MEAT&CO NR 2 2023 22 COVERSTORY: HANDTMANN MASCHINENFABRIK ‘HANDTMANN IS VAAK DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER INNOVATIES EN NIEUWE TOEPASSINGEN’ Handtmann opgericht in 1873, viert dit jaar haar 150ste jubileum en dan zal de vijfde generatie van dit familiebedrijf toetreden tot de directie. Het bedrijf telt 4.300 medewerkers, kent 1,1 miljard omzet en heeft zes bedrijfsonderdelen waarvan de machinefabriek deel van uit maakt. De rol die Marrink op zich heeft genomen, is hem op het lijf geschreven. Hij identificeert trends en kansen binnen de voedingsmiddelenbranche en brengt de marktpotentie in kaart. “Naast de samenwerking met het team in Biberach heb ik een ambassadeursrol voor onze partners, strategische partners en dochterbedrijven. Ook bouw ik aan onze expertise rondom het thema Food & Innovatie. Met een team werk ik aan de strategie van Handtmann en zet concepten om naar techniek. We zijn continu bezig met het identificeren van toekomstige uitdagingen en het ontwikkelen van oplossingen. Bovendien staan wij in nauw contact met klanten over de hele wereld. Wij registreren systematisch de behoeften van bedrijfsleiders, productieleiders, technici, kwaliteitsverantwoordelijken en machineoperators.” Mindset changer en motivator Marrink is bijna om de week in Biberach te vinden en anders wereldwijd onderweg naar beurzen, partners of dochterondernemingen. Hij wordt binnen het managementteam gezien als motivator en mindset changer voor de verkooporganisatie. De samenwerking tussen hem en Harald Suchanka, CEO van Albert Handtmann Maschinen Fabrik, is intensief. “De mind-set -verandering bereiken we door ons niet alleen als machineleverancier op te stellen. We zijn een aanbieder van complete oplossingsgerichte totaalconcepten. Dit bereiken we onder andere door Handtmann Customized Solutions (HCS), het op maat aanbieden van machineoplossingen en Handtmann Line Solutions (HLS). Door de overnamen van Verbufa, Inotec en de samenwerking met onze strategische partners zoals MULTIVAC, Fessmann en Velati, zijn we nog beter in staat deze totaalconcepten te leveren. Handtmann biedt oplossingen voor het verwerken van grondstof tot het eindproduct in de verpakking.” Handtmann denkt verder en biedt niet alleen de perfecte oplossing voor afvullen, portioneren, vormen en doseren, maar begint al bij de productvoorbereiding met de juiste meng- en maaltechnologie. “Voor de downstream processen die op de verwerking volgen, leveren wij flexibele productbehandelingssystemen en interfaces voor maximale automatisering en lijndeskundigheid. In 2020 heeft de Handtmann Group of Companies de Inotec Group overgenomen. Inotec is een toonaangevende fabrikant van innovatieve meng- en emulgatietechnologie en afbindmachines voor de voedselverwerkende sector. Handtmann vul- en portioneersystemen integreren naadloos met de producten van Inotec, waardoor turnkey totaallijnen ontstaan. Handtmann Line Solutions (HLS) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, planning en implementatie van deze geïntegreerde productielijnen.” Marrink vervolgt: “Door deze strategische focus kunnen we met HCS en HLS, naast de standaard seriemachines ons richten op klant specifieke oplossingen. We kunnen snel trends en specifieke klantaanvragen omzetten naar een technische oplossing. Naast vlees en vleeswaren ligt onze focus op bakkerij (glutenvrij), zuivel, vegetarisch, vegan, petfood en de visindustrie. Handtmann breidt het productportfolio uit met USP’s aan de hand van de vraag van onze klanten en de markt. Met name de markten die relatief nieuw zijn zoals producten van alternatieve eiwitten helpen we met onze expertise en kennis.” Sinds de overname van Verbufa in april 2021 door Handtmann, heeft Mark Marrink (oud-eigenaar en directeur van Verbufa) allesbehalve stilgezeten. Na twee jaar blikt Marrink kort terug. Kort, omdat hij zich vooral richt op de toekomst in zijn rol als Chief Business Development & Innovation Officer bij Handtmann Maschinenfabrik in het Duitse Biberach. “Wij zijn vaak de drijvende kracht achter productinnovaties en nieuwe toepassingsoplossingen. Wij werken zij aan zij met onze klanten en ondersteunen hen als betrokken en deskundige partner.” Duurzame en milieuvriendelijke voedselproductie Veganistische en vegetarische producten worden wereldwijd steeds belangrijker. Het aantal veganisten/vegetariërs en flexitariërs en de belangstelling van de consument voor plantaardige vleesalternatieven groeit. Handtmann speelt in op de huidige marktbehoeften en technologieën. “Naast technische ondersteuning werken we ook aan productontwikkeling met een groot team van voedingstechnologen. Een mooi voorbeeld is het door Handtmann ontwikkelde proces voor veganistische bacon en sashimi. Een ontwikkeling dat al heel succesvol in de vega markt wordt toegepast is de vegetarische worst in een natuurlijke alginaat omhulsel”, verduidelijkt Marrink.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4