Special MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | september 2025 | 4e jaargang no. 3 | Prijs € 10,50 Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (P930189) COVERSTORY IB FOOD-MACHINES Azur Seafood versnelt groei door eigen verpakkingsproces met vse30 dieptrekker van hajek
1 VASTE EN MOBIELE DESINFECTIE SYSTEMEN voor de visverwerkende sector In de voedingsmiddelenindustrie is goede desinfectie cruciaal. De meest effectieve manier is het desinfectiemiddel met kracht in een ruimte te brengen. Dát kan met de desinfectie units van Jasca. • Hoge reductie van micro-organismen • Desinfectie op alle lastig te bereiken plekken • Sneller en effectiever dan handmatig desinfecteren • Automatische werking • Minimale hoeveelheid desinfectiemiddel nodig • Milieuvriendelijk • Energie- en kostenbesparend • Zowel vaste als mobiele systemen • Ook toepasbaar in spiraaltorens Jasca: Duurzame en efficiënte oplossingen voor de visverwerkende sector Jasca Food Technology BV Westwal 4b, 7631 BN Ootmarsum The Netherlands T +31 (0)541 - 29 36 88 I www.jasca.nl E info@jasca.nl Mobiele unit JD-4 geschikt voor ruimtes tot 1500m3
FISH&CO NR 3 2025 3 Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2025 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. De verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen schetsen uiteenlopende visies op de toekomst van de Nederlandse visserij. Partijen lijken te worstelen met het vinden van een balans tussen duurzaamheid, economische belangen en innovatie, wat de kiezer voor een cruciale keuze stelt. Wat opvalt bij het doorspitten van de verkiezingsprogramma’s is dat vissers gelijkgesteld worden aan boeren en de visverwerking aan vleesverwerking. Tegenover de overeenkomsten staan misschien nog wel meer verschillen. Met het oog op beeldvorming een kwalijke zaak. GroenLinks-PvdA pleit voor een einde aan overbevissing door – wat zij noemen – wetenschappelijke quota en het uitfaseren van zware sleepnetvisserij, met een focus op gezonde ecosystemen. D66 wil een duurzaam voedselsysteem met verantwoorde vangstquota en herinvoering van pulsvisserij, mits wetenschappelijk onderbouwd. Deze partijen prioriteren natuurherstel, maar hun strenge regels zullen de sector verder onder druk zetten. Kwalijk is vooral dat de branche op geen enkele manier betrokken wordt bij het beoogde beleid. Bovendien is er een verschil tussen wetenschap en wetenschappers… Daarentegen kiezen VVD, CDA en BBB voor een visserijvriendelijk beleid. De VVD benadrukt ruimte voor vissers binnen een duurzaam voedselsysteem, met minder regeldruk en steun voor innovatieve technieken zoals pulsvisserij. Het CDA pleit voor langetermijnperspectief, innovatie en extra aandacht voor voedselzekerheid en natuur. BBB gaat nog een stap verder, met voorstellen voor langjarige visquotazekerheid, een stop op nieuwe windparken op zee en toegang tot bestaande windparken, naast een focus op vertrouwen in plaats van bureaucratie. De SGP is per definitie een ‘vriend’ van de visserijsector en wijkt in haar verkiezingsprogramma ook niet af van die koers. De SP en PVV blijven vager. De SP benoemt visserij amper, maar wil natuuruitbreiding op zee, wat visserij kan beperken. De PVV zwijgt grotendeels over visserij, wat onzekerheid schept. Volt en NSC pleiten respectievelijk voor een groene toekomst en een sterke visserijsector, maar zonder concrete details. De programma’s tonen een kloof: ecologische prioriteiten versus sectorale ondersteuning. De CPB-doorrekeningen zullen helderheid moeten bieden over haalbaarheid. De toekomst van de visserij hangt mede af van hoe kiezers economische belangen wegen tegen duurzaamheidseisen. Een vraag die boven de markt hangt, is bovendien: in hoeverre heeft de kiezer een reëel beeld van de visserijsector? Er valt wat te kiezen op 29 oktober 2025. Veel leesplezier met deze uitgave van vaktijdschrift Fish&Co. Colofon en De Visie Special MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | september 2025 | 4e jaargang no. 3 | Prijs € 10,50 Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (P930189) COVERSTORY IB FOOD-MACHINES Azur Seafood versnelt groei door eigen verpakkingsproces met vse30 dieptrekker van hajek DE VISIE DE TOEKOMST VAN DE VISSERIJ HANGT MEDE AF VAN HOE KIEZERS ECONOMISCHE BELANGEN WEGEN TEGEN DUURZAAMHEIDSEISEN Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co m.schwillens@gpmedia.nl
4 FISH&CO NR 3 2025 INHOUD P. 10 Catch Welfare Platform-congres Forteiland IJmuiden vormt op woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 november het toneel van de derde editie van het Catch Welfare Platform (CWP)- congres. Dit internationale evenement brengt experts samen om kennis te delen en nieuwe oplossingen te presenteren voor welzijn in de visserij. P. 16 ‘Goede zorg voor arbeidsmigranten loont’ In Nederland werken honderdduizenden internationale werknemers in de vlees- en visindustrie transport en logistiek. Ze vormen de drijvende kracht achter onze economie. “Goede zorg voor arbeidsmigranten loont, in gezondheid, duurzame inzetbaarheid én werkgeversimago.” P. 13 ‘De kansen voor seafood zijn enorm’ Het Nederlands Visbureau presenteert tijdens het SeaNext Symposium de resultaten van een grootschalig consumentenonderzoek onder jongeren over de commerciële kansen van seafood. “De kansen voor seafood zijn enorm – maar alleen als we slim inspelen op wat jongeren écht willen.” P. 21 Coverstory IB Food-Machines Azur Seafood heeft de afgelopen jaren een flink groei doorgemaakt en de processen verder geautomatiseerd. Hiertoe vertrouwt het bedrijf onder meer op IB Food-Machines, dat een VSE30 dieptrekker van Hajek heeft geïnstalleerd voor het vacuüm verpakken van de verschillende producten. 10 16 21 13
