FISH&CO NR 2 2024 31 Visverpakking Een van de markten waar Grown.bio actief in is, is de visbranche. Een Noors bedrijf nam contact op met Grown.bio. Ze wilden geen standaard piepschuim dozen met deksel gebruiken om zalm naar Europa te transporteren. “Je kan je wel voorstellen dat het recyclen van deze piepschuim dozen lastig is. Ze kunnen niet worden hergebruikt omdat ze naar vis ruiken en een lichtgewicht materiaal zoals piepschuim belandt te gemakkelijk in zee, wat funest is voor het milieu. Daarom was deze visserij op zoek naar een duurzame oplossing.” Mycelium verpakkingen zijn isolerend en waterbestendig, waardoor de verpakking goed geschikt was voor toepassingen in deze sector. “We zijn aan de slag gegaan met het ontwerp en hebben rekening gehouden met de juiste wanddikte en sluiting van de koeler. Hierdoor zorgen we dat de inhoud, vis, ijs en water, gekoeld blijft. En deze koeldozen zijn volledig afbreekbaar in water, omdat ze zijn gemaakt van uitsluitend organisch materiaal. Zo hebben ze geen negatieve invloed op het milieu als de verpakkingen in zee belanden.” Gestage groei Er komen steeds meer onderzoeken naar buiten die de negatieve gevolgen van piepschuim rapporteren. Door deze onderzoeken worden wet- en regelgeving aangescherpt. In Nederland zijn single-use voedselverpakkingen van piepschuim verboden. Andere landen pakken het probleem grootser aan, zoals Frankrijk, waar het gebruik van piepschuim vanaf januari 2025 volledig verboden is. Berbee ziet hierdoor een grote vraag van leveranciers die naar Frankrijk exporteren en door deze wetten nu met de handen in het haar zitten. “Wij staan klaar om deze leveranciers te helpen”, zegt hij. “Grown.bio groeit met de vraag mee. We hebben plannen om te verhuizen naar een grotere locatie en om het proces te automatiseren. We maken op het moment 300.000 verpakkingen per jaar, maar dat willen we naar negen miljoen brengen.” Meer informatie: Grown.bio | Tel. +31 (0)6 51575 113 | www.grown.bio/nl zijn piepschuim verpakking wil vervangen. Wij kijken hoe we de verpakking effectiever kunnen maken en ontwerpen een nieuwe verpakking op de computer. Daarna maken we een plastic groeivorm van gerecycled PET, die we vullen met substraat, een mix van mycelium en reststromen uit de landbouw. Wij gebruiken voor deze mix vooral hennep, maar eigenlijk elk gft-product is geschikt. Daarna gaan de gevulde mallen enkele dagen de groeicel in, waar het mycelium zich volledig door de hennep wortelt. Deze verpakkingen bevatten nog veel water en natuurlijk een levend organisme. Daarom gaan in de droogcel, een oven/sauna waar de verpakkingen twee dagen op zestig of tachtig graden Celsius worden verwarmd. Het water verdampt, de schimmel sterft, en wat overblijft, is een lichtgewicht, beschermende en volledig composteerbare verpakking.” Terwijl piepschuim kostbare aardolie gebruikt, zijn mycelium verpakkingen gemaakt van een hernieuwbare grondstof. Berbee: “CO2-technisch is dit wel echt een wondertje. De natuur zit ontzettend effectief in elkaar en wij leren daar alleen maar van. De schimmels zelf produceren zo weinig CO2 dat het, vergeleken met plastic luchtkussens of piepschuim, verwaarloosbaar is. En mycelium is veel makkelijker te recyclen. Het kan in de natuur composteren.” CO2-TECHNISCH IS DEZE VERPAKKING WEL ECHT EEN WONDERTJE Koelbox: Mycelium koelboxen voor de visindustrie
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4