Meat&Co nr2-2020 Online

m e a t & c o n r 2 2 0 2 0 3 Het liefst zou ik het woord helemaal vermijden, maar ook ik ontkom in dit hoofdredactioneel commentaar natuurlijk niet aan het gebruik van het woord ‘corona’. Toen ik mijn visie voor de vorige uitgave van Meat & Co schreef, maakten we ons nog op voor de komende beursedities van Empack en Interpack. Inmiddels ligt het publieke leven plat en schrijf ik deze visie vanuit huis, waar ik een balans probeer te vinden tussen opvoeden, lesgeven en redactiewerkzaamheden. Vrees niet, ik ga u niet vermoeien met de zoveelste analyse over de gevolgen van deze crisis. Ik ben geen viroloog noch een econoom. Desalniettemin maakt deze crisis wel duidelijk dat in tijden van crisis de poort dichtgaat en protectionisme, dat wij in de Europese Unie (EU) eigenlijk al decennia niet meer kennen, de dienst uitmaakt. Niet óók, maar juist in Den Haag. Daarmee is het faillissement van de EU als instituut wel zo’n beetje aangetoond. Maar als gremium is ‘Brussel’ belangrijker dan ooit. Hoe realiseren we vrije handel en logistiek binnen een spanningsveld van pandemieën en gesloten grenzen? Het is waar de Europese regeringsleiders zich samen met belangenorganisaties de komende weken over moeten buigen. Zeker voor Nederland, dat 65% van al haar vlees exporteert, is een gerichte aanpak vereist. Al bij het begin van de lockdown werd de gehele keten (van boer tot vleesverwerker, slager en supermarkt) als ‘essentieel’ bestempeld. Laat dat de grondhouding zijn voor toekomstig (regeer)beleid. Ook de consument heeft inmiddels gesproken: We willen vlees op ons bord. Toiletpapier en vlees verdwijnen als eerste in het winkelwagentje en ook slagers, (deels) uw afnemers, hebben het drukker dan ooit. Een duidelijker signaal kan volgens mij niet afgegeven worden aan overheid, boeren en Ngo’s. De keten draait op volle kracht en, zoals ik recent zelf nog mocht waarnemen bij een grote vleesverwerker in Noord-Holland, sommige slachthuizen hebben het drukker dan ooit tevoren. Dat is niet alleen in Nederland en België zo, maar ook in Azië en de Verenigde Staten. Onze columnist Henk Hoogenkamp laat er onder de noemer ‘Antropologische Corona’ op pagina 9 zijn geheel eigen visie op los. Juist nu is het belangrijk om uw product of dienst goed kenbaar te maken. Onze lezers willen goed geïnformeerd blijven. Met onze vaktijdschriften Meat & Co en SlagersVak staan wij midden in de vleessector; van industrie tot slagerswinkel. Wij staan de sector terzijde om de boodschap vanuit elke schakel van de keten te verspreiden. Als mediabedrijf voelen wij ons verbonden met uw commerciële, marketing- en communicatie-uitdagingen. Heeft u een boodschap die u graag deelt met onze lezers? Schroom niet contact op te nemen met onze redactie. Wij delen het graag via onze bladen en online kanalen. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “HET FAILLISSEMENT VAN DE EU ALS INSTITUUT IS MET DEZE CRISIS WEL AANGETOOND. ALS GREMIUM IS ‘BRUSSEL’ ECHTER BELANGRIJKER DAN OOIT. HOE REALISEREN WE VRIJE HANDEL EN LOGISTIEK BINNEN EEN SPANNINGSVELD VAN PANDEMIEËN EN GESLOTEN GRENZEN?” ZOMERDAM ZOMERDAM INNOVEERT VERDER, MAAR BLIJFT OOK TROUW AAN ZICHZELF ... Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | april 2020 | 15e jaargang no. 2 Special LOGISTIEK EN VEILIGHEID TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2020 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4