16 MEAT&CO NR 1 2024 ANUGA FOODTEC 2024 ANUGA FOODTEC WIL MEDE DE KOERS VOOR DE TOEKOMST VAN DE FOODINDUSTRIE BEPALEN Met meer dan 1.350 exposanten verdeeld over 50 procent meer vloeroppervlakte (overeenkomstig met twintig voetbalvelden) ten opzichte van de vorige editie, belooft Anuga FoodTec op voorhand een succes te worden. “Elk bedrijf presenteert gemiddeld 3,4 machines. Sommige beursdeelnemers hebben zelfs een productielijn opgesteld staan. De langste lijnopstelling op de beurs heeft een lengte van 34 meter”, verduidelijkt Schlüter. “Grote innovaties in de sector vinden doorgaans één à twee keer in de twintig jaar plaats, maar nieuwe producten, machines en lijnen worden continu ontwikkeld en doorontwikkeld. Het zijn dergelijke verbeteringen die ervoor zorgen dat zowel productieprocessen als het verpakken van producten verder geautomatiseerd en gedigitaliseerd kunnen worden. Dit zorgt niet alleen voor minder arbeidskrachten aan de lijn, die toch al moeilijk zijn te vinden, maar ook voor een hogere output, stabielere kwaliteit en betere voedselveiligheid.” Grootste uitdagingen De grootste uitdagingen voor de voedingsmiddelensector (‘en zeker ook voor de vleesverwerkende industrie’) zijn reductie van energie en water. “De wereldwijde foodsector gebruikt ongeveer dertig procent van alle energie en draagt zo’n twintig procent bij aan de uitstoot van de broeikasgassen. Ook is onze industrie verantwoordelijk voor twintig procent van het totale waterverbruik op de wereld, dus elke innovatie die bijdraagt aan reductie is een stap voorwaarts. Wij willen mede de koers bepalen en hebben ook een beursprogramma en hallenverdeling die daarop aansluiten”, verzekert Schlüter. Hij legt uit dat Anuga FoodTec er bewust voor gekozen heeft om de exposanten te verdelen over alle hallen. “Dat lijkt logisch, maar in de praktijk zien we vaker dat beurzen één hal hebben met bijvoorbeeld alleen maar Chinese of Aziatische bedrijven. Dat willen wij dus niet! Het feit dat Nederlandse en Duitse bedrijven op gebied van automatisering of duurzaamheid verder zijn dan bijvoorbeeld machinebouwers uit Thailand of Turkije is in zekere zin ook niet zo relevant. 10% verbetering ten opzichte van een vorige situatie, waar dan ook ter wereld, is positief. Bovendien zijn de uitdagingen waar we mee te maken hebben, niet iets waar alleen Afrika of Azië mee te maken hebben. Ze spelen inmiddels overal.” Innovatieve oplossingen Schlüter benoemt ‘dat door de verwachte toename van de wereldbevolking de vraag naar voedsel en dranken zal blijven stijgen’. “We leven in een bijzondere wereld, waarin 800 miljoen mensen ondervoed zijn en bijna hetzelfde aantal te maken heeft met overgewicht. Tegenover oplossingen om vet en zout te reduceren, zijn ook oplossingen nodig om nutriteiten en eiwitten te krijgen op de plekken waar kinderen en kwetsbare bevolkingsgroepen ze keihard nodig hebben. Koelnmesse opent dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 maart 2024 haar deuren voor de volgende editie van Anuga FoodTec. Alle aspecten van de voedingsmiddelenindustrie, van processing tot verpakkingen en van digitalisering tot energieverbruik, komen aan bod tijdens de vierdaagse vakbeurs in Keulen. Thema is ‘Setting the right course for tomorrow’. “Anuga FoodTec wil een doorkijkje geven van hoe de foodindustrie er over tien tot vijftien jaar uitziet. Als iedere oplossing die op onze beurs wordt gepresenteerd tien procent bijdraagt aan alle klimaatdoelen, dan is dat een bevestiging dat de foodsector op de goede weg is”, vertelt beursdirecteur Matthias Schlüter. Daarbovenop komt nog de mix van dierlijke eiwitten en plantbased oplossingen, die verder gaan dan alleen vleesalternatieven”, vervolgt hij. “We hebben dringend behoefte aan innovatieve oplossingen en de gedurfde inzet van technologieën om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we vlees, voedsel en zuivel produceren. Het is onze missie om te streven naar een duurzamere productie en tegelijk actief bijdragen aan de bescherming van het klimaat. Een praktisch voorbeeld hiervan is de implementatie van mechanische processen, die gebaseerd zijn op duurzame materialen en het gebruik van plastic terugdringen. Deze maatregel kan bijdragen aan het indammen van de vervuiling van de oceanen en is een volgende stap in de richting van verantwoorde productie.” Verantwoordelijkheid In de voortdurende zoektocht naar duurzame oplossingen en innovaties wordt steeds duidelijker dat technologie niet het enige is waarover nagedacht wordt in de voedingsmiddelensector. Nieuwe voedingsvormen staan pas in de kinderschoenen, maar wekken volgens Schlüter alvast de belofte van een wereld waarin voedsel bereikbaarder wordt voor grotere doelgroepen. Hij verwijst naar het ‘Science & Pioneering’-platform in hal 5.2. “Dat noemen we ‘Verantwoordelijkheid’. En die voelen we ook. Zodoende dat wij tijdens Anuga FoodTec volop ruimte bieden aan samenwerkingspartners uit de wetenschap, industrie en de startupscene. Innovaties gaan inmiddels een stuk verder dan louter technologische hoogstandjes. Van cruciaal belang is een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid om de manier waarop we voedsel produceren te heroverwegen, waarbij we de komende generaties in ons achterhoofd houden. Samen met deze pioniers wordt de toekomst van de foodsector opnieuw ingericht. Met welke technologieën en benaderingen zulk voedsel kan worden geproduceerd in de toekomst, wordt in hal 5.2. gepresenteerd.”
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4