Meat&Co nr1-2023 Online

COVERSTORY: GEBUNDELDE KRACHTEN VERSTERKEN BEMA PACKAGING GROUP Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Maa r t 202 3 | 1 8 e j aa r gang no . 1 Special SMART INDUSTRY

Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil te komen staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw foodproces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. VAN UHM ZORGT VOOR Een optimaal foodproces De Bieffel 3 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/contact ONZE MERKEN

MEAT&CO NR 1 2023 3 ... Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Colofon en De Visie COVERSTORY: GEBUNDELDE KRACHTEN VERSTERKEN BEMA PACKAGING GROUP Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Maa r t 202 3 | 1 8 e j aa r gang no . 1 Special SMART INDUSTRY De Visie Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl Als deze uitgave van vaktijdschrift Meat & Co bij u op de deurmat ligt, is de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen (van 15 maart) nét bekend. Deze verkiezingen zijn van groot belang, omdat de zetelverdeling in de provinciehuizen eveneens de nieuwe politieke verhouding in de Eerste Kamer duidelijk maakt. Beter gezegd: is de ‘provincie’ het huidige Kabinetsbeleid zat of krijgt onze regering een vrijbrief om alle wetten met betrekking tot de energietransitie en de stikstofcrisis door te voeren? Sinds de laatste keer dat ik mij via dit hoofdredactioneel commentaar tot u mocht richten, is er veel gezegd en gesproken, maar concreet nog niets veranderd inzake de positie van ondernemers in de agrifoodsector. Tegelijkertijd werd – alles om (potentiële) kiezers te pleasen – in campagnetijd de Nederlandse veesector opnieuw weggezet als tweederangs. Zo plaatsten D66 én hun Kamerlid Tjeerd de Groot een tweet waarin werd gesteld dat de pluimveesector in ons land nog steeds legbatterijen gebruikt. Maar ook retailers lieten van zich horen. De directie van Albert Heijn maakte in Distrifood bekend dat Nederland ‘wel afkan met 5.000 boeren’. “Wat mij betreft laat Albert Heijn met deze vernederende woorden zelfs de activistische Tjeerd de Groot verbleken”, schreef Anita Heijdra van Heijdra Vleesvee op haar LinkedIn-pagina. Dat zijn nog eens ferme uitspraken, ongetwijfeld gevoed door een troebel toekomstperspectief. Want zelfs boeren die wél willen verduurzamen, worden voor hun gevoel door zowel politici als retailers op dit moment weggezet als overbodig. “Het artikel is geplaatst zonder instemming van mij en Albert Heijn”, pareerde AH-directeur Constantijn Ninck Blok de kritiek van Heijdra en anderen. ‘Plaatsen zonder toestemming’ is echter heel wat anders dan afstand nemen van je woorden. En de werkelijkheid is nog steeds dat vleesveehouders ook morgen en overmorgen nog geen zicht hebben op welke richting zowel de industrie als de overheid opgaat. Laat staan dat voorsorteren, ongeacht de keuzes die zijn gemaakt in het stemhokje, überhaupt een mogelijkheid is. Zelf woon ik in het Land van Cuijk, de grootste agrarische gemeente van Noord-Brabant. Een gebied met Marel, Hendrix Genetics, MSD Animal Health en Danone (Nutricia) als grootste werkgevers. Ik was onlangs aanwezig bij de installatie van de nieuwe burgemeester Marieke Moorman. Zij wilde dat haar gemeente een stevige positie gaat innemen in de driehoek Nijmegen-Venlo-Eindhoven. Met agrifood als economische pijler. De motor die de Brainport met de logistieke hotspot Venlo verbindt en een trekpleister moet worden voor de in Nijmegen hoogopgeleide nieuwe burgers. Ik feliciteerde haar en noemde haar ‘moedig’. Je toekomst ophangen aan agrifood. In een tijd waarin het nog onduidelijk is of voedsel in de toekomst vooral in eigen land wordt geproduceerd of juist wordt geïmporteerd uit landen waar legbatterijen en varkensflats met 600.000 tot 650.000 varkens wél dagelijkse praktijk zijn. En uw hoofdredacteur? Die volgt. Alleen is de vraag: welke kant op? Want voorsorteren in deze tijd, daar waag ik me nog even niet aan… DE KIEZER HEEFT GESPROKEN, MAAR DE WERKELIJKHEID IS DAT VLEESVEEHOUDERS OOK MORGEN EN OVERMORGEN NOG GEEN ZICHT HEBBEN OP WELKE RICHTING ZOWEL DE INDUSTRIE ALS DE OVERHEID OPGAAT.”

MEAT&CO NR 1 2023 4 INHOUD P. 10 Interview Bianca Deetman De afgelopen maanden hebbenValleiVarken, Agrifirm en Climate Neutral Group gewerkt aan een innovatief concept binnen de Nederlandse voedingsmiddelensector: klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees. “Door varkens ander voer te geven én op het boerenerf te investeren in duurzaamheidsmaatregelen, verlagen we de footprint van ons varkensvlees met minimaal 25% ten opzichte van 2018”, vertelt Bianca Deetman van Vallei Varken. P. 15 Subcover Handtmann Benelux Met ingang van 1 februari 2023 dragen Verbufa en Moulin-Debaillie (de agent voor Verbufa in België en Luxemburg) de naam Handtmann Benelux. Het is de volgende stap in de integratie van beide bedrijven in de Handtmann Group. “Met de naamswijziging kunnen we onze positie in de Benelux verder versterken en zullen we nog beter in staat zijn om totaaloplossingen aan te bieden aan onze klanten”, vertelt algemeen directeur Marc Fortuin. P. 18 Casestudy: K+G Wetter Net over de grens bij Kerkrade produceren meesterslager Hans Lowis, zijn zoon Niklas en hun medewerkers verschillende worstsoorten en vleesspecialiteiten volgens traditioneel recept. Het productieproces wordt ondersteund door machines die ook door industriële bedrijven worden gebruikt: de VCM 360 en MWW 160 van K+G Wetter. P. 22 Coverstory BEMA Een succesvolle, strategische samenwerking tussen verschillende verpakkingsbedrijven met ieder hun eigen specialisme; dat is Bema Packaging Group. Onze redactie sprak met Bernd Pröpper van Bema en Michel Brander van vacuümverpakkingsspecialist Vervo. Zij vertellen over de laatste ontwikkelingen bij de bedrijven en de waardevolle krachtenbundelingen. 10 15 18 22

MEAT&CO NR 1 2023 5 P. 26 Virtual Meat Factory CSB-System heeft de Virtual Meat Factory gelanceerd. “We hebben gemerkt dat ERP niet altijd een grijpbaar begrip is voor CEO’s, directeuren en procesmanagers. De Virtual Meat Factory is een tool waarmee we heel gemakkelijk de voordelen van een goede ERP inzichtelijk en begrijpelijk kunnen maken”, vertelt Erwin Kooke. P. 31 Nieuw partnerschap IB Food-Machines IB Food-Machines heeft dankzij een nieuw partnerschap de Mainali SMARTserie bandzagen naar de Benelux gehaald. Met deze bandzagen kan zowel op dikte als op gewicht gezaagd kan worden. De bandzaag zaagt individuele vleesdelen, vers en bevroren, met en zonder bot, op gewicht of groepsgewijs op dikte. P. 37 De kunst van het ‘panklaar maken’ De kunst van het ‘panklaar maken’ van karkassen, is het realiseren van een consistent hoge opbrengst op alle vleeskuikengewichten alsook goede prestaties op de verwerkingslijn voor ingewanden. De nieuwe Nuova-i carrouselmachine van Marel levert maximale prestaties door datagestuurde intelligentie en vereist dus een minimale menselijke betrokkenheid. P. 40 HAS Food Experience De redactie van uw vakblad bezocht onlangs de HAS Food Experience en liet zich aangenaam verrassen door ruim 100+ concepten en projecten van studenten. “Onze studenten tonen elk jaar aan dat zij de toekomst een stukje mooier kunnen maken, met kansrijke ideeën en foodconcepten die aansluiten bij de wensen, noodzaken en uitdagingen van de toekomst.” 26 31 37 40

