Fish&Co nr2 2025

Coverstory VAN ABEELEN ‘De geboden flexibiliteit, capaciteit en duurzaamheid zijn de redenen dat we voor Van Abeelen gekozen hebben’ Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | juni 2025 | 4e jaargang no. 2 | Prijs € 10,50 Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (P930189) SPECIAL KOELEN & VRIEZEN + HYGIËNE

1 VASTE EN MOBIELE DESINFECTIE SYSTEMEN voor de visverwerkende sector In de voedingsmiddelenindustrie is goede desinfectie cruciaal. De meest effectieve manier is het desinfectiemiddel met kracht in een ruimte te brengen. Dát kan met de desinfectie units van Jasca. • Hoge reductie van micro-organismen • Desinfectie op alle lastig te bereiken plekken • Sneller en effectiever dan handmatig desinfecteren • Automatische werking • Minimale hoeveelheid desinfectiemiddel nodig • Milieuvriendelijk • Energie- en kostenbesparend • Zowel vaste als mobiele systemen • Ook toepasbaar in spiraaltorens Jasca: Duurzame en efficiënte oplossingen voor de visverwerkende sector Jasca Food Technology BV Westwal 4b, 7631 BN Ootmarsum The Netherlands T +31 (0)541 - 29 36 88 I www.jasca.nl E info@jasca.nl Mobiele unit JD-4 geschikt voor ruimtes tot 1500m3

FISH&CO NR 2 2025 3 Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2025 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Nog niet zo heel lang geleden was het overgrote deel van de visproductie in Nederland afkomstig van vangst op zee, waarbij de soorten vis en seafood ook nog eens enorm verschilden naargelang de beschikbaarheid van grondstoffen. De vloot is in amper tien jaar tijd gehalveerd, maar de productie en verwerking van vis in Nederland (en Vlaanderen) is gigantisch gegroeid. Het verwerken van (meer) vis is echter zeer arbeidsintensief. Of het nu om het portioneren, snijden, pellen, controleren of verpakken gaat, er zijn mensen nodig om dit te doen. En daar zit de allergrootste uitdaging voor de West- en Noord-Europese visindustrie. Het wordt steeds lastiger om mensen te vinden die bereid zijn om in een visfabriek te werken. De arbeidsomstandigheden zijn dan ook niet ideaal. Producten moeten gekoeld worden en dus is de werkomgeving zodoende vaak koud en vochtig. Bovendien zijn de taken die uitgevoerd moeten worden repetitief en soms zelfs gevaarlijk. Colofon en De Visie Coverstory VAN ABEELEN ‘De geboden flexibiliteit, capaciteit en duurzaamheid zijn de redenen dat we voor Van Abeelen gekozen hebben’ Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | juni 2025 | 4e jaargang no. 2 | Prijs € 10,50 Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (P930189) SPECIAL KOELEN & VRIEZEN + HYGIËNE DE VISIE IN DE JAREN ’90 WERD GEMIDDELD 150 KILOGRAM VIS PER WERKNEMER PER DAG VERWERKT EN INGEVROREN. DERTIG JAAR LATER IS DIT DANKZIJ AUTOMATISERING OP SOMMIGE PLEKKEN IN ONS LAND AL 15.000 KILOGRAM PER PERSOON PER DAG Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co m.schwillens@gpmedia.nl Tot enkele jaren geleden konden visfabrikanten (zoals de gehele voedingsmiddelenketen in Nederland en België) rekenen op arbeidsmigranten. Deze groep krimpt of eist meer van zijn tijdelijke werkgever. Dit probleem is tijdig gesignaleerd door de sector, waardoor er zeker in ons land veel tijd, geld en energie gestoken is én wordt in het automatiseren van de (repeterende) werkzaamheden op de productievloer. De harde cijfers spreken bijna voor zich. In de jaren ’90 werd gemiddeld 150 kilogram vis per werknemer per dag verwerkt en ingevroren. Dertig jaar later is dit op sommige plekken in ons land al 15.000 kilogram per persoon per dag. Dankzij automatisering neemt de productiviteit (lees: opbrengst) per medewerker jaarlijks nog steeds 6 tot 8 procent toe. De visindustrie in ons land is – na de pluimveeverwerking – de meest hightech geautomatiseerde sector binnen de voedingsmiddelenketen. Tijdens de recente Seafood (Processing) Global in Barcelona bewezen de Nederlandse en Belgische bedrijven dit zowel op het niveau van vis en seafood als op het gebied van machines, robotisering en automatiseren. Voorbeelden van de nieuwste automatiseringstechnieken vindt u terug in elke uitgave van vaktijdschrift Fish&Co. Deze editie – met als specials Koelen & Vriezen en Hygiëne & Voedselveiligheid – vormt daarin geen uitzondering. Veel leesplezier!

4 FISH&CO NR 2 2025 INHOUD P. 10 Casestudy Weegbaas bij Sterk Seafood Sterk Seafood maakte onlangs een automatiseringsslag met de keuze voor de software en hardware van Weegbaas. “Het is prachtig dat we bij steeds meer foodbedrijven impact kunnen maken, zoals bij Sterk Seafood”, stelt Hans de Wit, commercieel directeur en co-owner van DNA Services/Weegbaas. P. 18 Slimme producten voor de visindustrie In de visverwerkende industrie draait alles om betrouwbaarheid, veiligheid en hygiëne. Omgevingen waar water, zout en intensieve reiniging dagelijkse kost zijn, vragen om hoogwaardige industriële componenten. CC Nederland levert oplossingen die hier precies op zijn afgestemd. P. 14 Terugblik demodagen IB Food-Machines IB Food-Machines organiseerde onlangs een tweetal demodagen. “Een persoonlijke kennismaking met onze machines wordt door producenten op prijs gesteld. Zo kunnen zij in alle rust de machines ervaren en zien welke oplossing het beste bij hun productieproces past”, stelt sales manager Jeroen van Ooijen. P. 21 Coverstory Van Abeelen “We kwamen met Quick Frozen aan tafel om te praten over nieuwe platenvriezers, maar uiteindelijk hebben we hier een volledig na-vriesproces inclusief warmteterugwinning gerealiseerd. Juist omdat wij qua maatwerk een stuk verdergaan", stelt Jeroen Hannink van Van Abeelen. 10 14 18 21

