Meat&Co-nr3-2020 online

m e a t & c o n r 3 2 0 2 0 3 Het zijn bijzondere tijden. Op het moment dat ik dit hoofdredactioneel commentaar schrijf, is in Nederland en België een versoepeling van de coronamaatregelen aanstaande, maar vecht de vleesindustrie een achterhoedegevecht dat onmogelijk gewonnen kan worden. Vion is meermaals op de vingers getikt en Van Rooi Meat in Helmond heeft zelfs een algeheel slachtverbod van twee weken opgelegd gekregen. “Dit viel te verwachten. En er is nog steeds geen reden om aan te nemen dat de situatie in de andere ruim 200 slachthuizen in Nederland anders zal zijn”, twitterde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot direct na het nieuws over Van Rooi Meat. Stel dat er een moord wordt gepleegd door een persoon met een bepaalde etniciteit en dat een politicus zou tweeten ‘dat er geen reden is om aan te nemen dat de situatie bij andere mensen met die etniciteit anders zal zijn’? Dan zou de wereld te klein zijn. En terecht. Maar nuance en feiten scoren niet als het om de vleesverwerkende industrie gaat. Waartoe demonisering van de vlees- en veesector leidt, werd echter op 28 mei pijnlijk duidelijk toen een dierenextremist brand stichtte bij een eendenslachterij in Ermelo. Tjeerd, maar ook zijn collega’s van GroenLinks, Partij voor de Dieren en andere politieke partijen en dierenwelzijnsorganisaties, zwegen. Excuses van Tjeerd de Groot of Laura Bromet hoeft de vleessector niet te verwachten. Maar wat wil je met een achterban die alleen bevestiging van zijn eigen (on)gelijk wil? Ondertussen publiceren dagbladen met veel gretigheid de problemen door corona in Amerikaanse slachthuizen en schetsen daarbij een schrikbeeld dat dergelijke taferelen ook in Nederland gaan plaatsvinden. In werkelijkheid gaat het om tientallen coronabesmettingen op een totaal van 47.000 bevestigde gevallen in Nederland en NUL op 60.000 gevallen in België! Medewerkers van slachthuizen lopen er al maanden bij alsof ze chirurg zijn en de protocollen zijn nog strenger dan voor het personeel in verzorgingstehuizen. Op de dag dat Van Rooi Meat te horen kregen dat het slachthuis twee weken dichtmoest, werd bekend dat ook fruitbedrijven ‘besmettingshaarden’ zijn. Dit keer geen massale oproep om minder fruit te eten. Ook geen oproep om de bedrijven te sluiten. Zoals Sabiena Feenstra van de GGD verwoordde: ‘Dit is niet iets specifieks voor de sector.’ Logisch, ervan uitgaande dat de werkplek de mogelijke besmettingsbron is. Maar ook hier blijkt dat de medewerkers -arbeidsmigranten- ‘samenwonen’. Niet een werkplekprobleem dus, maar een huisvestingskwestie. Juist dat is voer voor de overheid, maar geen reden voor het (deels) platleggen van een sector die jaarlijks ruim 10 miljard euro bijdraagt aan de economie in Nederland en nog eens ruim vijf miljard in Vlaanderen, waar in 2012 door verschillende lage loon-sectoren al afspraken over beloning en huisvesting van arbeidsmigranten zijn gemaakt. Het is in deze tijden niet nodig om het belang van hygiëne te benadrukken, zeker niet in de vleesverwerkende industrie. Een pandemie helpt wel als het gaat om bewustwording. Zodoende vindt u in deze uitgave (vanaf pagina 18) een special over Hygiëne en voedselveiligheid. Om u te informeren over de oplossingen die leveranciers aandragen, maar in deze bijzondere tijden ook om nog maar eens te benadrukken dat onze sector prima in staat is deze problematiek goed aan te pakken. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “EXCUSES VAN TJEERD DE GROOT (D66) EN LAURA BROMET (GROENLINKS) HOEFT DE VLEESSECTOR NIET TE VERWACHTEN. MAAR WIL JE MET EEN ACHTERBAN DIE ALLEEN BEVESTIGING VAN ZIJN EIGEN (ON)GELIJK WIL?” RITTAL B.V. DE TOTAALOPLOSSING VOOR OPTIMALE PROCESSEN ... Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | juni 2020 | 15e jaargang no. 3 Special HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) Meat&conr32020.indd 1 04-06-20 11:16 Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2020 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4