Meat&Co Nr1-2021 Online Editie

m e a t & c o n r 1 2 0 2 1 3 Het is rustig in de branche. Opvallend, want er zijn Tweede Kamerverkiezingen op komst. De gang naar het stemhokje is doorgaans het sein voor politici om te pleiten voor halvering van de veeteelt of een oneigenlijke link te leggen tussen corona, zoönose en de vleesindustrie. De verkiezingsstrijd wordt dit jaar echter vooral gedomineerd door politici die letterlijk een scheve schaats rijden of zonder mondkapje gaan sporten in fitnessruimtes, die voor anderen gesloten blijven. Aan de andere kant van het spectrum maken zittende politici hun collega’s uit voor dictator of ze zoeken het podium om de processen tegen de nazi’s in Nürnberg ‘illegitiem’ te noemen. Meestal is er dan ook wel een Kamerlid van GroenLinks, D66 of Partij voor de Dieren bij om de link te leggen tussen de holocaust en de slacht van varkens of om te pleiten voor verdere reductie van de veestapel in Nederland. Nou ja, helemaal stil was het niet. Lijsttrekker Esther Ouwehand van de PvdD mocht al vroeg in de campagne een duit in het zakje doen en bij Op1 enkele feitelijke onjuistheden spuien over de vleesindustrie in combinatie met de teelt van soja (als veevoeder). Waarbij ze vergat te vertellen dat de illegale boskap in het Amazonewoud nog steeds voortkomt uit de honger naar vegaproducten en de daarvoor benodigde sojabonen. Maar ja, waarom zou je dat zeggen? De stemmer moet niet in verwarring worden gebracht. “Onze sector is de meest innoverende branche ter wereld. Samen met de keten hebben we al enorm veel gedaan aan duurzaamheid en dierenwelzijn”, laat COV-voorzitter Jos Goebbels optekenen in deze uitgave van Meat & Co (zie pagina 10-11). Dat de vleesindustrie in Nederland en Vlaanderen ‘de meest innoverende’ van de wereld is, zult u in de verkiezingscampagne niet hebben gehoord. Gelukkig hoeft dat niet, want voor de export heeft het geen gevolgen, terwijl de consument aan beide kanten van de grens al een keuze heeft gemaakt door (zeker niet minder) vlees te blijven eten. Lege supermarktschappen en rijen bij de slager zijn de zichtbare bewijzen die inmiddels ook gestaafd worden aan harde cijfers. Nogmaals, het is rustig in de branche. Dat betekent gelukkig niet dat de sector stil zit. Fabrikanten blijven oplossingen aandragen voor verwerking van vlees en vegan, juist omdat de vraag naar producten in beide productgroepen vanuit de markt groeiende is. Het is fijn om te zien dat ook op het gebied van machinebouw Nederland en Vlaanderen ‘de meest innoverende’ van de wereld zijn. Meerdere getuigenissen hiervan leest u in de redactionele kolommen van deze uitgave. Veel leesplezier! C o l o f o n e n D e V i s i e Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.dekapper.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2021 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. De Visie “HET IS RUSTIG IN DE BRANCHE. DAT BETEKENT GELUKKIG NIET DAT DE SECTOR STIL ZIT. FABRIKANTEN BLIJVEN OPLOSSINGEN AANDRAGEN VOOR VERWERKING VAN VLEES EN VEGAN, JUIST OMDAT DE VRAAG NAAR PRODUCTEN IN BEIDE PRODUCTGROEPEN VANUIT DE MARKT GROEIENDE IS” TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie| Februari 2021 | 16e jaargang no. 1 Special INOVATIES 2021 COVERSTORY HHS RVS PRODUCTEN REALISEERT 140 METER BUISBAAN BIJ VSS MEAT Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4