FISH&CO NR 2 2025 5 P. 26 Van Uhm wordt dealer HiTec Food Systems Van Uhm BV is officieel dealer van HiTec Food Systems. “Onze klantenkring en ons machine-aanbod zijn aanvullend aan elkaar. We hebben al enkele projecten samen gedaan. Naar ieders tevredenheid. En dat heeft nu geleid tot een dealerschap door Van Uhm”, vertelt sales director Jeroen Lijkendijk. P. 34 Reportage: BOONS FIS Hygiëne is een absolute prioriteit binnen de voedingsmiddelensector. De lat ligt hoog. En terecht! BOONS FIS ondersteunt bedrijven hierin met innovatieve en betrouwbare reinigingssystemen. Want voedselveiligheid begint bij een doordachte reiniging van de productieomgeving. P. 29 Nieuwe drukknoppen en signaaleenheden Van top tot teen, of beter gezegd van de drukknop of draaischakelaar tot de frontring voor aansluiting op het bedieningspaneel ontworpen voor hygiëne: Gebaseerd op dit principe heeft de Schmersal Groep een nieuwe – en uiteraard – normconforme serie drukknoppen en signaaleenheden ontwikkeld. P. 40 Interview: Schouten Europe Duurzaamheid wordt bij Schouten Europe – Specialist in Plant-based Protein met hoofdletters geschreven. Niet alleen vanwege de innovatieve ‘groene’ producten die ontwikkeld worden bij het familiebedrijf, maar juist ook vanwege het karakter van de Brabantse fabrikant van visalternatieven. 26 34 29 40

6 FISH&CO NR 2 2025 ...BRANCHENIEUWS ‘EIWITTRANSITIE IN SUPERMARKT KOMT VOORZICHTIG OP GANG’ De landelijke eiwitverkoopcijfers over 2024 laten zien dat het aandeel plantaardige eiwitten licht is gestegen ten opzichte van 2023, van 40,2% naar 41,6%. Het aandeel eiwitrijke plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten, pindakaas, en vlees- en zuivelalternatieven is gestegen van 4,9% naar 5,4%. Tegelijkertijd is het aandeel eiwitten uit dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel, kaas en eieren, afgenomen van 54,2% naar 52,6%. De eiwitten uit de categorieën met samengestelde producten zoals gebak, pizza's en maaltijdsalades, en plantaardige producten zoals groente, fruit, brood en granen zijn nagenoeg gelijk gebleven. “Het is uniek in de wereld dat vrijwel alle supermarkten in een land een doel stellen om de eiwitbalans te herstellen en op deze manier samenwerken om transparant te zijn over hun dierlijke en plantaardige en dierlijke verkoop”, stelt Jessie van Hattum van de Green Protein Alliance. Opvallend is dat Ekoplaza als eerste supermarkt de 60/40 doelstelling heeft behaald met 66% plantaardige verkoop. Van Hattum: “De cijfers van Ekoplaza zijn hoopgevend en laten zien dat het mogelijk is om een grotendeels plantaardige verkoop te realiseren.” Daarnaast zijn DekaMarkt en Nettorama voor de eerste keer aangesloten bij de meting, en zijn ook de online supermarkten De verschuiving naar meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt komt voorzichtig op gang. Dat blijkt uit de tweede gezamenlijke Eiweet-meting van de supermarkten ALDI, Crisp, DekaMarkt, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, Nettorama, Picnic en PLUS in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland. De transitie naar meer plantaardig is ingezet, maar versnelling is nodig om het doel te halen dat in 2030 60% van de eiwitten plantaardig is en 40% dierlijk. Dat vinden beide organisaties. Crisp en Picnic gestart met het meten van hun eiwitverhouding. Albert Heijn is niet opgenomen in het landelijke Eiweet-rapport. De supermarkt heeft ervoor gekozen de eiwitverhouding niet te laten valideren. Verdergaande stappen nodig Om 60% plantaardige verkoop te realiseren in 2030 zal het absolute aandeel verkochte dierlijke eiwitten moeten worden verminderd. Hiemstra: “Dit vraagt om leiderschap van alle supermarkten. Om verdergaande stappen te kunnen zetten is het noodzakelijk dat supermarkten samen gaan werken zodat een gelijk speelveld wordt gecreëerd. Daarnaast komt het er uiteraard ook op aan dat consumenten in de supermarkt vaker plantaardige boodschappen in hun mandje stoppen. Supermarkten dragen een grote verantwoordelijkheid voor het slagen van de eiwittransitie en ook de bredere samenleving is hierbij onmisbaar.” ‘ZONDER STRATEGIE MET CIJFERS IS VERDUURZAMEN NIET DUURZAAM’ “Zonder onderbouwde strategie met cijfers, is verduurzamen niet duurzaam.” Met die scherpe boodschap zet Manufy, opgericht door Nout Knabben en Rene van Doren, vandaag een volgende, radicale stap: het bedrijf lanceert Circular Innovations als nieuw hoofdmerk en strategisch platform, en laat het bekende sourcingmerk bewust op de achtergrond treden. Circular Innovations is gebouwd voor bedrijven die circulariteit niet langer als kostenpost of compliance willen zien, maar als bron van waarde. Het platform helpt organisaties om duurzame strategieën te ontwikkelen die meetbaar, uitvoerbaar én winstgevend zijn. “Bedrijven willen niet alleen weten wáár ze duurzamer kunnen inkopen,” zegt medeoprichter Nout Knabben, “maar vooral hóé ze een toekomstbestendig, circulair businessmodel bouwen. Circular Innovations is ons antwoord op vragen van de CFO en aandeelhouders: duurzamer ondernemen hoeft niet ten koste te gaan van winstgevendheid, maar draagt er juist aan bij”. Van sourcingtool naar strategiepartner Manufy begon als marktplaats voor duurzame modeproductie, maar de markt evolueerde snel. Nieuwe EU-wetgeving zoals de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) en Digitale Productpaspoorten dwingt bedrijven om hun hele waardeketen te herdenken. Circular Innovations begeleidt bedrijven door deze complexiteit behapbaar te maken. Dit doen zij door het aanbieden van strategisch advies, een netwerk van betrouwbare partners, en data-gedreven inzichten in de financiële toegevoegde waarde van circulaire oplossingen zoals hergebruik, reparatie en retourlogistiek. “Ambities zonder onderbouwing leiden tot stilstand, wij zorgen dat circulariteit niet alleen begint, maar rendeert,” voegt van Doren toe. Van verplichting naar voordeel Te vaak blijft circulariteit steken in intenties. Circular Innovations positioneert zich als katalysator: het vertaalt duurzaamheidsplannen naar actie, resultaat en zakelijk voordeel. Door de combinatie van strategie, uitvoering en meetbaarheid, kunnen bedrijven vooruitlopen op regelgeving én marktkansen. Kijk voor meer informatie op www.circularinnovations.io of www.manufy.com

De Bieffel 3, 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6, 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten ONZE MERKEN Maximus RE – Klein van stuk, groots in prestatie • Slechts 1,7 m2 nodig – past overal • Volledig uitgerust, inclusief 10” touchscreen • Sealen, vacuüm én MAP in één machine • Perfect voor kleine batches of piekcapaciteit • Direct inzetbaar Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/afspraak-maken Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil komen te staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw foodproces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. VAN UHM ZORGT VOOR Compact verpakken met de Maximus RE

