Meat&Co nr1-2023 Online

MEAT&CO NR 1 2023 26 Smart Industry CSB-SYSTEM LAAT MET ‘VIRTUAL MEAT FACTORY’ ZIEN HOE PROCESSEN ZIJN TE DIGITALISEREN Van goederenontvangst tot het snijden, en van productie tot traceerbaarheid: de Virtual Meat Factory maakt elke stap van het productieproces inzichtelijk. “De best practices van de honderden klanten die we wereldwijd helpen, zijn door ons vastgelegd in korte video’s die we in onze virtuele vleesfabriek met hen kunnen delen”, verduidelijkt Kooke. De ontwikkeling van de tool kwam voort uit de roep vanuit de industrie om de productie te automatiseren en verbeteren. “Al sinds de jaren ’90 ontwikkelen wij PC-netwerken met van die dikke manuals, maar je merkt dat inmiddels nieuwe generatie eigenaren en CEO’s aan het roer staan. Die hebben een andere mindset. Corona heeft bovendien een versnelling gegeven aan automatisering in de fabriek. Dat wordt verder gevoed door personeelstekorten. Jongeren doen het niet meer, ouderen willen het niet meer en arbeidsmigranten zijn ook steeds moeilijker aan te komen, nog los van de huisvesting die geregeld moet worden. Door een goede ERP in je slachterij of productieruimtes gaan de foutmarges direct omlaag.” ‘PAPIERWERK NIET MEER VAN DEZE TIJD’ Digitalisering van de processen zorgt volgens Kooke immers voor een beter inzicht in de productie en zodoende ook voor een duurzamere werkwijze. “Als je al je processen digitaliseert en automatiseert, kun je 99,9% accuraat uitleveren. De foutmarges gaan daardoor fors omlaag. Je wilt niet weten hoeveel creditnota’s sommige bedrijven jaarlijks moeten verwerken, simpelweg omdat niet het goede wordt uitgeleverd. Je betrouwbaarheid naar de klant neemt toe door automatisering, maar met behulp van ERP kun je ook je planning, recepturen, de productie per product, etikettering en je end-ofline optimaliseren. Robots en cobots worden bovendien steeds toegankelijker qua prijs, waardoor ook middelgrote foodbedrijven hun productieproces kunnen automatiseren en digitaliseren”, benadrukt hij. Kooke geeft aan dat hij tijdens werkbezoeken zich nog wel eens verbaasd over hoe bedrijven tegen digitalisering aankijken. “Dan vertellen ze mij dat ze al gedigitaliseerd zijn, maar dan blijkt dat ze alles nog via Excel doen. Dat is in theorie wél digitaal werken, maar het is écht iets heel anders dan volledig geautomatiseerd en gedigitaliseerd werken. Je wilt niet weten hoeveel grote bedrijven nog uitsluitend met Excel werken en alleen Piet-Hein van accountancy kennen. Als die er een keertje niet is, is er direct paniek. Daarom zeggen wij: stap gewoon over naar een goed ERP-pakket. Dan heb je in één klik alle processen in je fabriek inzichtelijk”, vervolgt hij. “Voor een klein bedrijf is werken met drie of vier verschillende softwarepakketten nog te behapstukken, maar bijvoorbeeld wetgeving wordt continu aangepast. Dat is op papier niet meer te doen, laat staan als je ook nog aan het buitenland levert. Gelukkig hebben wij verschillende softwarepakketten die erin voorzien om externe software te integreren, inclusief de programma’s voor boekhouding en de financiële administratie.” Jeantine Holtslag, verantwoordelijk voor marketing bij CSB-Systems Benelux, vult aan: “Planning, receptuur, logistiek, productie et cetera: dat zit allemaal in onze ERP-pakketten en al die onderdelen zijn heel gemakkelijk inzichtelijk te maken voor klanten en terug te zien in onze ‘Virtual Meat Factory’. Dat werkt ook heel goed op beurzen, want zien doet begrijpen. Daar helpen de best-practice-video’s, die we één voor één bij onze eigen klanten wereldwijd hebben gemaakt, gelukkig enorm goed bij.” ‘ALLE FACETTEN ZIJN ONS BEKEND’ Veertig jaar aan expertise zijn verwerkt in de Virtual Meat Factory, legt Kooke uit. “Alle facetten van de slacht en vleesverwerking zijn bij ons bekend. Omdat we grote, kleine én middelgrote voedingsbedrijven hebben voorzien van een juiste ERP-oplossing, beschikken we over de best-practices van allerlei soorten vleesverwerkers. Dat kan een kleine vleesverwerker zijn die zijn output wil optimaliseren, maar ook een grote exportslachterij die het gehele proces inclusief het verpakken en de logistiek heeft geautomatiseerd. Wij hebben voor elke schaal de juiste oplossing en de bijpassende best-practices om te laten zien.” Met behulp van een Business Configurator kunnen allerlei variabele paramaters worden ingevoerd, zoals de hoeveelheid kilo’s, capaciteit, het aantal medewerkers, type vlees (rund, varkens of pluimvee), CSB-SYSTEM HEEFT DE VIRTUAL MEAT FACTORY GELANCEERD. AAN DE HAND VAN BEST-PRACTICES UIT DE DAGELIJKSE PRAKTIJK KRIJGEN KLANTEN INZICHT IN HOE DE PROCESSEN BINNEN HUN EIGEN SLACHTHUIS OF PRODUCTIEFACILITEIT KUNNEN WORDEN GEDIGITALISEERD EN VERBETERD MET BEHULP VAN ERP. “WE HEBBEN GEMERKT DAT ERP NIET ALTIJD EEN GRIJPBAAR BEGRIP IS VOOR CEO’S, DIRECTEUREN EN PROCESMANAGERS. DE VIRTUAL MEAT FACTORY IS EEN TOOL WAARMEE WE HEEL GEMAKKELIJK DE VOORDELEN VAN EEN GOEDE ERP INZICHTELIJK EN BEGRIJPELIJK KUNNEN MAKEN”, VERTELT ERWIN KOOKE, HEAD OF CSB NORTHERN EUROPE. De Virtual Meat Factory is een tool waarmee CSB-System de voordelen van een goede ERP inzichtelijk en begrijpelijk maakt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4