Fish&co nr 2 2023 Online

FISH&CO NR 2 2023 13 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING MEER KOU DOOR NEVEL In koelcellen, waarin vis en zeevruchtenworden bewaard, is niet alleen de temperatuur maar ook de relatieve luchtvochtigheid (RV) van belang. Tijdens het koelen wordt vocht onttrokken aan het product. Dit vocht slaat neer op de koelelementen in de ruimte en wordt uiteindelijk afgevoerd naar het riool. Gebruikelijk is om producten in de koelcel direct nat te maken of te besprenkelen, maar op die manier wordt de vis beïnvloed door het gebruikte middel. Jasca Food Technology heeft een andere weg gekozen, die is gebaseerd op het principe dat de omgevingsfactoren bepalend zijn voor het klimaat waarin het product verkeert: verneveling met verstuiverunits. Door het beheersen en controleren van de klimatologische aspecten kunnen ook de producten beter worden beheerst. Een bijkomend voordeel is dat ze op geen enkele wijze worden gemanipuleerd. Door optimaal te bevochtigen, kan dit proces worden beïnvloed en de indroging worden gereduceerd. Tijdens het bevochtigen wordt een omgeving rondom het product gecreëerd, waarbij het voor het product moeilijk wordt om vocht af te geven aan zijn omgeving. Door een zeer fijne nevel te maken, is het mogelijk dat de vochtdruppeltjes bijna onmiddellijk overgaan in de gasfase en dus direct worden opgenomen in de luchtstructuur. Hierdoor treedt een snelle verzadiging op van de lucht en is er een stabiele osmose tot stand gebracht. Doordat de lucht verzadigd is, vindt er een betere overdracht plaats van koude op de vis. Hierdoor koelt de buitenkant sneller af en wordt de groei van micro-organismen geremd. Om condensatie tot een minimum te beperken, is een continue bewaking met hygrometers vereist, die zelfs bij een hoge vochtigheidsgraad van 95% of meer nog steeds goed en betrouwbaar meten. Op basis van het programma kunnen meerdere fases met verschillende settings worden doorlopen en is een 24-uurs bewaking mogelijk. Vochtverdeling Vocht heeft de eigenschap om zich door een ruimte met stilstaande lucht gelijkmatig te verdelen. Dit gebeurt onder invloed van verschillen in dampspanning van de waterdamp. Bij de gegeven condities, een temperatuur rond en beneden het vriespunt, is de snelheid waarmee dit plaatsvindt echter gering. Daarom is het raadzaam de ventilatoren van de koelunits bij bevochtiging in te schakelen, opdat de bevochtigde lucht zich sneller verdeelt. Voor een gelijkmatige relatieve vochtigheid dient de temperatuur overal in de cel gelijkmatig te zijn. Als er in de cel temperatuurverschillen optreden, zullen er dientengevolge ook verschillen in de relatieve luchtvochtigheid ontstaan. Voor een goed beheersbare luchtvochtigheid is een gelijkmatige temperatuur een voorwaarde. Verstuiving De unieke verstuiverunits, die Jasca Food Technology voor deze systemen inzet, zijn zelfreinigend door een uniek, gepatenteerd systeemwaarmee beide sproeiers, water en lucht, periodiek worden gereinigd. Kalkaanslag en andere verontreinigingen worden op deze wijze effectief verwijderd uit beide sproeiopeningen. De kans op storingen wordt hiermee tot praktisch nul gereduceerd. De verstuiverunits zijn ontworpen en getest om op lange termijn betrouwbaar en storingsvrij te functioneren. Meer informatie: Jasca Food Technology Tel. +31 (0)541-293 688 | info@jasca.nl | www.jasca.nl Verneveling met verstuiverunits

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4