FISH&CO NR 3 2025 5 P. 28 Casestudy CSB-System bij Agroittica Lombarda Kaviaarproducent Agroittica Lombarda is een samenwerking aangegaan met CSB-System om zijn inspanningen op het gebied van digitalisering een boost te geven. Handhaving van de hoogste kwaliteitsnormen en een optimale traceerbaarheid van processen zijn daarbij van cruciaal belang. P. 36 Klanten ontzorgen met handige inOne-app inOne bedient klanten met een hoogwaardig bestelplatform dat naadloos aansluit op kritische bedrijfsprocessen van bedrijven in de foodservicebranche, zoals het ontvangen van orders voor versleveranciers. inOne is geen open marktplaats, maar zorgt voor een één op één verbinding tussen leverancier en (horeca)klant. P. 32 Casestudy Qimarox bij United Petfood United Petfood Nederland ALU B.V. heeft zijn vestiging in Hoogeveen uitgebreid met een extra productielijn. Onderdeel van deze productielijn is een Highrunner palletiseermachine van Qimarox. Het resultaat is een slim palletiseersysteem met een uiterst kleine footprint die voor beide productielijnen kan worden ingezet. P. 40 Casestudy Fortress Technology bij Huuskes De keuze van Huuskes om al jaren samen te werken met Fortress Technology en Jansen Techniek is niet toevallig. In een sector waar efficiëntie en voedselveiligheid centraal staan, is het van cruciaal belang dat iedere schakel in het productieproces tot in detail gecontroleerd en geoptimaliseerd is. 28 32 36 40
6 FISH&CO NR 3 2025 BRANCHENIEUWS ‘ONTDEK DE TOEKOMST VAN UW PRODUCTIE’ TIJDENS DEMODAGEN JANSEN TECHNIEK IN PUTTEN Jansen Techniek opent op dinsdag 7, woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 oktober haar deuren in Putten voor een viertal Demodagen. Onder de noemer ‘Ontdek de toekomst van uw productie’ toont Jansen Techniek samen met Contimeta, Ultrapak, JASA Packaging Solutions en INFOOD ‘hoe slimme totaaloplossingen kunnen bijdragen aan een toekomstbestendig productieproces’. Benieuwd hoe het productieproces nóg slimmer, sneller en efficiënter kan? Tijdens de Demodagen in oktober 2025 zet Jansen Techniek de deuren open om bezoekers de nieuwste machines en technische oplossingen live in actie te laten zien en hen te inspireren door de verkopers. Ook Contimeta, Ultrapak, JASA Packaging Solutions en INFOOD zijn aanwezig om samen met Jansen Techniek te laten hoe slimme totaaloplossingen zorgen voor een efficiënter en toekomstbestendig productieproces. “U krijgt de kans om onze technieken van dichtbij te ervaren, uw vragen te stellen en persoonlijk advies te ontvangen. Of u nu op zoek bent naar automatisering, innovatieve snijtechnieken of maatwerkoplossingen, u vindt het allemaal tijdens deze inspirerende dagen”, aldus Jansen Techniek. Meer informatie: Jansen Techniek Tel. +31 (0)341-353 829 | info@jansentechniek.nl | www.jansentechniek.nl Op dinsdag 28, woensdag 29 én donderdag 30 oktober organiseert IB Food-Machines demodagen op Urk, waarbij producenten in de vlees- , vis-, gevogelte en overige industrieën kennis kunnen maken met de nieuwste technologieën in productieprocessen. Dit is dé kans om de nieuwste technologieën in actie te zien en te ontdekken wat ze voor jouw productieproces kunnen betekenen. “Deze volledig geïntegreerde lijnen laten je zien hoe moderne technologie zorgt voor consistente kwaliteit, verhoogde output en arbeidsefficiëntie in de voedselverwerking.” Live demonstraties Tijdens de demodagen is het mogelijk om live demonstraties bij te wonen van het productieproces van diverse producten, waaronder vlees, gevogelte en vis. Hierbij is de gelegenheid om de producten direct te proeven, vers bereid door de machines, en te genieten van een hapje en een drankje terwijl je de technologie in werking ziet. De demodagen zijn op dinsdag 28, woensdag 29 én donderdag 30 oktober 2025 van 12.00 tot 17.00 uur aan De Meer 3 op Urk. Deelname is gratis. Meer informatie of aanmelden: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-06 60 247 info@food-machines.com www.food-machines.com/ DEMODAGEN IB FOOD-MACHINES: ONTDEK COMPLETE PRODUCTIELIJNEN IN WERKING IB Food-Machines houdt eind oktober weer een drietal demodagen op Urk. Elke dag heeft een eigen focus: op dinsdag 28 oktober staat kip centraal, op woensdag 29 oktober vlees en op donderdag 30 oktober draait de dag om vis. “Tijdens deze demodagen staat het volledige traject van proces tot product centraal. Wij presenteren complete productielijnen die live in werking te zien zijn – van het eerste snijmoment tot het verpakken van het eindproduct.”
FISH&CO NR 3 2025 7 BRANCHENIEUWS ASHWORTH BELTS PRESENTEERT MET OMNI-GRID 360 EEN TRANSPORTBAND DIE 182 KILO KAN DRAGEN SOMIC 434 WINT RED DOT AWARD VOOR PRODUCT DESIGN 2025 Ashworth Belts, pionier in de sector en toonaangevende fabrikant van transportbanden, heeft onlangs zijn nieuwe Heavy-Duty Small Radius Omni-Grid 360 Weld gelanceerd. Het is een transportband met de hoogste spanning op de markt en onderscheidt zich met een hoge spankracht binnen een kleine radius. “Ashworth’s Heavy-Duty Small Radius Omni-Grid 360 Weld is klein maar krachtig, met een spanning van 182 kilogram”, zegt Jonathan Lasecki, Engineering Director voor Ashworth. SOMIC Verpackungsmaschinen GmbH & Co. KG is trots op een bijzondere erkenning: de geavanceerde SOMIC 434 eindverpakkingsmachine is bekroond met de Red Dot Award “Product Design 2025”. Deze onderscheiding plaatst de SOMIC 434 in de lijst van beste productontwerpen van het jaar. Het bedrijf, gevestigd in Amerang (Duitsland), ontwikkelt en produceert al meer dan 50 jaar hoogwaardige eindverpakkingssystemen. De internationale Red Dot-jury, bestaande uit 43 experts uit 21 landen, was onder de indruk van de harmonie tussen technologische complexiteit en een doordacht, ergonomisch machineontwerp. De SOMIC 434 groepeert uiteenlopende producten zoals zakjes, vouwdozen, blikken of potten, en verpakt deze zorgvuldig in verzendklare, schapklare kartonnen dozen. Gebruiksvriendelijk én uitstraling Dankzij de modulaire opbouw is de machine flexibel inzetbaar en eenvoudig aan te passen aan specifieke toepassingen, bijvoorbeeld in de levensmiddelenindustrie of cosmeticasector. Niet alleen de prestaties, maar ook de vormgeving van de machine werd geprezen. De Red Dot-jury roemde onder meer de ruime glasoppervlakken, slanke frameconstructie en sfeervolle LED-hoekverlichting, waarmee de technologie fraai wordt gepresenteerd. Ook op het vlak van gebruikersvriendelijkheid scoort de SOMIC 434 hoog. Met een geluidsdichte toevoerkast en intuïtieve touchscreen-bediening wordt een veilige en ergonomische werkomgeving gegarandeerd. Dit is essentieel in moderne productieomgevingen waar efficiëntie en comfort hand in hand gaan. "In combinatie met de gepatenteerde 360 