MEAT&CO NR 1 2025 17 zijn. Er staat in onze productiehal niets dat ouder is dan 2019. Uniek in deze sector”, lacht Elings. “Ik houd gewoon niet van slordig. Ik heb liever een wat lager rendement privé dan een lagere Operation Excellence. Ik wil met plezier naar mijn werk kunnen gaan en een machinepark dat op en top is, zorgt daarvoor. Bovendien maken wij ook ready-to-eat producten, zoals grondstof voor carpaccio, ossenworst en filet americain. Dan is een hoge hygiënestandaard sowieso absolute noodzaak. RVS machines passen uitstekend bij onze bedrijfsfilosofie.” “Alle keuzes die ik maak voor mijn bedrijf, zijn erop gericht dat ik er over vijf jaar ook mee uit de voeten kan als onze productie verder groeit”, zegt Elings. “Ik wil niet het risico op stilstand lopen. Neem de FV 55 SD FLOW-VAC® van ULMA Packaging. Die heeft een output die 2.2 tot 2.3 keer hoger ligt dan waar ie nu voor wordt gebruikt. Ik durf wel te stellen dat ik een pionier ben in onze sector. We hadden al Cryovac®-machines (krimp- en droogtunnel) staan voor het vacümeren en drogen van de verpakkingen. Cryovac is een hoog gerenommeerd machinemerk uit Zwitserland, waar ik zeer tevreden over ben. Het was een harde voorwaarde dat de verpakkingsmachine van ULMA Packaging compatible zou zijn met Cryovac en de verpakkingsfolies die de importeur van dit merk levert. Toeval wil dat ULMA Packaging in Spanje al tien jaar geleden een samenwerking is aangegaan met Cryovac/ See om bepaalde lijnoplossingen aan te kunnen bieden.” Efficiency- en verbeteringsslag ULMA Packaging biedt de FLOW-VAC® in drie uitvoeringen (35, 45 en 55), naargelang de spoorbreedte van de invoerband. “Voor mijn producten volstond in principe een 45, maar die was er niet in een SD-uitvoering, oftewel in Sanitary Design. De FV 55 is dat wel. Met de FV 55 SD kocht ik dus een overcapaciteit qua sealbreedte, maar de verpakkingsmachine stelt me tegelijkertijd in staat om met alle verpakkingsvormen uit de voeten te kunnen. Voorheen liep de verpakking letterlijk en figuurlijk achter de productie aan, maar de machine is nu inline geplaatst”, legt Elings uit. “Ik bespaar ten opzichte van de oude situatie (handmatig inpakken) zo’n 2,5 FTE, maar de efficiency- en verbeteringsslag die ik hiermee gemaakt heb, vind ik persoonlijk het belangrijkste. Ook de flexibiliteit qua verpakkingsgroottes is een enorme pré. Ik heb producten van 400 gram en ook van 26 kilo. Die kan ik nu tegelijkertijd en op dezelfde lijn verpakken. De capaciteit is 44 producten per minuut. Wij zitten momenteel op achttien producten per minuut. We kunnen dus nog groeien. Ook sluit de machine volledig aan op de gewenste wijze van presentatie. De medewerkers leggen de producten ondersteboven op de invoerband, waardoor ze op mooie wijze verpakt worden. Aansluitend bij de luxe uitstraling en hoge kwaliteit waar Elings voor staat.” Uiteindelijk werd dus gekozen voor de FV 55 SD, omdat deze in een Sanitary Designuitvoering beschikbaar is. "En dat was een keiharde eis", aldus Elings. Sales manager Tom Rozendaal van ULMA Packaging geeft aan dat Elings Meat Products daarmee een verpakkingsmachine heeft staan die je elders in Nederland in dit formaat nog nergens ziet. “Alleen in Amerika zie je dergelijke machines, want dit soort grote stukken rundvlees kom je in ons land bijna niet tegen.” Elings vult aan: “Wij hebben bewust gekozen om de grootste, zwaarste en dus de meest logge delen geautomatiseerd in te pakken. Dat is arbotechnisch het beste voor mijn personeel. Ook op dat vlak wil ik voorop blijven lopen in deze branche. Sowieso vind ik dat goede praktijkvoorbeelden vaker gedeeld mogen worden met het grote publiek. Uitbenen is niet bepaald sexy, maar je kunt met je handen een ambachtelijk en mooi product maken. Daar zou je juist enorm trots op moeten en mogen zijn.” Relevant en interessant Juist in Nederland, kostentechnisch gezien één van de duurste productielanden, is de verpakkingsoplossing die ULMA Packaging ‘relevant en het meest interessant’, stelt Rozendaal. “Deze machine hebben we al meer dan tien jaar in ons portfolio. Door de combinatie van stijgende arbeidskosten, de noodzaak van plasticreductie en een stijgende vraag naar vleesproducten is elk van de drie uitvoeringen van de FLOW-VAC® interessant voor slachterijen en vleesverwerkers die hun verpakkingsproces willen automatiseren.” Wat Elings ook aansprak, is de samenwerking tussen de verschillende merken. “Kortlever en Cryovac (via Mestro) hadden hier al machines staan. Doordat alle machines inline staan, moest de software afgestemd worden op elkaar, zodat het productieproces van A tot Z geautomatiseerd en geoptimaliseerd kon worden. Vervolgens zijn programmeurs van ULMA uit Spanje overgevlogen om – samen met de mensen van Kortlever en Cryovac/Mestro – alle veranderingen in de software door te voeren. Dit voorkwam stilstand en eventuele errors. Sinds de ingebruikname wordt probleemloos gewerkt met deze machine. Sowieso zijn de service en ondersteuning grote pluspunten. Ondanks dat ULMA Packaging een grote organisatie is, hebben we via Whatsapp een superlaagdrempelig contact. Bij vragen of problemen, worden we altijd weer snel op weg geholpen”, besluit Elings. Meer informatie: ULMA Packaging B.V. Tel. +31 (0)345-623 800 | www.ulmapackaging.nl | Stand Empack: 1.D38 Wat doet het FLOW-VAC-systeem? Het FLOW-VAC®-systeem van ULMA Packaging plaatst de te verpakken producten automatisch in de zak die door de verpakkingsmachine is gemaakt en brengt ze over naar een vacuümsysteem dat synchroon loopt met de productielijn. Het systeem past automatisch de lengte van de zak aan de lengte van het product aan. Het gebruik van verpakkingsmateriaal wordt hiermee geminimaliseerd. Het FLOW-VAC-systeem maakt eveneens een snelle en gemakkelijke omschakeling tussen formaten mogelijk, waardoor uiteindelijk het gehele verpakkingsproces wordt geoptimaliseerd.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4