Mijn ERP. Daarmee heb ik alles onder controle. Efficiëntie, transparantie, flexibiliteit - daar gaat het nu om. IT is hiervoor de sleutel. Of het nu gaat om ERP, MES, traceerbaarheid of intelligente planningssoftware: het CSB-System is de complete oplossing voor levensmiddelenbedrijven. U kunt vandaag uw productie optimaliseren en morgen uw hele bedrijf digitaliseren. Meer over onze oplossingen voor vleesverwerkingsbedrijven: www.csb.com info@heatandcontrol.nl | heatandcontrol.com Across industries and applications, we design specialised solutions. Bringing together leading brands in processing and inspection equipment for the Value-added industry. Our fryers, ovens, branders, searers and breading/batter applications can prepare and cook the highest quality meat, poultry and seafood products. Whatever your product needs, we can meet it with expertise and passion. Complete Prepared Food Solutions designed for your business HP_MSP_2022_Meat&Co_105x300_NoBleed.indd 1 1/03/2022 8:46:51 AM

MEAT&CO NR 1 2023 7 Smart Industry Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw, voeding, economie en innovatie, opende eind vorig jaar de eiwitverwerkingslijn tijdens de Food Pilot in Melle. Twintig nieuwe toestellen werden tentoongesteld. “Ik ben bijzonder verheugd om de nieuwe verwerkingslijn rond eiwitvoeding te mogen openen. Het zorgt ervoor dat bedrijven en onderzoekers hier hun innovatief idee kunnen uittesten en optimaliseren, om nadien op industriële schaal geproduceerd te worden. De samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD zorgt ervoor dat we hier echt een succes van kunnen maken.” UITTESTEN OP PROEFSCHAAL De nieuwe eiwitverwerkingslijn bestaat uit apparatuur, die elke stap van geoogste grondstof, eiwitconcentraten en -isolaten tot zelfs getextureerde eiwitten, kan uitvoeren op semi-industriële schaal én op een gecontroleerde manier. Dit voorziet erin om elk proces zodanig te optimaliseren, zodat eiwitrijke voedingsproducten van hoogstaande kwaliteit worden geproduceerd. De pilot-infrastructuur maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven en onderzoekers om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt uit te testen op proefschaal. Met deze eiwitverwerkingslijn zijn ILVO en Flanders’ Food de eerste organisaties die naar eigen zeggen ‘het onmogelijke, mogelijk maken’. “Om alternatieve eiwitingrediënten te extraheren zijn opeenvolgende verwerkingsstappen nodig die mogelijk een effect kunnen hebben op de functionele eigenschappen, de nutritionele kwaliteit en de smaak van de eiwitten. Het gebrek aan kennis over deze drie aspecten wordt steeds meer de bottleneck voor verdere exploitatie”, zegt Herman. TOEGANG TOT INNOVATIE Inge Arents, landbouwkundig ingenieur Voeding & Dieetleer bij Flanders’ FOOD, vertelt: “Dankzij deze infrastructuur krijgen de voedingsbedrijven uit de vlees- en eiwitsectorentoegang tot onderzoek en innovatie om innovatieve voeding te produceren van topkwaliteit, concurrentieel sterk in de markt en met respect voor duurzaamheid. De grote waaier aan eiwitbronnen kan dankzij onze nieuwe lijn effectief ingang vinden in ieders voedingspatroon.” Meer informatie via www.flandersfood.com en www.foodpilot.be KIKKERERWTEN, SOJA, INSECTEN, ALGEN EN ZELFS BACTERIËN EN SCHIMMELS ZIJN ENKELE VAN DE VELE EIWITBRONNEN DIE IN DE TOEKOMST EEN GROTERE ROL ZULLEN SPELEN BINNEN EEN GEVARIEERD VOEDINGSPATROON. OM DEZE SOORTEN EIWITTEN SUCCESVOL VERWERKT TE KRIJGEN IN VOEDINGSPRODUCTEN, DIE VAN SMAAK EN KWALITEIT ZIJN, ONTBREEKT ER NOG KENNIS EN PROCESEXPERTISE. DAAR KOMT NU VERANDERING IN MET DE NIEUWE EIWITVERWERKINGSLIJN, DIE ILVO EN FLANDERS’ FOOD TER BESCHIKKING STELLEN AAN FOODPRODUCENTEN. “DEZE NIEUWE INFRASTRUCTUUR STELT ONS IN STAAT OM HIEROVER MEER INZICHT TE VERWERVEN”, ALDUS LIEVE HERMAN VAN ILVO-AFDELING TECHNOLOGIE EN VOEDING. UNIEKE EIWITVERWERKINGSLIJN HELPT BEDRIJVEN AAN DE SLAG TE GAAN MET INNOVATIEVE EIWITTEN De pilot-infrastructuur maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt uit te testen op proefschaal

MEAT&CO NR 1 2023 8 BRANCHENIEUWS Zo wordt bijvoorbeeld het begin van een eiwitreep of een ander voedingsproduct in de verpakking betrouwbaar gedetecteerd. Op deze manier kunnen de afzonderlijke producten worden gescheiden en kan de folie op de juiste plaats worden geseald. ZEER KRACHTIG De folies die gebruikt worden in de verpakkingsindustrie variëren sterk: ze zijn meer of minder transparant en soms zelfs donker of gemetalliseerd. Dit maakt het voor optische sensoren een uitdaging om de positie van de objecten in de verpakking betrouwbaar te detecteren. Met de LS25CI introduceert Leuze een zender- en ontvanger-fotocel die deze taak aankan: De LS25CI is zeer krachtig en kan elk type folie doorstralen. Dit maakt een betrouwbare scheiding van producten en verzegeling van de folie op de juiste plaatsen mogelijk. Het gebruikte infrarode licht is onschadelijk en vormt geen gevaar voor de ogen. ANUGA, DE INTERNATIONALE VAKBEURS VOOR ETEN EN DRINKEN, VINDT VAN 7 TOT EN MET 11 OKTOBER 2023 PLAATS IN KEULEN. MET EEN ZEER POSITIEF AANTAL AANMELDINGEN KAN ANUGA, DAT WERKT VOLGENS HET ‘TIEN BEURZEN ONDER ÉÉN DAK’-CONCEPT, NU AL ZEGGEN DAT RUIM 90% VAN DE BEURSVLOER (MET DEELNEMERS UIT 76 LANDEN) IS VOLGEBOEKT. ONDER ANDERE ANUGA MEAT, ANUGA ORGANIC EN ANUGA FINE FOOD KUNNEN REKENEN OP EEN BOVENGEMIDDELDE INTERESSE. DE NIEUWE SENSORSET (ZENDER- EN ONTVANGER) LS25CI VAN LEUZE IS ZEER KRACHTIG EN FLEXIBEL IN GEBRUIK EN VOLDOET DAARMEE AAN DE STRENGE EISEN VAN DE VERPAKKINGSINDUSTRIE. HET SUPERVERMOGEN VAN DE LS25CI.XX DOORSTRAALT OOK GEMETALLISEERDE EN DONKERGEKLEURDE FOLIES MOEITELOOS. ANUGA 2023: BEURSVLOER AL VOOR 90% VOLGEBOEKT LS25CI DOORSTRAALT ZELFS GEMETALLISEERDE EN DONKERE FOLIES “Vanwege de wereldwijde onzekerheid hadden we verwacht dat er aanvankelijk een grotere terughoudendheid zou zijn om boekingen te maken en dat de inschrijvingen veel later zouden zijn dan voorgaande jaren. We zijn dan ook des te blijer met de aanhoudend grote belangstelling voor Anuga, die nagenoeg gelijk is aan de resultaten van vóór de pandemie. We zien vooral dat veel landen hun deelname aan Anuga vroegtijdig plannen en zelfs willen uitbreiden om hun export de komende jaren te versterken”, legt directeur Stefanie Mauritz van Anuga uit. ANUGA MEAT Nadat de vleessector op Anuga 2021 minder vertegenwoordigd was dan normaal, kent Anuga Meat momenteel een bijzonder hoge deelname bij nationale en internationale marktspelers zoals Bell, CPF, Danish Crown, Intervlees, JBS, Kipco Damaco, NoriDane, Tönnies, Tyson Foods en Westfleisch, VanDrie, Vanlommel, Wiesenhof et cetera. Wederom wordt een sterke opkomst van verschillende landen verwacht. Uit de feedback van de exposerende bedrijven blijkt dat het bij deelname aan Anuga vooral gaat om het versterken van de export en het aanboren van nieuwe afzetmarkten. Ook een grotere onafhankelijkheid van bestaande leveringsrelaties speelt een belangrijke rol. Meer informatie via www.anuga.de Meer informatie: Leuze Electronic | Tel. +31 (0)418-65 35 44 sales.nl@leuze.com | www.leuze.com