knoploze las zonder spanning, biedt het een verbeterde duurzaamheid, extra sterkte en is het gemakkelijk schoon te maken en kan het de levensduur van de band verlengen", verduidelijkt Lasecki. De eerste in zijn soort De Small Radius Heavy Duty Omni-Grid 360 Weld is gemaakt van sterke staven en schakels, ontworpen voor duurzaamheid. De middelste rij van zwaar uitgevoerde schakels creëert twee stroken voor producten, met stevige, zwaar uitgevoerde schakels aan de binnenrand en zwaar uitgevoerde staafschakels aan de buitenrand. Elke schakel biedt een veilige enkele las. Volgens Lasecki zorgen de heavy-duty schakels bij 360-graden lassen voor extra sterkte, waardoor de band ideaal is voor spiraal-, laagspannings- en bochttoepassingen. “De Small Radius Heavy-Duty Omni-Grid 360 Weld is verkrijgbaar met een draaiverhouding variërend van 1,0 tot 1,59 keer de bandbreedte. Ideaal voor gebruik in toepassingen waar zware productbelastingen of vloeroppervlak beperkt zijn. De Small Radius Heavy-Duty Omni-Grid kan naar links of rechts draaien en rond een middenstang draaien", voegt hij toe. Meer informatie: Ashworth Belts B.V. Tel. +31 (0)20-581 3220 | www.ashworth.com Meer informatie: Somic Tel. +31 (0)201 22 08 03 | info@somic.de | www.somic-packaging.com/nl
8 FISH&CO NR 3 2025 KORT NIEUWS Beursdirecteur Phuong Anh Do van FACHPACK kijkt ernaar uit om geselecteerde leden van de verpakkingsindustrie in Neurenberg te begroeten op het nieuwe format ‘FuturePack – The European Packaging Startup Summit’, dat de dag voor het begin van de beurs in Nürnberg zal worden gehouden. “Onze slogan – 'We Make Future' – betekent onder andere dat FACHPACK een goede thuisbasis is voor startups en innovatieve early-stage ventures. Deze slogan is belichaamd in het Young Innovators' Paviljoen en de Newcomer Area in hal 3. We willen de focus van FACHPACK op toekomst en innovatie echter nog verder versterken. En om die reden zijn we bijzonder verheugd dat de FuturePack Summit in het kader van FACHPACK zal worden gehouden.” FuturePack Summit Voor het eerst zal Futury GmbH, in samenwerking met FACHPACK en EIT Food, toonaangevende spelers uit het Europese startup- en innovatie-ecosysteem samenbrengen op de FuturePack Summit om verpakkingsinnovators een krachtig platform te bieden waar ze hun oplossingen kunnen presenteren vlak voor de officiële start van FACHPACK 2025. Het doel van dit platform is om de kloof te dichten tussen baanbrekende innovatie en echte markttoegang. FuturePack is waar op onderzoek gebaseerde ideeën, beginnende ondernemingen en schaalklare startups vertegenwoordigers van de industrie, investeerders en belangrijke besluitvormers ontmoeten. FuturePack-deelnemers worden INTERNATIONALE VERPAKKINGSINDUSTRIE PRESENTEERT ZICH EIND SEPTEMBER OP FACHPACK Van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 september 2025 ontmoeten professionals uit de verpakkingsindustrie elkaar op FACHPACK, de Europese vakbeurs voor verpakkingen, technologie en verwerking. Er worden ongeveer 1.400 exposanten verwacht, verspreid over elf beurshallen. Vakbezoekers kunnen zich dit jaar ook verheugen op twee nieuwe elementen: ‘FuturePack – The European Packaging Startup Summit’ op 22 september, en de toevoeging van een nieuw paviljoen: ‘Converting meets Packaging’. getrakteerd op energieke startup-pitches, paneldiscussies met experts, keynote speeches van pioniers uit de industrie en een levendige sfeer waarin baanbrekende ideeën kunnen worden omgezet in echt marktpotentieel. FuturePack is ideaal voor verpakkingsgerelateerde startups, bedrijven, wetenschappelijke onderzoekers, verpakkingsexperts, duurzaamheidsexperts, investeerders en iedereen die gepassioneerd is over het realiseren van het potentieel van circulaire verpakkingen en duurzame innovatie in de verpakkingsindustrie. Meer informatie en tickets via www.fachpack.de/en HYGIËNISCH, SNEL EN AUTOMATISCH: DE GOUDKARTON-INLEGUNIT BIJ NOORDZEE INTERNATIONAL VCU Robotics heeft een volledig automatische goudkarton-inlegunit ontwikkeld en geïnstalleerd in de zalmverwerkingslijn van Noordzee International. De unit fixeert en plaatst de goudkartons met hoge nauwkeurigheid in de dieptrekker. “Voor de automatisering van het zalmverwerkingsproces mochten wij deze goudkarton-inlegunit leveren. De goudkarton wordt automatisch gefixeerd en met hoge precisie geplaatst in de Multivac dieptrekker. Dit zorgt voor een constante aanvoer zonder onderbreking”, laat VCU Robotics optekenen. Hierdoor zijn handmatige handelingen niet langer nodig, wat zorgt voor een hogere efficiëntie en een constante productkwaliteit. De goudkarton-inlegunit is simpel in gebruiksgemak en biedt een betere doorstroom. Zoals bij alle machines van VCU Robotics, is ook dit systeem ontworpen met oog voor hygiënisch design, zodat optimale reinigbaarheid en voedselveiligheid gewaarborgd blijven. Meer informatie: VCU Robotics Tel. +31 (0)527-52 06 00 | robotics@vcu.nl | www.vcurobotics.nl De goudkarton-inlegunit bij Noordzee International
Programma met live demonstraties ■ Emulgeren – Handtmann Inotec ■ Vormen & Doseren – Handtmann ■ Injecteren & Tumbelen – Garos ■ Separeren – Baader Refiner ■ Roken & Koken (batchgewijs) – Fessmann ■ Vetvrij Koken/Frituren (inline) – Celcius Food ■ Metaaldetectie & Röntgencontrole – Sesotec ■ Inspiratiesessies door partners - Vaess en Cura Biotech Kies uw dag – vol = vol! Elke dag biedt hetzelfde waardevolle eendaagse programma: kies voor 4 , 5 of 6 november 2025. Locatie Handtmann, Biberach an der Riss, Duitsland. Meld u vandaag nog aan! De dag is volledig verzorgd met gratis demo’s, eten en drinken. Hotelovernachting is niet inbegrepen. ONTDEK DE TOEKOMST VAN VISVERWERKING Registreer gratis voor de Handtmann Vis Demo Dagen 2025 Bent u actief in de visindustrie en benieuwd naar de nieuwste technologieën voor het verwerken en produceren van vis en visproducten? Dan mag u dit niet missen! Wat kunt u verwachten? Handtmann Benelux nodigt u uit voor een eendaags, praktijkgericht programma waarin wij de nieuwste oplossingen in visverwerking demonstreren. Ontdek hoe u uw processen slimmer, efficiënter en duurzamer kunt maken, voor zowel de consumenten- als de petfoodmarkt. Scan de QR voor meer informatie en gratis aanmelden.