8 FISH&CO NR 2 2025 Sinds 1 januari 2025 hebben zestien gemeenten in Nederland een zero-emissiezone ingevoerd. In deze zones zijn over een paar jaar alleen volledig uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s toegestaan. “Ik krijg veel vragen van ondernemers waaruit blijkt dat het nog niet altijd duidelijk is welke voertuigen de zero-emissiezones mogen betreden”, zegt Michel Oldenburg. Als logistiek adviseur helpt hij ondernemers namens gemeenten bij de overstap naar uitstootvrij vervoer. “Een nieuwe bestelbus of vrachtwagen is een flinke investering. Dus je wilt als ondernemer natuurlijk wel zeker weten dat jouw voertuig voldoet aan de toelatingseisen.” Toelatingseisen voor nieuwe voertuigen Sinds 1 januari 2025 moeten nieuwe bestel- en vrachtwagens volledig uitstootvrij zijn om de zero-emissiezones in te mogen. Dat betekent dat nieuwe voertuigen op fossiele brandstoffen, zoals een nieuwe dieselbus met emissieklasse 6, geen toegang hebben tot deze gebieden. Dit geldt voor zowel zakelijke als particuliere bestel- en vrachtauto’s. LOGISTIEK OOK NIEUWE BESTELAUTO'S OP FOSSIELE BRANDSTOF GEEN TOEGANG TOT ZERO-EMISSIEZONES Bestel- en vrachtauto’s die vanaf 2025 voor het eerst op kenteken gezet zijn, moeten uitstootvrij zijn om toegang te hebben tot de zeroemissiezones. Dat benadrukt logistiek adviseur Michel Oldenburg naar aanleiding van ondernemersvragen. Een nieuwe dieselbus met emissieklasse 6 met een Datum Eerste Toelating na 31 december 2024, heeft geen toegang tot de zones. Voor bestaande voertuigen geldt een overgangsregeling. Overgangsregeling voor bestaande voertuigen Voor bestaande voertuigen geldt een overgangsregeling. Zo mogen bijvoorbeeld dieselbusjes met emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 de zone in, mits de Datum Eerste Toelating vóór 1 januari 2025 is. Voor vrachtwagens geldt een soortgelijke overgang, afhankelijk van het type voertuig en de Datum Eerste Toelating. Kijk voor meer informatie over de toegangsregels op opwegnaarzes.nl/toegangsregels. Vrijstellingen en ontheffingen Voor bestel- of vrachtauto’s die geen toegang hebben tot de zero-emissiezones is het in sommige gevallen mogelijk ontheffing te krijgen. Denk aan voertuigen voor mindervaliden, particuliere voertuigen, of voertuigen die (nog) niet in een uitstootvrije variant beschikbaar zijn. Ondernemers kunnen ontheffing aanvragen bij de RDW. Kijk voor meer informatie over ontheffingen op opwegnaarzes.nl/ontheffingen. Nog geen boetes Ondernemers die met een niet-toegestaan voertuig een zero-emissiezone betreden ontvangen nog geen boete. Tot 1 juli 2025 sturen gemeenten alleen een waarschuwingsbrief. “Zorg dus dat je als ondernemer goed op de hoogte bent van de toelatingseisen”, vervolgt Oldenburg. “Bijvoorbeeld door een gratis adviesgesprek in te plannen met de logistiek adviseur binnen jouw gemeente. Doe voordat je een zero-emissiezone betreedt ook altijd nog even de Kentekencheck. Zo weet je zeker dat jouw voertuig de zone mag betreden.” Kijk voor meer informatie over de zero-emissiezones op opwegnaarzes.nl. Op de website staan informatie en tools, zoals de Kentekencheck, die ondernemers helpen bij de overstap naar uitstootvrij vervoer.

VERPAKKINGSMACHINES, VERPAKKINGEN EN END-OF-LINE-OPLOSSINGEN FISH&CO NR 2 2025 9 ‘DE COMPACTE MAXIMUS RE IS IDEAAL VOOR HET MIDDENSEGMENT OF ALS EXTRA LIJN’ Van Uhm is de Nederlandse partner voor VARIOVAC en erg enthousiast over de nieuwe verpakkingsmachine. “Deze machine is ideaal voor kleinere productieomgevingen waar ruimte vaak een probleem is. De machine is 2,2 meter lang, heeft een breedte van 750mm en is daarmee zeer compact. Deze verpakkingsmachine is ideaal voor het middensegment die kleinere batches hebben of producenten die extra tijdelijke capaciteit nodig hebben of hun productie willen opschalen”, zegt Stephen, die tijdens IFFA 2025 veel enthousiasme proefde bij de producenten en semiindustriële foodbedrijven die de stand van VARIOVAC bezochten en kennismaakten met de Maximus RE. “De eerste twee machines zullen binnenkort geïnstalleerd gaan worden bij grotere bedrijven in het midden van het land. Naar aanleiding van de beurs hebben we tevens diverse aanvragen ontvangen om tests te draaien met deze verpakkingsmachine.” Compact maar volledig Deze volledig uitgeruste Maximus RE is door VARIOVAC ontworpen voor producties waar ruimte schaars is en efficiëntie telt. Met een footprint van minder dan 1,7m2, een geïntegreerde schakelkast en een intuïtief 10-inch HMI-touchscreen biedt de Maximus RE maximale prestaties in een minimale ruimte. Dankzij afslaglengtes van 200mm tot 320mm, een foliebreedte van 420 mm en meerdere verpakkingsopties (zoals sealen, vacuüm en MAP), is deze machine ideaal voor bedrijven die willen opschalen. De Maximus RE is een product van VARIOVAC, een gerenommeerde Duitse machinebouwer met meer dan 40 jaar ervaring in hoogwaardige verpakkingssystemen. VARIOVAC staat wereldwijd bekend om zijn robuuste technologie, slimme automatisering en klantgerichte maatwerkoplossingen. Meer informatie of een demonstratie? Neem contact op met Van Uhm bv via tel. 074-266 2905 of mail naar info@vanuhm.nl. Aanvullende informatie via www.vanuhm.nl of www.variovac.de Eén van de innovaties die eruit sprongen tijdens de recente IFFA 2025 in Frankfurt, was de beursintroductie van de Maximus RE door de Duitse machinefabrikant VARIOVAC. Deze verpakkingsmachine heeft een footprint van nog geen 1,7 vierkante meter. “Dit is een ideale verpakkingsoplossing voor het middensegment of grotere producenten die een extra lijn nodig hebben voor piekperiodes of kleinere batches”, vertelt Stephen van Uhm van Van Uhm BV. De Maximus RE biedt maximale prestaties in een minimale ruimte

