COVERSTORY SCHMERSAL Bedieningselementen ontwikkeld voor hygiënegevoelige omgevingen Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | September 2024 | 3e jaargang no. 3 | Prijs € 10,50 Special Machines, productielijnen en automatisering Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (P930189)
Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil komen te staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw food- proces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. De Bieffel 3, 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6, 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/afspraak-maken ONZE MERKEN ROKERIJ JACOB JAN “Bij Van Uhm verliep alles erg soepel, van oriëntatie tot oplevering.” VAN UHM ZORGT VOOR Een optimaal foodproces
FISH&CO NR 3 2024 3 Colofon en De Visie COVERSTORY SCHMERSAL Bedieningselementen ontwikkeld voor hygiënegevoelige omgevingen Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | September 2024 | 3e jaargang no. 3 | Prijs € 10,50 Special Machines, productielijnen en automatisering Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (P930189) Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. De Visie Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co m.schwillens@gpmedia.nl Eind augustus was ik te gast op een bijeenkomst van het Vlaamse Ministerie van Landbouw en Zeevisserij. Er waren verschillende paneldiscussies en lezingen. Ik reisde zonder verwachtingen af naar Gent, maar ik stapte aan het einde van de dag met een goed gevoel weer in de auto naar huis. Waar boeren en vissers de afgelopen jaren (op z’n zachtst gezegd) in de verdomhoek zaten, werd nu ineens op zeer positieve wijze gesproken ‘over de hoeders van onze voedselvoorziening’. “Voedselproductie is een strategische sector! Vlaanderen is één van de duurzaamste foodproducenten van Europa en wereldwijd. We moeten vooral trots zijn op wat we doen. Show our excellence. Er zijn bijna geen landen op deze wereld te vinden, die de kunst van het produceren van vlees, vis en andere voedingsmiddelen zo goed beheersen als de Vlaamse foodsector. Als ministerie erkennen wij dit en staan graag naast de ondernemers, want dat zijn onze boeren, vissers en producenten. Om hen te helpen om verder te innoveren”, sprak Bram van Hecke, adviseur van Jo Brouns, Minister van Landbouw en Zeevisserij (CD&V). De toon van de muziek bepaalt doorgaans hoe er geluisterd wordt. De woorden van Van Hecke wekken alvast een belofte. Want ook in Nederland zien we inmiddels dat het ministerie niet langer tegenover maar meer naast de boeren en vissers wil gaan staan. Daarmee zijn niet alle problemen van de ene op de andere dag weggenomen. Maar als een politicus op voorhand er al niet van overtuigd dat is dat visserij een strategische sector is, dan wordt het zeer moeilijk om in Den Haag, Brussel en op het wereldtoneel een punt te maken. Laat staan dat je je onderscheidende karakter ten volste kunt benutten. De visindustrie heeft zich al honderden jaren flexibel opgesteld bij tegenwind. Laat het briesje dat de sector nu in de rug voelt ook maar eens opsteken naar een windkracht 10. Ik gun het u zeer. Zodoende sluit ik af met de woorden van Bram van Hecke: ‘Voedselproductie is een strategische sector’. Eentje die niet kan zonder onze vissers, kwekers en visproducenten. Veel leesplezier met deze nieuwe uitgave van vaktijdschrift Fish&Co. ER ZIJN BIJNA GEEN LANDEN TE VINDEN, DIE DE KUNST VAN HET PRODUCEREN VAN VLEES, VIS EN ANDERE VOEDINGSMIDDELEN ZO GOED BEHEERSEN ALS DE VLAAMSE FOODSECTOR
4 FISH&CO NR 3 2024 INHOUD P. 18 GEAUTOMATISEERDE VERPAKKINGSOPLOSSINGEN Boix biedt een innovatieve oplossing die bedrijven helpt om de overstap te maken naar milieuvriendelijke verpakkingen. Betrouwbaarheid en flexibiliteit vormen de kern van Boix’ verpakkingsmachines, die een revolutie teweegbrengen in duurzame verpakkingsoplossingen voor de visindustrie. P. 10 AANDACHT VOOR ZEEUWSE MOSSEL Het gaat niet goed met de Zeeuwse mossel. Elk jaar worden er minder mosselen gegeten. Bovendien heeft de overvloedige regenval in het eerste half jaar van 2024 gezorgd voor een oversterfte - tot wel 40% - van mosselen in de Oosterschelde. Tijd dus om extra aandacht te vragen voor ‘deze zilte zaligheid’. P. 16 CASESTUDY BIJ VIS- EN VLEESHANDEL G&B Een jaar geleden koos Vis- en Vleeshandel G&B voor een hygiëne-oplossing van IB Food-Machines, dat bij het Zeeuwse bedrijf een krattenwasser van het merk Xuclà neerzette. “Hygiëne is enorm belangrijk in de voedingsmiddelen- industrie. De machine voldoet aan onze wensen qua grondige reiniging.” P. 9 VOORBESCHOUWING HOLLAND FISHERIES EVENT Op donderdag 3 en vrijdag 4 oktober komen 75 exposanten uit de Nederlandse en Belgische visserijsector samen in De Koningshof op Urk voor het Holland Fisheries Event. Deze vakbeurs biedt een unieke gelegenheid voor professionals om te netwerken en de nieuwste ontwikkelingen te bespreken. 09 16 18 10
FISH&CO NR 3 2024 5 P. 36 VOORBESCHOUWING SIAL PARIS 2024 “Voedselzekerheid en -beschikbaarheid zijn wereldwijd de grootste uitdagingen. Door alle belangrijke wereldspelers bij elkaar te brengen, wil SIAL Paris 2024 onderdeel worden van de oplossing van dit probleem”, benadrukt Pamela Themonis, international communicatiemanager van SIAL. P. 28 THE SEAWEED COMPANY GAAT OPSCHALEN Invest International gaat de The Seaweed Company (TSC) helpen bij haar internationale ambities met een investering in de ontwikkelfase van het bedrijf. De investering is bedoeld om onderzoek te doen zodat de productietechnologie kan worden geoptimaliseerd voor de productie van Nederlandse biostimulanten. P. 32 REPORTAGE BIJ HITEC FOOD SYSTEMS HiTec Food Systems onderscheidt zich van andere aanbieders van warmtebehandelingstechnieken doordat de machines klantspecifiek ontwikkeld worden. “Onze focus ligt op foodprocessing en meer specifiek op de verwerking van eiwitten en proteïnen; vis, gevogelte, vlees maar ook vegetarisch en vegan.” P. 22 COVERSTORY SCHMERSAL Een nieuwe serie drukknoppen en signaallampen die ergonomie en veiligheid bieden, is volledig ingesteld op hygiëne. Het omvangrijke, normconforme programma hoort bij het uitgebreide portfolio van Schmersal. Het is modulair opgebouwd en kan flexibel aangepast worden aan de eisen in de voedingsmiddelensector. 22 28 36 32
