Meat&co nr1 2025 Online

54 MEAT&CO NR 1 2025 GROOT INTERVIEW: 25 JAAR BEMA ‘DE GROOTSTE KRACHT VAN BEMA ZIJN DE MENSEN. SAMEN CREËREN WE DIT BEDRIJF’ Wat inspireerde jullie 25 jaar geleden om Bema op te richten? Marja: "Bernd besloot op een dag dat hij voor zichzelf wilde beginnen, met een eigen messenslijperij. Toen zijn we samen Bema BV gestart.” Hoe heeft Bema de transitie gemaakt van een messenslijperij naar een leverancier van voedselverpakkingen? Bernd: "In 2001 vroeg een relatie, die wist van mijn vroegere ervaring binnen de vleesindustrie, waarom ik geen kunstdarmen zou gaan verkopen. Hij gaf me het visitekaartje van een Poolse leverancier die nog op zoek was naar een verkopende partij in Nederland. Kort daarna zaten we in de trein naar Polen. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen." Hoe heb je de beginjaren van Bema ervaren en had je destijds verwacht dat het zou uitgroeien tot wat het nu is? Marja: "Financieel was het moeilijk, want je moet een klantenbestand opbouwen en ondertussen zit je met een koophuis en drie kinderen. Je gaat gewoon door. Ik ben altijd achter Bernd blijven staan en vertrouwde hem, want ik wist dat hij het kon. Toen we in 2004 naar een groter pand in Moordrecht verhuisden, ging alles steeds beter. We investeerden en kregen steeds meer medewerkers en klanten." Is er een specifiek moment in de afgelopen 25 jaar waar je bijzonder trots op bent? Bernd: "Trots… Ik ben vooral tevreden. Ik ga iedere dag met een big smile naar mijn werk, nooit met tegenzin." Marja: "Er is geen specifiek moment dat eruit springt, maar ik ben trots op waar we nu staan. We zijn écht met niks begonnen. Natuurlijk ben ik ook trots op Lucas, Olga, Tom en Magda. Hoe zij het alle vier doen, ieder op zijn of haar eigen manier. Mocht Bernd ooit het bedrijf verlaten, dan kan hij het in alle vertrouwen overdragen." Lucas en Olga, kunnen jullie vertellen hoe jullie reis bij Bema begon en wat je motiveerde om in het familiebedrijf te stappen? Olga: "Toen ik nog studeerde, kwam ik geregeld bij mijn ouders langs als zij aan het werk waren. Even een kopje thee drinken, vertellen over mijn dag en kijken wat zij aan het doen waren. Na mijn studie wist ik niet heel goed welke kant ik op wilde en zo ben ik eigenlijk het bedrijf ingerold." Lucas: "Van kinds af aan ben ik bij Bema betrokken geweest. Mijn ouders probeerden privé en zakelijk gescheiden te houden en dat is goed gelukt. Als kind is het leuk om in de weekenden tussen de dozen met verpakkingen te staan en later mee te helpen als bijbaantje. In eerste instantie ben ik een andere richting opgegaan (IT). Uiteindelijk triggerde Bema me toch en ben ik er vanzelf ingerold." Magda, Tom, wanneer zijn jullie bij Bema begonnen? En wat trok je aan in het familiebedrijf? Magda: "Ik ben in 2010 bij Bema begonnen. Ik kwam hier via mijn oom terecht. Zelf kom ik uit Polen, maar ik heb mijn thuisland niet heel erg gemist. Dat komt vooral door de steun van de familie. Ze maakten het gemakkelijker voor mij. Bema heeft me echt met alles geholpen, want alles was nieuw voor me. Ze hielpen met het huis, het werk, de omgeving en zelfs het land. Ik werk hier nu veertien jaar en ik voel me nog elke dag meer thuis." Tom: "Officieel ben ik in september 2017 bij Bema in dienst gekomen als Manager Change Management, maar ik ken Bema al zo lang als dat ik Olga ken. Sinds 2004 dus. Destijds had ik niet de intentie om bij Bema aan de slag te gaan, omdat ik graag in de bouw en techniek wilde werken. Toen ik in 2017 Vijfentwintig jaar geleden begon Bema als messenslijperij in een klein pand in Gouda. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot producent en leverancier van diverse voedselverpakkingen, zoals kunstdarmen, vacuüm(krimp)zakken en verschillende folies. Samen met Marja, Bernd, Lucas, Tom, Olga en Magda blikt vaktijdschrift Meat & Co terug op de transformatie die het bedrijf heeft ondergaan en kijken we vooruit naar de toekomst. “Er is geen specifiek moment dat eruit springt, maar ik ben trots op waar we nu staan. We zijn echt met niks begonnen.” Verschillende collega’s van BEMA Packaging Group ▼

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4