Temperatuur is ons specialisme Tel: 015 - 251 18 31 info@tempcontrol.nl tempcontrol.nl Tempcontrol levert aan bijna alle industrieën waar temperatuur een kritische factor is: medische en voedingsmiddelenindustrie, lucht-, ruimte- en scheepvaart, halfgeleider-, kunststoffenindustrie en defensie, pharma- en petrochemie, machine- en apparatenbouw, installatiebedrijven en laboratoria etc. Bezoek tempcontrol.nl voor ons volledige productportfolio. In de voedingsmiddelenindustrie speelt temperatuur een belangrijke rol. Temperatuurvariaties, drift of ongewenste temperatuurverschillen kunnen het proces en de prestaties ongewenst beïnvloeden. Het goed kunnen meten en regelen van temperatuur zorgt voor minder uitval enheeft eenpositief effect opde levensduur vanmachines. Klantspecifieke temperatuursensoren Tempcontrol ontwikkelt en produceert temperatuursensoren op klantspecificatie en in standaard uitvoering. Met ruim45 jaar ervaring is het ons specialisme om voor elke specifieke toepassing de juiste oplossing te vinden. Bijna alles behoort tot de mogelijkheden: een snelle responsietijd, hoge nauwkeurigheid, lange termijnstabiliteit, bestand tegen hoge of juist lage temperaturen. Temperatuur meten conformHACCP Wij bieden ook een breed assortiment aan kwaliteitsinstrumentatie speciaal voor de voedingsmiddelen en vleesverwerkende industrie, zoals insteekthermometers, handheld instrumenten en dataloggers. Tempcontol vertegenwoordigt kwaliteitsmerken zoals Dostmann, ASL/Wika, AsconTecnologic, Inor, MBW, Giussani, Novasens, Kambic enWeidmann. Wij beschikken over een eigen productieafdeling, cleanroom en kalibratie- en researchlab waar we o.a. kunnen meten, optimaliseren, kalibreren en stabiliseren. Ook (lange termijn) testen, responsietijdmeting en onderzoek van temperatuursensoren en onderdelen behoort tot demogelijkheden. Graag adviseren wij u over de juiste temperatuursensor en apparatuur voor uwproces. Robuust handheld instrument P300 • Goed afleesbare display, zelfs in het donker • Opslagmax- en minwaardes • Spatwaterdicht IP54 PDF dataloggers voor temperatuur en vocht (Ideaal voor tijdens transport en opslag) LOG200 TC LOG40 TS60 LOG200 E Waterdichte precisie temperatuurmeter P4000W • 1/2 kanaal Pt100conformEN60751 • Tot ±0.3 °Cnauwkeurig • Spatwaterdicht IP54 Diverse thermometers, bijvoorbeeld: • Labtherm insteekthermometer • ThermoJack (waterdicht) Naast ons assortiment temperatuur gerelateerde instrumenten, makenwij temperatuursensoren opmaat voor uwproces. Vraag naar demogelijkheden.

