Meat&Co nr 1 2024

50 MEAT&CO NR 1 2024 CASESTUDY: IB FOOD-MACHINES BIJ EKRO/VAN DRIE GROUP ‘IB FOOD-MACHINES WAS DE ENIGE MET EEN ZAAG DIE VOLDEED AAN ONZE VEILIGHEIDSEISEN’ Manager operations Martin Koelen benadrukt dat bij Van Drie Group wordt gewerkt volgens een vast principe: de veiligheid van de medewerkers staat met stip op één, gevolgd door voedselveiligheid. “Vanuit de productie hebben wij ons verzoek voor nieuwe zagen neergelegd bij ons projectbureau. Zij gingen vervolgens op zoek naar de beste oplossing voor dit vraagstuk”, verduidelijkt Koelen. De Thompson-zagen – met BladeStop – worden bij Ekro toegepast voor het zagen van beenderen, botten, lendes, choppers, schenkels, mergpijpen et cetera. “Wij produceren wat de commerciële afdeling ons doorgeeft. De zagen zijn in principe een gehele shift in gebruik.” Veiligheid voorop Raymond Idink legt uit hoe het projectteam te werk is gegaan. “Bij de keuze voor een nieuwe zaag gaat het niet om de snelheid of een hogere productie, maar enkel en alleen om de veiligheid van onze medewerkers”, legt hij uit. “Op de uitbeenderij en andere locaties van Van Drie Group werd al naar volle tevredenheid gewerkt met het BladeStop-systeem. De insteek was dan ook om een zaag te vinden die hetzelfde zou kunnen als wat een BladeStop kan. Zodoende hebben we bij meerdere BladeStop is een techniek die ingebouwd kan worden bij lintzagen die worden gebruikt in de vleesverwerkende industrie. Het BladeStop-systeem garandeert veilig werken en wordt toegepast op de zagen van de merken Kolbe en Thompson, die door IB FoodMachines worden gedistribueerd. Zo ook op de negen nieuwe zagen die onlangs in gebruik zijn genomen in de productielocatie bij Ekro/Van Drie Group in Apeldoorn. “Wij zijn op zoek gegaan naar aanbieders van lintzagen die konden voldoende aan onze veiligheidseisen. Alleen IB Food-Machines kwam met een oplossing die daaraan voldeed”, vertelt projectleider Raymond Idink van Ekro. leveranciers offertes opgevraagd en uitgelegd dat we geen aanpassingen wilden doen aan de lijnopstelling in de productie. Onze zoektocht leverde uiteindelijk maar één partij op die kon leveren wat wij wilden: IB Food-Machines.” Doorslaggevende factor voor Ekro was het feit dat BladeStop, ontwikkeld door het bedrijf Scott Automation, over twee in plaats van één detectiesystemen beschikt. Het GloveCheck™-sensorsysteem detecteert de (blauwe) handschoenen van de bediener wanneer ze snel bewegen in een zone vóór het zaagblad. “Dat is dus ideaal bij snelle handelingen. Het andere detectiesysteem is BodysensingTM, dat detecteert lichaamscontact als het in aanraking komt met de zaag”, legt accountmanager Pascal Derksen van IB Food-Machines uit. “Dat maakt BladeStop uniek! Het gaat écht een stap verder dan andere zagen.” Koelen knikt instemmend en voegt toe: “De zaag stopt bij aanraking binnen 15 milliseconde. Na aanraking met de zaag is een pleister voldoende, in plaats van dat je je vingers kwijt bent.” Pitstop-variant Wat volgens Koelen ook een belangrijke rol heeft gespeeld, is het feit dat IB Food-Machines een maatwerkoplossing bood toen aanpassingen aan de lijn noodzakelijk waren om de zagen goed te kunnen plaatsen. “Er zijn continu vier zagen op deze productieafdeling in gebruik, dus we hebben bewust gekozen om acht zagen te kopen. Als de IB Food Machine slaagde erin om acht zagen in-line in te passen door enkele aanpassingen aan het baanwerk en de personeelsposities

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4