6 FISH&CO NR 3 2024 BRANCHENIEUWS BORNCUT IN HANDEN IB FOOD-MACHINES: ‘GROTE MIJLPAAL VOOR ONS BEDRIJF’ “IB Food-Machines heeft een cruciale rol gespeeld bij het ondersteunen van onze verkoop aan derden in Europa. De eigenaren van Borncut hebben de afgelopen jaren verschillende aanbiedingen ontvangen van geïnteresseerde kopers, maar we hebben gekozen voor Ingmar Baars en IB Food-Machines”, onderstreept Sørensen. De overname van de meerderheid van de aandelen door IB-Food Machines betekent een nieuw hoofdstuk voor Borncut, gericht op het uitbreiden van verkoop-, service- en productiemogelijkheden, terwijl het doel tegelijkertijd is om de beste portioneermachines op de markt te blijven leveren. Deze groei wordt gevoed door de uitgebreide expertise en ervaring die IB-Food Machines de afgelopen jaren heeft opgebouwd op Urk. “Dit is een belangrijke mijlpaal in de 15-jarige geschiedenis van mijn bedrijf. In de loop der jaren heb ik samen met mijn team meerdere sterke merken in de voedingsindustrie vertegenwoordigd met toewijding en klantgerichte aanpak. Borncut is zeker een stuk beter dan de rest met uitzonderlijke portioneertechniek en prestaties die veel verder gaan dan wat de concurrentie kan bieden. We blijven ons inzetten om alle klanten een persoonlijke en snelle responstijd te bieden, waarbij we dit voordeel benutten in een concurrerende markt”, vertelt Baars. Meer informatie: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-06 60 247 | info@food-machines.com | www.food-machines.com Het Deense machinemerk Borncut A/S is sinds medio juni in handen van IB FoodMachines. Het eigenaarschap zit bij het bedrijf van Ingmar Baars op Urk, de fabricage van de portioneer- en andere machines van Borncut blijft plaatsvinden op Bornholm. “We hebben gekozen voor Ingmar Baars en zijn team bij IB Food-Machines omdat ze onze producten al heel lang verkopen en de cultuur en waarde van het bedrijf en de machines begrijpen”, stelt CEO en founder Gorm Sørensen van Borncut. ▲ Gorm Sørensen van Borncut en Ingmar Baars van IB Food-Machines SKILLPACK NEEMT TENPACKAGING OVER EN BREIDT DIENSTEN UIT ONDER NIEUWE NAAM Skillpack kondigt de overname aan van Tenpackaging B.V. Deze strategische overname versterkt de positie van Skillpack in de markt en stelt het bedrijf in staat zijn capaciteiten en diensten verder uit te breiden. Dit omvat het machinepakket van Fabbri, te weten de rekfoliemachine zoals de Elixers en Automac evenals de bekende klappack/fastpackmachines. Met ingang van 1 juni 2024 opereert Tenpackaging B.V. onder de nieuwe naam Tenpack B.V. Het bedrijf zal verhuizen naar een nieuw adres: Ohmweg 39 in Alblasserdam. Deze locatie biedt verbeterde faciliteiten die de efficiëntie en productiecapaciteit verder zullen verhogen. Naast de verhuizing en uitbreiding van het machinepakket zal ook het team worden uitgebreid en is er een vestiging in België geopend. Skillpack over deze stap: “De overname van Tenpackaging B.V. is een belangrijke stap in onze groeistrategie. Door het combineren van de expertise en middelen van beide bedrijven kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn met innovatieve en hoogwaardige verpakkingsoplossingen. We kijken ernaar uit om de sterke reputatie en marktpositie van Tenpackaging B.V. voort te zetten en uit te breiden onder de nieuwe naam Tenpack B.V.” Tenpack B.V. blijft zich richten op het leveren van kwalitatieve verpakkingsoplossingen en uitstekende service aan haar klanten. Alle bestaande klantenrelaties en contracten zullen gerespecteerd worden en het huidige personeel wordt geïntegreerd in de nieuwe organisatie. Meer informatie: Skillpack Tel. +31 (0)78-693 3900 info@skillpack.nl www.skillpack.nl
FISH&CO NR 3 2024 7 Met de introductie van de Green Deal heeft de Europese Commissie een aantal initiatieven gelanceerd voor een meer circulaire economie. Een van de speerpunten is het verminderen van de hoeveelheid afval die in het milieu terechtkomt, onder andere door betere inzameling van afval, door het herintroduceren van materialen uit afval in nieuwe producten en door het verminderen van de productie van afval. Ook de visindustrie en visnetten zijn onderdeel van deze initiatieven. Het verminderen van de ophoping van plastics in de mariene omgeving zijn genoemd in twee specifieke richtlijnen. De herziene Port Reception Facilities (PRF) Directive moedigt vissers en aquaculturisten aan om zowel de eigen als door anderen achtergelaten en/of verloren visnetten mee terug te nemen aan wal en daarmee de hoeveelheid afval in zee te verminderen. In de Single Use Plastics (SUP) Directive staan richtlijnen over de omgang met verschillende plastics, waaronder visnetten die plastics bevatten. In deze richtlijn staan ook eisen en voorwaarden voor minimale nationale innamedoelen en voor rapportage over de hoeveelheid visnetten die op de markt zijn gebracht en inname van visnetten in havens. De Europese normenserie EN 17988 over circulaire visnetten, waaraan gewerkt wordt binnen CEN/TC 466 met Nederlands secretariaat, is in de laatste fase voor publicatie. De normenserie stond vorige maand uit in de Formal Vote, de stemmingsronde waarin alleen nog redactioneel commentaar behandeld kon worden. De normenserie is nu goedgekeurd en wordt eind dit jaar gepubliceerd. DUURZAME VISSERIJ EUROPESE NORMEN OVER CIRCULAIRE VISNETTEN IN AFRONDENDE FASE Europese normen in ontwikkeling In 2021 is CEN in opdracht van de Europese Commissie begonnen met de ontwikkeling van de EN 17988-serie. Dit is een reeks normen waarmee producenten en ontwerpers aan de slag kunnen met het circulair ontwerpen van visnetten. De instrumenten die zijn opgenomen in de normenserie zijn bruikbaar gedurende de gehele levensfase, van ontwerp tot het einde van de levensduur. Dit maakt het mogelijk om producten en materialen aan het eind van de levensduur opnieuw te gebruiken of te recyclen. De EN 17988-serie wordt ontwikkeld in CEN/TC 466, Circularity and recyclability of fishing gear and aquaculture equipment. Het werk van deze technische commissie omvat zes normen en een document met termen en definities. De zes normen bevatten een zestal bredere thema’s, waarin algemene circulaire thema’s vertaald zijn naar praktische vereisten en handreikingen voor de sector. Als de normenserie wordt goedgekeurd tijdens deze stemmingsronde, wordt de serie in november 2024 gepubliceerd. Praat mee Op donderdag 28 november organiseert CEN/TC 466 een stakeholderbijeenkomst in Brussel om in gesprek te gaan met de sector over de normenserie en hoe deze toegepast kan worden in de praktijk. Wilt u meer informatie ontvangen over het werk van CEN/TC 466, uw expertise inbrengen via de normcommissie duurzame visserij, aquacultuur en visnetten of deelnemen aan de stakeholderbijeenkomst in Brussel? Neem dan contact op met NEN via afm@nen.nl