MEAT&CO NR 1 2023 10 INTERVIEW Het concept van Vallei Varken is ontstaan vanuit Gerald Deetman, die samen met Gerard van Eijden (Dierenartsen Animal Care) de focus op de gezondheid van het dier voorop stelt. Het doel is minimaal medicijnengebruik en zo min mogelijk handelingen en behandelingen aan het dier. “Vallei Varken scoort qua medicijngebruik (waaronder antibiotica) veel lager in vergelijking met het landelijke gemiddelde”, licht Bianca toe. Het concept is ontwikkeld en heeft tien jaar geleden de naam Vallei Varken gekregen. “We willen heel graag groeien, waarbij meer boeren in de omgeving aansluiten bij het concept”, legt Bianca uit. Vallei Varken heeft in een straal van dertig kilometer een sterke keten opgebouwd: van varkens bij de boeren tot aan de slacht en de verwerking van het vlees. De naam komt van waar het concept vandaan komt, de vallei rondom de plaatsen Putten, Dalfsen en Nijverdal, met in het midden van deze regio de vleesverwerker. VRAAG NAAR LOKAAL EN DUURZAAM ETEN Gezondheid is een grote pijler binnen Vallei Varken. Naast dat het varken gezond is, vinden de boeren het belangrijk om te zien waar er bij de afnemer en consument vraag naar is. “We zitten al jaren met onze afnemers aan tafel en praten over hun uitdagingen, doelstellingen en consumententrends. We realiseren ons maar al te goed dat het belangrijk is hierop in te spelen in plaats van iets te produceren in de hoop dat iemand het wil kopen. Momenteel is er grote behoefte naar lokaal en duurzaam eten, afkomstig van een transparante keten.” Vallei Varken speelt hierop in door lokaal te produceren en te verwerken, waarbij de boeren een gezicht krijgen. Transparantie voeren ze uit door middel van chips in de oren van de varkens te plaatsen, zodat ze van geboorte tot aan de slacht kunnen volgen en zien hoe het met een dier gaat. “Ook geven we openheid over ons proces op onze website en social media. En communiceren we over de CO2-uitstoot die we nauwkeurig laten berekenen door een gespecialiseerd bureau.” Deze informatie is fijn voor onze afnemers en voor de consumenten. “In de toekomst zou het mooi zijn als de consument de verpakking zou kunnen scannen, zodat ze weten waar hun eten exact vandaan komt”, voegt Bianca toe. CLIMATE NEUTRAL CERTIFIED Dankzij de nauwe samenwerking met Agrifirm en ketenpartners voldoet een deel van het varkensvlees van Vallei Varken aan de strenge eisen van het Climate Neutral Certification-programma van Climate Neutral Group (CNG). Vallei Varken is de eerste in Nederland die dit keurmerk op varkensvlees mag dragen. “We werken continu aan ons reductieplan binnen het programma om het keurmerk te mogen blijven dragen = CO2e reduceren in de hele keten! Ten eerste moet er inzicht worden verkregen in hoeveel CO2e (alle broeikasgassen inclusief CO2) er wordt uitgestoten. Samen met onze ketenpartners verplichten we onszelf om de overgebleven uitstoot verder te verlagen. Tot die tijd compenseren we de uitstoot door te investeren in een VCS (Verified Carbon Standard) klimaatproject: methaanvergisting en energieopwekking in Nederland”, zegt Bianca. “Om de certificering te behouden, moet het jaarlijks aantoonbaar zijn dat Vallei Varken de CO2-uitstoot verder heeft gereduceerd door middel van initiatieven, ontwikkelingen en innovaties in de keten. In 2030 moet uiteindelijk de uitstoot met minimaal 25% gereduceerd zijn ten opzichte van 2018. Hier worden ook specifieke plannen en doelstellingen voor gemaakt. Denk aan aanpassing van de samenstelling en herkomst van het varkensvoer, nóg meer groene stroom opwekken mogelijk en mestvergisting waarmee we de uitstoot kunnen verminderen. Het is een must om te blijven innoveren, ook als je eenmaal het keurmerk in bezit hebt.” Agrifirm staat voor een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. “Daarom ontwikkelen we concepten die bijdrage aan het verlagen van de voetafdruk en andere verduurzamingsmogelijkheden binnen onze voedselproductie. We doen dat via samenwerkingen in de keten met een eerlijk verdienmodel voor boeren en telers”, vult Jacob Gosschalk, accountmanager ketenconcepten bij Agrifirm, aan. “Het ontwikkelen van het Feed Forward-concept heeft flink wat voeten in aarde gehad, maar heeft uiteindelijk geresulteerd in een succesvol concept binnen een bestaande keten waar is ingesprongen op de vraag vanuit de consument, namelijk duurzaam, lokaal en transparant.” DE AFGELOPEN MAANDEN HEBBEN VALLEI VARKEN, AGRIFIRM EN CLIMATE NEUTRAL GROUP HARD GEWERKT AAN EEN INNOVATIEF CONCEPT BINNEN DE NEDERLANDSE VOEDINGSMIDDELENSECTOR: KLIMAATNEUTRAAL GECERTIFICEERD VARKENSVLEES. “DOOR VARKENS ANDER VOER TE GEVEN ÉN OP HET BOERENERF TE INVESTEREN IN DUURZAAMHEIDSMAATREGELEN, VERLAGEN WE DE FOOTPRINT VAN ONS VARKENSVLEES MET MINIMAAL 25% TEN OPZICHTE VAN 2018. DOOR INTENSIEF SAMEN TE WERKEN MET ONZE KETENPARTNERS EN AFNEMERS KUNNEN WE DIT VLEES OOK BETAALBAAR HOUDEN”, VERTELT BIANCA DEETMAN, DIE BIJ VALLEI VARKEN VERANTWOORDELIJK IS VOOR DE MARKETING EN RELATIEBEHEER. Marley Spoon, dat maaltijdboxen produceert, is de eerste die het klimaatneutraal gecertificeerde vlees van Vallei Varken afneemt VALLEI VARKEN: KLIMAATNEUTRAAL GECERTIFICEERD VARKENSVLEES

MEAT&CO NR 1 2023 11 tussenhandel. Ketenpartners kunnen hun eigen behoefte aangeven en daar geven wij graag invulling aan. Hiervoor is de boer ook in contact met de afnemer zelf.” Marley Spoon, dat maaltijdboxen produceert, is de eerste die het klimaatneutraal gecertificeerde vlees afneemt. Andere afnemers werkten al met het product voordat het keurmerk kwam. “Het ligt aan de slager en aan de retailer of ze het keurmerk erop willen hebben. De ervaring leert dat zij vooral kijken naar waar de vraag ligt van hun klanten Wij weten nog niet welke kant het op zal gaan. We moeten eerst ervaren hoe de markt erop reageert.” Bianca zegt tot slot: “Wij komen graag in contact met organisaties die varkensvlees verwerken en verkopen en die op zoek zijn naar een product dat duurzaam geproduceerd is. Die samen met ons impact willen maken en graag samenwerken om het product nog duurzamer te maken. We staan open voor een intensieve (gesloten) ketensamenwerking.” Meer informatie: Vallei Varken | bianca@valleivarken.nl | www.valleivarken.nl KWALITEIT, AANDACHT EN INNOVATIE “We zijn eerst gaan kijken wat de meeste impact heeft op een kilo vlees. De CO2e-footprint wordt grotendeels bepaald door het soort veevoeder. Dus vooral bij de productie van het varkensvoer is door Agrifirm gekeken hoe de CO2-uitstoot daarvan kan worden gereduceerd”, vervolgt Bianca. “Zo is het Feed Forward-concept van Agrifirm ontstaan. Het veevoeder bestaat voor meer dan vijftig procent uit reststromen, zonder soja- en/of palmproducten, 100% ontbossingsvrij en aangevuld met lokaal geteelde gewassen. Een deel van de reststromen komt van eigen land. Wat er wordt verbouwd, verschilt per jaar. Bij de afnemers wordt ook gekeken of zij restromen hebben, die dan weer terug kunnen worden gegeven. Zo is het cirkeltje rond.” Dit nieuw ontwikkelde voer heeft al geleid tot een reductie van 15% CO2-uitstoot per kilogram voer ten opzichte van 2018. Verder wordt er gewerkt met 100% groene stroom door middel van zonnepanelen, wordt gebruik gemaakt van een luchtwasser en slimme vloerverwarming. Ook is er jarenlang gewerkt aan de unieke genetica van het Vallei Varken. Hierbij is gekeken naar het type ras en de opname van voer, zodat ze beter bestand zijn tegen dierziekten, er weinig uitval en goede zorg voor biggen is en dat ze in groepsverband sociaal zijn. “Broertjes en zusjes worden te allen tijde bij elkaar gehouden, zodat ze zo min mogelijk stress hebben van begin tot aan einde”, vertelt Bianca. Dit geldt ook voor het vervoer naar de slachterij en bij het in- en uitladen van de varkens. Ook bij de slachterij worden broertjes en zusjes bij elkaar in de stallen gehouden. Dit voelt vertrouwd en geeft daarom rust. De varkens hebben bij de boer meer ruimte en krijgen veel daglicht – volgens de normen van het keurmerk Beter Leven 1 ster. Dit alles doen ze zodat er uiteindelijk een stukje vlees van een hoge kwaliteit ontstaat. DUOSTRATEGIE Vallei Varken is gericht op speciaalzaken (slagers, boerderijwinkels et cetera), (online)retailers en toeleveranciers. “Er is geen sprake van onnodige ‘Broertjes en zusjes worden te allen tijde bij elkaar gehouden, zodat ze zo min mogelijk stress hebben van begin tot aan einde’ Bij Vallei Varken wordt veel aandacht besteed aan dierenwelzijn.

