Meat&Co nr2-2022 Online

M e a t & c o n r 2 2 0 2 2 30 De klanten van Dafgårds lopen sterk uiteen, van hotels en restaurants tot winkels en luchtvaartmaatschappijen. Er zijn ook verschillende huismerklijnen. Fredrik Dafgård is werkzaam als Head of Operational Excellence & Industrial IoT voor het bedrijf. Hij vindt het belangrijk voor Dafgårds om de winst die ze maken met vleesproducten te gebruiken om te investeren in de toekomst van plantaardige producten. “Ons doel is om onze klanten en consumenten te kunnen voorzien van hoogwaardige, heerlijke gerechten die geen negatieve impact hebben op het klimaat", legt Dafgård uit. “Vroeger waren we een traditioneel vleesbedrijf, maar het meeste van wat we nu doen, is eigenlijk afstappen van vlees. Ik denk dat het voor mij buitengewoon belangrijk is om mijn kinderen in de ogen te kunnen kijken en te kunnen zeggen dat ik mijn steentje heb bijgedragen om de manier waarop we dingen doen te veranderen.” I F F A 2 0 2 2 Alle processen onder controle DANKZIJ DE VERWERKINGSAPPARATUUR VAN PROVISUR DAFGÅRD RICHTTE IN 1937 ZIJN GELIJKNAMIGE BEDRIJF OP EN GROEIDE UIT VAN EEN BESCHEIDEN WINKEL MET EEN KLEINE SLAGERIJ TOT DE GROOTSTE PARTICULIERE VOEDSELPRODUCENT VAN ZWEDEN, MET ZWEEDSE GEHAKTBALLEN, PIZZA, LASAGNE EN KANT-EN-KLAARMAALTIJDEN ALS POPULAIRSTE PRODUCTEN. HET FAMILIEBEDRIJF IS NU TOE AAN DE DERDE GENERATIE EN WIL ZIJN STEENTJE BIJDRAGEN OM HET MILIEU SCHOON EN GROEN TE HOUDEN. “ONDERDEEL VAN DAT INITIATIEF IS HET PRODUCEREN VAN MEER PLANTAARDIGE PRODUCTEN - EN DAT GELDT OOK VOOR DE BEROEMDE ZWEEDSE GEHAKTBALLEN VAN DAFGÅRDS”, ZEGT FREDRIK DAFGÅRD, EEN AFSTAMMELING VAN OPRICHTER GUNNAR DAFGÅRD. “JE MOET ERVOOR ZORGEN DAT JE ALLE PARAMETERS ONDER CONTROLE HEBT, WAT DE APPARATUUR VAN PROVISUR TECHNOLOGIES ONS BIEDT.” Naast de nieuwe plantaardige Zweedse gehaktballen produceert Dafgårds ook plantaardige hotdogs, hamburgers, gehakt en braadworst. “Er zijn letterlijk honderden plantaardige producten bij Dafgårds”, zegt hij. Dit komt op een moment dat de markt voor alternatief vlees in het Verenigd Koninkrijk naar verwachting in 2025 meer dan $ 726 miljoen zal bereiken, wat goed is voor 30% van de totale Europese markt voor vleesalternatieven. ALTERNATIEVE EIWITOPLOSSINGEN Met de achterliggende bedrijfsdoelen in gedachten, nam Dafgårds contact op met Provisur Technologies om meer te weten te komen over hun alternatieve eiwitoplossingen. Als familiebedrijf voelt de relatie van Dafgårds met Provisur als een verlengstuk van de familie. Deze relatie gaat al meer dan 30 jaar terug De Formax Maxum 700 is ontworpen voor hoge doorvoer en wordt gebruikt om de pasteitjes te vormen

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4