FISH&CO NR 3 2024 9 EVENEMENT De beurs beleeft zijn twaalfde editie en zal voor de zevende keer plaatsvinden in DeKoningshof op Urk, in opdracht van de Stichting Visserijdagen Urk. Ondanks recente veranderingen binnen het bestuur, zet de stichting zich opnieuw in om van deze editie een succes te maken. “De visserijsector, die momenteel bezig is met een heroriëntatie na recente saneringen, toont een sterke behoefte aan innovatie en samenwerking. Dit wordt weerspiegeld in de interesse van zowel exposanten als bezoekers”, laat de organisatie weten. Wat is Holland Fisheries Event? Holland Fisheries Event is een toonaangevende, tweejaarlijkse vakbeurs in Nederland, gericht op de visserijsector en maritieme industrie. Dit evenement brengt professionals uit de hele visserijketen samen, van vissers en toeleveranciers tot scheepsbouwers en dienstverleners. Het biedt een platform voor netwerken, kennisdeling en innovatie, met een divers aanbod exposanten die de nieuwste technologieën, producten en diensten presenteren. Bezoekers kunnen deelnemen aan lezingen, workshops en presentaties over actuele thema’s zoals duurzaamheid, wetgeving en technologische ontwikkelingen. Daarnaast is er aandacht voor de toekomst van de visserij, met discussies over uitdagingen en kansen in de sector. Het Holland Fisheries Event is daarmee een belangrijk ontmoetingspunt voor iedereen die betrokken is bij de maritieme wereld en visserij, en biedt een unieke gelegenheid om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. Op donderdag 3 en vrijdag 4 oktober komen 75 exposanten uit de Nederlandse en Belgische visserijsector samen in De Koningshof op Urk voor de twaalfde editie van het Holland Fisheries Event. Deze vakbeurs biedt een unieke gelegenheid voor professionals binnen de sector om te netwerken en de nieuwste ontwikkelingen te bespreken. VISSERIJSECTOR KOMT BIJEEN OP TWAALFDE EDITIE HOLLAND FISHERIES EVENT Belang van gedeelde expertise Nieuw dit jaar is dat het Holland Fisheries Event niet alleen als beurs dient, maar ook als podium voor een conferentie. Deze uitbreiding komt tegemoet aan de toenemende vraag naar kennisuitwisseling en diepgaandere discussies binnen de sector. De Wit Assurantiën is de hoofdsponsor van het evenement en deelt de zaal met ondernemers van het Maritiem Cluster uit Stellendam. Deze samenwerking benadrukt het belang van gedeelde expertise en versterkt de banden tussen verschillende spelers binnen de maritieme industrie. De beursvloer is opgedeeld in vier paviljoenen. Onder meer Jansen Techniek, Marble Automation en de Nederlandse Vissersbond zijn aanwezig op Urk. Meer informatie via www.holland-fisheries.nl
10 FISH&CO NR 3 2024 MOSSELEN Mosselkwekerij in de Oosterschelde nabij Yerseke Die opening werd 3 juli op symbolische wijze verricht door de prominente N-VA-politicus en burgemeester Bart de Wever en de schepen (wethouders) van Antwerpen. De Wever knipte op het bekende plein het lint door en lepelde daarna de vanuit Yerseke overgebrachte eerste vangst Zeeuwse mosselen naar binnen. “Verrukkelijk”, bevestigt De Wever tegenover de aanwezigen. “Mosselen zijn mijn lievelingsgerecht. Het liefst naturel, met selder en ajuin. En daar kan ook een klein frietje bij.” ‘Antwerpenaren eten graag mosselen’ Passanten, toeristen en bewoners die de regen trotseerden, konden eveneens in de rij aanschuiven voor een bakje mosselen. “We laten mensen de mosselen proeven, maar tonen eveneens hoe ze het allerbeste gekookt kunnen worden. De bereiding bepaalt voor een groot gedeelte de smaak”, weet Steven Timmermans van Alfa Fish. “Antwerpen is een belangrijke mosselstad. Wij beleveren heel veel horecazaken in Vlaanderen, en zeker ook in Antwerpen. Wij zijn zelf afkomstig uit deze stad, dus het voelt voor ons als een ‘thuiswedstrijd’.” Een wedstrijd die de mosselsector op achterstand ingaat. “Er worden helaas elk jaar minder mosselen gegeten”, legt Timmermans de noodzaak van de groots opgezette promotie uit. “Voor ons bedrijf zijn mosselen een zeer belangrijk artikel. Mosselen staan eigenlijk overal in Vlaanderen op het menu gedurende de zomermaanden. Het aanbod van verse vis neemt wat af, maar mosselen komen op het menu en blijven daarop staan tot en met de start van het Wildseizoen medio oktober. Antwerpenaren eten graag mosselen. Qua consumptie kan deze stad concurreren met de Belgische kust.” ‘Niet zo feestelijk’ Dat het bij de opening van het mosselseizoen regent, staat in zekere zin symbool voor de gesteldheid van de Zeeuwse mossel, die door het natte voorjaar in veel mindere mate beschikbaar is. “Het is een feestelijke dag, maar eigenlijk is er geen echte reden voor een feest”, vindt mosselkweker Alex van Houte van AquaTriton Mossel. “Er is sprake van een grote mosselsterfte op de percelen in de ‘HET IS VAN LEVENSBELANG VOOR DE SECTOR DAT WE MOSSELEN BLIJVEN PROMOTEN’ Het gaat niet goed met de Zeeuwse mossel. Elk jaar worden er minder mosselen gegeten. Bovendien heeft de overvloedige regenval in het eerste half jaar van 2024 gezorgd voor een oversterfte - tot wel 40% - van mosselen in de Oosterschelde. Tijd dus voor de sector om extra aandacht te vragen voor ‘deze zilte zaligheid’. Visgroothandel Alfa Fish en mosselkweker Aquamossel-Triton sloegen deze zomer de handen ineen voor de seizoensopening op de Grote Markt in Antwerpen, met een hoofdrol voor de Belgische politicus Bart de Wever. “Het is van levensbelang voor de gehele mosselsector dat we dit product blijven promoten”, benadrukt Steven Timmermans van Alfa Fish.
