Meat&co nr2 2023 Online

MEAT&CO NR 2 2023 11 Laurens Hoedemaker (foto: Hannelore Smilde Fotografie) een bepaalde slachthoeveelheid nodig. We moeten rekening houden met een krimp van de slachtcapaciteit in Nederland. Maar hoe kunnen we dat op een duurzame manier realiseren? Als je slachtcapaciteit uit de markt haalt, hoe bepaal je dan wie er nog mag blijven slachten? Als je veehouders uitkoopt, dan moet je – in lijn met de krimp – slachtlocaties uitkopen. Dat is een punt dat in het landbouwakkoord opgenomen moet worden.” Waardering is hoog Hoedemaker snapt niet dat er politici zijn die aansturen op, wat hij noemt, voedselnationalisme. “Qua milieuwetgeving en dierenwelzijn doen wij het in Nederland beter dan welk land ook. We leveren een hoge kwaliteit en daar is markt voor in vooral Noordwest-Europa. Als je dan bepleit dat Nederland alleen mag produceren voor de Nederlanders, dan is dat gewoon enorm asociaal. Nog los van het feit dat je dan ons kookboek helemaal moet herschrijven, want wij eten slechts een klein gedeelte van het geslachte dier. We verkopen per jaar voor ruim 800 miljoen euro aan varkensoren, -snuiten, -pootjes en -staarten. Daar worden ze gewaardeerd, als we ze in Nederland moeten houden worden ze verwerkt tot tuinmestkorrels”, onderstreept Hoedemaker. “Er wordt geroepen dat twee van de tien varkens naar China gaan, maar in werkelijkheid gaat 20% van elk varken naar China. Dat is écht fundamenteel anders. We hebben in het verleden nagelaten duidelijk uit te leggen dat we elk stukje van het dier brengen naar de consument die dat het beste waardeert. Dat zorgt voor een optimale, duurzame benutting. En voor meer inkomen voor een betere houderij. De waardering in het buitenland voor Nederlands vlees is enorm hoog.” Koesteren Hoedemaker besluit krachtig: “Nederland heeft geen ‘Silicon Valley’. Wij hebben havens, tuinbouw, landbouw en voedselproductie. Vlees is een belangrijke pijler van onze economie. Bovendien heeft de Oekraïneoorlog duidelijk gemaakt dat altijd genoeg en veilig voedsel hebben niet zo vanzelfsprekendheid is. Laten we koesteren dat wij vanuit Nederland Noordwest-Europa kunnen voeden. Wij roepen de politiek op om zo snel mogelijk de boeren en de voedselproducenten in ons land fundamenteel te herwaarderen. Stad én platteland doen er in Nederland allebei evenveel toe!” Meer informatie: Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) Tel. +31 (0)79-3634 900 info@cov.nl www.cov.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4