaagd worden. Bij het beladen van de zaagtafel wordt de lintzaag door een unieke beveiliging beschermd. Tevens zijn er reject-mogelijkheden van de eerst gezaagde porties en overblijfsels en kent deze serie een maximale veiligheid”, weet Vermeulen. “Dankzij de Mainali-bandzaag, is er geen reden meer om nog producten met een traditionele lintzaag te zagen.” Seafood Processing Global Tijdens Seafood Processing Global in Barcelona zal IB Food-Machines vertegenwoordigd zijn bij hun merken Baader en Mainali. “Bij Baader kan men terecht voor alles op het gebied van witvis en zalmverwerking en bij Mainali wordt alles op het gebied van zagen van bevroren vis(blokken) gepresenteerd. Ingmar Baars zal de gehele beurs aanwezig zijn en kan u adviseren over ieder visverwerkingsproces tot en met het verpakken. Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitsinspectie van zowel harde verontreiniging (graat, metaal, glas etc.) maar ook lagedichtheidsverontreiniging, zoals kunststoffen, hout, papier. Wij informeren u graag over de nieuwste ontwikkelingen.” IB Food-Machines heeft dankzij een nieuwe partnerschap de Mainali SMART-serie bandzagen naar de Benelux gehaald. Met deze bandzagen kan zowel op dikte als op gewicht gezaagd kan worden. De bandzaag kan visblokken zowel vers als bevroren, en met of zonder bot, zagen. De zaag doet dit zeer nauwkeurig, op dikte én op gewicht. Ingmar Baars zal tijdens Seafood Processing Global ook namens IB Food-Machines aanwezig zijn op de stand van Mainali (en Baader). Meer informatie: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-0660 247 info@food-machines.com www.food-machines.com Stand Seafood Processing Global: 3JJ601 (Baader) | 3NN700 (Mainali) Met de bandzagen van Mainali kan zowel op dikte als op gewicht gezaagd kan worden.

TOTAAL IN: VOOR NIEUWBOUW EN RENOVATIE VLOEREN, WANDBESCHERMING & AFWATERING www.ruysgroep.nl 055 533 5363 Info@ruysgroep.nl Ruys Groep CONTACT Henkovac vacuümverpakkingsmachines Totaalleverancier Freund ABM visburgervormmachines F2000 visburgermachine Trimmer Waterdichte RVS weegschaal D3 dubbelkamer Practic 240 eiwitteer- en paneermachine ASB 600 visonthuidmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl Weber ontzwoerd, ontvlies en onthuidmachines Gaser eiwitteer- paneermachines Ook voor gebruikte machines

FISH&CO NR 1 2023 21 COVERSTORY: JANSEN TECHNIEK ‘DANKZIJ JANSEN TECHNIEK HEBBEN WE EEN ENORME EFFICIENCY- EN KWALITEITSSLAG GEMAAKT’ Op het gebied van verse en diepgevroren visproducten behoeft Dayseaday weinig introductie. Voor de dagelijkse productie van zalm en zalmforel is het Urker familiebedrijf vorig jaar overgestapt op een volledig geautomatiseerde fileerlijn. Voor het ontschubben en ontslijmen van de vissen vertrouwt Dayseaday op de machines en technische toepassingen van Jansen Techniek. “Dankzij de dubbele ontschubber kunnen wij de productielijn op volledige snelheid laten draaien. En hebben we een enorme efficiency- en kwaliteitsslag kunnen maken”, stelt operational manager Frits Brouwer bij Dayseaday. Lees verder op de volgende pagina ▶

FISH&CO NR 1 2023 22 Coverstory: Jansen Techniek Dayseaday heeft meerdere productiefaciliteiten op Urk. In één van die fabrieken zijn zo’n dertig medewerkers dagelijks bezig met de verwerking van zalm - en af en toe zalmforel - voor retailers, horeca en detailhandel. “We hebben vorig jaar gekozen voor een nieuwe fileerlijn van Baader, die wordt gevoed door de machines van Jansen Techniek. Daarop verwerken we zo’n 25 vissen per minuut. Toen we vorig jaar overstapten, wilden we ook een pasklare oplossing voor het ontschubben en ontslijmen. De oude ontschubmachine die we hadden, voldeed niet meer en de oplossingen die agenturen ons boden, kwamen niet overeen met waarnaar wij op zoek waren”, legt Brouwer uit. “We deden al langer zaken met Jansen Techniek. Toen wij onze vraagstukken bij ze neerlegden, kwamen zij met een maatwerkoplossing: een verbeterde machine en een snelle service, die ook qua prijs nog interessant was. Bijkomend voordeel is dat Jansen Techniek een Nederlandse machinebouwer is, waardoor er snel geschakeld kan worden als er een keertje iets is. Dat is erg fijn.” Verbeterde hygiëne Sales engineer Corwin van den Bor van Jansen Techniek legt uit wat het Puttense bedrijf heeft gerealiseerd bij Dayseaday. “Vanuit de klant kregen wij de vraag om mee te denken in het productie proces en zo de lay-out op te bouwen van de nieuwe fileerlijn. De kunst zit hem in het zo efficiënt mogelijk opstellen van de verschillende machines binnen de beschikbare ruimte. Samen met de klant en andere leveranciers is hier een mooi resultaat uit gekomen. Dayseaday wilde meer zalm kunnen verwerken, met een hogere omloopsnelheid en dus hogere opbrengst, zonder in te leveren op de kwaliteit en tegelijk de hygiëne te verbeteren.” “Bij Dayseaday hebben we gekozen voor een palletlift en ontijsbak, met daarachter een ontschubber en ontslijmer op een verhoogd bordes, dat qua hoogte aansluit op de ontkopper van Baader. Dit bordes is rondom bereikbaar voor een grondige reiniging”, vertelt Van den Bor. “Dat zie je ook terug in de afwerking van het bordes en de machines, met de kokers op zijn kant en open constructie, zodat er geen water op de machine blijft staan. Ook kent de lijn zo min mogelijk poten, zodat je minder raakvlakken met de vloer hebt. Bedrijfsleider Jelle de Boer, operational manager Frits Brouwer (beiden van Dayseaday) en sales engineer Corwin van den Bor van Jansen Techniek bij de ontschub- en ontslijmmachine

