Fish&Co Nr 1-2024 Online

22 FISH&CO NR 1 2024 COVERSTORY: JANSEN TECHNIEK De portioneersnijder wordt gebruikt voor het portioneren van visblokjes, strips of moten. Bovenaan de transportbaan (aan de inputzijde) bevindt zich een camera om het volume van de visfilet te scannen. “Aan de hand van soortelijk gewicht en het volume van elke filet wordt bepaald welk patroon gesneden moet worden. Een filet heeft doorgaans een gewicht van tussen de 1000 en 1600 gram. Als je fixed weight strips of blokjes nodig hebt van een bepaald gewicht of exacte omvang/vorm, dan voer je dat in het programma van de machine in. De camera maakt van elk product een 3D-scan om het volume te bepalen. De computer berekent vervolgens de meest optimale snij-interval en snijdt op deze manier snel en uiterst nauwkeurig de vis in gewenste porties”, verduidelijkt Van Rijn. Positieve ervaringen Het project met de PORTIO 1 DAP werd onlangs gerealiseerd bij een verwerker, die op zoek was naar een degelijke oplossing om fixed-weight blokjes te maken. “In het geval van deze fabrikant gaat het om 20 grams blokjes voor in salades. Maar andere klanten kiezen juist voor een vaste vorm van bijvoorbeeld 15x15 of 25x25 millimeter. Exacte vormen zien we bijvoorbeeld veel terug bij producenten van salades, die altijd vier blokjes erin willen. Producenten willen de zorg bij hun eindklant wegnemen door een product te leveren dat eigenlijk niet meer nabewerkt hoeft te worden. Dan is het heel belangrijk om heel nauwkeurig en snel te kunnen portioneren”, weet sales engineer Corwin van den Bor van Jansen Techniek. “Vanuit de positieve ervaringen die we met deze machine hebben opgedaan in de kipindustrie, hebben we deze portioneerder verder doorontwikkeld. Zodat deze ook uitstekend ingezet kan worden voor het portioneren van vis, zoals zalm en kabeljauw.” Thomas van Rijn en Corwin van den Bor

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4