Meat&co nr1 2025 Online

24 MEAT&CO NR 1 2025 VOEDSELZEKERHEID ‘DE LANDBOUW IS EEN STRATEGISCHE GEOPOLITIEKE TROEF. MINDER VOEDSEL MAKEN IS GEVAARLIJK’ Europa zal moeten produceren waar dit het beste kan. De Nederlandse vleessector wil blijven bijdragen aan voedselzekerheid voor consumenten in Europa en daarbuiten met voedzame, betaalbare producten. Nederland heeft alle troeven in handen om een voortrekkersrol te spelen in voedselzekerheid en verduurzaming, zowel binnen de EU als wereldwijd. Dit vraagt om een strategische samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, waarin innovatie, marktwerking en duurzaamheid centraal staan. Zo blijft Nederland een sterke speler in het Europese en wereldwijde voedselvraagstuk. De Visie Nederlandse Voedselstrategie werd eind november officieel gelanceerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) tijdens het Meat Café in Den Haag. In een wereld vol onzekerheden moet voedselzekerheid hoog op de politieke agenda staan, zowel binnen Nederland als de Europese Unie. Een solide zelfvoorzieningsgraad is essentieel, nu en in de toekomst. Zoals Rob de Wijk stelt: “De landbouw is een strategische, geopolitieke troef. Minder voedsel maken is gevaarlijk.” Krachtig en weerbaar Voedselzekerheid vormt de basis voor een krachtig en weerbaar Nederland én Europa. Importafhankelijkheid maakt landen kwetsbaar, vooral tijdens mondiale crisissituaties. Nederland draagt met zijn voedselproductie bij aan de stabiliteit van de interne Europese markt. Er moet een voedselprognose komen die aansluit bij internationale bevolkingsgroei op lange termijn. Bovendien is het belangrijk te bepalen waar in de Europese Unie, producten het meest efficiënt, veilig en duurzaam geproduceerd kunnen worden.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4