MEAT&CO NR 1 2024 23 Ook lijnoplossingen mogelijk Spako Food Machinery werkt met een aantal (vaste) partners samen om volledige lijnoplossingen aan te bieden. “Vanuit deze samenwerking slagen we erin om oplossingen aan te bieden voor het in lijn verwerken van vleeswaren, groenten en vloeistoffen. Onlangs nog hebben we een grote voedingsmiddelenproducent geholpen om een restproduct te vervaardigen tot een volledig eindproduct. Van afval en giveaway is geen sprake meer. Onze grote kracht is juist dat wij een samenwerking durven op te zoeken met andere bedrijven en zodoende tot lijnoplossingen komen.” Dankzij buurman en moederbedrijf Van Bussel Metaaltechniek heeft Spako Food Machinery een sterke speler achter zich staan, waardoor ook grotere projecten aangenomen kunnen worden. “Van Bussel levert al jaren aan verschillende machinebouwers voor de voedingsmiddelensector. De lijntjes met die bedrijven zijn kort en kunnen worden aangetrokken als we van mening zijn dat door een samenwerking met onze partners een betere oplossing aangeboden kan worden. In West-Vlaanderen hebben we onlangs een volautomatische sausinstallatie geleverd. Voor dit project werkten we bijvoorbeeld samen met een fabrikant van coatingmachines. Deze machinebouwer leverde de machine, die na de buffertank komt. Wij leveren de saus bij hem aan, vervolgens wordt dit over het product gegoten”, vertelt Seelen. Eyecatcher op Anuga FoodTec Spako Food Machinery presenteert in Keulen meerdere standaardmachines, maar de kookketel is één van de eyecatchers op de stand in hal 6.1. “Kookketels bieden wij in allerlei vormen en formaten, maar tijdens Anuga FoodTec presenteren we een kookketel die ingezet kan worden voor pasta, rijst, vleeswaren, sauzen, soepen en groenten. De rechthoekige vorm zorgt voor het minste productverlies aan de randen van de kuip. Uniek element is de perforatieplaat met gatenpatroon en een fijnmazige zeef, waarmee ook heel fijn voedsel uitgedoseerd kan worden en het water in de ketel blijft. Hierdoor kun je met dezelfde batch water een nieuwe batch product maken. Dat is de meerwaarde die wij leveren op onze standaardmachines, die wij vervolgens altijd op maat maken zodat het passend is voor het kookproces en de producten van de fabrikant”, zegt Seelen. Enkele jaren geleden ontwikkelde Spako Food Machinery een strategisch plan richting 2025. Deelname aan de internationale vakbeurs IFFA volgend jaar, was de stip die op de horizon werd gezet. Anuga FoodTec is echter meer dan een tussenstap op weg naar Frankfurt. “Eerst Slavakto, toen Meat Expo, dit jaar Anuga FoodTec en volgend jaar IFFA. Zo zetten we continu stapjes, en telkens wat groter. Zonder al teveel prijs te geven, kan ik alvast verklappen dat we IFFA gebruiken om een aantal automatiseringsoplossingen voor de vleesindustrie te presenteren. We zijn nu echter al op een punt beland dat we een aantal mooie machines en oplossingen kunnen aandragen voor de gehele voedingssector. Onze deelname aan Anuga FoodTec is daar het bewijs van”, besluit Seelen. Meer informatie: Spako Food Machinery | Tel. +31 (0)493-352 180 sales@spako.nl | www.spako.nl | Stand Anuga FoodTec: Hal 6.1, stand C118-D119 Bram Seelen is, samen met directeur-eigenaar Thomas Waals, verantwoordelijk voor internationalisering en ‘Special Projects’
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4