10 FISH&CO NR 3 2025 EVENEMENT DERDE INTERNATIONALE CATCH WELFARE PLATFORM-CONGRES STRIJKT NEER IN IJMUIDEN Het historische Forteiland IJmuiden vormt op woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 november het toneel van de derde editie van het Catch Welfare Platform (CWP)-congres. Dit internationale evenement brengt experts uit wetenschap, visserij, technologie en handel samen om kennis te delen en nieuwe oplossingen te presenteren voor welzijn in de visserij. Deelname is gratis. Met inmiddels 232 leden wereldwijd is het CWP uitgegroeid tot een belangrijk platform waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten. Tijdens de driedaagse conferentie worden deelnemers meegenomen in de nieuwste onderzoeksresultaten, innovatieve technieken en praktijkvoorbeelden. Het programma bevat inspirerende lezingen, excursies naar toonaangevende visserijlocaties, live demonstraties én twee competities die innovatie stimuleren: de Catch Welfare Innovation Award en de Catch Welfare Idea Challenge. “Ons eerste evenement in Bergen, Noorwegen, in 2023 bracht succesvol mensen uit het onderzoek en de visserij bij elkaar,” vertelt CWP-manager Michelle Boonstra. “Vorig jaar kozen we voor een online format, wat de drempel voor wereldwijde deelname verlaagde. Toch merk je dat fysieke ontmoetingen veel meer ruimte bieden voor netwerken, samenwerking en directe betrokkenheid. Daarom wisselen we fysieke en online edities jaarlijks af. Ik kijk er heel erg naar uit.” Veelzijdig programma Het congres start op woensdag 19 november met de uitreiking van de Catch Welfare Innovation Award en de pitches van de drie finalisten van de Catch Welfare Idea Challenge. Thema’s van de dag zijn onder meer kabeljauw in kieuwnetten, het verdoven van platvis, ‘on-demand gear’ en de innovatieve FloMo-technologie. De dag wordt afgesloten met AI Afternoon, een interactieve sessie over de rol van kunstmatige intelligentie in viswelzijn. Het Catch Welfare Platform-congres is bedoeld om kennis te delen en nieuwe oplossingen te presenteren voor welzijn in de visserij FYSIEKE ONTMOETINGEN BIEDEN RUIMTE VOOR NETWERKEN, SAMENWERKING EN DIRECTE BETROKKENHEID. DAAROM WISSELEN WE FYSIEKE EN ONLINE EDITIES JAARLIJKS AF
FISH&CO NR 3 2025 11 Op donderdag 20 november geeft professor Wenbin Zhu van de Zhejiang Ocean University een keynote over viswelzijn in de Chinese visserij. Daarna volgt een diepgaande verkenning van criteria, indicatoren en verdienmodellen. In de middag maken internationale gasten kennis met de Nederlandse visserij via een bezoek aan het vissersschip MDV2 en een rondleiding bij visserijbedrijf Cornelis Vrolijk. Vrijdag 21 november is Crustacean Day, gericht op krabben- en kreeftenwelzijn. Wetenschappelijke presentaties worden afgewisseld met een workshop die praktische best practices koppelt aan onderzoek. Deelname is alleen op uitnodiging; aanmelding voor wie met krabben en kreeften werkt kan via michelle@catchwelfareplatform.com Parallel aan het congres lopen twee internationale competities: de Catch Welfare Innovation Award voor innovaties met meetbare impact en de Catch Welfare Idea Challenge voor veelbelovende ideeën die nog in ontwikkeling zijn. De deadline voor beide is 26 september 2025. Meer informatie via catchwelfareplatform.com Forteiland in IJmuiden
12 FISH&CO NR 3 2025 BRANCHENIEUWS NIEUW LEERMIDDEL VOOR OPLEIDING FIRDA MARITIEME CAMPUS URK Firda maritieme campus op Urk heeft een nieuwe Sæplast-tub in ontvangst genomen voor de opleiding Visverwerking en de regionale leerplaats Urk. De robuuste en duurzame tub werd overhandigd door JeanPaul Schreuder, salesmanager van Sæplast in de Benelux en Duitsland, aan docent Auke van Slooten. “We zijn blij dat we dit innovatieve materiaal kunnen inzetten in onze lessen”, zegt Van Slooten. De tub wordt ingezet voor het transport en de opslag van visproducten, en is een praktisch leermiddel voor instructies over schoonmaak en onderhoud. ‘Duurzaam alternatief’ De Sæplast-tubs staan bekend om hun lange levensduur, hygiënisch ontwerp en recyclebaarheid. Dankzij het gebruik van polyethyleen isolatieschuim zijn ze volledig recyclebaar en dragen ze bij aan een circulaire economie. Docent Auke van Slooten is dankbaar voor de sponsoring: "De nieuwe tub is een duurzaam alternatief voor het vervoer van zalm in plaats van traditioneel transport. We zijn blij dat we dit innovatieve materiaal kunnen inzetten in onze lessen en zo onze studenten laten kennismaken met moderne, duurzame oplossingen in de visverwerking." Meer informatie: Sæplast Tel. +31 (0)6-14 595 205 | jean-paul.schreuder@saeplast.com | www.saeplast.com Jean-Paul Schreuder en Auke van Slooten METTLER TOLEDO HOUDT PRODUCTINSPECTIE DETECTIE EVENT IN SEPTEMBER EN OKTOBER In september en oktober organiseert METTLER TOLEDO een Productinspectie Detectie Event. Bij dit event staat het bedrijf op verschillende locaties in Nederland en België, waarbij foodproducenten, vlees- en visverwerkers worden uitgenodigd voor demonstraties van de verschillende systemen en kennisuitwisseling. Metaaldetectors en X-ray systemen fungeren als betrouwbare ‘critical control points’ in uw productielijn, waardoor ze een sterke frontlinie vormen tegen productverontreinigingen. Niet alle metaalverontreinigingen zijn echter even makkelijk te detecteren. Terwijl RVS-kogels relatief eenvoudig te vinden zijn, is het detecteren van RVS-draad veel lastiger, tenzij het draadje een aanzienlijke lengte heeft. Dit verschil kan een uitdaging vormen bij het waarborgen van de productveiligheid. Ontdek en optimaliseer Ontdek de nieuwste innovaties en optimaliseer uw productveiligheid tijdens het METTLER TOLEDO Detectie Event van 24 september tot en met 15 oktober. Tijdens het event geven productspecialisten presentaties en demonstraties en zij beantwoorden uw vragen op onze vaste locaties. “Mis deze kans niet!” Meer informatie: METTLER TOLEDO Tel. +32 (0)2-334 02 11 | www.mt.com/nl
FISH&CO NR 3 2025 13 EVENEMENT SEANEXT SYMPOSIUM: SEAFOOD DOOR DE OGEN VAN DE JONGE CONSUMENT Het Nederlands Visbureau presenteert op woensdag 1 oktober, tijdens het SeaNext Symposium, voor het eerst de resultaten van een grootschalig consumentenonderzoek onder 300 Nederlandse jongeren over de commerciële kansen van seafood. “De kansen voor seafood als het 'blauwe eiwit van de toekomst' zijn enorm – maar alleen als we slim inspelen op wat jongeren écht willen.” De eiwittransitie staat volop in de schijnwerpers, maar vis, schaal- en schelpdieren (seafood) spelen een onderbelichte rol. Terwijl plantaardige alternatieven alle aandacht krijgen, blijft het potentieel van seafood grotendeels onbenut. Met een lage CO2-voetafdruk, unieke voedingswaarde en bomvol smaak zien wij als sector voldoende kansen voor dit blauwe eiwit van de toekomst. Maar hoe kijkt de jonge consument hier werkelijk tegenaan? En hoe spelen we als sector slim in op hun wensen? Het Nederlands Visbureau presenteert tijdens het SeaNext Symposium de resultaten van een grootschalig consumentenonderzoek onder Nederlandse jongeren - uitgevoerd door marktonderzoeksbureau YouGov. Het Nederlands Visbureau nodigt marketeers, productontwikkelaars en andere beslissers die verantwoordelijk zijn voor productpositionering en ontwikkeling uit om antwoord te krijgen op: • Hoe je seafood(producten) positioneert en ontwikkelt om jonge consumenten te bereiken én te overtuigen van gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen • Welke trends je gebruikt als leidraad voor campagnes, productontwikkeling en strategische beslissingen • Concrete do's & don'ts uit het YouGov onderzoek voor zowel marketeers als productontwikkelaars. SeaNext is een project dat wordt medegefinancierd door de Europese Unie, vanuit het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF). Het Symposium wordt gehouden op woensdag 1 oktober tussen 14.00 en 18.00 uur in The Social Hub in Den Haag. Meer informatie: Nederlands Visbureau Tel. +31 (0)88-336 96 55 info@visbureau.nl www.visbureau.nl