FISH&CO NR 3 2024 11 ALLE MOSSELVERWERKENDE BEDRIJVEN BEVINDEN ZICH IN YERSEKE. ZIJ LEVEREN AAN DE RETAIL EN HORECA. ZO’N TACHTIG PROCENT VAN ALLE MOSSELEN GAAT NAAR BELGIË EN SLECHTS VIJF PROCENT BLIJFT IN NEDERLAND Oosterschelde, tot wel 40 procent. De vele regen zorgt voor teveel zoetwater in deze zeearm. Maar ook de staalslakken die zijn gebruikt voor versteviging van de dijken en een bepaalde algensoort lijken een rol te spelen. Feit is dat de Zeeuwse mossel het beste gedijt bij een bepaalde mix van zout- en zoetwater en die is er nu niet door de vele regen, waardoor de beschikbaarheid flink is afgenomen.” De kwaliteit van de mosselen is daarentegen erg goed. “Het gewicht is uniek hoog, tot bijna 38 procent meer mosselvlees per schelp”, zegt Van Houte. Het seizoen is begonnen met (grotendeels) mosselen uit de Waddenzee. “Onze kweekpercelen en die van een aantal andere bedrijven liggen in de Oosterschelde én in de Waddenzee in Nederland en Duitsland. De kwaliteit daar is uitstekend, maar als we volledig afhankelijk waren geweest van de Oosterschelde dan had de situatie er heel anders uitgezien. De sector heeft op dit moment een tekort. Het is ook pas de eerste keer dat we te maken hebben met zo’n grote mosselsterfte. En ook de kleine mosselen in de Oosterschelde zijn getroffen, dus volgend jaar hebben we opnieuw met dit probleem te maken”, verduidelijkt hij. “Die beperkte beschikbaarheid is een probleem voor groothandels zoals Alfa Fish, want iedereen wil ze hebben voor het seizoen. Ook de prijs ligt door het beperkte aanbod wat hoger dan in andere jaren.” “Mosselen eten is een stukje cultuur. Alle mosselverwerkende bedrijven in Nederland bevinden zich in Yerseke. Zij leveren aan de retail en horeca. Zo’n tachtig procent van alle mosselen gaat naar België en slechts vijf procent blijft in Nederland. Dat heeft voor een groot stuk met cultuur te maken. Vlamingen zijn erg bourgondisch. Kinderen leren al op jonge leeftijd oesters en mosselen eten. Zodra het seizoen begint, staan mosselen op de kaart. Het is geen optie in Vlaanderen om ze niet op de kaart te hebben, terwijl in Nederland dit vooral is voorbehouden aan Zeeland en de zuidelijke provinciën.” Kweken in de Noordzee? Met de Oosterschelde als belangrijkste kweekvijver van mosselen, rijst de vraag of de sector niet op zoek moet naar alternatieve locaties. “Daarom kweken we nu ook in de Waddenzee, maar er lopen experimenten om ook mossels te gaan kweken in de Noordzee met behulp van een hangcultuursysteem. Dat staat echter nog in de kinderschoenen”, vervolgt Van Houte. “Mosselen kunnen ook groeien in zoutwater, want dat is er in de Waddenzee ook. Maar de Noordzee is veel wilder. Waar mosselen in de Oosterschelde en Waddenzee rustig blijven liggen, worden ze in de Noordzee door de sterke stroming weggespoeld. Onbeperkt kweken is helaas ook geen optie, want de sector heeft zo’n vijftien jaar geleden een convenant (transitie mosselsector en natuurherstel) getekend met natuurorganisaties en de overheid, dat er ook rust en ruimte moet zijn voor de natuur, zoals zeehonden en vogels. Zodoende staat niet de gehele Oosterschelde open voor kweek.” Ook in Vlaanderen is er een pilot met het kweken van mosselen in de Noordzee. “Colruyt is een kleinschalig kweekproject opgestart aan de Belgische kust. Dat levert op dit moment zo’n 30 ton per jaar op. Maar dat is bij lange na dus niet op dezelfde schaal als de mosselkweek in Yerseke. Deze Belgische Noordzeemossel is vooralsnog een nicheproduct. De toekomst moet uitwijzen of de kwaliteit goed genoeg zal zijn om de Zeeuwse mosselen deels te vervangen”, vertelt Timmermans. Hij vult aan: “Er zijn op dit moment gelukkig twee kweekgebieden. Naast de Oosterschelde is dat dus de Waddenzee. De beschikbaarheid van mosselen vanuit de Waddenzee is goed en de kwaliteit van die mosselen is geweldig. De terugval van beschikbaarheid kunnen we daar dus deels mee ondervangen, al is er veel concurrentie.” Eeuwenoude traditie En de promotiestunt van Alfa Fish en Aqua-Triton Mossel? Die mistte zijn uitwerking niet. De Wever is behalve burgemeester ook informateur – in België waren onlangs parlementsverkiezingen – en de opening trok mede daarom veel aandacht van de landelijke media. Onder meer VRT, Radio2 en Het Nieuwsblad waren naar de Vlaamse havenstad getrokken om de burgemeester de eerste mosselen te zien proeven. “De opening van het mosselseizoen is eigenlijk een eeuwenoude traditie. In de middeleeuwen had Antwerpen immers het stapelrecht op vis en dat betekende dat vissers die de Schelde wilden opvaren verplicht waren eerst hun vis en de mosselen hier aan te bieden”, vertelt De Wever tot slot. Meer informatie: Alfa Fish NV | Tel. +32 (0)3 313 81 34 | info@alfafish.be | www.alfafish.be Aquamossel-Triton | Tel. +31 (0)113 572169 | sales@aquatriton.nl | www.aquatriton.nl De Antwerpse burgemeester Bart de Wever (derde van rechts) opende op symbolische wijze het mosselseizoen
12 FISH&CO NR 3 2024 BRANCHENIEUWS NEW MOTION VERSTERKT POSITIE DOOR PARTNERSCHAP MET ORANGECAPITAL Sinds de oprichting in 2004 heeft New Motion zich ontwikkeld tot een gerenommeerde speler in het vervaardigen van hoogwaardige en duurzame RVS transport- en handlingsystemen specifiek voor de voedingsmiddelenindustrie. Met zowel gestandaardiseerde modules als maatwerkcomponenten draagt het bedrijf bij aan de continue verbetering van de efficiëntie van de productieprocessen van zijn klanten. Het Zeeuwse bedrijf, waar momenteel circa 25 werknemers werkzaam zijn, werkt nauw samen met andere machinebouwers en ook rechtstreeks met voedselproducenten om in samenwerking complete productielijnen te ontwerpen, fabriceren en in te richten. Om de groei te sturen en de huidige capaciteitsuitdagingen aan te pakken, nam Peter Vermunt, eigenaar van New Motion, overnameadviseur Marktlink in de arm. Samen zochten zij naar een geschikte strategische samenwerkingspartner die gevonden is in OrangeCapital. Vermunt licht toe: “De machine-industrie levert een aanzienlijke bijdrage aan de Nederlandse economie en staat aan de vooravond van robuuste groei. Mede ingegeven door een lastige arbeidsmarkt in onze regio, is het voor ons een uitdaging om de productiecapaciteit te verhogen. De samenwerking met OrangeCapital dient als springplank voor snellere groei en innovatie. Als strategisch partner vergroot Orange Capital de mogelijkheden om de volgende stappen te kunnen zetten en onze groeiambities te versnellen.” Meer informatie: New Motion B.V. Tel. +31 (0) 118 60 46 33 sales@new-motion.nl www.new-motio.nl New Motion uit Middelburg, een specialist in RVS transport- en handlingsystemen voor de voedingsmiddelenindustrie, gaat een strategische samenwerking aan met investeerder OrangeCapital uit Veenendaal. Door deze samenwerking wordt de basis gelegd voor een ambitieuze groeistrategie. Deze strategie zal zich richten op autonome groei en gerichte overnames binnen een buy-and-build-kader. Marktlink trad op als overnameadviseur. Peter Vermunt: ‘Partnerschap dient als springplan voor snellere groei en innovatie.’ METTLER-TOLEDO BEREIKT VOOR HET VIJFDE JAAR OP RIJ DE STATUS KLIMAATNEUTRAAL In 2023 heeft Mettler-Toledo aanzienlijke vooruitgang geboekt met betrekking tot haar duurzaamheidsdoelstellingen. De inspanningen omvatten het versnellen van de acceptatie van elektrische voertuigen, het opvoeren van de capaciteit van zonne-energie en stadsverwarming en het opnieuw realiseren van de doelstellingen voor de inkoop van 100% hernieuwbare elektriciteit. Deze prestaties versterken de betrokkenheid van het bedrijf op gebied van duurzaamheid en leveren een bijdrage aan de wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen voor emissiereductie voor 2030. Verdere inspanningen Het wereldwijde bedrijf heeft ook inspanningen geleverd op het gebied van duurzaam productontwerp, leveranciersbetrokkenheid en transparantie in de supply chain. Het programma voor directe leveranciersbetrokkenheid, dat in 2022 van start ging, is verder ontwikkeld en is afgestemd op de doelstellingen en verbintenissen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG). Het programma maakt gebruik van risicobeoordelingen en richt zich op leveranciers waarmee Mettler-Toledo de grootste impact kan hebben. Dit stimuleert de ontwikkeling van gezamenlijke duurzaamheidsdoelstellingen. Mettler-Toledo Product Inspectie heeft voor het vijfde jaar op rij de status klimaatneutraal bereikt en stelt verdere duurzaamheidsdoelstellingen op. Bovendien ligt het bedrijf op schema om tegen 2025 geen afval meer naar de stortplaats te brengen. Meer informatie: Mettler Toledo Product Inspectie Tel. +31 (0)344-63 83 63 | www.mt.com/nl
FISH&CO NR 3 2024 13 KOELEN EN VRIEZEN Door het beheersen en controleren van de klimatologische aspecten kunnen ook de producten beter worden beheerst. Bijkomende voordeel is dat ze op geen enkele wijze worden gemanipuleerd. Door optimaal te bevochtigen, kan dit proces worden beïnvloed en de indroging worden gereduceerd. Tijdens het bevochtigen wordt een omgeving rondom het product gecreëerd, waarbij het voor het product moeilijk wordt om vocht af te geven aan zijn omgeving. Door een zeer fijne nevel te maken, is het mogelijk dat de vochtdruppeltjes bijna onmiddellijk overgaan in de gasfase en dus direct worden opgenomen in de luchtstructuur. Hierdoor treedt een snelle verzadiging op van de lucht en is er een stabiele osmose tot stand gebracht. Doordat de lucht verzadigd is, vindt er een betere overdracht plaats van koude op de vis. Hierdoor koelt de buitenkant sneller af en wordt de groei van micro-organismen geremd. Om condensatie tot een minimum te beperken, is een continu bewaking met hygrometers vereist, die zelfs In koelcellen, waarin vis en zeevruchten worden bewaard, is niet alleen de temperatuur maar ook de relatieve luchtvochtigheid (RV) van belang. Tijdens het koelen wordt vocht onttrokken aan het product. Dit vocht slaat neer op de koelelementen in de ruimte en wordt uiteindelijk afgevoerd naar het riool. Gebruikelijk is om producten in de koelcel direct nat te maken of te besprenkelen, maar op die manier wordt de vis beïnvloed door het gebruikte middel. Jasca Food Technology heeft een andere weg gekozen, die is gebaseerd op het principe dat de omgevingsfactoren bepalend zijn voor het klimaat waarin het product verkeert: verneveling met verstuiverunits. MEER KOU DOOR VERNEVELING bij een hoge vochtigheidsgraad van 95% of meer nog steeds goed en betrouwbaar meten. Op basis van het programma kunnen meerdere fases met verschillende settings worden doorlopen en is een 24-uurs bewaking mogelijk. Vochtverdeling Vocht heeft de eigenschap om zich door een ruimte met stilstaande lucht gelijkmatig te verdelen. Dit gebeurt onder invloed van verschillen in dampspanning van de waterdamp. Bij de gegeven condities, een temperatuur rond en beneden het vriespunt, is de snelheid waarmee dit plaatsvindt echter gering. Daarom is het raadzaam de ventilatoren van de koelunits bij bevochtiging in te schakelen, opdat de bevochtigde lucht zich sneller verdeelt. Voor een gelijkmatige relatieve vochtigheid dient de temperatuur overal in de cel gelijkmatig te zijn. Als er in de cel temperatuurverschillen optreden, zullen er dientengevolge ook verschillen in de relatieve luchtvochtigheid ontstaan. Voor een goed beheersbare luchtvochtigheid is een gelijkmatige temperatuur een voorwaarde. Verstuiving De unieke verstuiverunits, die Jasca Food Technology voor deze systemen inzet, zijn zelfreinigend door een uniek, gepatenteerd systeem waarmee beide sproeiers, water en lucht, periodiek worden gereinigd. Kalkaanslag en andere verontreinigingen worden op deze wijze effectief verwijderd uit beide sproeiopeningen. De kans op storingen wordt hiermee tot praktisch nul gereduceerd. De verstuiverunits zijn ontworpen en getest om op lange termijn betrouwbaar en storingsvrij te functioneren. Meer informatie: Jasca Food Technology Tel. +31 (0)541-293 688 | info@jasca.nl | www.jasca.nl Verneveling met verstuiverunits
