FISH&CO NR 4 2024 3 Colofon en De Visie Special Hygiëne, controle & inspectie Behoud kwaliteit, verhoog efficiëntie Innovatieve automatiserings- en verpakkingsoplossingen van Weber Food Technology Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | November 2024 | 3e jaargang no. 4 | Prijs € 10,50 Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (P930189) Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. De Visie Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co m.schwillens@gpmedia.nl Vaktijdschrift Fish&Co gaat alweer bijna zijn vierde jaargang in. Een periode die we hebben gebruikt om het vaktijdschrift stevig in de markt te zetten en vier keer per jaar – plus elke dag online – een (blijvend) platform te creëren voor machinefabrikanten en agenturen van machines, die de oplossingen die zij te bieden hebben graag willen presenteren aan hun doelgroep. Wat mij de afgelopen jaren is opgevallen, is de krachtige manier waarop visverwerkers in Nederland en Vlaanderen de markt tegemoet treden. Oplopende kosten, personeelstekorten en continu wisselende regelgeving zijn voor veel bedrijven aanleiding (geweest) om te innoveren. Automatisering is voor veel producenten een must geworden. Het scheelt niet alleen personeel aan de productielijn, maar het zorgt ook voor een betrouwbare output, gelijkmatige kwaliteit en vooral een hoger rendement. Controle en inspectie Een van de processen die tot voor kort handmatig werd gedaan, is controle en inspectie van de visproducten en seafood. Maar hoe goed het oog van de kwaliteitsmedewerker ook is, het is onmogelijk om elke moot, filet of inktvisring met het blote oog te controleren op plekjes of graatjes. In deze uitgave van vaktijdschrift Fish&Co richten wij onze redactionele pijlen op controle- en inspectieapparatuur. In dat kader heb ik ook een aantal mooie visverwerkers kunnen bezoeken waar deze apparatuur al deel uitmaakt van het proces. In die zin wordt door de vleesverwerkende industrie enigszins jaloers gekeken naar de vissector. De inspectie- en controleapparatuur die in onze sector worden toegepast, gaan inmiddels verder dan vergelijke apparatuur in andere foodsectoren of deze machines zijn doorontwikkeld op basis van de ervaringen die zijn opgedaan in de wereld van vis en seafood. Vieze plekjes, botresten en graat zijn immers uit den boze. Voorbeelden van deze apparatuur, aan de hand van praktijkverhalen, vindt u in deze editie van vaktijdschrift Fish&Co, waarin ook aandacht wordt besteed aan hygiëne, voedselveiligheid en klimaatbeheersing. Veel leesplezier gewenst. HOE GOED HET OOG VAN DE KWALITEITSMEDEWERKER OOK IS, HET IS ONMOGELIJK OM ELKE MOOT, FILET OF INKTVISRING MET HET BLOTE OOG TE CONTROLEREN OP BLAUWE PLEKJES OF GRATEN
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4