MEAT&CO NR 1 2023 12 SMART INDUSTRY LAN HANDLING ONTWIKKELT NÓG COMPACTERE CASE PACKER Tijdens proeven behaalde de IX-PD een detectiepercentage van bijna 100% voor stukjes bot in verschillende producten, waaronder kip, blokjes vlees en worstjes, een toename van 40% tot 100% vergeleken met bestaande x-ray-technologieën voor de detectie van bot in kipfilets. De verbeterde prestaties van de IX-PD zijn bedoeld voor productielijnen die grote volumes verwerken en met dicht op elkaar verpakte voedselproducten die elkaar overlappen, iets wat het detecteren van hele kleine vervuilende stoffen bemoeilijkt. ‘KWALITEIT VOOROPSTELLEN’ De verbeterde detectiecapaciteiten van de IX-PD maken handmatige inspectie minder noodzakelijk, en omdat de machine met grote nauwkeurigheid het verschil tussen voedsel en vervuilende stoffen herkent, zijn detectiefouten beperkt. Hierdoor kunnen bedrijven strikte kwaliteitscontroleprocedures volgen zonder dat dit gevolgen heeft voor de doorvoer. Naqvi: “We begrijpen dat bedrijven kwaliteit vooropstellen en hun activiteiten aan strenge normen moeten voldoen. Maar zelfs een klein foutje kan ernstige gevolgen hebben voor de reputatie van een bedrijf of merk. Dit was de drijvende kracht achter de ontwikkeling van onze nieuwe IX-PD. De nieuwe technologie van de machine biedt de beste gevoeligheid ooit en geeft fabrikanten compleet vertrouwen in de effectiviteit van hun kwaliteitscontroleprocedures.” Meer informatie: Ishida Europe | Tel. +31 (0)499-39 36 75 | info@ishida.nl | www.ishidaeurope.com ISHIDA LANCEERT DE IX-PD. DIT HOOGWAARDIGE X-RAY-INSPECTIESYSTEEM, MET NIEUWE SENSOR- EN BEELDVERWERKINGSTECHNOLOGIE, KAN MET GROTE NAUWKEURIGHEID ZEER KLEINE VERVUILENDE STOFFEN EN OBJECTEN MET LAGE DICHTHEID DETECTEREN, EN STELT FABRIKANTEN IN STAAT EEN HOGE PRODUCTIVITEIT TE HANDHAVEN. “DE ZEER NAUWKEURIGE DETECTIE VAN DE MOEILIJKSTE PRODUCTEN EN VERVUILENDE STOFFEN BIEDT VOEDSELFABRIKANTEN COMPLETE GEMOEDSRUST”, STELT MANAGER X-RAY SIBTAIN NAQVI VAN ISHIDA EUROPE. DE NIEUWSTE CASE PACKER VAN LAN HANDLING TECHNOLOGIES HEEFT EEN NOG COMPACTERE FOOTPRINT GEKREGEN. NAAST DE HOGE CAPACITEIT (TOT 160 TRAYS PER MINUUT) EN DE NAUWKEURIGE PRODUCTPLAATSING DOOR DE 6-ASSIGE ROBOTARM LEVERT HET NIEUWE DESIGN BELANGRIJKE VOORDELEN OP. KWALITEITSINSPECTIE VAN HET ALLERHOOGSTE NIVEAU Ishida IX-PD De hoogte en breedte van de robotcel zijn grondig verkleind waardoor deze machine moeiteloos is in te passen in bestaande fabrieken met een beperkt beschikbare vloeroppervlakte of hoogte. Voordelen zijn onder andere vereenvoudigd transport op locatie door bestaande loopdeuren en de plaatsing van deze compacte case packer op of onder een mezzanine. Daarnaast is ook de besturingskast beter bereikbaar door plaatsing op werkhoogte. VLEES, VIS, KIP EN VLEESVERVANGERS DecasepackersvanLanHandlingwordeningezetvooreenbreedproductassortiment: flowpacks, skinpacks, MAP trays, top sealed en vacuümverpakkingen kunnen zowel in kratten als dozen geladen worden. Afhankelijk van het producttype, wordt de robot tool uitgevoerd met vacuüm of mechanische grijpers. Meer informatie: Lan Handling Technologies | Tel. +31 (0)13-532 25 25 info@lanhandling.com | www.lanhandling.com

MEAT&CO NR 1 2023 13 SMART INDUSTRY De eerste stap in het proces is de aanvoer van de kratten. De dimensies van dit project zijn 650 x 450 x 300 millimeter (lengte x breedte x hoogte). Het systeem kan echter in elk gewenst formaat en gewicht geconfigureerd worden. Vervolgens worden de kratten door middel van een rollenbaan getransporteerd naar het beginpunt van het magazijn. Als er een krat aan het einde van de rollenbaan komt zal een sensor dit waarnemen waarna het magazijn het krat van de rollenbaan zal pakken om naar de juiste positie gebracht te worden. “De kratten worden door middel van een rfid-tag of barcodes getraceerd en in de database opgeslagen.” KEUZES Er kan ook voor een functie gekozen worden, waarbij vooraf ingegeven wordt welk product er opgeslagen gaat worden. Het magazijn zal dan automatisch dit product een identificatienummer geven en vervolgens naar de desbetreffende positie vervoeren. De gegevens zijn handmatig in te voeren via een HMI-scherm dat beschikbaar is in verschillende maten. Dit scherm heeft een touchfunctie, waardoor het koppelen van een ID in een mum van tijd is gedaan. De data wordt online beschikbaar gesteld, zodat er altijd een overzicht is van welk product waar is. “Bovendien is deze data tevens te koppelen aan een ERP-pakket of een ander datasysteem.” Daarnaast is er demogelijkheid omde kratten automatisch uit te lezen met een QR-codescanner. Deze code is gekoppeld aan het krat, zodat het systeem realtime kan volgen waar het krat zich bevindt. Dit wordt gecomplementeerd door een back-upfunctie, indien er een stroomstoring of fout optreedt. “Het product kan eveneens opgevraagd worden via dit scherm. Het krattenmagazijn zal dan naar het krat gaan, het uit de stelling pakken en terugtransporteren naar de beginpositie. Het krat wordt op de uitvoer rollenbaan gezet die parallel naast de invoerrollenbaan staat.” SPECIFICATIES “Het automatische krattenmagazijn kan zowel in een stalen als in een roestvaststalen (RVS) uitvoering worden geleverd”, legt Remijn uit. Het systeem (zoals afgebeeld op deze pagina) is uitgevoerd om twee kratten tegelijk te halen of weg te zetten. Het magazijn kent een maximum opslaggewicht van 70 kilogram. De kratten worden first in/ first out behandeld. Rondom het magazijn staat een hekwerk, met een deur aan de zijkant en één zijde tegen de muur. De voorkant van het magazijn wordt voorzien van gaas om uitvallende producten te voorkomen. De bovenzijde van het magazijn moet afgesloten zijn. Ook kent het krattenmagazijn een aanrijbeveiliging bij in- en uitvoer van de rollenbaan. Remijn besluit: “De installatie is in verschillende snelheden en capaciteiten leverbaar.” Meer informatie: RMA Techniek | Tel. +31 (0)113-769 041 info@rma-techniek.nl | www.rma-techniek.nl (handling producten) VOOR HET AUTOMATISCH OPSLAAN VAN KRATTEN IN EEN MAGAZIJN, HEEFT RMA TECHNIEK BV EEN SYSTEEM ONTWIKKELD DAT ZELFSTANDIG KRATTEN KAN STOCKEREN EN OP AANVRAAG DE GEWENSTE KRATTEN OPHAALT. “HET SYSTEEM IS IN ELKE GEWENSTE GROOTTE EN VORM LEVEREN, OF HET NU GAAT OM KRATTEN, KISTEN OF PALLETS. HET SYSTEEM KAN WORDEN ONTWIKKELD NAAR GELANG DE GEWENSTE OPSLAGCAPACITEIT”, VERDUIDELIJKT MICHEL REMIJN VAN RMA-TECHNIEK. AUTOMATISCH OPSLAGMAGAZIJN VOOR KRATTEN