Individually, we are one drop. Together, we are an ocean Meer informatie? Bel dan +31 (0)416 37 52 25 of stuur een e-mail naar info@van-beek.nl. WWW.VAN-BEEK.NL Van Beek ontwikkelt en produceert op maat gemaakte schroeftransportsystemen voor een optimaal productieproces voor onder meer de vis-, schaal- en schelpdierenindustrie. Wij ontwerpen en produceren volgens de EHEDG-richtlijnen en voldoen zo aan de strenge hygiëne eisen die gesteld worden binnen deze industrie. Lees hier hoe wij ons inzetten voor duurzaamheid en de verandering naar een circulaire economie - bewi.com/certified-recycled-EPS CO₂ besparende viskisten Wil je vanaf morgen al CO₂ besparen met je voedselverpakking? BEWI biedt zowel grondstoffen als kant-en-klare voedselverpakkingen aan, gemaakt van gecertificeerd, gerecycled EPS. Het is een verpakking van 100% nieuw materiaal, met de CO₂-reductie van gerecycled materiaal. Een milieuvriendelijke keuze die ook voor u voordelig is. Klinkt goed toch? Wil je weten hoeveel jij kunt besparen? Synprodo by BEWI Tel. +31 (0) 24 649 1911
FISH&CO NR 3 2024 15 EVENEMENT Met het thema ‘Creëer je toekomst’ borduurt de organisatie, de Spakenburgse Vishandel Vereniging, voort op het thema van de vorige editie van de Spakenburgse Visbeurs. In 2022 koos de organisatie namelijk voor het thema ‘Tijd voor innovatie’. Ook dit jaar richt de beurs zich weer op de toekomst. “Met iedere keus die jij als ondernemer in de visbranche maakt, creëer jij je toekomst. Bepaal wat jij als ondernemer de komende jaren wilt bereiken, benoem je doelen, bepaal je taken en ga vervolgens vol elan aan de slag.” Place-to-be In 2022 vierde de Spakenburgse Visbeurs een lustrum. Meer dan 5.000 bezoekers bezochten deze vijftiende editie waar 107 deelnemende bedrijven en organisaties acte de présence gaven. Cijfers die aangeven dat deze altijd gezellige en professioneel opgezette beurs ‘the place to be’ is geworden voor iedereen die actief is binnen de visbranche. Ontmoeting en inspiratie opdoen kenmerken deze dag. Mensen blijven eten. En vis vormt daar een wezenlijk onderdeel in. Vis is nog altijd niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Als de vissector richting de consument liefde voor het vak blijft uitstralen, inspeelt op de omstandigheden en actuele ontwikkelingen, de bedrijfsvoering optimaliseert, creatief met het product aan de slag gaat, de samenwerking zoekt, inventief en creatief is, is er absoluut toekomst voor de sector. De Spakenburgse Visbeurs fungeert daarin vaak als een vliegwiel. De Nederlandse vissector verzamelt zich op maandag 7 oktober in Spakenburg voor de zestiende editie van de Visbeurs. De Spakenburgse Visbeurs 2024 vindt plaats op en rond Nautisch Centrum Nieuwboer aan de Westdijk. De toekomst staat centraal en het thema is dan ook ‘Creëer je toekomst’. “Onze beurs geeft ondernemers de handvatten om vol gas en vertrouwen de toekomst in te gaan”, laat de organisatie optekenen. ‘CREËER JE TOEKOMST’ THEMA ZESTIENDE EDITIE SPAKENBURGSE VISBEURS Toekomstbestending perspectief De vissector beweegt volop richting een toekomstbestendig perspectief. Zo stemde het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur onlangs in met het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) van vijf visserijregio’s om ketenbedrijven aan wal en visserijgemeenschappen toekomstperspectief te geven. Het plan bevat projectvoorstellen die variëren van een Shrimp Innovation Center tot een initiatief om van visresten hoogwaardige voeding te maken en vernieuwing van visserijmusea. Ook is er aandacht voor het behoud van de identiteit van gemeenschappen waar families al generaties aan de visserij zijn verbonden. Dit gebeurt door de ontwikkeling en het uitbreiden van visserijmusea in verschillende regio’s, het ontwikkelen van toeristische activiteiten en het ontsluiten van erfgoed van bewoners. Ten slotte zijn er voorstellen op nationaal niveau, waaronder vernieuwing van het visserij-onderwijs. Daarvoor zullen de vijf regio’s, het Rijk, visserijscholen en andere stakeholders landelijk samenwerken. De komende maanden worden alle voorstellen uitgewerkt. Kijk voor meer informatie of inschrijving op www.visbeurs.nl
16 FISH&CO NR 3 2024 HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID ‘DE KRATTENWASSER VOLDOET AAN ONZE WENSEN QUA REINIGING EN HET GEVRAAGDE VOLUME’ Vis- en Vleeshandel G&B is de afgelopen jaren flink gegroeid. Op het bedrijventerrein in het Zeeuwse stadje bevinden zich aan weerszijden van de Kreeft diverse bedrijfsgebouwen die toebehoren aan de vlees- en visfabrikant. “We produceren en verwerken grote hoeveelheden vis en vlees. Beide divisies zijn volledig gescheiden van elkaar. Daarnaast heb we nog een vis- en vleesmarkt voor de directe verkoop”, zegt Corné, die productiemanager is op de vleesafdeling en eveneens verantwoordelijk is voor de inkoop van machines. “Productie, personeelsplanning, bestellingen, verpakkingen, kruiden en machine-inkoop… Mijn takenpakket is zeer uitgebreid”, lacht de als slager opgeleide Corné. “Qua kilo’s zetten we meer vlees dan vis om, maar de vis wordt tegenwoordig duur betaald.” De groei die Vis- en Vleeshandel G&B in Yerseke de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, vormde de aanleiding om het proces van reinigen en wassen van de kratten te automatiseren en optimaliseren. Een jaar geleden werd gekozen voor een hygiëne-oplossing van IB Food-Machines, dat bij het Zeeuwse bedrijf een krattenwasser van het merk Xuclà neerzette. “Hygiëne is enorm belangrijk in de voedingsmiddelenindustrie. De machine voldoet aan onze wensen qua grondige reiniging en het gevraagde volume”, stelt productiemanager Corné Borgo van Vis- en Vleeshandel G&B. De Zeeuwse groothandel levert primair aan horeca en een klein gedeelte aan slagerijen. “We onderscheiden ons door de hoge servicegraad en het bijzondere aanbod. Natuurlijk leveren we ook het gangbare Europese vlees, maar we spelen hier ook heel gericht in op de vraag naar vlees voor het luxere segment, zoals speciaal rundvlees uit Uruguay en Clear Valley (Verenigde Staten). Dat is op dit moment heel populair, mede vanwege de fantastische marmering van het beef”, legt Corné uit. “Er zijn dagelijks 60 à 65 busjes van G&B onderweg om onze producten uit te leveren, zowel in Nederland als in België. We hebben zo’n 250 medewerkers. Om je een idee te geven van de groei die we hebben doorgemaakt: in anderhalf jaar zijn we in onze