MEAT&CO nr3 2019 Online

m e a t & c o n r 3 2 0 1 9 16 S p e c i a l : H y g i ë n e e n v o e d s e l v e i l i g h e i d De spacers zijn sinds 2014 op de markt, maar het product werd al enkele jaren daarvoor ontwikkeld. “Rond 2012 raakte ik in gesprek met een spuitgietbedrijf SELL in Nijkerk en gaf hem aan dat wij (‘Jan Floor en ik’) een spacer wilden ontwikkelen waarmee we sneller en nauwkeuriger vleesproducten konden invriezen”, vervolgt Van de Lagemaat, die de noodzaak voor een betere freezer spacer in de dagelijkse praktijk ondervond in zijn vrieshuis. Toen hij dat in 2012 verkocht, ging hij zelf met drie vennoten aan de slag. “Er waren tot een paar jaar geleden twee soorten invriesspacers. Een lage en een wat hogere, de zogeheten Deense spacer van 5,5 centimeter hoog. We zijn toen begonnen aan de ontwikkeling van de Optiflow Freezer Spacer. Die sneller vriest als de hoge Deense spacer, maar net zo laag (35 mm.) is als de kleine. Het concept is vervolgens verder doorontwikkeld in samenwerking met de Wageningen UR en ingenieursbureau BPO in Delft.” ZUINIGER EN EFFICIËNTER Die samenwerking leidde tot een spacer met afgeronde, halfopen hoeken waardoor de luchtstroom enorm wordt versneld. “De koude luchtstroom gaat dankzij onze spacers als een soort van turbulentie over de producten”, legt Floor uit. “Zowel de onderkant als de bovenkant van de dozen wordt een aantal keren gepakt door de koude luchtgolf. Waar het invriesproces van +4 naar -20 graden normaliter twintig tot 24 uur duurt, kan dat dankzij onze spacers teruggebracht worden naar acht tot twaalf uur, in de kern van de pallet gemeten Normaal krijg je de kou er niet gelijkmatig in. ‘VRIESPROCES IS DANKZIJ OPTIFLOW FREEZER SPACER NIET ALLEEN SNELLER , MAAR OOK VEEL EGALER ’ WAARTOE DE BUNDELING VAN KRACHTEN KAN LEIDEN, BEWIJST PLASTIC FROST. HET BEDRIJF ONDER LEIDING VAN JAN FLOOR EN SJORS VAN DE LAGEMAAT ONTWIKKELDE EEN NIEUWE INVRIES-SPACER: OPTIFLOW FREEZER SPACER®, WAARMEE IN DE SHOCKFREEZER IN ZEER KORTE TIJD DE GEWENSTE LAGE TEMPERATUREN WORDEN BEREIKT VOOR VLEES, VIS EN PLUIMVEE. DOOR HET REVOLUTIONAIRE DESIGN IS VERVUILING MINIMAAL EN BEHOREN BESCHADIGDE VERPAKKINGEN EN EINDPRODUCTEN TOT HET VERLEDEN. “NIET ALLEEN KUNNEN DE PRODUCTEN SNELLER WORDEN INGEVROREN. HET TEMPERATUURVERLOOP IS VEEL CONSTANTER DAN BIJ GEWONE SPACERS”, VERTELT VAN DE LAGEMAAT.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4