Meat&co nr1 2025 Online

MEAT&CO NR 1 2025 23 Kasten merkt op dat ‘serve’ wat onderdanig overkomt. “Dat is niet zo bedoeld, maar het geeft wél aan dat we gewoon heel blij zijn met alles wat we kunnen doen. Natuurlijk installeren we dolgraag een machine, maar als een klant alleen een vormplaat of een los onderdeel nodig heeft, zijn we ook dankbaar voor die business.” Kans krijgen Dat heeft volgens Michael Huijsmans, als sales director verantwoordelijk voor de verkoop in Oost-Europa en MiddenOosten, ermee te maken dat elke levering een kans biedt ‘om bij de klant binnen te kijken’. “We hebben wereldwijd, maar zeker in Nederland en België, veel concurrentie. Als je bij iemand in de keuken mag kijken, hoor je al snel waar de problemen en uitdagingen liggen en op welke manier concurrerende merken juist wel of niet ontzorgen”, zegt Huijsmans. “Doordat wij overal ter wereld leveren, weten we ook wat er allemaal kan. Klanten waarderen het enorm als je actief meedenkt met hun processen en inzichtelijk maakt welke producten nog meer gemaakt kunnen worden met onze vormers, al dan niet in combinatie met de machines die ze al hebben staan.” Tomahawk is drukdoende om de naamsbekendheid in met name West-Europa aanzienlijk te vergroten. Noodzakelijk, zo stellen Huijsmans en Kasten, om de kans te krijgen om mee te praten over hun processen en daarmee dus ook over het verder automatiseren en optimaliseren van de productie. “Wij willen een bedrijf zijn dat kan helpen, of je nu zeven of 700 medewerkers hebt. Wij leveren vormsystemen met een effectieve bandbreedte variërend van 150 tot 660 millimeter. We hebben machines voor 200 kilogram per uur, maar ook voor 3500 kg per uur. En alles wat daartussen zit. Het beoogde eindresultaat van de producent is ons startpunt voor de oplossingen die we aandragen”, vertelt Huijsmans. Tonra vult aan: “Hoe moet een product eruit zien? Welke dikte, welke textuur, hoe moet de bite zijn, welke volumes wil je draaien en gebruik je beef, kip, varkensvlees of juist non-meat. Ik zeg altijd: 'Als je van de deegmassa een sneeuwbal kunt maken, dan is het geschikt om te vormen.' En voor alles wat gevormd moet worden, heeft Tomahawk de juiste machines en tools. Wij weten hoe het moet!” Efficiënte machines Doordat de machines van Tomahawk wereldwijd worden ingezet, hebben de medewerkers veel kennis en ervaring opgedaan met verschillende soorten producten (met name burgers en gehaktproducten). Huijsmans: “Onze machines kunnen elk product vormen, naargelang de wensen van de klant. In de Verenigde Staten hebben we van oudsher hele dikke burgers, maar nu zien we ook veel vaker ‘smashed’ burgers op het menu staan. En in Frankrijk is de steak haché juist heel populair, met ribbeltjes op de bovenzijde. Behalve de juiste vulsystemen hebben wij voor elk type product de juiste tools, zoals pletters voor het platmaken van burgers.” Veelzijdigheid en flexibiliteit worden bij Tomahawk gecombineerd met een hoge mate van efficiency. “Wij vormen burger patties met minder dan 1 gram verschil per patty. Een verwerker verliest enorm veel geld als elke patty van 100 gram in werkelijkheid 102 gram is. Zeker als je nagaat dat veel producenten honderden patties per uur verwerken. Prijzen staan continu onder druk, dus wil je ervoor zorgen dat het cost-of-ownership van een machine zo laag mogelijk is en de productieopbrengst zo hoog mogelijk.” Extra toegevoegde waarde is daarbij de beschikbaarheid van tools en spare parts. “Our greatest ability is availability”, onderstreept Tonra, waarmee hij gezegd wil hebben dat Tomahawk enorm flexibel is. “Zo hebben wij een 24/7 dienstverlening en serviceafdeling. Producenten moeten nu eenmaal direct geholpen worden. Maar flexibiliteit zit ‘m ook in de snelheid waarmee beslissingen genomen kunnen worden. Of spare parts geleverd worden.” Huijsmans: “Laatst hadden we een klant in Ierland. Die bestelde op vrijdagavond en had maandagochtend de onderdelen in huis. De leverancier in Nederland, die onderdelen moest leveren, had enkele dagen meer nodig. Dat onze spare parts uit Amerika moeten komen, is zodoende geen probleem.” Nieuwe ontwikkelingen Tomahawk is volop bezig met doorontwikkeling van de machines. Zo lanceert het Amerikaanse merk in 2025 de NeXus-machine. “Producenten willen sneller, meer en goedkoper. Plus simpel om te besturen en gemakkelijk in onderhoud. Elke vleesfabrikant heeft te maken met ruimtegebrek. Machines moeten dus kleiner worden en zo min mogelijk bewegende onderdelen hebben. De NeXus is onze nieuwste machine met een bandbreedte van 660 millimeter, waarmee tot wel 1.200 patties per minuut gemaakt kunnen worden”, vertelt Tonra met enige trots. Kasten vult tot slot aan: “Sommige klanten hebben voldoende aan een vormmachine voor 90 tot 120 patties per minuut. En klanten groeien soms ook met ons mee. Dan willen ze de productie verhogen, maar is er niet extra ruimte in de productiehal. Ook dan komen we met een oplossing op maat. Zo hebben we onlangs bij een fabrikant een Tomahawk Multi-Flow opgeleverd, waarbij we van 100 slagen per minuut op één rij naar 80 slagen per minuut op twee rijen gingen. Van 100 naar 160 patties dus. Een capaciteit die de spiraalvriezer en verpakkingsmachine precies aan konden. Ook een typisch voorbeeld van hoe wij als Tomahawk klanten kunnen en graag willen ontzorgen.” Meer informatie: Tomahawk Manufacturing BV Tel. +31 (0)70 222 7800 | sales@tomahawkmfgeu.com | www.tomahawkmfg.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4