10 FISH&CO NR 2 2025 DNA Services uit Hendrik-Ido-Ambacht is sinds mei 2024 eigenaar van Weegbaas. Het bedrijf is gespecialiseerd in het merk- en systeemonafhankelijk koppelen van weegapparatuur aan administratieve software. Ook beschikt Weegbaas over mobiele webapplicaties voor digitaal orderpicken (Magazijnbaas) en een chauffeursapp (Bezorgbaas). Tevens levert het bedrijf bijbehorende hardware zoals weegschalen, terminals en handscanners. CASESTUDY: WEEGBAAS/DNA SERVICES BIJ STERK SEAFOOD ‘HET IS PRACHTIG DAT WE MET ONZE ERP-OPLOSSINGEN IMPACT KUNNEN MAKEN BIJ STERK SEAFOOD’ Sterk Seafood in Volendam is gespecialiseerd in de levering van hoogwaardige visproducten voor wereldwijde export en leveringen richting B2B-nichemarkten en de horeca. Het familiebedrijf maakte onlangs een automatiseringsslag met de keuze voor de software en hardware van Weegbaas, specialist op het gebied van cloudgebaseerde ERP-oplossingen binnen de voedingsmiddelensector. “Het is prachtig dat we bij steeds meer foodbedrijven impact kunnen maken, zoals bij Sterk Seafood”, stelt Hans de Wit, commercieel directeur en co-owner van DNA Services B.V. Onlangs ging Sterk Seafood ‘live’ met de software- en hardware van Weegbaas. “Een mooie mijlpaal”, stelt De Wit. “Het is mooi om met eigen ogen het proces van de livegang mee te maken, waarbij collega Gertrude de Rijk de instructie verzorgde richting het team van Sterk Seafood onder leiding van Jeroen Schoonhoven. En natuurlijk hebben we meteen even een geweldig formaat zeebaars op de weegschaal gelegd voor de foto”, lacht hij. Zes generaties De familie Sterk is al sinds 1882 actief in de vissector. Momenteel staat de zesde generatie aan het roer. De vestiging in Volendam (FSSC 22000-gecertificeerd) maakt deel uit van Sterk Seafood in Lemmer. Al decennialang is Sterk Seafood een importeur en exporteur van verse en diepvriesvis en producent van hoogwaardige diepvriesvisproducten. “Ik vind het prachtig dat we met ons cloudgebaseerde Food ERP-platform impact maken bij steeds meer snelgroeiende bedrijven in de voedingsindustrie. Sterk Seafood gebruikt met meerdere gebruikers dagelijks onze modules Weegbaas Kantoor en Weegbaas Productie, inclusief de benodigde koppelingen met SAP en inOne”, verduidelijkt De Wit.

FISH&CO NR 2 2025 11 Naast software voorziet Weegbaas, in samenwerking met fabrikanten, ook in alle benodigde hardware zoals: Touchterminal PC's, weegschalen, RVS-kasten, verrijdbare onderstellen, labelprinters, scanning hardware en dergelijke. Krachtenbundeling De overname van Weegbaas heeft volgens De Wit voor een flinke krachtenbundeling gezorgd. Klanten hebben de beschikking over in totaal veertig jaar ervaring in foodautomatisering plus een gecombineerde oplossing ten aanzien van software en hardware. Klanten profiteren van extra ondersteuning op het gebied van IT-beheer, bijvoorbeeld rondom het speerpunt ‘cybersecurity’. Tevens beschikt DNA Services over een ervaren team medewerkers dat klanten ondersteunt op het gebied van software, zodat ook platforminnovaties van Weegbaas versneld kunnen worden gerealiseerd. Door de overname bedient DNA Services nog meer klanten in marktsegmenten zoals Vis, Vlees, AGF, Zuivel en Logistiek.” André Meerkerk, oprichter en mede-eigenaar van Weegbaas, legt uit: “De laatste jaren ben ik meer gaan nadenken over onze groeistrategie en de versterking van ons developmentteam. Door de samenwerking met DNA Services krijgen we meer ruimte om ons te richten op innovatie, de groei van ons platform en onze klantenbase. Ik kende DNA Services al enige tijd als een betrouwbare partij met referenties binnen de foodsector. Daarom is deze overname goed geweest voor iedereen en in het bijzonder voor onze klanten.” Schaalbare groei realiseren Hans de Wit voegt tot slot toe: “Door deze krachtenbundeling kunnen we schaalbare groei realiseren binnen de voedingsindustrie en ook bij productie- en verwerkingsbedrijven meerwaarde bieden. Steeds meer klanten vertrouwen op onze expertise ten aanzien van het ontwikkelen van software en IT-beheer & support. We ondersteunen met ons productportfolio toonaangevende bedrijven en garanderen een solide IT-omgeving. De ERPoplossing die we hebben aangedragen bij Sterk Seafood is hier een mooi voorbeeld van.” Meer informatie: DNA Services Tel. +31 (0)78-65 45 777 | info@dnaservices.com | www.dnaservices.com

Hoeveel CC gebruik jij al? CC Nederland levert meer dan alleen elektrotechnische componenten – wij leveren vooral service. Wij zijn jouw partner voor: • Standaard en op maat gemaakte (hygiënische) RVS kasten • Slimme RVS draadgoten voor het bekabelen zonder tyraps • Industriële en modulaire connectoren voor voedingsindustrie • Blauwe deelbare en membraan kabeldoorvoeren Met vriendelijke groe Bas de Wit CC Nederland B.V. | Ame Neem een kijkje op on T. +31 (0)79 - 82 000 2 F. +31 (0)79 - 82 000 2 M. +31 (0)6 - 51 450 44 E. b.dewit@ccned.nl www.ccned.nl Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Ons team staat voor je klaar! Bezoek www.ccned.nl, bel 079 – 82 000 20 of mail naar sales@ccned.nl.