FISH&CO NR 1 2023 23 Vroeger werd daar nauwelijks naar gekeken, maar tegenwoordig is het een essentieel onderdeel van de opbouw van een lijn. Alle machines en machine delen zijn zo open mogelijk geconstrueerd om reiniging en hygiëne te verbeteren.” “Reiniging is nu eenmaal heel belangrijk”, weet Brouwer. “Dat staat echt op één in de zalmindustrie. Er wordt veel geïnvesteerd in hygiëne en voedselveiligheid. Je wilt geen bacterie tegenkomen op je lijn. In die zin lost deze lijn in één klap meerdere problemen op ten opzichte van de machines die we hiervoor hadden.” Uniek en onderscheidend Een ander uniek, en onderscheidend element van de lijn van Jansen Techniek is de dubbele ontschubber. “Als je een enkele ontschubber plaatst, wat doorgaans het geval is, dan draait een fileerlijn op halve snelheid. Zodoende hebben wij een dubbele ontschubber geplaatst, met twee hogedrukpompen, waardoor de fileerlijn op volledige snelheid kan draaien”, verduidelijkt Van den Bor. Bedrijfsleider Jelle de Boer vult aan: “We hebben geen onnodige tussenstappen meer, waardoor de doorloopsnelheid enorm is verbeterd. Een pallet met 600 kilo vis verwerken we in zes minuten (oftewel 100 kilogram per minuut). Prijzen staan continu onder druk, dus als je op halve snelheid draait, moet je dat allemaal weer doorberekenen aan de klant. De efficiencyslag die we gemaakt hebben, is enorm.” Efficiency en hygiëne zijn niet de enige twee (grote) voordelen van deze lijn, zegt Van den Bor. Er is vanwege deze lijn ook een kwaliteitsslag gemaakt bij Dayseaday. “Voorheen ging er een ijzeren rol over de schubben heen. Onze machine werkt op basis van hoge druk. Er is een fijne balans tussen schubben eraf halen en tegelijkertijd de filet niet beschadigen. Ook wil je niet dat de vis door de machine loopt en dat niet alle schubben verwijderd blijken als ze bij de ontkopper aankomen. De afstelling komt dus heel nauw. Je hebt soms te maken met vissen van 2 kilo, en dan weer met vissen van 8 kilo. De machine is zo gebouwd dat continu bijstellen niet nodig is, omdat de ontschubber standaard is afgesteld op de ronding van de vis. Je stelt dus vooral de hoogte van de nozzles bij. In de praktijk zien we dat er zelfs zalmforel met dezelfde afstelling over de machine word gedraaid.” Efficiënte opstelling De lijn die bij Dayseaday is neergezet, is door Jansen Techniek zelf ontwikkeld en bedacht. “De klant levert ons de lay-out van de productieruimte aan en vervolgens gaan we samen met de klant om de tafel om te bespreken hoe de lijn opgesteld moet worden om alle machines zo efficiënt mogelijk te laten draaien. In het geval van Dayseaday hebben we de routing van de zalm (door het pand) aangehouden als ‘ideaalplaatje’. Dat betekent zonder extra draaipunten. Elke machine heeft z’n eigen voorkeuren. De ontschubber wil de vis met de kop eerst. Hetzelfde geldt voor de ontkopper, die erachter staat. Bij de fileermachine wordt de zalm eerst met de staart ingevoerd. Je bent dus continu aan het kijken hoe je de lijn zo kunt inrichten dat de zalm zo min mogelijk gedraaid of verschoven hoeft te worden. Als je telkens een vis handmatig 180 graden moet draaien, dan ben je na anderhalf uur helemaal kapot, zeker met grote vissen. Deze opstelling zorgt er tevens voor de vis in principe niet glijdt of valt. Op die manier ben je er ook van verzekerd dat de schade aan de vis zo klein mogelijk is.” Dat JansenTechniek in samenspraakmetDayseadayenBaader tot dezemaatwerkoplossing is gekomen, is volgens Brouwer ook één van de redenen geweest om te kiezen voor een samenwerking met de machinebouwer uit Putten. “We verwerken hier verschillende soorten zalm en een beetje zalmforel. Die vis is echter veel gevoeliger, maar vanwege de hoge kwaliteit moet juist die zalm heel mooi zijn en blijven voordat-ie gefileerd wordt.” Van den Bor legt tot slot uit: “Jansen Techniek is geen machineleverancier die enkel en alleen machines verkoopt. Wij leveren graag een totaaloplossing, waarbij samenwerking met derde partijen geen probleem is. Daar is de lijn bij Dayseaday een mooi voorbeeld van. Daarnaast onderscheiden wij ons in het persoonlijke klantcontact. Een goede samenwerking vanaf het begin draagt bij tot het beste eindresultaat en daar is waar we steeds weer voor gaan!” Meer informatie: Jansen Techniek | Tel. +31 (0)341-353 829 | info@jansentechniek.nl www.jansentechniek.nl | Stand Seafood Processing Global: 3PP300

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4