Meat&Co nr2-2021 Online

V e r p a k k i n g e n e n e n d - o f - l i n e - o p l o s s i n g e n NIEUWE GEA LEAKCHECK TEST ALLE AFZONDERLIJKE MAP-VERPAKKINGEN VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD MET LEAKCHECK LANCEERT GEA EEN NIEUW IN-LINE MEETSYSTEEM DAT IN STAAT IS OM DE AFDICHTING EN KWALITEIT VAN ALLERLEI VORMEN MAP (MODIFIED ATMOSPHERE PACKS) VERPAKKINGEN TE CONTROLEREN, IN EEN VOLKOMEN GEAUTOMATISEERD PROCES. DE LEAKCHECK GARANDEERT EEN PERFECTE STAAT VAN DE BESCHERMENDE FUNCTIE EN KWALITEIT VAN IEDERE AFZONDERLIJKE LEVENSMIDDELENVERPAKKING. “DANKZIJ DE LEAKCHECK HOEF JE NOOIT MEER STEEKPROEFSGEWIJS, MAAR KUN JE VOORTAAN ALLE VERPAKKINGEN TESTEN”, VERZEKERT JORIE AERTS, SALES MANAGER PACKAGING VAN GEA NEDERLAND. Dankzij GEA LeakCheck kunnen de twee belangrijkste factoren voor het waarborgen van de voedselveiligheid - het restzuurstofgehalte en lekdichtheid - nu continu worden geregistreerd en bewaakt op end-to- end-basis. Procesfouten worden snel gedetecteerd en levering van defecte verpakkingen is vrijwel nihil. “Met de LeakCheck introduceert GEA een geweldig in-line testsysteem. Doordat je alle verpakkingen test, krijg je meer zekerheid betreffende restzuurstof, mogelijke lekke verpakkingen en algehele voedselveiligheid”, vertelt Aerts. VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD PROCES Consumenten vragen om verse en hygiënisch verpakte producten, terwijl de retailers producten in het schap willen met een garantie wat betreft lange houdbaarheid en voedselveiligheid. Bovendien moet het verpakte product er aantrekkelijk uitzien in het schap. Het is aan de levensmiddelenfabrikanten om oplossingen te bieden die voldoen aan alle hygiëne- en kwaliteitsnormen. Uiteraard met een gelijkblijvende, of het liefst een verbeterde productiviteit. Om de productiviteit van de voedselverwerkende industrie te verhogen, richt de industrie zich steeds meer op automatisering. Om dit te realiseren is een volledig geautomatiseerd proces van het begin tot het eind noodzakelijk. DRIE STAPPEN In 2017 introduceerde GEA het OxyCheck-kwaliteitscontrolesysteem, waarvan het contactloze, niet-invasieve zuurstofgehaltemeetsysteem elke MAP-verpakking controleert. Op basis van dat systeem maakt de GEA LeakCheck nu gebruik van een in-line proces op de GEA-dieptrekmachine om de lekdichtheid van de verpakking op elke afzonderlijke verpakking te testen. De testprocedure bestaat uit drie stappen. Eerst wordt het restzuurstofgehalte in elke verpakking gemeten met een fluorescerende sensorspot die aan de binnenkant van de bovenfolie is gedrukt. Vervolgens worden de verpakkingen onderworpen aan overdruk en onderdruk in een stressunit voordat een tweede contactloze meting wordt uitgevoerd. Als het resultaat afwijkt, wordt de verpakking direct na de dieptrekmachine in de end-of-line oplossing (via reject of picker) verwijderd. Aerts tot slot: “Hierdoor is er sprake van minder voedselverspilling en een kleinere kans op productrecalls. Winst dus voor de producent, retailer en consument.” Meer informatie: GEA Food Solutions Tel. +31 (0)73-6203 111 (Nederland) of +32 (0)3-304 8800 (België) www.gea.com m e a t & c o n r 2 2 0 2 1 27

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4