FISH&CO NR 2 2025 13 COLUMN Unilever - toen nog een grote speler in de vis - zag in dat er iets nodig was om consumenten op eenvoudige wijze te informeren. Zo ontstond in 1997 het MSC-label in samenwerking met het WWF (Wereldnatuurfonds). Marine Stewardship Council (MSC): het klonk goed en het label moest op de verpakking komen als vis voldeed aan de duurzaamheidscriteria. De reacties vanuit de sector waren gemengd; visverwerkers zagen er wat in, vissers veel minder. Het heeft een tijd geduurd, maar uiteindelijk hebben veel visserijen het initiatief toch gevolgd en het label daar waar mogelijk behaald. Niet alle visserijen kunnen dit. Vooral voor kleine visserijen is het niet eenvoudig vanwege de kosten en de noodzaak voor voldoende wetenschappelijke data. Toch ligt er nu volop vis met het label in het schap. Simpel en toch complex Het label is simpel, maar de criteria zijn redelijk complex. Een lastig punt is de beoordeling van het visserijbeheer. Dit is deels een zaak van de visserij. Bijvoorbeeld, hoeveel wordt er gevist, hoe vaak en waar? Dat kun je zelf managen. Maar het is ook een zaak van overheden. Visbestanden kennen vangstquota - zijn dus beperkt - en overheden stellen die quota vast. In principe op basis van wetenschappelijke adviezen. Maar wat nu als dat niet conform gaat vanwege politieke overwegingen? Dit zien wij nu met makreel gebeuren. IJsland, Faeröer Eilanden, Noorwegen en de Europese Unie (EU) vissen op hetzelfde bestand en moeten dus samen beheren. De wetenschappers berekenen de omvang van de taart en daar zijn de staten het wél over eens. Maar vervolgens vindt met DE PRIJS VAN HET KEURMERK In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd voor sommige marktpartijen duidelijk dat consumenten de status van een vissoort moeilijk konden beoordelen. Er waren zorgen over de visserij. Zijn al die bestanden niet overbevist en raakt de zee leeg? Natuurlijk waren er wetenschappelijke gegevens, maar voor een leek was dat allemaal slecht te begrijpen. Guus Pastoor is voorzitter van de Visfederatie – de Nederlandse organisatie voor de visverwerkende industrie en visgroothandel. Guus heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de vissector. Hij is voorzitter van de Europese koepelorganisatie AIPCE-CEP en het Agrarisch Import Platform en is lid van diverse andere besturen, waaronder het Nederlands Visbureau. Guus is geboren in Rotterdam en afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Guus Pastoor name Noorwegen dat haar aandeel in de taart groter hoort te zijn dan is afgesproken, omdat er meer makreel in de Noorse wateren zou zijn. Noorwegen heeft het eigen quotum daarom eenzijdig verhoogd. Het gevolg: in totaal vangen we meer dan de taart en dat leidt tot de status ‘slecht beheer’ en vervolgens tot verlies van het MSC-label. De EU is hier niet schuldig aan, want het houdt zich aan het afgesproken aandeel van de taart. Desalniettemin haken kopers in de EU af omdat zij zich gecommitteerd hebben aan duurzame vis. Zowel EU-vissers als -verwerkers betalen de prijs. Terwijl de staten hun politieke hakken in het zand houden omdat niemand iets wil toegeven, glipt de markt ons tussen onze vingers. Ondanks grote druk vanuit het bedrijfsleven om tot een politieke oplossing te komen, is die er nog steeds niet. De visserij is in essentie duurzaam. Er is in geïnvesteerd en is vele jaren een voorbeeld geweest van hoe het moet. Het halen van het MSC-keurmerk heeft een hoge prijs, het verlies van het label blijkt nog duurder. HET HALEN VAN HET MSC- KEURMERK HEEFT EEN HOGE PRIJS, HET VERLIES VAN HET LABEL BLIJKT NOG DUURDER

14 FISH&CO NR 2 2025 ZAGEN EN PORTIONEREN IB Food-Machines beschikt over een ruim opgezet Demo Center waar medio april twee dagen lang diverse zaag- en portioneermachines stonden opgesteld die het Urker bedrijf levert aan voedingsmiddelenfabrikanten, vlees- en visverwerkers in de Benelux. De opgestelde machines van Nock, Baader, Borncut, BladeStop en andere merken draaiden overuren, soms met producten die fabrikanten zelf meenamen, soms als proefopstelling met een variëteit aan producten die gangbaar zijn in de vlees- of visindustrie. “We bieden een breed assortiment aan machines voor vlees- en visproducten, altijd met de ervaringen van ondernemers in ons achterhoofd. Wij gaan ook niet op voorhand uit van een bepaald merk, maar bekijken echt per klant wat de beste oplossing is”, benadrukt van Ooijen. Snijden, zagen en portioneren Alle klanten kwamen tijdens de Demo Dagen op afspraak, met in hun hoofd een automatiseringsvraagstuk op het gebied van snijden, zagen en portioneren. “Soms volstaat een semiautomatische oplossing, maar een andere producent heeft juist IB Food-Machines organiseerde onlangs een tweetal demodagen in het eigen Demo Center op Urk. Producenten uit de Nederlandse en Vlaamse vis- en vleesindustrie maakten dankbaar gebruik van deze kennismaking, blijkt uit de drukte beide dagen. “Een persoonlijke kennismaking met onze machines wordt door producenten zeer op prijs gesteld. Zo kunnen zij in alle rust de machines ervaren en zien welke oplossing het beste bij hun productieproces past”, stelt sales manager Jeroen van Ooijen van IB Food-Machines. behoefte aan een portioneermachine waarmee hij het snijden van blokjes volledig kan automatiseren”, weet Van Ooijen. “Capaciteit, volume, het productieproces nu en in de toekomst, plus de beschikbaarheid van mensen, bepalen uiteindelijk welk advies wij geven. Sommige klanten zijn de hele dag aan het zagen, sommigen slechts enkele dagdelen per week.” “Onze oplossingen zijn er voor elk budget. Wij zien klanten als partners en bieden ze daarom een oplossing waarmee ze het beste geholpen zijn”, vervolgt Van Ooijen. “Dan moet je ze geen zaag of portioneermachine willen leveren die de helft van de tijd stilstaat. Wij gaan ook niet op voorhand uit van één merk. Het snijden van zalm vergt bijvoorbeeld een andere oplossing dan het snijden van vleesblokjes voor het maken van kipsaté. Wij adviseren altijd een machine die een oplossing biedt voor een bepaald vraagstuk. Doordat wij maar liefst vijftien gerenommeerde merken verkopen, hebben we altijd een oplossing die past bij het proces van de klant.” ‘PRODUCENTEN VINDEN HET FIJN DAT ZE IN ALLE RUST DIVERSE MACHINES KUNNEN BEKIJKEN’

FISH&CO NR 2 2025 15 Smaak naar meer De Demo Dagen smaken volgens eigenaar Ingmar Baars van IB FoodMachines naar meer. “Natuurlijk zijn foodproducenten altijd welkom bij ons op Urk en we nemen ook deel aan de verschillende beurzen in het buitenland. Maar vorig jaar hebben we voor het eerst een Demo Dag van ons merk MIVEG georganiseerd, waarbij klanten hun producten konden testen op verschillende spiesmachines. Dat beviel goed. Zodoende dat we hetzelfde voor zagen en portioneren hebben gedaan. Bedrijven konden zich inschrijven en de agenda zat beide dagen helemaal vol, waarbij we ruim hebben ingepland en we dus ook iedereen uitvoerig te woord hebben kunnen staan. Het geeft producenten een goed beeld van ons bedrijf. Ze hebben allemaal een automatiseringsoplossing aangedragen gekregen waarmee ze verder kunnen. Het is niet voor niets dat we tijdens onze Demo Dagen diverse machines hebben verkocht die we binnenkort al gaan uitleveren.” Meer informatie: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-0660 247 | info@food-machines.com | www.food-machines.nl CAPACITEIT, VOLUME, HET PRODUCTIEPROCES NU EN IN DE TOEKOMST, PLUS DE BESCHIKBAARHEID VAN MENSEN, BEPALEN UITEINDELIJK WELK ADVIES WIJ GEVEN