VASTE SYSTEMEN Geen hogedruk leidingwerk nodig MOBIELE SYSTEMEN Altijd en overal reinigen h-hs.nl +31 313 410 227 • SPOELEN / INSCHUIMEN / DESINFECTEREN • INSCHUIMEN ZONDER PERSLUCHT • VARIABEL VAN 20 TOT 200 BAR • VANAF 10 LITER/MINUUT MPJET EN HPJET REINIGINGSSYSTEMEN De nieuwe standaard in reiniging

15 MEAT&CO NR 1 2023 INTERVIEW ‘OP DE GEVEL KOMT HANDTMANN BENELUX TE STAAN, MAAR VOOR ONZE KLANTEN VERANDERT ER NIETS’ MET INGANG VAN 1 FEBRUARI 2023 DRAGEN VERBUFA EN MOULIN-DEBAILLIE (DE AGENT VOOR VERBUFA IN BELGIË EN LUXEMBURG) DE NAAM HANDTMANN BENELUX. HET IS DE VOLGENDE STAP IN DE INTEGRATIE VAN BEIDE BEDRIJVEN IN DE HANDTMANN GROUP. EÉN VAN DE GROOTSTE LEVERANCIERS WERELDWIJD OP HET GEBIED VAN PORTIONEREN, DOSEREN, VORMEN EN CO-EXTRUSIE VAN VOEDINGSMIDDELEN. “MET DE NAAMSWIJZIGING KUNNEN WE ONZE POSITIE INDE BENELUX VERDER VERSTERKENENZULLENWENOGBETER INSTAAT ZIJNOM TOTAALOPLOSSINGENAANTEBIEDENAANONZEKLANTEN”,VERTELTALGEMEEN DIRECTEUR MARC FORTUIN.

MEAT&CO NR 1 2023 16 INTERVIEW Algemeen directeur Marc Fortuin van Handtmann Benelux (foto: Patrick Laan)

MEAT&CO NR 1 2023 17 De naamsverandering van Verbufa en Moulin-Debaillie in Handtmann Benelux ‘is eigenlijk niet zo spannend’, benadrukt Fortuin. “Natuurlijk waren het twee bekende namen in de markt met een eigen portfolio met eigen machines en merken. De namen bestaan vanaf nu niet meer, maar Handtmann Benelux blijft zoals vertrouwd zijn eigen vorm- en doseermachines ontwikkelen en de bekende merken als Baader, Fessmann, Garos, Glass, Inotec en Laska vertegenwoordigen. Beide bedrijven waren al jarenlang partner van Handtmann in de Benelux, want onze voorzetapparatuur en hun machines werden altijd aan elkaar gekoppeld. Nu is ons portfolio volledig geïntegreerd in dat van Handtmann en zijn we dus nog beter in staat om custommade machines en klantspecifieke totaaloplossingen aan te bieden. Dat deden we feitelijk altijd al, maar in plaats van dat er Verbufa op de machines staat, zal er voortaan Handtmann op staan.” “We hebben een andere naam en een andere eigenaar, maar nog steeds dezelfde vertrouwde mensen achter de organisatie. Op dat vlak hebben we absoluut geen concessies gedaan”, vervolgt Fortuin. “Complete lijnoplossingen bieden en custommade machines ontwikkelen: dat zijn de belangrijkste speerpunten van Handtmann. Onze klanten hebben voortaan één aanspreekpartner voor alles, want wij kunnen totaaloplossingen bieden voor midden- en kleinbedrijven alsook industriële vleesverwerkers, bakkerijen en voedingsmiddelenfabrikanten.” Hij legt uit: “Als Handtmann Benelux continueren we eigenlijk de werkwijze zoals we het altijd hebben gedaan, alleen nu met extra slagkracht van een toonaangevende wereldwijd opererende organisatie achter ons.” STRATEGISCH PARTNER Handtmann Benelux opereert vanuit Amersfoort, op de plek waar voorheen Verbufa was gevestigd. De dagelijkse leiding is in handen van Fortuin. “Ik ben elf jaar geleden op een bijzondere manier bij het bedrijf terecht gekomen. Ik studeerde technische bedrijfskunde in Zwolle en was mij aan het oriënteren voor een organisatie om te gaan afstuderen. Op een dag kwam ik langs het pand van Verbufa en ben ik gaan googlen wat ze hier maakten en ik zag al snel dat het een ideaal bedrijf was om mijn afstudeerstage te doen. Ik belde en mocht op gesprek komen bij Mark Marrink (voorheen eigenaar-directeur van Verbufa en tegenwoordig Chief Business Development and Innovation Officer bij de Handtmann Group). Hij vroeg aan mij of ik een marktonderzoek wilde doen. Na mijn afstuderen kon ik direct aan de slag als kwaliteitsmanager”, vertelt de nu 33-jarige Fortuin. Handtmann Benelux wil vooral een strategisch partner zijn voor alle klanten, ongeacht de grootte van het bedrijf. “Juist startups zijn voor ons interessant, omdat zij ons betrekken bij de ontwikkeling van hun nieuwe producten. Daar leren wij enormveel van.Andersomhebbenwij ook voedseltechnologen in dienst die graag samen met een bedrijf onderzoeken welke kansen er liggen en meedenken over de receptuur van een nieuw product. De leaseoplossingen die we voorheen onder Verbufa Finance aanboden (zoals u kon lezen in de vorige uitgave van Meat & Co), zijn eveneens geïntegreerd in Handtmann Benelux. We bieden scherpe abonnementen, al vanaf 100 euro per week kunnen klanten onze machines huren en gebruik maken van onze voedseltechnologen. Op de gevel komt Handtmann Benelux te staan, maar voor onze klanten verandert er niets!” TOEGEVOEGDE WAARDE Nog meer dan voorheen kunnen vlees- en eiwitverwerkers, slachthuizen en andere voedingsmiddelenfabrikanten rekenen op een partner die terzijde staat om het productieproces te optimaliseren, stelt Fortuin. “Wij bieden technische totaaloplossingen, van de verwerking van de juiste grondstoffen en receptuurontwikkeling tot verpakkingsmachines. Hij onderstreept tot slot: “Het idee dat een producent heeft, vertalen naar iets dat van handmatig of semi-industrieel naar machinaal verwerkt kan worden: dat is waar Handtmann Benelux voor staat en waar onze toegevoegde waarde ligt.” Meer informatie: Handtmann Benelux Tel. +31 (0)33-455 4333 (Nederland) Tel. +32 (0)56-353 254 (België) www.handtmann.nl www.handtmann.be FLEXIBILITEIT EN KORTER OP DE BAL SPELEN Net als Verbufa gaat Moulin-Debaillie ook verder onder de naam Handtmann Benelux. De Belgische tak is in 1983 gestart door Filip Debaillie. Christ Moulin trad in 1997 bij het bedrijf in dienst en in 2013 heeft hij met zijn vrouw Mieke Debaillie, het bedrijf overgenomen. Christ sluit zich aan bij de woorden van zijn collega Marc Fortuin. “Het is een goede zaak dat wij met deze naam naar buiten kunnen treden”, zegt Moulin. “Handtmann is een grote naam in de voedingsindustrie. De naamsverandering biedt veel voordelen. Denk vooral aan de flexibiliteit naar klanten, en we kunnen in deze formatie ook korter op de bal spelen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de beschikbare voorraad van onderdelen, zijn de systemen nu aan elkaar gelinkt. Dat scheelt een hoop tijd. In de dagelijkse samenwerking verandert er verder niets. Al jaren loopt die heel soepel met Marc en de andere collega’s in Nederland. Het belangrijkste is dat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen bedienen. Met de naamswijziging weet ik zeker dat we dat kunnen garanderen.” ONS PORTFOLIO IS VOLLEDIG GEÏNTEGREERD IN DAT VAN HANDTMANN. HIERDOOR ZIJN WE DUS NOG BETER IN STAAT OM CUSTOMMADE MACHINES EN KLANTSPECIFIEKE TOTAALOPLOSSINGEN AAN TE BIEDEN

