Meat&Co nr1-2023 Online

MEAT&CO NR 1 2023 18 Machines, productielijnen en automatisering De industriële mengwolf en vacuümcutter bij Lowis zijn geleverd door K+GWetter. Beide bedrijven delen een lange geschiedenis. Hans Lowis nam het bedrijf in 1988 over van zijn ouders en was één van de eerste klanten van machinefabrikant K+G Wetter, die zelf in 1990 werd opgericht. “De schotelcutter heeft zeventien jaar dienst gedaan. We zijn gedurende die jaren uitgebreid naar 120, 200 en later naar 360 liter”, vertelt Hans, die zijn slagerij inmiddels heeft overgedragen aan zijn zoon Niklas. Sinds mei 2022 wordt bij Lowis – dat op een industrieterrein beschikt over een nieuw hightech productiefaciliteit – gewerkt met de VCM 360 Hygienic Secure en de MWW 160 industriële mengwolf. “Leverworst is onze absolute bestseller”, legt Niklas uit. Samen met een groothandelspartner verkoopt Lowis zijn producten via foodretailers in heel Duitsland, maar ook aan slagers en horecabedrijven in de Benelux. BETERE KWALITEIT, LAGERE ENERGIE Bij het worstvlees dat voor de leverworst wordt gebruikt, komt het geoptimaliseerde kooksysteem van de K+G Wetter-schotelcutters nadrukkelijk naar voren: de schotelcutter is een volledig gesloten, dubbelwandig systeem. Hans Lowis is volledig overtuigd van de voordelen die dit biedt voor zijn slagerijspecialiteit en vertelt hierover: “Er is minder aanslag van het worstvlees en minder karamellisatie in de schotel. Hierdoor is onze leverworst nog lekkerder geworden. In het verleden zorgden productafzettingen in de schotel ervoor dat deze na ongeveer elke tien batches moest worden schoongemaakt. Tegenwoordig blijft er na het lossen praktisch niets achter in de schotelcutter. Dit komt duidelijk door de dubbelwandige schotel. Voorheen werd de kom veel minder gelijkmatig verwarmd via stoompijpjes. Nu wordt de stoom gelijkmatig verdeeld in de tussenruimte.” “Daar komt nog het ontwerp van de machine bij: we hebben een extreem laag trillingsniveau bereikt dankzij de gietijzeren machinebasis en we kunnen de schotel en het mes heel dicht bij elkaar brengen”, voegt Heiko Schneider, Area Sales Manager bij K+G Wetter, toe. “Door met klanten te praten, heb ik geleerd dat het aanbakken van NET OVER DE GRENS BIJ KERKRADE, IN HET DUITSE DORP SETTERICH, PRODUCEREN MEESTERSLAGER HANS LOWIS, ZIJN ZOON NIKLAS EN HUN MEDEWERKERS VERSCHILLENDE WORSTSOORTEN EN VLEESSPECIALITEITEN VOLGENS TRADITIONEEL RECEPT. ANDERS DAN IN 1955, TOEN DE EERSTE WINKEL VAN DE FAMILIESLAGERIJ WERD GEOPEND, WORDT HET AMBACHTELIJKE PRODUCTIEPROCES ONDERSTEUND DOOR MACHINES DIE OOK DOOR INDUSTRIËLE BEDRIJVEN WORDEN GEBRUIKT: DE VCM 360 EN MWW 160 VAN K+G WETTER. “GEAVANCEERDE TECHNOLOGIE DRAAGT BIJ AAN DE PRODUCTKWALITEIT. EN DAAR ZIJN ONZE KLANTEN WEER BLIJ MEE”, ZEGT HANS LOWIS. IS AMBACHT IN EEN GROTE SLAGERIJ VERENIGBAAR MET HET GEBRUIK VAN INDUSTRIËLE MACHINES? Familieslagerij Lowis vertrouwt op de MWW 160 en VCM 360 van K+G Wetter voor hun productieproces. Deze machines besparen tijd, energie en geld

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4