MEAT&CO nr3 2019 Online

m e a t & c o n r 3 2 0 1 9 23 Bioclimatic werd veertien jaar geleden opgezet door Bert van Klink. Inmiddels is ook zijn zoon Martijn actief binnen het bedrijf. “We zitten nu zo’n 10 jaar in Nieuw-Vennep en zijn gestaag gegroeid tot het niveau waarop we nu zitten. We doen het samen, waarbij ik me van oudsher meer op de techniek richt en Martijn meer op de marketing en de commerciële kant van het bedrijf. Verder hebben we een man op de weg voor onderhoud en plaatsing en medewerkers die ons logistiek en met de administratie ondersteunen”, vertelt Bert. Martijn vult aan: “Bioclimatic is ooit begonnen in de agrosector, maar inmiddels zijn we actief in de volledige foodsector. We specialiseren ons in duurzame desinfectie techniek, technisch en zonder chemicaliën. Vooral in de vleessector en bij industriële bakkerijen kunnen we veel betekenen voor klanten. Maar eigenlijk alle voedselfabrikanten kunnen een beroep op ons doen om hun hygiëne te optimaliseren.” De afgelopen jaren heeft Bioclimatic geleerd dat veel bedrijven zich pas melden ‘als zich een probleem heeft voorgedaan’. “Als een besmetting zich heeft voorgedaan, ben je echter al te laat. We waren laatst bij een klant die steevast te hoge kiemgetallen op een transportband had, hij moest de productie stilleggen en extra gaan desinfecteren. De kosten nemen in zulke gevallen in rap tempo toe. Daarom adviseren wij altijd om vooraf na te denken over continue desinfectie, direct bij het plaatsen van een lijn of machine omdat dat problemen voorkomt. Maar uiteraard kunnen we ook bij een acuut besmettingsprobleem helpen.” GESPECIALISEERD BEDRIJF Lucht ionisatie en UVC. In een hele kleine notendop het aanbod dat Bioclimatic biedt voor desinfectie en bestrijding van schimmels, bacteriën en andere micro-organismen. De service gaat echter vele malen verder dan het simpelweg leveren en installeren van de verschillende producten. “Wij zijn een klein maar vakkundig bedrijf, gespecialiseerd in de foodsector en met een sterk geloof in beide desinfectiemogelijkheden. Wij hebben een ruim assortiment standaardoplossingen, maar bieden uiteraard ook maatwerk. Daarbij is onze grote kracht dat wij klanten hetzelfde behandelen als wij door onze leveranciers behandeld willen worden. De techniek die wij toepassen is voor sommige klanten nieuw maar het werkt altijd. Het gaat om de juiste toepassing, de intensiteit van het UVC licht en de beschijningstijd zijn van belang. Je moet écht gespecialiseerd zijn om structureel goede microbiologische resultaten te krijgen. Daarbij staat ook de veiligheid van de medewerkers voorop, want zij mogen nooit in het UVC licht kijken. Alle lampen zijn bovendien splintervriendelijk, want het glas mag natuurlijk nooit bij de producten komen, en ook de door ons gebruikte armaturen en kabels zijn foodsafe,” vertelt Bert. “Om klanten te overtuigen van de techniek worden nog steeds veel praktijk testen uitgevoerd. We hebben eigen testmogelijkheden in Nieuw-Vennep, maar veel tests worden uitgevoerd bij een producent zelf”, vervolgt Martijn. “We hebben ondertussen bij zowel kleine als grote bedrijven mooie projecten opgeleverd. Veelal maatwerk maar er is ook voldoende laaghangend fruit voor vleesverwerkende bedrijven; bijvoorbeeld het desinfecteren van lucht in rijpingskamers en het desinfecteren van transportbanden. Dat zijn voor ons standaard oplossingen met bewezen resultaat. We worden het liefst in het voortraject betrokken. Dat lukt natuurlijk niet altijd, kwaliteitsmanagers kennen de problemen: zit de besmetting op de transportbanden of in de luchtkoelers? Samen met de klant zoeken wij dan naar een juiste oplossing.” Bioclimatic streeft een hoog serviceniveau na. “We hebben een monteur op de weg voor storingen en onderhoud”, verduidelijkt Bert. “Alle lampen die wij gebruiken, hebben wij op voorraad. Wij houden ook voor onze klanten bij hoelang de lampen erin zitten, zodat ze tijdig vervangen kunnen worden. Veel leveranciers spreken over maatwerk, maar wij dromen de belevingswereld van de voedingsmiddelenindustrie, dus geen vraag is ons vreemd of gaat ons te ver.” Martijn aanvullend: “Behalve dat we veel verstand van de sector hebben, praten we ook gericht mee over de technische doorontwikkeling van de producten door onze fabrikant UVpro. Zij spelen als leverancier in op wat wij tegenkomen in slachthuizen en bij productiefaciliteiten.” BEWEZEN TECHNIEK Martijn van Klink herkent een aantal trends bij de bedrijven binnen de vleesverwerkende industrie. “De kwaliteitseisen worden steeds hoger, risico’s moeten beperkt worden en bij voorkeur moet er duurzaam geproduceerd worden. Een betere hygiëne tijdens de productie betekent minder handmatig desinfecteren en daarmee kan het chemiegebruik in de productiefaciliteit teruggedrongen worden. Dat betekent een kostenbesparing, minder risico op resistentieontwikkeling en minder besmettingsrisico’s, dat helpt bij het voorkomen van productrecalls. Voor deze optelsom komen bedrijven speciaal naar ons”, weet hij. “Wij kunnen vleesverwerkende bedrijven helpen toekomstgericht en veilig te produceren.” “Het is een bewezen techniek die wij optimaal inzetten. Met onze producten brengen wij de hygiëne écht naar een hoger niveau”, onderstreept Bert. Hij zegt tot slot: “Hygiënischer produceren, zorgt naast een efficiënte bedrijfsvoering voor een prettiger contact met je afnemers. Vleesverwerkers worden er uiteraard op aangesproken na een audit, maar ze doen er vooral zichzelf een groot plezier mee. Naast de gemoedsrust van de vleesverwerker verdient onze apparatuur zichzelf vaak snel terug omdat er minder handmatig gedesinfecteerd hoeft te worden.” Meer informatie: Bioclimatic, tel. +31 (0)252-62 69 62 | info@bioclimatic.nl | www.bioclimatic.nl “WIJ BEHANDELEN ONZE KLANTEN HETZELFDE ALS WIJ DOOR ONZE LEVERANCIERS BEHANDELD WILLEN WORDEN” Bert van Klink Martijn van Klink

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4