MEAT&CO NR 1 2023 18 Machines, productielijnen en automatisering De industriële mengwolf en vacuümcutter bij Lowis zijn geleverd door K+GWetter. Beide bedrijven delen een lange geschiedenis. Hans Lowis nam het bedrijf in 1988 over van zijn ouders en was één van de eerste klanten van machinefabrikant K+G Wetter, die zelf in 1990 werd opgericht. “De schotelcutter heeft zeventien jaar dienst gedaan. We zijn gedurende die jaren uitgebreid naar 120, 200 en later naar 360 liter”, vertelt Hans, die zijn slagerij inmiddels heeft overgedragen aan zijn zoon Niklas. Sinds mei 2022 wordt bij Lowis – dat op een industrieterrein beschikt over een nieuw hightech productiefaciliteit – gewerkt met de VCM 360 Hygienic Secure en de MWW 160 industriële mengwolf. “Leverworst is onze absolute bestseller”, legt Niklas uit. Samen met een groothandelspartner verkoopt Lowis zijn producten via foodretailers in heel Duitsland, maar ook aan slagers en horecabedrijven in de Benelux. BETERE KWALITEIT, LAGERE ENERGIE Bij het worstvlees dat voor de leverworst wordt gebruikt, komt het geoptimaliseerde kooksysteem van de K+G Wetter-schotelcutters nadrukkelijk naar voren: de schotelcutter is een volledig gesloten, dubbelwandig systeem. Hans Lowis is volledig overtuigd van de voordelen die dit biedt voor zijn slagerijspecialiteit en vertelt hierover: “Er is minder aanslag van het worstvlees en minder karamellisatie in de schotel. Hierdoor is onze leverworst nog lekkerder geworden. In het verleden zorgden productafzettingen in de schotel ervoor dat deze na ongeveer elke tien batches moest worden schoongemaakt. Tegenwoordig blijft er na het lossen praktisch niets achter in de schotelcutter. Dit komt duidelijk door de dubbelwandige schotel. Voorheen werd de kom veel minder gelijkmatig verwarmd via stoompijpjes. Nu wordt de stoom gelijkmatig verdeeld in de tussenruimte.” “Daar komt nog het ontwerp van de machine bij: we hebben een extreem laag trillingsniveau bereikt dankzij de gietijzeren machinebasis en we kunnen de schotel en het mes heel dicht bij elkaar brengen”, voegt Heiko Schneider, Area Sales Manager bij K+G Wetter, toe. “Door met klanten te praten, heb ik geleerd dat het aanbakken van NET OVER DE GRENS BIJ KERKRADE, IN HET DUITSE DORP SETTERICH, PRODUCEREN MEESTERSLAGER HANS LOWIS, ZIJN ZOON NIKLAS EN HUN MEDEWERKERS VERSCHILLENDE WORSTSOORTEN EN VLEESSPECIALITEITEN VOLGENS TRADITIONEEL RECEPT. ANDERS DAN IN 1955, TOEN DE EERSTE WINKEL VAN DE FAMILIESLAGERIJ WERD GEOPEND, WORDT HET AMBACHTELIJKE PRODUCTIEPROCES ONDERSTEUND DOOR MACHINES DIE OOK DOOR INDUSTRIËLE BEDRIJVEN WORDEN GEBRUIKT: DE VCM 360 EN MWW 160 VAN K+G WETTER. “GEAVANCEERDE TECHNOLOGIE DRAAGT BIJ AAN DE PRODUCTKWALITEIT. EN DAAR ZIJN ONZE KLANTEN WEER BLIJ MEE”, ZEGT HANS LOWIS. IS AMBACHT IN EEN GROTE SLAGERIJ VERENIGBAAR MET HET GEBRUIK VAN INDUSTRIËLE MACHINES? Familieslagerij Lowis vertrouwt op de MWW 160 en VCM 360 van K+G Wetter voor hun productieproces. Deze machines besparen tijd, energie en geld

MEAT&CO NR 1 2023 19 producten een groter probleem is als de afstand tussen schotel en mes groter is. Dit zijn zaken die je op het eerste gezicht misschien niet associeert met productkwaliteit, maar ze hebben een enorme impact.” Terwijl vroeger tijdens het kookproces het gehele vacuümvat werd opgewarmd, wordt nu alleen de kleine ruimte tussen de wanden van de snijkom verwarmd, waardoor tijd en energie worden bespaard. Het energievraagstuk is enorm. Niklas Lowis heeft enkele cijfers opgesteld: “De VCM 360 heeft anderhalf keer de capaciteit van de VCM 200, maar de piekstroombelasting is juist verminderd. Als je daarbij optelt dat we in de schotel van 360 liter al 400 kilo Mettwurstworst konden produceren zonder dat er iets overstroomde, wordt het zuinige verbruik van kostbare energie door deze machine nog duidelijker.” “Dit is alleen mogelijk dankzij de verhoogde schotelrand en de speciale schotelgeometrie”, legt Schneider uit. Niklas Lowis zegt de VCM 360 af en toe ook te gebruiken voor kleinere speciale productieseries. “Ik maak bijvoorbeeld ook veertig kilo vulmix in de cutter. Je kunt er dus ook kleine hoeveelheden mee maken. Het product is dan goed verwerkt en het is financieel aantrekkelijk.” Het was voor de slagerij Lowis dan ook niet nodig om voor dergelijke taken een aparte (kleine) schotelcutter aan te schaffen. SNELLE REINIGING EN WISSEL Ondertussen maakt Lowis-medewerker Moris Porkert in de lichte en luchtige productieruimte de cutter schoon om een volgende batch te verwerken. De regionale specialiteit, Rheinische Schinkenwurst, staat op het programma. Fleischwurst is de naam van deze fijne gekookte worst, die in andere regio’s van Duitsland populair is. Dankzij de innovaties van het Hygienic Secure-assortiment van K+G Wetter besteden de medewerkers van Lowis aanzienlijk minder tijd aan de absoluut hygiënische reiniging van de schotelcutter. “Ik ben absoluut overtuigd van de voordelen van Hygienic Secure”, zegt Niklas Lowis. “Schoonmaakgemak stond niet op het verlanglijstje toen ik op zoek ging naar een nieuwe machine, maar het is fenomenaal hoe eenvoudig de machine is schoon te maken. Bijvoorbeeld door de afdekstrips van het mes te verwijderen. Onze ervaring is dat Hygienic Secure ons consequent 20 procent bespaart op de tijd die we voorheen kwijt waren aan het reinigen.” Het vlees voor de Schinkenwurst passeert in eerste instantie de MWW 160 mengwolf, die tegelijkertijd met de industriële schotelcutter in het pand van Lowis werd geplaatst. “De MWW 130 die we eerder hadden, begon zijn leeftijd te vertonen en kon de hogere eisen die we eraan stelden niet aan”, zegt Hans Lowis. De meesterslager hecht ook veel belang aan de Easy Access-functie. “Het ontwerp met een deur in de trechter van de mengwolf was voor ons onmisbaar toen we de nieuwe machine kochten. We zouden het echt jammer hebben gevonden als we hem niet hadden, want hij is ingenieus in gebruik - een klasse apart. Geen enkele andere wolf biedt zo’n gemakkelijke toegang.” Ondanks de industriële omvang leert de praktijk dat alle Lowis-medewerkers de machine perfect kunnen bedienen en tijdens het schoonmaken de mengpeddel en vleesworm heel gemakkelijk, snel en moeiteloos kunnen verwijderen en terugplaatsen. IDEEËN UIT DE PRAKTIJK Het bedrijf bespaart geen tijd door hogere snelheden te gebruiken. Bewust niet, stelt Hans Lowis: “Dit verhoogt alleen maar het stroomverbruik en het veroorzaakt lagersslijtage; er is in die zin gewoon geen voordeel te behalen.” Aan de andere kant vertrouwt de meesterslager op een zorgvuldige voorbereiding, bijvoorbeeld door te malen voorafgaand aan de verdere verwerking, en op verschillende ambachtelijke trucs, zoals zout toevoegen op juiste moment in het productieproces. Niklas Lowis omschrijft de afgewerkte Schinkenwurst als volgt: “De worst heeft een ambachtelijke structuur. We zouden het worstvlees natuurlijk heel fijn en glad kunnen snijden, maar dan krijgt het een heel andere textuur. Onze methode met de industriële cutter – door langzamer en langer te hakken in plaats van snel en op topsnelheid – geeft de worst een textuur typisch voor een ambachtelijke slager. Je moet het eigenlijk proeven om te begrijpen wat ik bedoel, want als je het proeft, merk je het meteen.” Na het beëindigen van de huidige partij kookworstvlees ontmoeten Hans Lowis en Heiko Schneider, verkoopmanager van K+G Wetter, elkaar bij de machine om ideeën te bespreken, iets wat zij altijd hebben gedaan tijdens hun langdurige samenwerking. “Suggesties uit de praktijk nemen we altijd graag over en geven we door aan onze R&D-afdeling”, stelt Schneider. “Het gaat allemaal om de details.” Hans Lowis besluit vol overtuiging: “Vanuit mijn perspectief is de VCM 360 momenteel de absoluut perfecte machine.” Meer informatie: Voor Nederland: Van Uhm BV | Tel. +31 (0)74-2662905 | info@vanuhm.nl | www.vanuhm.nl Voor België: Claes Machines | Tel. +32 (0)11 45 62 10 | www.claes-machines.be Hans Lowis (links) en zijn zoon Niklas zijn de eigenaren en de drijven krachten achter slagerij Lowis in Setterich, net over de grens bij Kerkrade