F-DICER, PW-SAW DCS, Automatische dubbel cutting lintzaagmachine voor op exact gewicht te zagen Automatische machine voor het snijdenvan diepvries blokjes en sticks scanner www.astech.es ton.bartels@astech.es +31 6 41356050 bandsaw cutting Astech Benelux ONmisbaar voor visleveranciers Al jouw bestellingen direct in jouw systeem Een persoonlijke bestelomgeving voor jouw klanten Bespaar op interne kosten inOne.com | cs@inone.com | +31 (0)71 512 0591
FISH&CO NR 3 2025 15 COLUMN Het was de afgelopen jaren immers alsof voedselproductie ondergeschikt was geraakt aan zo’n beetje elk ander belang. Natuurbehoud en energiewinning op zee leken de belangrijke strategische keuzes van de overheid, ten koste van vangst- en productiegebieden. Een kritisch geluid daarover werd al snel vertaald als ‘tegen duurzaamheid zijn’ en ‘niet willen meebewegen’. Die houding plaatst de sector continu in het defensief, en dat terwijl er zoveel goede initiatieven lopen of zelfs al gerealiseerd zijn. Het feit dat een heel groot gedeelte van de Nederlandse visserij onder het MSC-keurmerk plaatsvindt is daar een prominent voorbeeld van. Onder dit kabinet was eindelijk een kentering naar een meer evenwichtige afweging tussen de verschillende belangen zichtbaar. Diepe gaten Maar het jarenlange gebrek aan politieke en bestuurlijke erkenning van de waarde van voedselproductie – en wat daarvoor nodig is- heeft diepe gaten geslagen in het vertrouwen van veel ondernemers in de overheid. WAAR KIEZEN WIJ STRAKS VOOR? Het duurt niet lang meer of we mogen weer naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Voor sommigen had het al veel eerder afgelopen mogen zijn, voor anderen komt het veel te vroeg. Waarschijnlijk behoren velen in de vissector tot de tweede groep. Er heerste optimisme in de sector over de bewindslieden en hun intenties op het ministerie van LVVN. En dat laat zich eenvoudig verklaren. Guus Pastoor is voorzitter van de Visfederatie – de Nederlandse organisatie voor de visverwerkende industrie en visgroothandel. Guus heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de vissector. Hij is voorzitter van de Europese koepelorganisatie AIPCE-CEP en het Agrarisch Import Platform en is lid van diverse andere besturen, waaronder het Nederlands Visbureau. Guus is geboren in Rotterdam en afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Guus Pastoor Overregulering heeft daar ook aan bij gedragen. De Europese Commissie heeft onlangs een nieuwe uitvoeringsverordening voor visserijcontroles uitgebracht. 42 pagina’s en een annex met 117 pagina’s vol technische details. Dat wordt de ondernemer (en ook de NVWA als controleur) geacht allemaal te weten. Kijk om je heen en zie hoeveel primaire producenten maar wat graag in een saneringsregeling duiken omdat zij geen toekomstperspectief meer zien, of simpelweg geen energie meer hebben om door te gaan vanwege alle onzekerheden en regelgeving. En dat terwijl er veel marktkansen zijn voor gezond en verantwoord voedsel; precies dat wat onze sector te bieden heeft. Dit blijkt uit het feit dat we veel visverwerkende en verhandelende bedrijven juist zien groeien. De omzet van dit deel van de sector is van 5 miljard euro in 2021 gegroeid richting 8 miljard euro in 2025. De verwerkende industrie en de handelsbedrijven hebben hun blik, noodgedwongen maar succesvol, moeten verleggen naar andere landen voor hun inkoop. Daarmee houden zij de infrastructuur en de afzetmogelijkheden overeind voor de sterk gekrompen aanvoer van onze eigen vissers. Want alle vis op de visafslagen is aan het einde van de dag verkochte tegen goede prijzen, maar levert onvoldoende volume voor een rendabele verwerkende industrie. Veel visquota blijven sterk onderbenut, dus er is ruimte voor duurzame groei van de productie. Zonder jonge en ambitieuze ondernemers gaat dit echter niet gebeuren. De geopolitieke ontwikkelingen om ons heen hebben wellicht wat realiteitszin teruggebracht en hopelijk vertaalt zich dat in het beleid voor de komende jaren.
16 FISH&CO NR 3 2025 BRANCHENIEUWS ‘GOED WERKGEVERSCHAP: ZORG VOOR ARBEIDSMIGRANTEN LOONT’ In Nederland werken honderdduizenden internationale werknemers in de vlees- en visindustrie, land- en tuinbouw, horeca, schoonmaak, transport en logistiek. Ze vormen de drijvende kracht achter onze economie, maar zijn vaak kwetsbaar in gezondheid en welzijn door de taalbarrière en beperkte kennis van het Nederlandse zorgstelsel. Werkgevers en uitzendorganisaties nemen hierin een steeds grotere verantwoordelijkheid. “Want: goede zorg voor arbeidsmigranten loont, in gezondheid, duurzame inzetbaarheid én werkgeversimago.” Dat zegt Simone Mensink, directeur Klant en Operation bij HollandZorg, één van de marktleiders op het gebied van zorgverzekeringen voor internationaal werkenden in Nederland. De vraag naar personeel blijft onverminderd hoog. Bedrijven en uitzendbranche nemen hun verantwoordelijkheid en zetten gezondheid, welzijn en duurzame inzetbaarheid van arbeidsmigranten hoog op de agenda. “Ruim 16 jaar geleden zijn we gestart met enkele duizenden collectief verzekerden. Nu hebben we een landelijke dekking en verzekeren we honderdduizenden internationale werknemers per jaar", vertelt Mensink. Goed werkgeverschap De verzekeraar draagt bij aan een verantwoord en goed werkgeverschap van bedrijven en uitzendbranche door toegang tot zorg voor internationale werknemers goed te organiseren. En dat loont: het zorgt voor gezondere werknemers, verkleint het risico op (langdurig) ziekteverzuim, ontzorgt bedrijven en uitzendbranche en versterkt het werkgeversimago, juist in sectoren die onder een vergrootglas liggen. Werken in Nederland betekent dat een zorgverzekering dient te worden afgesloten, ook als een internationaal medewerker al in het thuisland is verzekerd. Deze wetgeving helpt voorkomen dat werknemers, werkgevers, uitzendorganisaties, zorgaanbieders en de overheid voor onverwacht hoge zorgkosten komen te staan. Een medewerker aanmelden of afmelden voor de zorgverzekering is eenvoudig en snel geregeld via het Zakelijk Portaal van HollandZorg. Dankzij digitale koppelingen met de meest gebruikte salaris- en planningssystemen gaat aan- en afmelden automatisch. De koppeling is universeel dus te koppelen met elk salaris- en planningspakket. Binnen 24 uur is een verzekerde aan of afgemeld. In de visindustrie wordt veel gewerkt met arbeidsmigranten