16 FISH&CO NR 2 2025 VERWAARDING HOE WIJKOPENVIS.NL OVERJARIGE VISPRODUCTEN EEN TWEEDE LEVEN GEEFT In de visindustrie zijn overproductie en restpartijen onvermijdelijk. Deze producten, vaak nog van uitstekende kwaliteit, dreigen verspild te worden vanwege overschotten of naderende houdbaarheidsdata. “Wijkopenvis.nl biedt een innovatieve oplossing door deze visproducten een tweede leven te geven”, legt Gert Bakker van Wijkopenvis.nl uit. Wijkopenvis.nl, een initiatief van PetsFish Quality Petfood, koopt overstocks en incourante voorraden op, die oorspronkelijk bestemd waren voor menselijke consumptie. Deze reststromen worden vervolgens opgewaardeerd door ze te drogen, waardoor ze geschikt zijn als natuurlijke grondstof voor hoogwaardige huisdiervoeding. “Dit proces draagt bij aan een circulaire economie en vermindert voedselverspilling”, aldus Bakker. Samenwerken aan duurzaamheid Wijkopenvis.nl werkt samen met visverwerkers, groothandels, opslagbedrijven en producenten om reststromen efficiënt te benutten. Door deze samenwerking kunnen bedrijven hun voorraden optimaliseren en bijdragen aan een duurzamere industrie. “Heeft uw bedrijf te maken met restpartijen of overjarige visproducten? Wijkopenvis.nl biedt een betrouwbare en duurzame oplossing om deze producten een tweede leven te geven. Door samen te werken, kunnen we verspilling verminderen en waarde creëren uit reststromen.” Meer informatie: Wijkopenvis.nl | gert@petsfish.nl | www.wijkopenvis.nl

HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID FISH&CO NR 2 2025 17 VOEDSELVEILIGHEID EN TEMPERATUURMETING: ZEKERHEID IN ELKE SCHAKEL VAN DE PRODUCTIE In de vlees-, vis- en overige voedingsmiddelenindustrie is voedselveiligheid geen luxe, maar een vereiste. Het is essentieel dat materialen die in contact komen met voedsel aantoonbaar veilig zijn, zowel vanuit wetgeving als in de praktijk. Ook componenten zoals temperatuursensoren vallen hieronder. Tempcontrol speelt hierin een cruciale rol met op maat gemaakte temperatuursensoren waarvan de voedselcontactdelen volledig voldoen aan de geldende regelgeving. Tempcontrol ontwikkelt en produceert sensoren die specifiek zijn afgestemd op de eisen van voedingsproducenten. In deze toepassingen is het essentieel dat de sensoronderdelen die in direct contact staan met voedingsmiddelen voldoen aan de voedselveiligheidseisen. Dat betekent onder andere het gebruik van materialen met gecertificeerde herkomst, een hygiënisch ontwerp dat voldoet aan de machinerichtlijnen en volledige documentatie. Wettelijk kader: Europese en Amerikaanse normen Voor de voedselveiligheid van apparatuur voor de Europese markt gelden de regels uit Verordening (EG) Nr. 1935/2004, waarin is vastgelegd dat materialen in contact met voedsel geen bestanddelen mogen overdragen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor de Amerikaanse markt geldt de FDA Code of Federal Regulations (CFR) Title 21 – Food Contact Substances. Een belangrijk aspect in beide wetgevingen is de traceerbaarheid van gebruikte materialen. Tempcontrol kan hier volledig in voorzien. De kracht van RVS 316(L) Een veelgebruikt en beproefd materiaal voor voedselcontact is RVS 316(L). Dit type roestvrij staal heeft een zeer hoge corrosiebestendigheid, is goed bestand tegen agressieve reinigingsmiddelen, zuren en zouten, en is bovendien nietreactief. Dat betekent dat het bij goed onderhoud geen ongewenste stoffen afgeeft aan voedsel. Daarnaast is het gladde oppervlak van RVS 316(L) eenvoudig te reinigen en draagt het bij aan het beperken van bacteriegroei – belangrijke eigenschappen voor een hygiënisch ontwerp. Wanneer zijn migratietesten zinvol? Hoewel RVS 316(L) in veel toepassingen uitstekend presteert, zijn er situaties waarin aanvullende maatregelen nodig zijn. Denk aan extreme omstandigheden zoals langdurige blootstelling aan hoge temperaturen of zeer zure producten. In zulke gevallen kan uitloging van metalen optreden. Daarom adviseert Tempcontrol om in specifieke situaties migratietesten in de gebruikerssituatie of met simulanten uit te laten voeren. Zo wordt de veiligheid onder de beoogde gebruiksomstandigheden daadwerkelijk geborgd. Ondersteuning bij certificering en documentatie Tempcontrol biedt niet alleen technisch maatwerk, maar denkt ook actief mee over de vereisten voor voedselveiligheidscertificering, afgestemd op de markt waarin uw bedrijf opereert. Of het nu gaat om materiaalcertificaten of traceerbaarheid: wij zorgen voor de juiste documentatie, afgestemd op uw proces en uw afnemers. Meer informatie: Tempcontrol Tel. +31 (0)15-251 18 31 | info@tempcontrol.nl | www.tempcontrol.nl

18 FISH&CO NR 2 2025 HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID SLIMME, HYGIËNISCHE PRODUCTEN VOOR DE VISVERWERKENDE INDUSTRIE In de visverwerkende industrie draait alles om betrouwbaarheid, veiligheid en hygiëne. Omgevingen waar water, zout en intensieve reiniging dagelijkse kost zijn, vragen om hoogwaardige industriële componenten. CC Nederland levert oplossingen die hier precies op zijn afgestemd. ILME food connector en ILINOX HD klemmenkast toegepast in een lijn van VCU Robotics

FISH&CO NR 2 2025 19 Of het nu gaat om kabeldoorvoeren, connectoren of RVS besturingskasten en draadgootsystemen, alle oplossingen van CC Nederland zijn ontworpen met het oog op hygiënisch design, duurzaamheid, eenvoudige reiniging en betrouwbare werking onder zware omstandigheden. Merken als ILINOX, ILME, ICOTEK en SILTEC vormen de kern van dit gespecialiseerde aanbod. Functionaliteit De RVS kasten van ILINOX zijn een goed voorbeeld van hoe functionaliteit en hygiëne hand in hand kunnen gaan. Het assortiment omvat onder andere hygiënische behuizingen voor HMIschermen, labelprinters en andere elektrotechnische componenten. Daarnaast biedt ILINOX maatwerkoplossingen voor klantspecifieke situaties, volledig afgestemd op de eisen van de klant. De draadgootsystemen van SILTEC spelen een belangrijke rol in het realiseren van hygiënische bekabeling. Deze zijn zo ontworpen dat ze zonder tyraps kunnen worden toegepast, wat het reinigen vereenvoudigt en tegelijk zorgt voor een nette, duurzame afwerking. Praktijkvoorbeeld: VCU Robotics VCU Robotics, specialist in automatisering binnen de visverwerkende sector, past de producten van CC Nederland dagelijks toe in hun machines en installaties. CEO Arie Baak over de samenwerking: “De DE HYGIËNISCHE PRODUCTEN VAN CC NEDERLAND, ZOALS CONNECTOROPLOSSINGEN EN RVS KASTEN, ZIJN ONMISBAAR VOOR ONZE MACHINES IN DE VISVERWERKINGSINDUSTRIE samenwerking met CC Nederland bevalt uitstekend. We kunnen altijd bij hen terecht met vragen en krijgen snelle, vakkundige ondersteuning. Hun hygiënische producten, zoals connectoroplossingen en RVS kasten, zijn onmisbaar voor onze machines in de visverwerkingsindustrie.” Een helder voorbeeld hiervan is de toepassing van een ILME food-grade connector en een ILINOX HD klemmenkast, zichtbaar in de productieomgeving van VCU Robotics. Afsluiting: Met slimme oplossingen en een praktische instelling helpt CC Nederland bedrijven in de visindustrie om hun productieprocessen hygiënisch én toekomstbestendig in te richten. Meer informatie of advies op maat: CC Nederland B.V. Tel. +31 (0)79-82 000 20 | sales@ccned.nl | www.ccned.nl