Het Weerijs 2 8253 PP Dronten +31 (0)321 - 386 600 verkoop@letsbv.nl Totaalleverancier van reinigingssystemen voor de voedselverwerkende industrie Vervaardiging in eigen werkplaats, maatwerk mogelijk Betrouwbaar LETS bv Your professional partner in cleaningsystems Besparen door automatisering! Specialist in Sampling and Handling Solutions. Robotization Camera Weighing Technology Sampling: French fries cutters, Underwater weighers, Peelers, Washers, Length measurements, Square size sorters, Salt baths, Selection tables and Registration Systems. Handling: Casepackers, Crate wrappers, Robot crates handling, Palletizers, Wrappers, Topsheet Dispensers and Tilters. RMA-Techniek.nl Specialist in Sa pling and Handling Solutions. Robotization Camera Weighing Technology Sampling: French fries cutters, Underw ter weighers, Peelers, Washers, Length measurements, Square size sorters, Salt baths, Selection tables and Registration Systems. Handling: Cas packers, Crate wrappers, Robot crates handling, Palletizers, Wrappers, Topsheet Dispensers and Tilters. RMA-Techniek.nl ai1646724038329_RMA advertentie handling sampling 185x132 DEF.pdf 1 08/03/2022 08:20

MEAT&CO NR 1 2023 21 COLUMN MEATTECH IS IN 2003 OPGERICHT DOOR GERARD SMELT, PHILIP SCHIPPERS EN PAUL GRIMBERG. SAMEN ZAGEN ZIJ EEN BEHOEFTE, BIJ MET NAME TECHNOLOGEN, VOOR EEN PLATFORM OP HET GEBIED VAN FOODTECHNOLOGIE EN NETWERKEN. HYBRIDEVLEES IS NIET NIEUW. STERKER NOG, HET BESTAAT AL SINDS DE ONTDEKKING VAN DE HOTDOG. SINDS JAAR EN DAG EEN PRACHTIG ‘HYBRIDE’ PRODUCT. AFHANKELIJK DAN VAN DE DEFINITIE HYBRIDE, EEN WAT VREEMD WOORD MET EEN – MIJNS INZIENS – IDENTITEITSCRISIS. Hiermee bedoel ik de vele mooie initiatieven die tien tot vijftien jaar geleden door verschillende fabrikanten op de markt werden gezet dat voor een deel uit plantaardige eiwitten of groenten bestond. Deze concepten waren toen geen succes en werden na een paar jaar weer van de markt gehaald. Toch staan anderen nu weer te trappelen om hybridevlees op de markt te brengen. Ze zijn ervan overtuigd dat de tijd er nu wel rijp voor is. Ik ook. Maar hoe zetten we deze producten in de markt? TE VROEG OP DE MARKT GEBRACHT? Vlees is de gezonde leverancier van hoogwaardige voedingsstoffen. Maar dat de consumptie, ook in het algemeen, een paar tandjes minder kan in onze overconsumptieve maatschappij behoeft geen uitleg. Het blijft nog lastig, die hybrideproducten. Of is de ‘marketing’ het echte probleem? De communicatie was niet duidelijk en de consument ‘snapte’ de goedbedoelde uitingen op de verpakking niet. En waarom zou je voor hybride kiezen? Half vlees, half bloemkool. Huh? Doe maar dan maar een ‘gewone’ hamburger. THE TIME IS NOW Het assortiment is nu heel zwart-wit, je hebt vlees én vegetarisch. Het is logisch dat het er allebei is, maar de grootste groep mensen zit daar tussenin, die willen best een beetje minderen met vlees, maar weten niet altijd hoe. Misschien heeft hybride een specifiekere marketingterm nodig. De kracht ligt misschien wel om het juist niet van de daken (lees: verpakking) te schreeuwen, maar toegevoegde plantaardige bronnen zien als een prachtig en ‘normaal’ ingrediënt. Gewoon leren combineren en declareren. Een soort herstructurering van degen, in een - anno 2023 - aan verandering onderhevig maatschappelijk krachtenveld. Want moet een slavink uit een bepaald % vlees bestaan? Niet voor de consumentenmassa. Veel vleesrecepturen dateren nog steeds uit de jaren ‘60. Iets minder vlees kan prima, technologisch en smaaktechnisch. Maar bovenal gewoon lekker, misschien wel nog lekkerder met een deel groenten of ander plantaardige grondstoffen erin. Kunnen we beginnen met 10% groenten in alle maalproducten? Het nieuwe groente-vleesconvenant? Ideeën? Suggesties zijn welkom. Carnivoresque en plantaardige groet Gerard Smelt DE TIJD IS RIJP VOOR HYBRIDEVLEESPRODUCTEN, MAAR... Gerard Smelt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4