FISH&CO NR 3 2025 17 Werknemer regelt alles zelf Internationale werknemers kunnen zelf hun zorgzaken regelen via het meertalige Mijn HollandZorg. Daar vinden ze hun polis, digitale zorgpas, zorgdeclaratiemogelijkheid en praktische informatie over hun zorgverzekering. Ook is een S1-formulier voor zorg in het woonland binnen de EU hier eenvoudig aan te vragen. Voor MijnHollandZorg is anders dan voor andere zorgverzekeringen geen DigiD nodig, dus ook geen onnodige drempels. "Het scheelt werkgevers en uitzendorganisaties enorm veel werk”, legt Simone Mensink uit. “De zorg in Nederland is nu eenmaal anders geregeld dan in andere landen. Dat is voor mensen die hier tijdelijk werken lastig. We leveren daarom alle informatie in eigen taal van de werknemers. Werkgevers en uitzendorganisaties ontvangen deze informatie ook. Denk aan uitleg over het Nederlandse zorgsysteem, rechten en plichten en zorg in het thuisland.” Zorgtoeslag? Snel geregeld Internationale werknemers hebben net als andere inwoners van Nederland recht op zorgtoeslag. Veel arbeidsmigranten weten dit niet. Door als werkgever te helpen bij de aanvraag, biedt de werkgever een aantrekkelijke extra arbeidsvoorwaarde. Aanvragen kan eenvoudig via HollandZorg, per medewerker of in één keer voor een hele groep. Dit kan zowel bij aanmelding als met terugwerkende kracht. HollandZorg zet de zorgtoeslag automatisch stop na afmelding van de zorgverzekering. De premie kan eenvoudig worden ingehouden op het salaris. Elke maand ontvangt de werkgever achteraf een digitale factuur, zodat de administratie overzichtelijk en correct blijft. Dat geeft zekerheid voor beide partijen. Altijd en overal beschikbaar In Nederland is een nijpend tekort aan huisartsen. Naar schatting van de Algemene Rekenkamer zijn honderdduizenden Nederlanders op zoek naar een huisarts. Dat geldt niet meer voor verzekerden bij HollandZorg. Sinds kort hebben zij direct toegang tot digitale huisartsenzorg, in hun eigen taal, waar ze ook werken of verblijven in Nederland. Meer dan 70% van alle zorgvragen die bij de digitale huisartsenzorg binnenkomen worden digitaal afgehandeld. Voor de 30% waarvoor een bezoek aan een huisarts nodig is, is HollandZorg in gesprek met meerdere zorgverleners voor een structurele oplossing. “Zo helpen we voorkomen dat verzekerden onnodig lang doorlopen met gezondheidsklachten met risico op ernstige gezondheidsklachten of langdurig ziekteverzuim”, legt Simone uit. Kennispartner voor bedrijven én overheid De expertise van HollandZorg is van onschatbare waarde, ook voor overheden. “We worden regelmatig gevraagd mee te denken over structurele oplossingen voor betere toegang tot zorg van arbeidsmigranten in Nederland”, vertelt Mensink. “We denken mee met bedrijven in oplossingen voor de vragen die zij krijgen van de werknemers over zorg en gezondheid.” De ontwikkelingen bij HollandZorg gaan in volle gang door. “Natuurlijk zijn we trots op wat we al bereikt hebben. We zijn van pionier uitgegroeid tot, al jarenlang, marktleider. We werken met een fantastisch netwerk van partners en klanten die goed werkgeverschap hoog op de agenda hebben staan”, benadrukt Mensink. “Goed werkgeverschap betekent vandaag de dag méér dan alleen de basis regelen. Het draait om gezondheid, duidelijkheid, gemak en ondersteuning. Doe je dat goed dan betaalt het zich terug: in tevreden gezonde werknemers, duurzame inzetbaarheid én minder administratie.” Meer informatie voor werkgevers en uitzendorganisaties via www.hollandzorg.com/nl/zakelijk Simone Mensink, directeur Klant en Operation bij HollandZorg
• Zowel hangende als liggende producten • Onafhankelijke wisselklepsturing voor optimale luchtcirculatie • Leverbaar met koeling voor koudrook op temperatuur van 10-12 °C • Geschikt voor karren met 35 etages Oplossingsgerichte aanpak voor de Voedingsmiddelenindustrie www.lexfoodequipment.nl Tel: +31 (0)30-268 79 99
FISH&CO NR 3 2025 19 ETIKETTEREN & LABELING LASERMARKERING: EEN STRATEGISCHE INVESTERING VOOR DE TOEKOMST In de competitieve productieomgeving streven bedrijven naar hogere efficiëntie, lagere kosten en naleving van strenge regelgeving. Steeds meer fabrikanten ontdekken de voordelen van lasertechnologie, niet alleen als technologische upgrade maar ook als strategische keuze. Dit artikel ontkracht misvattingen en laat zien hoe lasermarkering bijdraagt aan efficiëntie, duurzaamheid en lagere totale kosten. Veel fabrikanten aarzelen om over te stappen op lasertechnologie vanwege vermeende risico’s en hoge kosten, maar dat berust vaak op misvattingen. Industriële lasers zijn van nature geclassificeerd als Klasse 4, wat betekent dat ze krachtige straling uitzenden. Door toepassing van afscherming, veiligheidsvergrendeling en rookafzuiging voldoen de lasermarkeermachines van Videojet aan Klasse 1-normen en zijn ze veilig voor dagelijks gebruik. Daarbij wordt voldaan aan richtlijnen zoals IEC 60825-1 en CE-certificering. Hoewel de initiële investering relatief hoog is, is het belangrijk om te kijken naar de totale eigendomskosten (TCO). Lasermarkeermachines hebben geen verbruiksmaterialen zoals inkt of oplosmiddelen nodig, waardoor terugkerende kosten vervallen. In combinatie met weinig onderhoud en een lange levensduur zijn de kosten op termijn aanzienlijk lager. De terugverdientijd ligt meestal tussen drie en zeven jaar, afhankelijk van de toepassing. Verhoogde efficiëntie en betrouwbaarheid Een belangrijk voordeel van lasermarkering is de positieve invloed op de operationele efficiëntie. Lasers produceren permanente, duurzame codes die bestand zijn tegen hitte, chemicaliën en slijtage. Dit is cruciaal in sectoren zoals de farmaceutische industrie, waar traceerbaarheid en compliance voorop staan. Een onleesbare code kan leiden tot kostbare terugroepacties of boetes. Lasermarkeermachines vergen weinig onderhoud. De belangrijkste taak is het reinigen van de lens, wat slechts elke vier tot zes weken nodig is en doorgaans minder dan 30 seconden duurt. Dit zorgt voor meer uptime en minder ongeplande stilstand, wat de productiviteit aanzienlijk verhoogt. Duurzame productie Lasermarkering sluit naadloos aan bij de groeiende vraag naar duurzame productie en ondersteunt de ESG-doelstellingen van bedrijven. Het grootste voordeel is het ontbreken van verbruiksmaterialen zoals inkt en oplosmiddelen, wat afval en chemische uitstoot aanzienlijk vermindert. Een geavanceerd afzuigsysteem vangt de vrijgekomen deeltjes op, waardoor de werkomgeving schoner en veiliger wordt, met minder uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS). Breed toepasbaar en eenvoudig te integreren Een veelvoorkomende misvatting is dat lasers niet geschikt zijn voor kwetsbare of uiteenlopende materialen. In werkelijkheid kan de juiste laser vrijwel elk oppervlak coderen, van glas tot flexibele verpakkingen. De juiste combinatie van lasertype en golflengte is hierbij essentieel. • CO2-lasers zijn geschikt voor organische materialen zoals papier, karton en glas; • Fiberlasers richten zich op metalen en harde kunststoffen; • UV-lasers zijn ideaal voor warmtegevoelige materialen, zoals medische producten en flexibele verpakkingen, zonder het oppervlak te beschadigen. Videojet lasermarkeermachines zijn ontworpen voor eenvoudige integratie. Dankzij functies zoals SmartFocus™ en flexibele straalsturing kunnen ze zelfs in krappe productielijnen worden geïnstalleerd, zonder grote aanpassingen. Meer informatie: Videojet Technologies | Tel. +31 (0)345-636522 | www.videojet.nl Fiberlasers richten zich op metalen en harde kunststoffen
