Meat&Co nr1-2023 Online

MEAT&CO NR 1 2023 28 BRANCHENIEUWS Na de opleiding aan de IVA in Driebergen heeft Maarten Kooij alle facetten binnen VSD Food Machinery doorlopen. De directiewissel is drie jaar geleden ingezet en toch blijft veel bij hetzelfde. Zo blijft Anja Kooij financieel directeur en gaat Hans aan de slag als consultant. Maarten Kooij legt uit: “Aan een succesvol bedrijf dat al meer dan 40 jaar bekend is als leverancier van technologisch vooruitstrevende machines en one-stop-shop, moet je niet teveel willen veranderen.” INNOVEREN EN TESTEN VSD Food Machinery heeft in 2017 een nieuw pand in gebruik genomen. Dat deed het om de transformatie naar procesontwikkeling, verbetering en begeleiding te versnellen. “Vanuit de markt is er steeds meer behoefte aan steun bij de ontwikkeling van producten. Een rookworstproducent, een visverwerker, visrokerij, vleeswarenproducent of vega bedrijf moet kunnen innoveren en dat is alleen mogelijk door de omarming van nieuwe technieken. VSD Food Machinery brengt die innovatie dichterbij met een eigen Precisiefermentatie creëert biologisch identieke dierlijke eiwitten met behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen die in tanks worden gefermenteerd. Volgens RePlanet gebruikt eiwit uit micro-organismen zo’n 40.000 keer minder land dan rundvlees. Dergelijke ‘landbouwvrijevoeding’ kan volgens RePlanet ‘voor de wereldbehoefte aan eiwitten produceren’ op slechts 420 vierkante kilometer: een gebied kleiner dan de steden Rotterdam en Antwerpen samen. “Hierdoor kan driekwart van het wereldwijde landbouwareaal worden vrijgegeven voor natuurherstel en koolstofopslag. Ook zal de uitstoot van broeikasgassen per geproduceerde calorie met zo’n 90% verlagen dankzij deze voedseltransitie.” OPROEP RePlanet roept overheden op om subsidies voor dierlijke landbouw af te bouwen en subsidies in te voeren voor plantaardig voedsel.Verder pleit deze groene beweging voor een verbod op reclame voor vleesproducten. Daarnaast wil RePlanet dat de overheid tien jaar lang 2,5% van het BBP gaat investeren in voedselinnovatie. Meer informatie via replanet.nl MAARTEN KOOIJ NEEMT BIJ VSD FOOD MACHINERY DE FUNCTIE VAN ALGEMEENDIRECTEUROVERVANZIJNVADERHANS KOOIJ. DEONDERNEMING IN ALMELO IS GESPECIALISEERD IN HET ONTWIKKELEN, PRODUCEREN EN LEVEREN VAN MACHINES VOOR DE VOEDSELVERWERKENDE INDUSTRIE. MET SPECIALISATIE IN HET ROKEN, KOKEN, BAKKEN EN GRILLEN VOOR HET BEREIDEN VAN VLEES, VIS, VEGAN, KAAS EN GEVOGELTE. DE TOTALE WERELDVRAAG NAAR EIWITTEN EN VETTEN KANWORDEN GEPRODUCEERD OP EENSTUK LANDDAT KLEINER IS DANROTTERDAMENANTWERPEN. DE VRIJGEKOMEN LANDBOUWGROND KAN DAN WORDEN TERUGGEGEVEN AAN DE NATUUR. DAT IS DE BOODSCHAP – EN OVERTUIGING - VAN DE GROENE BEWEGING REPLANET - MET OOK EEN NEDERLANDSE AFDELING. MICROBIOLOOG HIDDE BOERSMA, VERBONDEN AAN REPLANET NEDERLAND, LEGT UIT: “DE PRODUCTEN MET DAARIN DIERLIJKE PROTEÏNEN EN VETTEN, KUNNEN WE GEWOON BLIJVEN ETEN. WE VERWISSELEN ENKEL HET MACRO-ORGANISME MET EEN MICRO-ORGANISME.” MAARTEN KOOIJ NEEMT STOKJE OVER BIJ VSD FOOD MACHINERY ‘TOTALE WERELDVRAAG NAAR EIWITTEN IS TE PRODUCEREN UIT MICRO-ORGANISMEN’ testkeuken, waar klanten producten kunnen ontwikkelen en daarbij profiteren van de VSD-expertise. Bestaande productieprocessen zijn hier te vertalen naar de huidige technologie”, legt Kooij uit. Meer informatie: VSD Food Machinery | Tel. +31 (0)546-873 032 info@vsd.nl | www.vsd.nl Maarten Kooij (links) neemt het stokje over van zijn vader Hans Kooij

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4