Fish&co nr 3 2024 Online

10 FISH&CO NR 3 2024 MOSSELEN Mosselkwekerij in de Oosterschelde nabij Yerseke Die opening werd 3 juli op symbolische wijze verricht door de prominente N-VA-politicus en burgemeester Bart de Wever en de schepen (wethouders) van Antwerpen. De Wever knipte op het bekende plein het lint door en lepelde daarna de vanuit Yerseke overgebrachte eerste vangst Zeeuwse mosselen naar binnen. “Verrukkelijk”, bevestigt De Wever tegenover de aanwezigen. “Mosselen zijn mijn lievelingsgerecht. Het liefst naturel, met selder en ajuin. En daar kan ook een klein frietje bij.” ‘Antwerpenaren eten graag mosselen’ Passanten, toeristen en bewoners die de regen trotseerden, konden eveneens in de rij aanschuiven voor een bakje mosselen. “We laten mensen de mosselen proeven, maar tonen eveneens hoe ze het allerbeste gekookt kunnen worden. De bereiding bepaalt voor een groot gedeelte de smaak”, weet Steven Timmermans van Alfa Fish. “Antwerpen is een belangrijke mosselstad. Wij beleveren heel veel horecazaken in Vlaanderen, en zeker ook in Antwerpen. Wij zijn zelf afkomstig uit deze stad, dus het voelt voor ons als een ‘thuiswedstrijd’.” Een wedstrijd die de mosselsector op achterstand ingaat. “Er worden helaas elk jaar minder mosselen gegeten”, legt Timmermans de noodzaak van de groots opgezette promotie uit. “Voor ons bedrijf zijn mosselen een zeer belangrijk artikel. Mosselen staan eigenlijk overal in Vlaanderen op het menu gedurende de zomermaanden. Het aanbod van verse vis neemt wat af, maar mosselen komen op het menu en blijven daarop staan tot en met de start van het Wildseizoen medio oktober. Antwerpenaren eten graag mosselen. Qua consumptie kan deze stad concurreren met de Belgische kust.” ‘Niet zo feestelijk’ Dat het bij de opening van het mosselseizoen regent, staat in zekere zin symbool voor de gesteldheid van de Zeeuwse mossel, die door het natte voorjaar in veel mindere mate beschikbaar is. “Het is een feestelijke dag, maar eigenlijk is er geen echte reden voor een feest”, vindt mosselkweker Alex van Houte van AquaTriton Mossel. “Er is sprake van een grote mosselsterfte op de percelen in de ‘HET IS VAN LEVENSBELANG VOOR DE SECTOR DAT WE MOSSELEN BLIJVEN PROMOTEN’ Het gaat niet goed met de Zeeuwse mossel. Elk jaar worden er minder mosselen gegeten. Bovendien heeft de overvloedige regenval in het eerste half jaar van 2024 gezorgd voor een oversterfte - tot wel 40% - van mosselen in de Oosterschelde. Tijd dus voor de sector om extra aandacht te vragen voor ‘deze zilte zaligheid’. Visgroothandel Alfa Fish en mosselkweker Aquamossel-Triton sloegen deze zomer de handen ineen voor de seizoensopening op de Grote Markt in Antwerpen, met een hoofdrol voor de Belgische politicus Bart de Wever. “Het is van levensbelang voor de gehele mosselsector dat we dit product blijven promoten”, benadrukt Steven Timmermans van Alfa Fish.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4