Meat&Co nr2-2021 Online

m e a t & c o n r 2 2 0 2 1 53 H y g i ë n e e n v o e d s e l v e i l i g h e i d Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn verschillende punten van belang. Zo staat in de Hygiënecode van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) per bedrijfstak beschreven hoe om te gaan met de temperatuur van de producten tijdens de opslag, het vervoer en de verwerking. Ten tweede besteden de hygiënecodes aandacht aan de schoonmaak en hygiëne van de ruimtes, apparatuur en het personeel dat in aanraking komt met het voedsel. Zijn gebruikte materialen in de omgeving goed en makkelijk schoon te maken bijvoorbeeld? Verder wordt er ook aandacht besteed aan het onderhoud en de automatisering binnen het bedrijf. Bedrijven doen er slim aan om een voedselveiligheidsplan op te stellen aan de hand van de officieel erkende Hygiënecode en is gebaseerd op de basisprincipes van het HACCP. Het voedselveiligheidsplan besteedt aandacht aan alle onderwerpen die van invloed zijn op de voedselveiligheid om voedselinfecties en alle gevolgen van dien te voorkomen. Eén van de belangrijke onderwerpen hierin is de temperatuur van de producten gedurende het hele proces. Het voedselveiligheidsplan verplicht bijvoorbeeld elk bedrijf te voldoen aan de temperatuurcriteria die gelden voor bepaalde producten en moet er worden voldaan aan de vereisten rondom temperatuurbeheersing. Een belangrijk onderdeel hierin is het bewaken van de temperatuur. De rol van deuren IN HET BEHOUDEN VAN VOEDSELVEILIGHEID CONSUMENTEN MOETEN ER HONDERD PROCENT OP KUNNEN VERTROUWEN DAT HET VOEDSEL DAT ZE KOPEN VEILIG IS. NA VERSCHILLENDE PROBLEMEN RONDOM DE VEILIGHEID VAN VOEDSEL, ZOALS DE PAARDENVLEESAFFAIRE EN DE TERUGROEPACTIE VANWEGE DE LISTERIABACTERIE, IS HET VOOR VEEL VLEESVERWERKENDE BEDRIJVEN TOPPRIORITEIT IN HUN BEDRIJFSVOERING. METAFLEX DOORS EUROPE IS GESPECIALISEERD IN GEÏSOLEERDE DEUREN VOOR HET LUCHTDICHT AFSLUITEN VAN GECONDITIONEERDE RUIMTES EN DUS CONSTANTE TEMPERATUREN. BELANG VAN VOEDSELVEILIGHEID Voedselveiligheid wordt bereikt door de geconditioneerde ruimtes luchtdicht af te sluiten met een goed isolerende deur. Hierdoor is er bij sluiting geen sprake van luchtuitwisseling tussen twee ruimtes, waardoor de temperatuur in de gekoelde ruimte niet ongewenst stijgt of daalt. Als bijkomend voordeel hoeft de koelinstallatie minder hard te werken om de ingestelde temperatuur te behouden en gaat er minder kostbare energie verloren. BELANG VAN DE JUISTE DEUREN Naast het bewaken van de juiste temperatuur in een geconditioneerde ruimte, is ook de afwerking van de wanden en deuren van belang in een voedselveiligheidsplan. Om aan de HACCP-richtlijnen te voldoen, moeten de deuren bijvoorbeeld bestaan uit gladde en niet-absorberende oppervlakken, zodat deze makkelijk schoongemaakt kunnen worden en, indien nodig, ontsmet. Tevens moeten deuren in ruimtes waar vlees en andere levensmiddelen worden gehanteerd corrosiebestendig zijn. Een goede oplossing voor deze eisen is het gebruik van een roestvrijstalen deur. RVS biedt namelijk niet alleen een slechte hechtingsondergrond voor bacteriën, maar is tevens bestand tegen corrosie. De duurzame Metaflex koel- of vriesdeuren sluit ruimtes zowel luchtdicht als hygiënisch af en zorgen er op die manier voor dat vleesverwerkers, slachthuizen of slagerijen direct voldoen aan de twee belangrijke eisen voor het voedselveiligheidsplan volgens de HACCP-richtlijnen. Meer informatie: Metaflex Doors Europe BV, tel. +31 (0)88-14 14 900 info@metaflexdoors.com | www.metaflexdoors.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4