Het Weerijs 2 8253 PP Dronten +31 (0)321 - 386 600 verkoop@letsbv.nl Totaalleverancier van reinigingssystemen voor de voedselverwerkende industrie Vervaardiging in eigen werkplaats, maatwerk mogelijk Betrouwbaar LETS bv Your professional partner in cleaningsystems Besparen door automatisering!

‘‘DE GEBODEN FLEXIBILITEIT, CAPACITEIT EN DUURZAAMHEID ZIJN DE REDENEN DAT WE VOOR VAN ABEELEN GEKOZEN HEBBEN” FISH&CO NR 2 2025 21 COVERSTORY: VAN ABEELEN FOOD PROCESSING TECHNOLOGY Quick Frozen B.V. op Urk verwerkt dagelijks duizenden kilo’s vis, variërend van filets van 60 à 80 gram tot hele vissen met een gewicht oplopend tot acht kilo. Het vriesproces vraagt zodoende een hoge mate van flexibiliteit, zonder dat ingeboet mag worden op de capaciteit. “We kwamen met Quick Frozen aan tafel om te praten over nieuwe platenvriezers, maar uiteindelijk hebben we hier een volledig na-vriesproces inclusief warmteterugwinning gerealiseerd. Juist omdat wij qua maatwerk een stuk verdergaan dan veel van onze concullega’s”, weet Jeroen Hannink, Head of Sales bij Van Abeelen Food Processing Technology. Lees verder op de volgende pagina ▶ bijbehorende koelinstallatie, bestaande uit drie na-vriezers, vier platenvriezers, een geoptimaliseerd glaceerproces, en een CO2-pomp-koudeinstallatie met warmteterugwinningsunit. De navriezers zijn volledig op maat gemaakt voor Quick Frozen.” Die stelling wordt bevestigd door André van der Reest, oprichter-eigenaar van Quick Frozen. “Ik vroeg een offerte aan omdat de glaceerlijn vernieuwd moest worden. Op basis van de offerte zijn we om de tafel gaan zitten en zijn er meer opties bijgekomen”, zegt Van der Reest. Hannink knikt. “Het project heeft zich uitgebreid naar een complete set vriezers met V.l.n.r.: André van der Reest, Marcel Govers en Jeroen Hannink

22 FISH&CO NR 2 2025 opgezet, waardoor de band continu vrij blijft van sneeuw en ijs. Hiermee blijft de luchtstroomsnelheid en de luchttemperatuur van -32˚C gegarandeerd goed. De transportbanden hebben een zekere breedte, waardoor elke grootte vis erop verwerkt kan worden zonder aanpassingen.” Van der Reest vult aan: “De operator kan de vriezer heel precies voorprogrammeren. Je vult in hoe groot, dik en zwaar een product is en of het om verse of voorgevroren vis gaat. Op basis daarvan loopt de vis met de juiste snelheid door de drie tunnelvriezers.” Alles kriskras door elkaar Quick Frozen verwerkt op de vrieslijn, zoals Van der Reest het zelf noemt, ‘alles kriskras door elkaar’. “Flexibiliteit, flexibiliteit en nog eens flexibiliteit”, lacht hij. “De ene keer draaien we 300 tot 400 kilo zalmmoten per uur, vervolgens 600 kilo scholfilet en dan weer 1.100 tot 1.200 zalmfilet. Achter elkaar. Onze afnemers eisen Premium IQF (Individually Quick Frozen). Oftewel snel ingevroren stuksproducten. Wij vriezen naar 10% in boxdozen (bulk). Zodra producten dan worden afgeroepen door een klant, dan moeten ze soms nog bijgeglaceerd worden naar 25 procent worden. Daarin voorziet deze lijnvriezer ook.” Marcel Govers, verantwoordelijk voor Technische Sales & Project Support bij Van Abeelen, geeft aan: “Wij hebben geen vaste lengte qua tunnel- of spiraalvriezers. De lengte van een vriezer wordt bepaald op basis van de producten en de beschikbare ruimte. Daarbij kijken we niet alleen naar de huidige situatie, maar ook naar de toekomst. Zijn er uitbreidingsplannen? De gehele lijn wordt COVERSTORY: VAN ABEELEN FOOD PROCESSING TECHNOLOGY DE COMBINATIE VAN KOUDETECHNIEK EN VRIEZEN ZORGT ERVOOR DAT JE NOG GERICHTER MET DE VRAAG VAN EEN KLANT AAN DE SLAG KUNT EN UITEINDELIJK DUS MEER KUNT BIEDEN DAN DE GEMIDDELDE LEVERANCIER, OOK QUA AFTERSALES EN SERVICE Maatwerk was volgens Van der Reest ook een vereiste met het oog op de gevraagde flexibiliteit. “We verwerken een variëteit aan vissen, van hele zalmen van zes tot zeven kilo, maar ook filets van 60 gram en dan weer kabeljauwfilets van twee kilo. Voor elk product geldt, je wilt het zo snel mogelijk hard hebben. Daarbij wilden we natuurlijk ook een automatiseringsslag maken en de capaciteit verder verhogen.” Nieuwe installaties in bestaand proces Het gewenste totaalplaatje leidde tot een ‘custom made oplossing’, benadrukt Hannink. “Veel leveranciers hebben vooral standaardoplossingen. We bespreken de wens van de klant, bekijken het proces, beoordelen de beschikbare ruimte en maken daarvoor een maatwerk vriezer voor de klant, zodat de klant in de beschikbare ruimte de maximale capaciteit kan verwerken.” Van Abeelen heeft drie navriezers (Impingement Freezer Tunnels) geïnstalleerd. Die draaien op een koude capaciteit van 30 kW en staan achter de reguliere vriezers, wat betekent dat je dus nieuwe installaties plaatst in een bestaand proces. We hebben het interne transport wat verbeterd en ervoor gezorgd dat het natraject wat rustiger verloopt. Dat was een nadrukkelijke wens”, zegt hij. Hannink geeft aan dat het project bij Quick Frozen ook ‘zeer leerzaam was’. “We doen al heel veel in de vleesindustrie, maar de navriezers voor de vissector zijn relatief nieuw voor ons. Quick Frozen glaceert de vissen, wat betekent dat er veel los vocht mee de tunnelvriezer ingaat. Dat zorgde voor extra sneeuw en ijsvorming op de band. Zodoende hebben we een speciale borstel erbij