Tramper Technology De ideale verpakkingsoplossing voor visproducten ttbv.nl Habasit Netherlands BV +31 (0)33 247 20 30 socials.bnx@habasit.com www.habasit.nl Habasit – Solutions in motion Klantgerichte bandoplossingen voor al uw behoeften. Habasit biedt een ruim scala op maat gemaakte proces- en transportbanden aan. We analyseren uw behoeften en bieden innovatieve producten om uw tevredenheid voor elke afzonderlijke toepassing te garanderen. Bezoek onze website om uit te vinden hoe u uw proces op een hoger plan kunt tillen en geld kunt besparen. Transporteer uw ideeën met Habasit. • Robuuste, compacte RVS-behuizing, spatwaterdicht • Groot touchscreen en qwerty toetsenbord • Onderhoudsvriendelijk • Automatisch spoelen bij afsluiten • Gladde schrijfkopkabel en eenvoudig reinigbaar € 5395,00 92412 - DEGROOT.indd 1 06/03/2024 15:07
CASESTUDY: IB FOOD-MACHINES BIJ AZUR SEAFOOD Azur Seafood is leverancier van een breed assortiment visproducten – zowel vers als diepgevroren. De Urker visproducent heeft de afgelopen jaren een flink groei doorgemaakt. Zodoende zijn de processen binnen Azur Seafood verder geautomatiseerd. Hiertoe vertrouwt het bedrijf onder meer op IB Food-Machines, dat een VSE30 dieptrekker van Hajek heeft geïnstalleerd voor het vacuüm verpakken van de verschillende producten. “Doordat Azur Seafood het verpakkingsproces in eigen beheer heeft genomen, heeft het bedrijf een flinke stap voorwaarts gemaakt”, weet accountmanager Frans Jan de Vries van IB Food-Machines. AZUR SEAFOOD VERSNELT GROEI DOOR EIGEN VERPAKKINGSPROCES MET VSE30 DIEPTREKKER VAN HAJEK FISH&CO NR 3 2025 21 Lees verder op de volgende pagina >>
22 FISH&CO NR 3 2025 CASESTUDY: IB FOOD-MACHINES BIJ AZUR SEAFOOD helpt technische downtime te minimaliseren. Interessant is het feit dat een volledig modern hygiënisch ontwerp de efficiëntie van gebruik aanvult. “GPS Reisacher biedt de dieptrekker aan met verschillende opties passend naar de wensen van de klant, zowel inline als standalone. Daarom hebben we bij Azur Seafood deze verpakkingsoplossing geadviseerd”, vervolgt De Vries. Flexibiliteit Een hoge mate van flexibiliteit is tekenend voor het productieproces binnen Azur Seafood. Op de eigen website laat de visfabrikant weten ‘dat alles erop gericht is om de vis in de meest optimale conditie bij onze klanten te krijgen’. “Uiteraard staan strikte kwaliteits- en hygiënenormen hierbij centraal”, benadrukt Kramer. Een hoge hygiëne en voedselveiligheid zijn niet alleen een essentieel onderdeel van de visverwerking en het portioneren, maar eveneens van het verpakkingsproces. “Wij verpakken in vacuüm zakken en in dozen. Het verpakkingsproces maakt deel uit van het totale proces. Als wij van een klant een aanvraag krijgen voor een bepaald product, dan hoort daar ook een bepaalde verpakking bij. Dat kan een MAP-verpakking zijn voor de retail, maar ook bulkverpakkingen die vervolgens diepgevroren moeten worden voordat ze uitgeleverd kunnen worden.” De Hajek VSE30 dieptrekmachine is niet continu maar wel elke dag meermaals in gebruik, stelt Kramer. “Wij verpakken porties van 125 en 280 gram, maar ook chainverpakkingen bestaande uit drie, vier of vijf gevacuümeerde producten op rij. Verder verpakken we hele zijdes en losse moten op de dieptrekker. Het product wordt handmatig ingelegd. Achter de machine staat iemand die de vacuümverpakkingen in de dozen legt. We hebben de mogelijkheid om het nettogewicht op de losse verpakkingen te zetten, maar dat vergt een extra IB Food-Machine biedt een verscheidenheid aan machines voor de verwerking van vis en seafood. Ook voorziet het bedrijf van Ingmar Baars in verschillende inline- en standalone end-of-line-oplossingen. “Wij zijn gespecialiseerd in zalm en kabeljauw, zowel gekweekt als wild. We hebben hier een volledige fileerlijn staan plus een kabeljauwlijn op onze andere locatie. Dat zijn vooral producten die in porties of als bulkproduct invriezen. Bij de visafslag kopen we verse specialiteiten in, zoals tong en rode mul. Net wat de klant wil. Onze machines moeten aansluiten op de veelzijdige wensen van onze klanten. Je wilt geen nee-verkopen omdat een machine uiteindelijk niet zo flexibel blijkt als tijdens het aanschafproces werd voorgeschoteld”, verduidelijkt key accountmanager Klaas-Andries Kramer van Azur Seafood. Standalone Azur Seafood koos twee jaar geleden voor een nieuwe (zalm)fileerlijn. “Die lijn hebben we in samenwerking met een partner hier neergezet en geïnstalleerd”, zegt De Vries. “Als er een fileerlijn wordt neergezet, dan snappen wij als totaalleverancier natuurlijk ook dat ze de verwerkte vis aansluitend moeten gaan verpakken. Op basis van het beoogde volume en de gewenste verpakkingen bieden wij verschillende vacuümmachines en modellen aan om de producten hygiënisch te verpakken. Als je als producent eenmaal op de volumes zit om een volledig geautomatiseerde fileerlijn aan te kunnen schaffen, dan is een verpakkingsmachine een relatief kleine investering voor een visfabrikant.” De Hajek VSE30 dieptrekmachine van het Duitse merk GPS Reisacher onderscheidt zich door een hygiënisch design en een buitengewoon bedienings- en onderhoudsgemak. Dit standalone concept voor ondersteuning van de service WE WETEN DAT EEN EXTRA AUTOMATISERINGS- SLAG BIJDRAAGT AAN EFFECTIEVER EN EFFICIËNTER OPEREREN. IB FOOD-MACHINES BIEDT EEN BREED SCALA AAN MACHINES EN IS OOK EEN GESPREKSPARTNER VOOR WAT BETREFT ONZE TOEKOMST De VSE30 dieptrekker van Hajek