vleesproductie van acht naar zeventien uitsnijders gegaan.” Klantspecifieke oplossing De diversiteit en grote hoeveelheden vlees en vis die verwerkt worden, maken duidelijk dat handmatig reinigen bij G&B geen optie (meer) is. “Vanwege kruisbesmettingen zijn de vlees- en visafdelingen van elkaar gescheiden en hebben ze allebei een eigen krattenwasser. Verder hebben we alle vleeskratten in eigen beheer. Deze worden vooral gebruikt voor interne logistiek”, verduidelijkt Corné. “We hadden al meerdere gesprekken gevoerd met IB FoodMachines over machines, automatisering en productoptimalisatie. Vervolgens kwam het gesprek op reiniging en voedselveiligheid, waarna Pascal Derksen (accountmanager bij IB Food-Machines, red.) ons wees op de verschillende krattenwassers die zij van het merk Xuclà in hun assortiment hadden. We hebben uiteindelijk gekozen voor een standalone krattenwasser, die 300 kratten per uur kan reinigen.” Accountmanager Frans Jan de Vries van IB Food-Machines vult aan: “Op basis van het gevraagde volume en de gewenste toepassingen, is bij G&B gekozen voor een standalone machine, maar we bieden ook krattenwaslijnen. Het gewenste aantal kratten per uur of per dag is de basis waarop we gaan rekenen. Zo zijn er ook klanten die 700 tot 800 kratten per uur verwerken. Die adviseren we in sommige gevallen om een machine of een krattenwaslijn met een capaciteit van duizend kratten te nemen, zodat ze bij verdere groei in de toekomst niet meteen teveel aanpassingen hoeven te doen. Extra optie is het automatisch drogen van de kratten. Elke oplossing die wij aandragen, is klantspecifiek. Wij gaan er prat op dat we meedenken en altijd het type krattenwasser adviseren waarmee de klant het beste geholpen is.” Eenvoudige reiniging Zo ook bij G&B, bevestigt Corné. “De krattenwasser draait hier nu een jaar en voldoet volledig aan onze wensen. Eén persoon voert alle kratten handmatig in, met het open gedeelte naar boven. Vervolgens draait deze automatisch rond, waardoor er geen water in de kratten blijft zitten en ze heel gemakkelijk te stapelen zijn. De reiniging per krat duurt zo’n 20 seconden”, weet hij. “De dag voor gebruik haal ik de kratten door de krattenwasser en daarna worden ze op pallets gezet en in de gekoelde opslag geplaatst. Daar kunnen ze dan drogen en vervolgens weer in de productie worden gebruikt.” “Ook de wekelijkse reiniging van de machine is heel eenvoudig”, vervolgt Corné. “De machine is gemakkelijk open te maken en de krattenwasser is uitgerust met een sop- en desinfectiesysteem. Door de machine met hoge druk na te spoelen, blijft-ie netjes en kalkvrij. De vuilopvangbak is heel gemakkelijk te verwijderen, zodat de vieze resten na het reinigen van de kratten eenvoudig weggegooid kunnen worden en de bediening is eveneens heel eenvoudig. Je zet de knop aan en zodra de temperatuur is bereikt waarmee de kratten gewassen kunnen worden (50 graden), kun je aan de slag.” De krat draait automatisch rond, waardoor er geen water in blijft zitten en de kratten na de reiniging heel gemakkelijk te stapelen zijn.
FISH&CO NR 3 2024 17 Frans Jan benadrukt tot slot dat IB Food-Machines twee jaar geleden doelbewust heeft gekozen voor het merk Xuclà. “Een Spaans bedrijf, met een prima kwaliteit. Het belangrijkste is de duurzaamheid, want gebruikers besparen water én energie met deze krattenwasser. Vanuit IB Food-Machines streven wij naar een uitblinkende service en aftersales, dus dan moeten de merken die je levert daar ook bij passen. Met Xuclà kunnen we foodfabrikanten alles op het gebied van reiniging, hygiëne en voedselveiligheid bieden. Xuclà levert immers niet alleen krattenwassers en krattenwaslijnen, maar ook palletwassers, reinigingsoplossingen voor tubs en normwagens, messenwassers en hygiënesluizen en wasbakken.” Meer informatie: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-06 60 247 info@food-machines.com www.food-machines.com Corné Borgo (Vis- en Vleeshandel G&B) en Frans Jan de Vries (IB Food-Machines) Etikettenverwijdering Voor vlees- en visfabrikanten die hun kratten extern uitleveren aan klanten – en deze later ook weer innemen – biedt IB Food-Machines de mogelijkheid om een krattenwasser van Xuclà uit te rusten met een losse unit voor het verwijderen van de etiketten en stickers. “Dit is vooral interessant op grotere krattenwaslijnen in verband met de ruimte en prijs. Dit moet in principe op maat worden gebouwd, dus samen met de klant kijken we in zulke gevallen naar de allerbeste oplossingen”, zegt Frans Jan de Vries van IB Food-Machines
VERPAKKINGSMACHINES EN VERPAKKINGEN 18 FISH&CO NR 3 2024 GEAUTOMATISEERDE VERPAKKINGSOPLOSSINGEN VOOR OPTIMALE EFFICIËNTIE Traditioneel werden visproducten vaak verpakt in plastic bakjes. Deze verpakkingen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar leiden ook tot verspilling en hogere kosten waardoor men geneigd is om voor een duurzaam verpakkingsalternatief te kiezen, namelijk kartonnen dozen en schalen. Deze verpakkingen zijn niet alleen recyclebaar en biologisch afbreekbaar, maar bieden ook tal van voordelen voor zowel producenten als consumenten. Consumenten en bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de impact van plastic op het milieu en zoeken naar duurzamere alternatieven. Boix, een toonaangevend bedrijf in verpakkingsautomatisering, biedt een innovatieve oplossing die bedrijven helpt om de overstap te maken naar milieuvriendelijke verpakkingen. Betrouwbaarheid en flexibiliteit vormen de kern van Boix’ verpakkingsmachines, die een revolutie teweegbrengen in duurzame verpakkingsoplossingen voor de visindustrie. Voordelen Minder plastic afval Door de overstap naar karton wordt de plastic footprint aanzienlijk verminderd, wat bijdraagt aan een schonere oceaan en een gezonder ecosysteem; Bescherming van producten De stevige constructie van de dozen beschermt de inhoud tegen beschadigingen tijdens transport en opslag; Efficiënte productie: De geautomatiseerde machines van Boix verhogen de productiesnelheid en verlagen de arbeidskosten; Flexibiliteit Boix machines kunnen worden aangepast aan verschillende productformaten en verpakkingsontwerpen.