FISH&CO NR 2 2025 23 ge-engineerd op basis van de klantvraag en de mogelijkheden qua ruimte. Daarbij houden we ook rekening met het type product qua bandbreedte en tunnelhoogte. Een hele zalm is nu eenmaal groter en breder dan een schol of een filet.” Plug & Play Van Abeelen levert ‘Plug & Play’-modellen maar laat ruimte aan de operator om het vriesproces nauwkeurig in te stellen. De machines worden eigenlijk compleet aangeleverd en vervolgens met de kraan en tankrollen naar binnengebracht en op hun plek gezet. Hierdoor wordt de bouwtijd op locatie tot een minimum beperkt en hoeft de productie slechts kortstondig stilgelegd te worden voor de installatie van de vriezers”, zegt Hannink, die ook het hygiënische design van de tunnelvriezers benoemt: “Wij hebben een RVS-behuizing die aan de binnen- en buitenzijde wordt afgelast, en de vriezers zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig te reinigen zijn. De vriezers hebben een zelfdragende bodemconstructie en kunnen zelfs buiten worden neergezet. De vriezers staan op speciale voeten. De compressoren zorgen voor de juiste temperatuur per vriezer of ruimte. De koude lucht wordt met ventilatoren over de producten geblazen. Bij Quick Frozen gaat het om een luchttemperatuur van -32˚C. Maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor -26˚C. Dan is de verblijftijd van het product in de vriezer alleen langer. Doordat we 140 mm dikke panelen gebruiken, is er ook sprake van minder koude-uitdracht. Ook zijn de zogeheten brievenbussen geoptimaliseerd. Er is nu vrijwel geen sprake meer van vocht dat van buitenaf in de vriezer wordt gezogen. Hierdoor is de standtijd van de vriezer veel langer en blijft het eindproduct veel mooier.” Quick Frozen beschikt overigens over een warmteterugwinningsinstallatie, hierbij gebruiken we de restwarmte uit de koudeinstallatie. “Die warmte wordt gebruikt om waswater aan te maken voor de reiniging alsook voor de verwarming van de kantoren. Er zijn al meer vrieshuizen in Nederland die hun verwarming op deze manier hebben geregeld”, zegt Hannink. Van der Reest neemt ook al een voorschot op de aanstaande verbouwing van de kantoren. “De teruggewonnen energie gaan we gebruiken voor onze vloerverwarming, waardoor we volledig van het gas afkunnen.” Plug & Play betekent ook gebruiksgemak. De vriezers zijn na installatie gemakkelijk te gebruiken met behulp van PLC-besturing. “De basisrecepturen worden in de computer gezet, maar een operator kan altijd zelf eenvoudig aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat de lijn optimaal loopt. Er worden altijd proeven genomen aan het einde van de lijn. Als een vis dan bijvoorbeeld nog te licht is, dan laten we de lijn c.q. vriezer een halve minuut langzamer lopen, waardoor de glaceersnelheid wat langzamer is en de glacering optimaal wordt. Zodoende is het belangrijk dat de operator van de lijn kennis van zaken heeft”, vertelt Van der Reest. Koelen en vriezen Van Abeelen heeft ook al ruim dertig jaar lang een eigen Koudetechniekafdeling, waardoor het bedrijf uit Rijen meer kan bieden dan fabrikanten die uitsluitend vriezers produceren. “Wij voorzien in vriezen én koelen, maar we werken ook veel samen met lokale bedrijven die gespecialiseerd zijn in koeling en klimaattechniek, zodat bij een calamiteit of storing de klant snel geholpen kan worden”, verduidelijkt Hannink. “De combinatie van koudetechniek en vriezen zorgt ervoor dat je nog gerichter met de vraag van een klant aan de slag kunt en uiteindelijk dus meer kunt bieden dan de gemiddelde leverancier, ook qua aftersales en service. Zo hebben wij een 24-uursservice en plannen we onderhoud altijd ruim van tevoren in. Wij zijn geen folderverkopers, maar bieden altijd maatwerk. En als we een combinatietraject kunnen verkopen, dus inclusief een warmteterugwinningsunit, dan doen we dat. Uiteindelijk heeft de klant daar veel meer plezier en financiële voordelen van dan alleen van een goedwerkende vriezer.” De mogelijkheden zijn ook eindeloos, weet Hannink. “We bieden tunnel- en spiraalvriezers, maar we denken ook heel gericht mee over energieverbruik en koudemiddelen. Bij Quick Frozen is gekozen voor een natuurlijk koudemiddel: CO2. Dat advies kwam ook voort uit de samenwerking met onze Koudetechniekafdeling. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar energieverbruik, maar ook naar het vergunningstraject. Ammoniak vergt vaak een vergunning, terwijl je als ondernemer bij CO2 alleen een meldingsplicht hebt.” Klaar voor de toekomst Behalve de drie tunnelvriezers leverde Van Abeelen ook twee horizontale en twee verticale platenvriezers. “We hebben heel veel verschillende producten. Zowel kleinere porties als producten die ingevroren worden om later verwerkt of verzaagd te worden op onze zaagafdeling verderop op het industrieterrein”, legt Van der Reest uit. Zijn zoon Noah, de volgende generatie binnen Quick Frozen en verantwoordelijk voor de zaagafdeling, zegt daarover: “Kabeljauw en zalm zijn groeiproducten. De zogeheten scrapped meats, de restproducten, moeten verwaard worden. Zalmstukjes kun je gemakkelijk samenvoegen, stansen en invriezen in blokken van 7,5 kilogram (standaard maatvoering wereldwijd). Vervolgens worden deze in onze zaagafdeling verwerkt tot kleine blokjes voor salades, maar ook fish fingers. De horizontale plaatvriezers vriezen een blik in 120 minuten en de verticale plaatvriezers – die ook vaak voor volledige vissen worden gebruikt – vriezen binnen drie uur. We willen alles kunnen verwerken en flexibel blijven, temeer omdat scrapped meats in de toekomst steeds meer verwerkt worden in de visindustrie.” Meer informatie: Van Abeelen Food Processing Technology Tel. +31 (0)161-226 597 | jeroen@vanabeelen.eu www.vanabeelen.eu | www.quickfrozen.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4