Meat&Co nr 1 2023

MEAT&CO NR 1 2024 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | Februari 2024 | 19e jaargang no. 1 | Prijs € 10,50 Anuga FoodTec 2024 Special Coverstory Weber Food Technology Bacon: in de juiste lay-out op de grillplaat De Vegetariërsbond presenteerde vorige maand een aantal trends voor 2024. De bond voorspelt voor dit jaar onder meer een daling van de vleesconsumptie, meer plantaardige eiwitten, minder vleesreclames en meer vegan gerechten in de horeca. De organisatie die in Nederland het V-Label beheert, prijkt natuurlijk voor eigen parochie, maar dat maakt de conclusies van deze bond niet op voorhand minder geloofwaardig. Met deze conclusies wordt niets gezegd over de behoeften van de consument (94% van de consumenten wil vlees eten). Gelukkig speelt de Nederlandse retail wel gericht in op die publiekswensen. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt immers dat alle grote supermarkten vasthouden aan dierlijke producten in het versschap. Aldi biedt 91% vlees- en visproducten in het schap en het dierlijke aanbod van Jumbo herbergt maar liefst 272 producten. “Alle supermarkten geven nog te veel ruimte aan dierlijke producten”, roept Collin Molenaar van Wakker Dier met een stelligheid alsof deze retailers zich niet aan de wet houden. Begin februari werd in de Tweede Kamer gelukkig een motie aangenomen dat belangenclubs geen gerechtelijke procedures meer mogen aanspannen als niet duidelijk gemaakt kan worden wie zij representeren. Het versaanbod van de vijf grootste supermarkten in ons land representeert alvast de wens van de consument. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl De Visie Nooit eerder was het spanningsveld tussen geloofd worden en geloofwaardigheid zo groot als nu. Wie het hardst roept, krijgt vaak gelijk. En daar zit juist het probleem. Wie zich uitspreekt voor de vee- en vleessector kan rekenen op een sterke antilobby en zelfs doodsbedreigingen. Enkel roepen dat de vleeslobby machtig is, smoort meestal elke vorm van discussie in de kiem. Gelukkig zijn steeds meer wetenschappers deze teneur zat. Het verleidde onder meer de Belgische professor Frédéric Leroy om The Dublin Declaration (zie blz. 9, 10 en 11) mede te initiëren. Laat wetenschap weer leidend zijn in het publiek debat, is de onderliggende boodschap. Wie kan daarop tegen zijn, zou je denken? De behoefte aan vleesvervangers, en (wél duurzame) ingrediënten en technieken die daarop aansluiten, blijft groeiende. Anuga FoodTec heeft tijdens de beurseditie van 19 tot en met 22 maart 2024 zelfs een volledige hal ingeruimd met oplossingen op dit vlak. Maar ook hier geldt: technische vernieuwingen om vlees efficiënter te verwerken, vormen de hoofdmoot op de beursvloer. Want de vraag naar vlees wereldwijd neemt niet af. Sterker nog, meer vleesproductie is een (deel van de) oplossing voor de hongerproblematiek in de wereld, stelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) onlangs. De FAO verwees in haar rapport direct naar ‘efficiënt en innovatief’ Nederland. Ons land kan een grote bijdrage leveren als zij meer vlees en zuivel zouden produceren om te exporteren naar de rest van de wereld. U las of hoorde het helaas nergens terug in de publiekpers. Over een sterke (anti)lobby gesproken. Veel leesplezier. NOOIT EERDER WAS HET SPANNINGSVELD TUSSEN GELOOFD WORDEN EN GELOOFWAARDIGHEID ZO GROOT ALS NU. WIE HET HARDST ROEPT, KRIJGT VAAK GELIJK. EN DAAR ZIT JUIST HET PROBLEEM

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4