FISH&CO NR 3 2025 23 handeling. Doorgaans zetten we het totaalgewicht op de dozen. Die gaan dan gestapeld op eierdopjes naar een externe locatie voor het shock freezen. De ordergrootte bepaalt hoe, wanneer en hoelang we de vacuümmachine inzetten. We kunnen 10 tot 12 ton per dag erop verpakken. Onlangs hebben we al eens 1.800 kilo per uur gehaald. Maar gisteren moesten er 120 zalmzijdes worden verpakt. Daar zijn we dan een dik half uur mee bezig. Er zijn verschillende mallen en messen voor de portiegroottes. Het omwisselen vergt doorgaans de meeste tijd, want het verpakkingsproces zelf gebeurt semiautomatisch. Meestal zetten we de machine tien minuten voor gebruik al aan, zodat-ie warm is als de producten vacuüm verpakt moeten worden. De dieptrekker is nu ongeveer twee jaar in gebruik en voldoet volledig aan onze wensen en capaciteit.” Meedenken Kramer roemt hoe bij IB Food-Machines wordt meegedacht met de klant. “Het is een leverancier die nagenoeg alles aanbiedt. Een one-stop-shop voor productielijnen en machines, die ook voorziet in het onderhoud en in het geval van een storing direct een monteur stuurt om het probleem te verhelpen. En als er vragen zijn, dan is het vaak met een telefoontje opgelost. En wat ik zelf fijn vind, is dat ik een fotootje naar ze kan appen. Ik krijg dan meestal van Frans Jan of één van zijn collega’s een oplossing via WhatsApp gestuurd”, vertelt hij. “Bij de aanschaf van machines kijk je altijd naar de prijs/kwaliteitverhouding en de terugverdientijd, maar aftersales zijn minstens zo belangrijk. Stilstand is geen optie en onze eigen technische dienst heeft soms ondersteuning nodig. Dan is het fijn dat je met IB Food-Machines kunt terugvallen op een leverancier uit hetzelfde dorp. Als je elkaar een beetje kent, dan praat dat toch net wat gemakkelijker.” Kramer gaat verder: “We zijn bezig om het hele proces in de fabriek van A tot Z te automatiseren. En we zijn in gesprek met een klant, die graag de zalmen op een gouden bordje (onderlegger) wil hebben. Dat vergt een investering, maar we weten dat een extra automatiseringsslag bijdraagt aan effectiever en efficiënter opereren. IB Food-Machines biedt een breed scala aan machines en is ook een gesprekspartner voor wat betreft onze toekomst. Zo overwegen we om de inpakafdeling anders in te richten en meteen het portioneren inline te brengen. Dan is het fijn om een machineleverancier te hebben waar je je vragen kunt neerleggen zonder dat er alleen gekeken wordt naar hoe zij er zoveel mogelijk aan kunnen verdienen. Dat past ook bij de Urker mentaliteit: elkaar helpen als het nodig is.” De Vries besluit: “Al onze machines worden geleverd met training en zelfs een extra training als dat nodig is. Het ophangen van de folierol en het wisselen van de mallen en messen, is iets dat goed geleerd moet worden. Een kwestie van gewenning en vaker doen. Maar als het een keertje niet lukt, dan kunnen ze uiteraard altijd even bellen…” Meer informatie: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-06 60 247 | info@food-machines.com | www.food-machines.com Klaas-Andries Kramer (Azur Seafood) en Frans Jan de Vries (IB Food-Machines)
24 FISH&CO NR 3 2025 KORT NIEUWS HET PARTICIPATIE HUIS NEEMT BELANG IN BOSGRAAF FOOD & HYGIËNETECHNIEK: ‘WIJ ZIEN EEN MOOIE BASIS’ Het Participatie Huis heeft een belang in Bosgraaf Food & Hygiënetechniek uit Joure genomen. De specialist in hygiënesluisinrichtingen en RVS-bedrijfsoplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie krijgt, dankzij de bemiddeling van overnameadviseur Marktlink, toegang tot kapitaal, strategische begeleiding en aanvullende managementcapaciteit. “Met de aanwezige technische expertise, klantrelaties en bewezen productoplossingen zien wij een mooie basis om samen met het team door te groeien”, zegt Ben Heemskerk van Het Participatie Huis. Bosgraaf levert oplossingen op het gebied van hygiënesluizen, intern transport, afwateringstechniek, garderobe-inrichtingen en overige RVSbedrijfsinrichting. De systemen worden toegepast door producenten in de voedselverwerkende industrie, waar steeds strengere hygiëne- en kwaliteitsnormen gelden. Tot de klantenkring behoren onder meer Aviko, Bolletje, Nestlé, Febo, Johma en Hanos. Opvolgingstraject De overname is het resultaat van een opvolgingstraject dat werd ingezet door oprichter Sieger Boonstra. In die periode werd het bedrijf geprofessionaliseerd en de operationele aansturing overgedragen aan de commercieel directeur Anthonie Breugem, die nu ook met een belang is ingestapt. De toetreding van Het Participatie Huis maakt het mogelijk om de organisatie verder uit te bouwen en nieuwe marktkansen te benutten, onder meer in sectoren waar hygiëne-eisen snel toenemen. Hiscal Hendriks, ondernemer en eigenaar van Delftechniek, wordt betrokken om het bedrijf op strategisch niveau te ondersteunen. “Bosgraaf is marktleider in een nichemarkt met een enorm groeipotentieel,” aldus Heemskerk van Het Participatie Huis. “De toenemende complexiteit van hygiënewetgeving in de voedingsmiddelenindustrie wereldwijd vraagt om gespecialiseerde kennis en betrouwbare oplossingen. Bosgraaf heeft die combinatie in huis. Met de aanwezige technische expertise, klantrelaties en bewezen productoplossingen zien wij een mooie basis om samen met het team door te groeien.” Meer informatie: Bosgraaf Food & Hygiënetechniek | Tel. +31 (0)513-417 374 sales@bosgraaftechniek.nl | www.bosgraaftechniek.nl HANDTMANN BENELUX ZET IN OP EFFICIËNTIE, DUURZAAMHEID EN FLEXIBILITEIT De visverwerkende industrie verandert razendsnel. Hogere grondstofprijzen, strengere regelgeving en de vraag naar duurzame productieprocessen zetten bedrijven onder druk. Handtmann Benelux biedt visverwerkers slimme oplossingen met innovatieve technologie, uitgebreide expertise en betrouwbare service. Handtmann’s geavanceerde portioneer- en doseersystemen minimaliseren snijverlies en benutten grondstoffen optimaal. Dit zorgt voor maximale opbrengst, lagere verspilling en grip op kosten. Elke gram telt — zeker in een competitieve markt. Flexibel én duurzaam produceren De consumentenvraag verandert snel, met een toenemende behoefte aan variatie en gemak. Dankzij modulaire systemen kunnen visverwerkers eenvoudig overschakelen tussen verschillende producties. Dat maakt het mogelijk om flexibel in te spelen op trends zonder concessies te doen aan efficiëntie of voedselveiligheid. Daarnaast zit duurzaamheid in het DNA van Handtmann. De machines voldoen aan de strengste EHEDG-normen, zijn eenvoudig te reinigen en ontworpen voor minimaal energieverbruik. Dit vertaalt zich in minder stilstand, minder verspilling en een kleinere ecologische voetafdruk. Handtmann Benelux biedt een breed portfolio aan topmerken onder één dak. Naast het eigen merk Handtmann levert het bedrijf ook systemen van Baader, Fessmann, Garos, Glass en Laska. Hierdoor kunnen zij oplossingen bieden voor het volledige verwerkingsproces: portioneren, vullen, mengen, injecteren, garen en roken. Eén partner betekent eenvoud in communicatie en zekerheid in kwaliteit en service. Ontdek het zelf Met vestigingen in Amersfoort en Kuurne biedt Handtmann snelle, persoonlijke ondersteuning, trainingen en live-demo’s. Zo blijft de productie niet alleen draaiende, maar ook toekomstbestendig. Tijdens de Vis Demo Dagen op het hoofdkantoor in Biberach (Duitsland) kunnen visverwerkers de nieuwste technologieën zelf ervaren in een praktijkgerichte setting. Aanmelden is gratis. Meer informatie: Handtmann Benelux Tel +31 (0)33-455 43 33 | jan.vogelzang@handtmann.com www.nl.processing.handtmann.com
www.gpmedia.nlRkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4