Meat&Co nr 1 2023

MEAT&CO NR 1 2024 39 lucht voorzichtig uit de verpakking zuigt. “Een MINK klauwenvacuümpomp zorgt voor een soft vacuüm. Dat is belangrijk voor kazen en droge vleeswaren. Het behoudt de smaak en structuur van de producten beter. En door het vacümeren zijn producten tot wel 90 tot 120 dagen houdbaar, afhankelijk van het product.” TFS 200 MSV Thermoforming machine Paul Engel neemt de rondleiding over voor de volgende demonstratie en leidt de toeschouwers naar een Thermoforming-machine voor vleeswaren. “We staan hier voor een multifunctionele dieptrekverpakker, de TFS 200 MSV, wat staat voor MAP, skin en vacuüm. In een korte tijd is de machine om te stellen naar het soort verpakking wat je nodig hebt, waardoor je korte runs kan uitvoeren. Vandaag tonen we een skin-editie”, legt Paul uit. “De machine heeft een skin-onderfolie die wordt voorverwarmd en uitgevormd zoals op een standaard dieptrekker. De skin bovenfolie wordt eveneens voorverwarmd en omhooggetrokken en valt vervolgens, door middel van bovendruk, om het product heen. Door de warmte hecht de bovenfolie zich aan de onderbaan en ‘skint’ zo om het product heen.” Het verschil met een standaard dieptrekverpakking is dat de skin-folies nauw om het product heen sealen, in plaats van alleen op de rand van de tray. Hierdoor wordt het product beter afgesloten. “Het biedt meerdere presentatievoordelen en -mogelijkheden”, zegt Paul. “Retailers kunnen het product verticaal presenteren en het vlees heeft minder vochtuittreding dan bij standaard dieptrekverpakkingen. Door het opsluiten van een product is het – afhankelijk van het product – langer vers te houden, verkleurt het vlees minder en is het tussen de tien dagen en drie weken langer houdbaar”, voegt Roy toe. Flowpack machine [FM 300] De volgende machine brengt ons weer terug bij kaas, alhoewel de flowpacker ook geschikt is voor het verpakken van gesneden vleeswaren. “Op deze flowpacktoepassing met UlmaWeCare LeafShrink-technologie zullen we een Cryovac barrière-krimpfolie demonstreren”, kondigt Roy aan. “We gebruiken een kartonnen verpakking als de basislegger. De flowpacker sealt de folie niet rechtstreeks op de tray, waardoor de plastic en kartonnen componenten makkelijk te scheiden en te recyclen zijn. Nog een voordeel van deze verpakkingsoplossing is dat er geen barrière-eigenschappen in de tray hoeven te zitten. Je kan elk materiaal tray gebruiken, van plastic of papier tot hout of porselein. De folie maakt de barrière van de verpakking, niet de tray.” De horizontale flowpacker haalt een capaciteit van tachtig verpakkingen per minuut. De machine kan worden uitgerust met gasspoeling en heeft flexibele vormschouders voor verschillende productafmetingen. “Aan de achterzijde van de machine hebben we een krimptunnel van Sealed Air staan om de verpakking terug te krimpen. Restzuurstof in deze verpakkingen zal tussen de 0.3 en 0.5% liggen”, meldt Roy. Trayseal machine [TSA 680] De automatische traysealer, die ook een liner aanbrengt in kartonnen trays, heeft ULMA ontwikkeld in samenwerking met twee andere partijen: SEE en Solidus. Solidus verzorgde de kartonnen trays, SEE regelde de liner in de tray en de topfolie. “Wij hebben bij Solidus machines staan die kartonnen trays kunnen voorzien van een liner”, weet Roy. “Deze trays worden vervolgens aangeleverd bij producenten, die verder gaan met het verpakken. Solidus wilde het aanbrengen van de liner integreren in de lijn. Samen hebben we de TSA 680-875 ontwikkeld om dit te realiseren.” Ook deze toepassing is uiterst flexibel. Met een schaaldiepte tot 100 mm en geen omsteltijden om te switchen van kunststof naar papier kunnen veel verschillende producten aan dezelfde lijn worden verpakt. De machine verpakt tot twintig takten per minuut en zorgt voor slechts 0.3% restzuurstof. “De machine heeft een hoge output, maar een beperkte footprint. Nog een voordeel is dat de traysealer continu kan doordraaien omdat hij uitgerust is met twee folierollen. De machine neemt automatisch de andere rol over”, sluit Roy af. Duurzaamheid ULMA Packaging en SEE zetten zich in voor duurzamere, recyclebare verpakkingen met een lage footprint. Speciaal voor deze demodagen gaven zij als afsluiting het woord aan gastspreker Stephanie Poole. Zij gaf een presentatie over de Packaging and Packaging Waste Regulations, die de sector sterk zullen beïnvloeden. Meer informatie: ULMA Packaging B.V. | Tel. +31 (0)345-623 800 www.ulmapackaging.nl | Stand Anuga FoodTec: Hal 8.1, stand A20-B039 ▲ Roy Hofstee en Carine Laroy

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4