FISH&CO NR 3 2024 19 Boix Europe biedt innovatieve oplossingen voor visverwerkers die willen overstappen naar milieuvriendelijke verpakkingen Optimalisatie en automatisering Waar voorheen bedrijven handmatig kartonnen dozen vouwden en verlijmden, maken zij nu gebruik van geautomatiseerde dozenopzetmachines. Deze transitie is ontstaan door de groeiende vraag naar kartonnen opzettrays. Diverse bedrijven zagen dit als hét moment om te investeren in een eigen kartonnen trayopzetmachine, met als doel kosten te besparen op logistiek en externe opzetdiensten. Steeds meer bedrijven in verschillende sectoren integreren meerdere trayopzetmachines, pre-feeders en stapelaars in de productielijn. De pre-feeders zijn er om extra voorraad te creëren, wat de capaciteit verhoogt. De automatische stapelaars vergrootten de flexibiliteit van de operatie. Hierdoor stapelen bedrijven de trays in lagen voordat men ze naar de fabriek transporteert. Bedrijven die de machines hebben geïntegreerd, ervaren merkbare voordelen. Deze geavanceerde machines zijn ontworpen om het verpakkingsproces te automatiseren en te optimaliseren. Ze zijn sneller en nauwkeuriger dan handmatige methodes, waardoor men het risico op productbeschadiging minimaliseert. Boix levert ook machines met ‘automatische omstelling’, afhankelijk van het model en de afmeting. Hiermee sluiten bedrijven risico’s uit met betrekking tot omstellingen. Duurzame toekomst Niet alleen de vraag naar duurzame visproducten nemen toe, maar ook wordt er steeds meer geïnvesteerd in duurzame verpakkingen. Boix speelt een cruciale rol in deze transitie door innovatieve oplossingen te bieden die zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief zijn. Boix werkt nauw samen met kartonleveranciers en haar klanten om op maat gemaakte verpakkingsoplossingen te ontwikkelen. Van ontwerp tot installatie en onderhoud, Boix biedt een complete service. Door deze persoonlijke aanpak kunnen bedrijven in de visindustrie hun verpakkingsproces optimaliseren en hun duurzaamheidsdoelstellingen realiseren. Boix is de ideale partner voor bedrijven die streven naar een duurzamere toekomst. “Meer weten over de Boix machines en het optimaliseren van het verpakkingsproces? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.” Meer informatie: Boix Europe Tel. +31 (0)313-670 | sales@boixeurope.com | www.boix.com
Tramper Technology De ideale verpakkingsoplossing voor visproducten ttbv.nl GOUDKARTON GOUD/ ZILVER/ ZWART ✨ Geeft uw verpakking een exclusieve uitstraling ✨ Onderscheidt uw product van de concurrentie ✨ Biedt gelijktijdig extra bescherming Bij Bema en Vervo bent u ook aan het juiste adres voor: dieptrekfolie, klappackfolie, krimpfolie, flowpackfolie, topsealfolie en VSP-folie! Ook voor bedrukte en onbedrukte zakken bent u bij ons aan het juiste adres! Bema en Vervo zijn onderdeel van de Bema Packaging Group www.bemabv.com | www.vervo.nl | 0182 549 087 Habasit Netherlands BV +31 (0)33 247 20 30 socials.bnx@habasit.com www.habasit.nl Habasit – Solutions in motion Klantgerichte bandoplossingen voor al uw behoeften. Habasit biedt een ruim scala op maat gemaakte proces- en transportbanden aan. We analyseren uw behoeften en bieden innovatieve producten om uw tevredenheid voor elke afzonderlijke toepassing te garanderen. Bezoek onze website om uit te vinden hoe u uw proces op een hoger plan kunt tillen en geld kunt besparen. Transporteer uw ideeën met Habasit.
FISH&CO NR 3 2024 21 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING Eenmaal een idee uitgewerkt, dan wordt bij De Weus Metaal in Almelo ook het product in eigen huis gefabriceerd. Met een ruime voorraad basismaterialen en diverse machines zijn ze in staat nagenoeg alle onderdelen zelf te produceren. Daarnaast zorgen zij natuurlijk ook voor de montage en het onderhoud. Automatische lintzaag Waar voorheen de vlees- en visproducten met bot handmatig werden gezaagd met gevaar voor letsel, kunnen deze nu in rij op een invoerband geplaatst worden. De automatische lintzaag bestaat uit een standaard lintzaagmachine gecombineerd met De Weus Metaal heeft een op maat gemaakte automatische lintzaag geïntroduceerd. De Weus is opgericht in 2002 en ontwikkelt technische oplossingen voor de foodindustrie. Ze hebben inmiddels ruime ervaring opgebouwd bij diverse productiebedrijven, waardoor ze hun opdrachtgevers kunnen voorzien van deskundig advies en probleemstellingen kunnen oplossen. “We tonen ons hiermee opnieuw een pionier op het gebied van automatisering in de voedingsmiddelenindustrie”, zegt directeur Ruud Veldhuis. DE WEUS INTRODUCEERT OP MAAT GEMAAKTE AUTOMATISCHE LINTZAAG doorgaand transport en een aandrukunit, afgeschermd door middel van een kooi. Middels een speciaal ontworpen invoer worden de producten vervolgens langs de zaag gestuurd. Op het bed van de lintzaag is een transporteur gemonteerd, waar de kasten of de nog te finishen producten buiten de veiligheidskooi aan de voorzijde kunnen worden opgelegd. Door een geleider te verstellen aan de transporteur, kan de breedte van het product bepaald worden. Als het product doormidden is gezaagd, dan vallen ze aan de achterzijde buiten de veiligheidskooi naar beneden. Hier kan een bak of aansluitend transport geplaatst worden. In de veiligheidskooi kunnen diverse delen geopend worden, zodat er goed gereinigd en onderhoud gepleegd kan worden. Veilig en capaciteit verhogend De originele zaagmachine is geïntegreerd in deze totaalmachine, waarbij enkel de in- en uitvoer nog buiten de kooi steken. De machine dient volledig tot stilstand te zijn gekomen alvorens de kooi geopend kan worden. Hierdoor voldoet de machine aan alle CE-eisen. Naast het realiseren van een veilige werkplek wordt hiermee tevens de productiecapaciteit verhoogd tot circa 200%. The key to solutions Met deze oplossing toont De Weus zich opnieuw een pionier op het gebied van automatisering in de foodindustrie. “Werkplekken kunnen niet een-op-een uitgewisseld worden voor een robot of cobot. Het totale plaatje met aan- en afvoer moet kloppen. Daar komt bij dat een operator ongemerkt ook afwijkingen in het proces corrigeert. Deze verstoringen ten opzichte van de ‘happy flow’ zullen bij een volautomatische oplossing ook verwerkt moeten worden”, legt Veldhuis uit. Meer informatie: De Weus Metaal Tel. +31 (0) 546 582 039 | www.deweus.nl | Ook actief op LinkedIn en Facebook De automatische lintzaag bestaat uit een standaard lintzaagmachine gecombineerd met doorgaand transport en een aandrukunit, afgeschermd door middel van een kooi ▼
www.gpmedia.nlRkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4